2016. július 14., csütörtök

Mindennap az Ige fényében-A VALLÁSOS KÉTSÉGBEESÉS

Andrew Kuyvenhoven -

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 7,14-25 





14 Tudjuk ugyanis, hogy a törvény lelki, én pedig testi vagyok: ki vagyok szolgáltatva a bűnnek.
15 Hiszen amit teszek, azt nem is értem, mert nem azt cselekszem, amit akarok, hanem azt teszem, amit gyűlölök.
16 Ha pedig azt cselekszem, amit nem akarok, akkor elismerem a törvényről, hogy jó.
17 Akkor pedig már nem is én teszem azt, hanem a bennem lakó bűn.
18 Mert tudom, hogy énbennem, vagyis a testemben nem lakik jó, minthogy arra, hogy akarjam a jót, van lehetőségem, de arra, hogy megtegyem, nincs.
19 Hiszen nem azt teszem, amit akarok: a jót, hanem azt cselekszem, amit nem akarok: a rosszat.
20 Ha pedig azt teszem, amit nem akarok, akkor már nem én teszem, hanem a bennem lakó bűn.
21 Azt a törvényt találom tehát magamban, hogy - miközben a jót akarom tenni - csak a rosszat tudom cselekedni.
22 Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint,
23 de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével.
24 Én nyomorult ember! Ki szabadít meg ebből a halálra ítélt testből?
25 "Mert tudom, hogy énbennem, vagyis a testemben nem lakik jó, minthogy arra, hogy akarjam a jót, van lehetőségem, de arra, hogy megtegyem, nincs."

"Mert tudom, hogy énbennem, vagyis a testemben nem lakik jó, minthogy arra, hogy akarjam a jót, van lehetőségem, de arra, hogy megtegyem, nincs."
(Róm 7,18)

Minden emberi lény vallásos. "A vallás" pedig emberi tevékenység. Nem tévesztendő össze az evangélium szerinti hitélettel.
Csak Isten tudja, mily sok ember választja a vallást, mint az üdvösségre vivő utat. Ez azonban nem vezet eredményhez. Az igazi vallás eredménye az üdvösségnek. Az emberi vallás nem képes megtartani a lelket.
Vannak rossz vallások: az asztrológia hideg, a bahai olyan, mint valami vegyes saláta. Az összes magunk csinálta vallás csak ábrándozás - népszerű, költséges és hiábavaló. De a jó vallások sem "működnek": a szociális munka nem üdvözít, a bibliai textusok bemagolása nem éri meg a fáradtságot.
Az észak-amerikaiak körülbelül annyi órát szentelnek a vallásra, mint a háziállatok tartására, és majdnem annyi pénzt adnak ki kutyaeledelre, mint misszionáriusokra. A Róm 7 azonban megtanítja nekünk egyszer s mindenkorra, hogy ez a vallásosság nem üdvözít.
Miért nem? Azért, mert még az a jó is, amit Isten adott az emberiségnek, hiábavaló fáradozás lett. Még az ő szent törvénye sem képes minket másféle életre serkenteni. Valójában minél többet megtudunk az igaz életre vonatkozó isteni akaratról, annál inkább átéljük hitványságunkat.
Ez félelmetes kép, de igaz. És mi tudjuk, hogy igaz, - nemcsak azért, mert a Biblia mondja, hanem mivel tapasztaltuk is. Számtalan ember sodródott már bele a vallásosságba ideiglenes és örök üdvössége érdekében. Ezek csodálatra méltóbbak, mint akik az alkoholhoz folyamodnak, de gonoszabb a fájdalmuk és a bűnük.
Egyedül Isten üdvözítheti az embert. Ő a mi üdvösségünk. Ő jön hozzánk Jézus Krisztusban, és a Szentlélek erejét hozza el nekünk.
Ez egy olyan új kezdet, amelyet nem te és én találtunk ki.
Isten, és egyedül Isten tud csak üdvözíteni. A legnemesebb emberek leghősiesebb erőfeszítése is csak akarni tudja azt, ami jó. Elérni soha sem tudja.
Úgy látszik, hogy minden vallásos zarándoknak újból fel kell ezt fedeznie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése