2016. június 18., szombat

Mindennap az Ige fényében-ÁLLJ KI AZ IGAZSÁGÉRT!

Andrew Kuyvenhoven-

A mai napon olvasandó igeszakasz: 1Pt 3,13-17 


13 De ki az, aki bántalmaz titeket, ha buzgón igyekeztek a jóra?
14 De még ha szenvednétek is az igazságért, akkor is boldogok vagytok; a fenyegetésüktől pedig ne ijedjetek meg, se meg ne rettenjetek.  
15 Ellenben az Urat, a Krisztust tartsátok szentnek szívetekben, és legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet.
16 Ezt pedig szelíden és tisztelettudóan, jó lelkiismerettel tegyétek, hogy amivel rágalmaznak titeket, abban megszégyenüljenek azok, akik gyalázzák a ti Krisztusban való jó magatartásotokat.
17 Mert jobb jót, mint gonoszt cselekedve szenvedni, ha ez az Isten akarata.

"De ki az, aki bántalmazni fog titeket, ha buzgón igyekeztek a jóra?" (1Pt 3,13)


Isten kegyelme csendessé és szerénnyé tesz bennünket, de szenvedélyessé is: szenvedélyes igazságszeretővé. Isten kegyelme visszatart bennünket attól, hogy hangoskodók és erőszakosak legyünk. Isten Lelke azonban igenis eltölt minket buzgósággal aziránt, ami igaz.
A keresztyének erősen meg vannak győződve az igazságot, és a hamisságot illetően. Nem elég, ha csak azon a véleményen vagyunk, hogy a bűn nem fizetődik ki. Ez a tv-erkölcs. Határozottan az a meggyőződés éljen bennünk, hogy az igazság örök osztalékkal fizet.
Ha hiszünk Istenben, bátran ki kell állnunk az igazságért. Ami csak igaz, való és jó, az Istentől jön. Ezért az igazság, valóság és jóság keresése tőle való. Általa megy végbe, és hozzá vezet. Miért legyünk hát félénkek, ha magának Istennek az útján járunk?
Vannak fiúk és lányok, akik mélyen hallgatnak, amikor bűncselekmények történnek az iskolában. Pedig aranyos kölkök. Hiszik, hogy a bűn nem fizetődik ki. Azt viszont nem hiszik, hogy az igazságosság kifizetődik.
Még mindig rengeteg "becsületes állampolgár" van, akik nem vesznek részt bűncselekményekben. Azt viszont nem hiszik, hogy az ő dolguk, hogy keresztes hadjáratot indítsanak az igazságért.
A tisztességes, de hitetlen állampolgárok langymeleg magatartása még érthető. Végtére is az a fő törekvésük, hogy saját dolgukkal törődjenek. Eddig terjed érdeklődési körük. A keresztyéneket azonban más fából faragták. Bennünket Isten szólított meg. Ő tette ránk kezét. Lelkét adta belénk. Ha egyre csak langymelegek vagyunk, amikor igazságról és hamisságról, valóságról és valótlanságról van szó, megtagadjuk Urunkat.
Isten azt akarja, hogy legyenek olyan emberek, és teremt is olyan embereket, akik cselekszik az igazságot, mégpedig csak azért, mert az igazság. És ha bántanak bennünket, miközben cselekedjük az igazságot, tulajdonképpen nem bántalmaznak. Az egyetlen eset, amikor szenvedést okoz nekünk a gonosz, az, ha gonoszt cselekszünk vagy ha nem vagyunk hajlandók az igazságot cselekedni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése