2016. június 19., vasárnap

Bizonyságaid örökkévaló örökségem-

Megharagudott az Úr Salamonra... 
Alfred Christlieb-

Micsoda megrázó Ige! Salamon isteni bölcsességének híre a föld végéig elért, s most - felgyúlt ellene Isten haragja. Hogyan volt ez lehetséges? A Szentírás három okra mutat rá. - Salamon sok idegen, pogány asszonyt vett feleségül, akikről ezt mondta Isten: "... őket se engedjétek magatokhoz jönni, bizonyára az ő isteneik után hajtják szíveteket". (2.v.) Salamon megvetette Istennek ezt a világos parancsát. Ő nagyon okos ember volt. Az 1.Kir 4,32-ben ezt olvassuk: "Salamon szerzett 3000 példabeszédet, és az ő énekeinek száma 1005 volt. Szólott a fákról, ... a barmokról, a madarakról, a csúszó-mászó állatokról és a halakról is". Talán a természettudományos kutatása mellett elhanyagolta Isten Igéjének olvasását? - Hányan bújják ma is az újságokat és könyveket, nézik a TV-adásokat, Isten Igéje számára pedig nincsen idejük! Salamon története intsen bennünket: Isten megharagudott rá!

Aztán az Ige azt mondja Salamonról: "...nem követte olyan tökéletességgel az Urat, mint Dávid, az ő apja". (6.v.) Bár Dávid is vétkezett, de megbánta és az Úrban maradt annyira, hogy Isten ezt mondja róla: "... Dávid megőrizte az én parancsolataimat és rendeléseimet" (34.v.).

Hívő szülők, imádkozó édesanyák gyermekei, gondoljatok arra, hogy Isten haragját kétszeresen is megérdemlitek, ha ti ilyen példaképek mellett istentelen utakra tértek!

S végül a 9. vers ezt mondja: "Megharagudott az Úr Salamonra, hogy elhajlott szíve az Úrtól, Aki megjelent neki kétszer is". Kevés ember részesül ilyen kegyelemben. Ennek ellenére Salamont a pogány feleségek félrevezették, eltávolították Istentől!

Ha ez lehetséges volt ilyen nagy embernél, mint Salamon, mennyivel inkább nálunk!

Isten Igéje figyelmeztet: "Aki áll, vigyázzon, hogy el ne essék"! (l.Kor 10,12)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése