2016. június 17., péntek

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Salamon az egész Izrael felett királlyá lett.( l.Kir. 4,1)



A fenti bibliai rész Salamon királyságának három kiváló tulajdonságára mutat rá, melyek beteljesedését Jézus Krisztus uralmában találjuk meg.

Salamon országában rend uralkodott. Vége lett annak az önkényuralomnak, amiről a Bírák 21,25 beszél: "Ebben az időben nem volt király Izraelben, azért mindenki azt cselekedte, ami jónak látszott szemei előtt". - Szigorú rend volt a szolgálatokban. Salamon fejedelmeket, tisztviselőket, papokat nevezett ki. A saját kedve szerint senki sem választhatott hivatalt, s nem avatkozhatott a más dolgába. Salamon kemény kézzel uralkodott az egész országon.

Jézus Krisztus országában még csodálatosabb rend van. Az Övéi egy testhez hasonlítanak, amelynek minden tagja a Teremtő által neki kijelölt tevékenységet fejti ki. Élő szervezet ez, amely egyszer tökéletes dicsőségben és erőben nyilvánvalóvá lesz.

Salamon országában öröm uralkodott. A 20. versben ezt olvassuk: "Júda és Izrael... vigadtak". Majd 300 évig kellett Izraelnek háborús időket átszenvednie. Salamon volt az első király, akinek uralma alatt a zavartalan békesség áldását élvezhette az ország. Erre nézve mondja az írás: "Júda és Izrael... vigadtak". Ez érvényes teljes mértékben Jézus Krisztus országára is, amint a Róma 17,14 mondja: "Isten országa - igazság, békesség és Szentlélek által való öröm". Jóllehet sok háborúság által kell nekünk az Isten országába bejutnunk, de Jézus Krisztus igazi tanítványainak öröme olyan mély, hogy Pál például megvesszőzött háttal és kalodába szorított lábbal dicséretet énekelt a börtönben (Csel. 16,25).

Végül a biztonság olyan erős volt Salamon napjaiban, hogy ki-ki a szőlejében és fügefája alatt nyugodtan lakhatott, de Salamon sem és emberei sem mondhatták el, amit Jézus Krisztus szolgái elmondhatnak: "Kicsoda vádolja az Isten választottait? ...
Kicsoda az, aki kárhoztat"? (Róm. 8,33-34)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése