2016. július 13., szerda

Mindennap az Ige fényében-A SZABADSÁG ÁRA

Andrew Kuyvenhoven -

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 6,12-23 






12 Ne uralkodjék tehát a bűn a ti halandó testetekben, hogy engedelmeskedjetek kívánságainak. 

13 Tagjaitokat se adjátok oda a bűn szolgálatára, hogy a gonoszság fegyvereivé legyenek. Hanem adjátok oda magatokat az Istennek, mint akik a halálból életre keltetek. Tagjaitokat is adjátok át az igazság fegyvereiként az Istennek. 
14 Hiszen a bűn nem fog uralkodni rajtatok, mert nem a törvény, hanem a kegyelem uralma alatt éltek. 
15 Mit tegyünk tehát? Vétkezzünk, mert nem a törvény, hanem a kegyelem uralma alatt élünk? Szó sincs róla! 
16 Nem tudjátok, hogy ha valakinek átadjátok magatokat szolgai engedelmességre, akkor engedelmességre kötelezett szolgái vagytok annak, mégpedig vagy a bűn szolgái a halálra, vagy az engedelmesség szolgái az igazságra? 
17 De hála az Istennek, hogy csak voltatok a bűn szolgái, de szívetek szerint engedelmeskedtetek annak a tanításnak, amelynek követésére adattatok! 
18 Miután tehát megszabadultatok a bűntől, az igazság szolgáivá lettetek. 
19 Emberi módon beszélek, mivel erőtlenek vagytok. Ahogyan tehát átadtátok tagjaitokat a tisztátalanságnak és a törvénytelenségnek a törvénytelenség szolgálatára, úgy most adjátok át tagjaitokat az igazság szolgálatára, hogy szentek legyetek. 
20 Mert amikor szolgái voltatok a bűnnek, szabadok voltatok az igazságtól. 
21 De milyen gyümölcsöt termett ez akkor nektek? Bizony, most szégyenkeztek miatta, mert ennek vége a halál! 
22 Most azonban, miután a bűntől megszabadultatok, és az Isten szolgái lettetek, már ez meghozta nektek gyümölcsét, a szent életet, amelynek vége az örök élet. 
23 Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban.

"Tagjaitokat se adjátok a bűnnek, hogy a gonoszság fegyvereivé legyenek. Ha nem adjátok oda magatokat az Istennek, mint akik a halálból életre keltetek." (Róm 6,13)

A 11. versben az apostol azt mondja nekünk, hogy a csata győzelemmel végződött. "Azt tartsátok, hogy egyszer s mindenkorra vége, meghaltatok és feltámadtatok." A 12. versben pedig azt mondja, hogy indítsunk háborút: "Ne engedjétek, hogy a bűn legyen úrrá bennetek."
Pontosan ezt jelenti hitből eredően új életet élni. Az evangélium kijelenti, hogy minden be van fejezve, minden eldőlt. Krisztusban vagyunk, ezért meghaltunk és feltámadtunk. Krisztusban elvettük bűneink büntetését, és Krisztusban elkezdtük az új életet. A bűn ősi uralma megtört. Most már Istennek élünk Krisztus Jézusban.
Az evangélium ezt a jó hírt mint üzenetet közli velünk, melyet hinni kell. Átadja azonban parancs formájában is az üzenetet: "Tagjaitokat ne adjátok a bűnnek, adjátok oda magatokat az Istennek." "Tagjaink" azok a különféle életműködések, amelyek segítségével a jelen világban megnyilvánul az életünk. Minden életmegnyilvánulásunkon az új Úrnak kell uralmat gyakorolnia, és nem a réginek.
Ez üzenet is, parancs is. Ha hiszünk az üzenetnek, engedelmeskedünk a parancsnak. És a parancsnak való engedelmességben mutatkozik meg, hogy hiszünk az üzenetben.
Az az evangéliumi nyilatkozat, hogy Krisztus Jézusban vagyunk, nem varázsszó, mert az érem másik oldala az evangéliumból következő parancs. A hitből harc következik. Mostantól kezdve nem engedhetjük meg az ördögnek, hogy "a gonoszság fegyvereiként" használjon bennünket. Hanem tagjainkat (fejünket, kezünket, lábunkat, gondolkodásunkat, cselekedeteinket, jövés-menésünket) Istennek kell odaszentelnünk.
Ez az új élet feszültsége. Maga a feszültség az új élet jelenvalóságának a jele. Mindig harcolunk, vagy ha nem, akkor nem hiszünk. És győzni fogunk, mivel Krisztus győzött. Az ő ereje segítségével állunk és harcolunk.
A mi új szabadságunk ára az állandó éberség. Imádkozz és őrködj minden órában. Életünknek tanúsítania kell, hogy valójában ki az Úr. És Urunknak érvényesítenie kell akaratát életünkben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése