2016. június 17., péntek

Napi áhítat-Szeretetlen testvérviszony

Hét témája: A testvérszeretet szépsége
Olvasmány: 1Kor 6,1–8
Szeresd testvéredet: ugyanannak a vére kering mindkettőtökben. 

„Hogyan merészel közületek valaki, akinek a másikkal peres ügye van, a hitetlenek, s nem a szentek előtt törvénykezni? Vagy nem tudjátok, hogy a szentek a világ felett fognak ítélkezni? És ha ti ítélkeztek a világ felett, arra talán méltatlanok vagytok, hogy jelentéktelen ügyekben ítélkezzetek? Vagy nem tudjátok, hogy angyalok fölött is ítélkezünk majd? Akkor mennyivel inkább ítélkezhetünk a mindennapi élet dolgaiban! Ha tehát hétköznapi ügyekben pereskedtek, akkor azokat ültetitek a bírói székbe, akik semmit sem számítanak a gyülekezet előtt? Megszégyenítésül mondom nektek! Ennyire nincs közöttetek egyetlen bölcs sem, aki igazságot tudna tenni testvérei között? Sőt testvér a testvérrel pereskedik, méghozzá hitetlenek előtt. Egyáltalán már az is nagy gyarlóság bennetek, hogy pereskedtek egymással. Miért nem szenveditek el inkább a sérelmet? Miért nem tűritek el inkább a kárt? Sőt ti okoztok sérelmet és kárt, mégpedig testvéreknek!”

Magyarázat

Pál megütközik azon, hogy két korinthusi hívő beperelte egymást, és kivitték a kettejük között lévő feszültséget egy világi bíróság elé. Sajnos ma is történik ilyen nemegyszer a gyülekezetekben. Érdekes, hogy Pál nem azt mondja, hogy X és Y éretlenül és szeretetlenül viselkednek, hanem az egész gyülekezetet feddi meg, hogy miért hagyták eddig fajulni a dolgokat. Hát nem akadt egy „béketeremtő” (Mt 5,9) sem az egész közösségben, aki odaállt volna a résre a két ember közé? Miért nem vette fel a gyülekezet a kesztyűt, és miért nem harcolt imádságban azért, hogy ne tudjon sorai közé hatolni a sátán?
Mi a helyzet a te gyülekezetedben? Ha te vagy az a hívő, aki haragszik egy testvérére, akkor nem tanács, hanem az Úr nyílt parancsa számodra, hogy „békülj meg ellenfeleddel hamar, amíg az úton együtt van veled” (Mt 5,25a). De ha mindenkivel rendezett is a viszonyod a gyülekezetben, akkor sem dőlhetsz hátra közömbösen, vagy titokban lenézve a veszekedőket, hanem az a feladatod, hogy részt vegyél a béketeremtésben: közbenjáró imával, békítő szóval, önfeláldozó cselekedetekkel. Kérd a Békesség Fejedelmét, hogy mutassa meg szíveket hajlító hatalmát a békétleneken!
(Nemeshegyi-Horváth Anna)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése