2016. június 19., vasárnap

Isten asztaláról-Varga László

   "És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból."      (1Korinthus 13,3)
Varga László-

Az előző versekben a szép beszéd, a tudás, sőt a hit csődjét láttuk szeretet nélkül. Most az apostol még mélyebbre ás. Itt a legszebb tetteket találjuk, Krisztus tanításának és követésének legtökéletesebb gyakorlati megvalósítását, a teljes lemondás és az önfeláldozás vállalását. Mi kell még több a hiteles keresztyénséghez? A feleletet itt is a gyakorlat mutatja meg. Sok becsületes keresztyén családot láthatunk, ahol a tagok mindent megtesznek, jóakarattal, becsületből, nagy áldozattal, és mégis fázik az ember, ha a közelükbe kerül. Haszonról beszél az ige. Haszontalanná válik a legszebb önfeláldozás is, ha nem szeretetből fakad. Örülni kell annak, hogy együtt lehetünk. Örülni, ha a társunk ragyogó szemmel néz reánk. Örülni, ha úgy tudunk együtt imádkozni, hogy egymást köszönjük meg Istennek. Örülni, ha egy idegen ember mosolyogva lép ki házunk kapuján, mert azt a lelki meleget kapta meg, ami legjobban hiányzik a társadalmunkban. A szeretetnek ez az öröme az a haszon, ami nem vész el a halállal sem, amit átviszünk oda, ahol Krisztus örömmel vár, vágyik ránk, mert szeret.

Istenem, jó Atyám, bocsáss meg nekem, hogy végtelen szeretetedre nem vagyok képes Krisztustól tanult önzetlen szeretettel felelni. Hiába próbálkozom, ha valami igazi, önzetlen jót képes voltam tenni, azonnal megdicsérem magam. Olyan jólesik jót tenni, de olyan jólesik utána megveregetni a saját vállamat, s megállapítani, milyen jó keresztyén is vagyok én. És ha valaki észreveszi és megdicsér miatta, szerényen lehajtott fejem, és szabadkozásom alatt bizony dülled a mellem, hogy én milyen rendes ember vagyok. Értem, Uram, hogy ha magamért, mások megbecsüléséért tettem, ezzel meg is kaptam jutalmamat. Nem kérhetek, nem is kérek hasznot magamnak azért, amire Te adtál erőt, de add, hogy még így is, bűnösen is tudjak szeretni, szeretetből szolgálni ügyedet. Fogadd el kegyelmesen, s tedd eredményessé szolgálataimat! Ámen.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése