2016. július 10., vasárnap

Mindennap az Ige fényében-A SZERETET

Andrew Kuyvenhoven-

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 5,6-11 

6 Mert amikor még erőtlenek voltunk, a rendelt időben halt meg Krisztus értünk, istentelenekért.  
7 Hiszen még az igazért is aligha halna meg valaki, bár a jóért talán még vállalja valaki a halált.  
8 Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk.  
9 Ha tehát már most megigazított minket az ő vére által, még inkább meg fog menteni minket a haragtól.  
10 Mert ha akkor, mikor ellenségei voltunk, megbékéltetett minket az Isten önmagával Fia halála által, akkor miután megbékéltettünk, még inkább üdvözíteni fog élete által.  
11 Sőt ezenkívül még dicsekszünk is az Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki által részesültünk a megbékélés ajándékában.


"Isten pedig irántunk való szeretetét abban mutatta meg, hogy Krisztus meghalt érettünk, amikor még bűnösök voltunk." (Róm 5,8 - Dr. Ravasz László fordítása.) 

Fontos dolog, hogy a kisujjunkban legyenek a Biblia alapvető tanításai. Például képesnek kell lennünk arra, hogy a Bibliából megmutassuk, mit jelent a hit által való megigazulás. Képesnek kell lennünk arra, hogy ezt a tant kifejtsük saját szavainkkal barátainknak.
Ezt az alapvető tanítást mindig az a veszély fenyegeti, hogy elvész. Ezért olyan jól kell értenünk azt, hogy amikor tanult emberek és simabeszédű szónokok eltérő tant ajánlanak is, mi ragaszkodunk a bűnös embernek a Jézus Krisztusban való hit általi megigazuláshoz. Nem úgy kell kitartanunk emellett az evangélium mellett, mintha az életünk ettől függene, hanem mivel csakugyan ettől függ az életünk.
Manapság a hamis tanítóknak egész serege létezik. Szükségünk van olyanokra, akik meg tudják különböztetni az egészséges tant a hamistól. Olyan nagy szükségünk van rájuk, mint a tiszta levegőre.
Az ördög azonban nem hagy nekünk békét, amikor "mélységesen igazhitűek" lettünk. Amikor keresztyén hitismeretünk növekszik, új veszélyeknek vagyunk kitéve.
E veszélyek közül az az egyik, ha kezdjük azt hinni, hogy üdvösségünk a kiengesztelődésről való helyes elméleten és a megigazulás hibátlan értelmezésén nyugszik. Kezdjük azt hinni, hogy azért van üdvösségünk, mert rá tudunk mutatni arra, hogy más keresztyének hol tévednek. A ravasz ördög mindig megpróbál bennünket rávenni arra, hogy bizalmunkat ne Krisztusba, hanem a Krisztusról való tanításba vessük.
Ezért hát időt kell szakítanunk arra, hogy elgondolkodjunk a Róm 5,8-on. Nem azért van üdvösségünk, mert ismerjük a helyes elméletet a megigazulásról, hanem csak azért, mert Isten szeret minket. És mivel Isten szeretett minket, Krisztus meghalt értünk. Nem akkor adta életét értünk, amikor már ismertük és szerettük őt, hanem akkor tette ezt, "amikor még bűnösök voltunk".
Minden bizonnyal tudnunk kell néhány dolgot mondani a keresztről: arról, hogy miért, hogyan és kiért. De arra is képesnek kell lennünk, hogy semmit se szóljunk, csak csendben maradjunk és nézzünk, csupán nézzünk a keresztre. Isten a kereszttel tartós biztosítékát adja a nyomorult bűnösök iránti szeretetének.
 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése