2016. június 9., csütörtök

Suchné S. Ilona-Harc a befolyásolás ellen

  A szilárd jellem

A szilárd jellem két nagy ellensége a befolyásolhatóság és a manipulálhatóság.

Nézzük mit mondd a pszichológia, és a tudomány a befolyásolásról és a manipulációról?

Dr. Acél Petra: A manipuláció olyan szándék és módszer, amely a hozzáállás megváltoztatását, vagy létrehozatalát tűzi ki célul. A manipuláció során valami olyasmi történik a befogadóval, amit az nem akar.
Egy másik megállapítás: A köznapi nyelvben manipuláció alatt inkább a fizikai síkon is észlelhető tevékenységet értik - amikor félreérthető, félrevezető verbális kommunikációval, testbeszéddel és ráutaló viselkedéssel veszünk rá valakit olyan dologra, amiből rendszerint nem neki származik előnye. A manipuláció  negatív cselekedet.
Hajas Tibortól: A média ezen manipulációknak is primér közvetítõje.  A média  manipuláció alattomos, mert meghagyja alanyának azt a hitet, hogy saját maga döntött. A gondoskodás felszínes, édeskés ízét sugallja azzal, hogy látszat-kényelmessé téve életünket, tudatunkat elérhetõ, megvásárolható, elfogadható mirelit demagógiával látja el. Helyettünk gondolkodnak, megadva a passzivitás gyönyörét. 

Bártházi Eszter: „A nyelvhasználat által megvalósuló befolyásolás a kommunikátor azon törekvése, hogy az olvasókban vagy a hallgatókban egy adott véleményt alakítson ki, illetve a már meglévő ismereteiket, véleményüket, attitődjüket megerősítse vagy megváltoztassa”
A manipulatív befolyásolásnak két altípusát lehet megkülönböztetni. Az egyik, amikor a közlő rejtett eszközökkel manipulál (a rejtett itt úgy értendő, hogy a befogadóban az nem tudatosul), mint például a testbeszéd tudatos alkalmazása, a másik pedig, amikor a közlő a nyelvi interakció valódi célját rejti el a befogadó elől, azaz a befolyásoló, illetve jelen esetben a manipulatív szándékot rejti el.  Azonban a manipuláció ellen lehet védekezni. A manipuláció akkor tekinthető sikeresnek, ha a befogadó elhiszi, elfogadja és igaznak véli a közlő megnyilatkozását, és mindeközben nem veszi észre, hogy manipuláció áldozata.
A mentális manipuláció célja a vak engedelmesség.
Mindannyian alkalmazzuk nap, mint nap, még a gyermekeinkkel szemben is. Tekintélyt használunk, hogy kierőszakoljuk az engedelmességet, hogy a mi akaratunk szerint viselkedjenek. Feltételes szeretetet gyakorlunk. A legszörnyűbb fenyegetést alkalmazzuk, aminek kitehetünk egy gyereket: többé nem szeretjük őt, ha... vagy csak addig szeretjük őt, amíg...

Ma a világ különösen az üzleti világ biztat arra, hogy tanuljuk meg művészi módon a befolyásolást, befolyásolási technikákat, és a manipulációt, mert az üzlet sikere függ ettől. Sajnos azonban ez olyannyira természetessé vált már a világban, hogy beszivárgott és egyre természetesebbé vált az egyházban is. A Szent Szellem szólt, hogy írjam le mit tanított nekünk ezzel kapcsolatban az elmúlt években.
 A keresztény embernél különösen értéke van a kitartásnak, megingathatatlanságnak, sziklaszilárdságnak, radikalizmusnak, következetességnek, és állhatatosságnak.

 Ezeket a jellembeli tulajdonságokat Isten erőteljesen beépítette a személyiségünkbe az elmúlt időszakban. Isten igazságát képviseljük a világban, és nem lehet eredményesen képviselnünk befolyásolt jellemmel, megalkuvóan. A befolyásolt személyiségű embertípusok általában nem a domináns természetű emberek. A kifelé nyitott emberek fogékonyabbak mindenféle befolyásra, mint a zárkózottak.
A Szent Szellem szól ma hozzánk, és kérdezi:
Hogyan képviseljük Isten igazságát a világban és az egyházban, a környezetünkben?

Hogyan képviseljük Isten szeretetét? Hogyan képviseljük a Bibliai értékrendet a családban először, a munkahelyeinken, az iskolában, a gyülekezeteinkben?
Mi alapján hozunk meg kisebb – nagyobb döntéseket: Isten Igéje alapján vagy az emberek véleménye, tanácsai alapján, esetleg a bejövő információk alapján? Mi alapján alkotunk emberekről véleményt?  Isten igazsága, a Szent Szellem hangja alapján, vagy az alapján, hogy mások mit mondanak róla, esetleg a pletykák alapján? Amikor a híradót nézed, kinek hiszel, embereknek vagy Isten Beszédének?
Azt kérdezi ma a Szent Szellem: hogyan állsz az állhatatossággal, a sziklaszilárdsággal? Hogyan állsz a határozott hittel, a megalkuvás nélküli keresztény élettel? Az utolsó időkben élünk, tudsz –e  ebben a világi rendszerben engem képviselni radikálisan, határozottan?

  Sámson a határozott, kemény, erős ember engedett felesége erőszakos gyötrésének, befolyásának, de nagyon komoly árat fizetett érte. Sámson az Isten által küldött ember nem tudta betölteni elhívását Isten akarata szerint. Bírák 16. rész. Ma a keresztény emberek így veszítik el sokan az erejüket, és a szellemi látásukat, esnek reménytelenségbe és depressziós helyzetekbe, ahogy Sámson, mert engednek a különböző befolyásnak. Itt nemcsak Delila volt a hibás, hanem Sámson is, aki engedett neki.
Azonban ez a példa fordított esetben is érvényes lehet, amikor a férfi befolyásolja a feleségét rossz irányba.
Szolgálattevők nem értik, nem látják, mert elvesztették a látásukat, nem tudják hogyan ment el az erő az életükről!
Azt kérdezi ma a Szent Szellem a férfiaktól, apáktól, és anyáktól, szolgálattevőktől, és a hivőktől: hogyan képviseled Istent a családban, a munkahelyeden, az iskolában, vagy a gyülekezetben, a szolgálatod során? Hogyan képviseled az Isten igazságát, képviseled egyáltalán? Zsoltár 1:1
„ Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint. „
Hányszor nyomtad el a Szent Szellem halk, szelíd hangját, mert az a másik hang, vagy az emberek tanácsa, véleménye erősebb volt?
Sámson nem volt gerinces ember, a hatalmas fizikai erő mellett, egy gyenge jellemet látunk, aki engedett a befolyásnak. Az örök életét nem veszítette el, de Isten Királyságát nem tudta tovább képviselni hitelesen.
 Az egyház ma hasonló Sámsoni állapotban áll, és azt hiszi a külső alapján, hogy erős, nagy és ezért minden rendben van. A keresztények magabiztosan úgy érzik, hogy 1-2 csatában győztesek voltak, akkor már nem lehet semmi baj. A Szent Szellem azonban sír, mert elveszett az erő és a látás! Ott a hétköznapokban, amikor Isten igazságát kellett volna radikálisan képviselni, akkor hallgattunk, akkor némák voltunk. Ott a munkahelyen, amikor ki kellett volna állni a Bibliai értékrendet képviselni, akkor csak dünnyögtünk az orrunk alá valamit. Ott a szolgálatban, amikor az emberek tanácsaira hallgattunk, amikor a külsőt néztük, amikor a látszat, és mások véleménye alapján hoztunk meg fontos döntéseket.
Ott az egyházban, amikor a vallásos vezetők elvárásainak feleltünk meg és nem hallgattunk a Szent Szellem inspirációjára.
 És a Szent Szellem sír, mert nem értik meg Őt, és nem képviselik Isten szavát radikálisan, és hitelesen.

Illés komoly elhívással rendelkezett de az elhívását nem tudta végig vinni és kiteljesíteni, pusztán a befolyás miatt. Egy rossz hírt kapott és megijedt, egy fenyegetés megingatta az elhívásában! Ő is elvesztette a látását, az erejét, a kitartását és az Isten terve nem tudott általa kiteljesedni, másnak kellett azt befejezni.
 Ma az Illés napjait éljük, de nekünk meg kell tanulni szilárdnak lenni és csak a Szent Szellem hangjára mozdulni, az alapján beszélni, és Őt képviselni. Meg kell tanulnunk nem elfutni a harc elől, a problémák elől, az ördög taktikájától megijedve menekülni. Ezekben a napokban sok Illésnek kell átadnia a szolgálat palástját a következő nemzedéknek, csak azért mert nem tudták betölteni az elhívásukat. Sok Illés van barlangban, depressziósan, szűk környezetben, szűk látással, bekorlátozva, szellemi sötétségben, kedvetlenül, elbátortalanodva, csüggedten, reményvesztetten, mert engedtek a különböző befolyásnak vagy nyomásoknak.
 Mikor hallottad utoljára személyesen a Szent Szellem hangját?
Érdekel még egyáltalán, hogy mi a véleménye a nap minden percében?
 A Szent Szellem sír és kivonult sok hivő életéből, sok gyülekezetből már régen, de észre sem vették. Minden úgy zajlik, mint régen, csak az erő és a látás veszett el.

Folyik tovább az istentisztelet, a keresztény élet, és nem tűnik fel, hogy nincs ihletett beszéd, nincs ott a Szent Szellem inspirációja, nincs Szent Szellem vezette prédikáció, nincs élő kijelentés a menyből. Hogyha mégis észrevesszük, akkor pedig nem tudjuk, nem látjuk, hogy miért van? Illés és Sámson Isten emberei voltak, ilyen „kis apróságon „múlott, hogy elvesztették a nagy szolgálatukat. Ezek intő példát az igéből, tanuljunk belőlük.

Három forrása van alapvetően a befolyásnak:
  1. emberi  
  2. ördögi
  3. Isteni
Minden nap minden percben meglátszik az embereken, hogy kinek a befolyása alatt vannak.
Az emberi befolyásnak pedig kétféle formája van:
  1. külső – más emberek által bejövő tudatos, vagy tudatlan befolyás
  2. saját értelmünkből, vagy érzelmünkből jövő, a testi kívánságok befolyása  
A Szent Szellem azt kérdezi ma, hogy mi vagy ki irányítja a gondolatainkat, érzelmeinket és akaratunkat?

Van, amikor a saját értelmünket kell elhallgattatni, mert az próbál meg befolyásolni és eltéríteni Isten akaratától. Nem mindig tudjuk felismerni, különösen harc ez azoknak, akik sokat gondolkodnak. Van, amikor az érzelmeinkre hallgatunk pl. találkozunk rossz hangulatú emberrel és hatással lesz ránk, hangulati,érzelmi befolyás.
Az akaratunkat is gyakran szeretné az ördög befolyásolni, hogy ne akarja megtenni Isten akaratát. Azonban sokszor a testünk is, negatív befolyással lehet az akaratunkra. Minden esetben meg kell tagadnunk, és megtérni belőle. Ez belső harc.
Nem engedhetjük meg magunknak, hogy az érzelmeink befolyásolják az Istennel való kapcsolatunkat, vagy a körülmények befolyása alatt legyünk és azok irányítsanak bennünket.
Legyen a szellemünk, a testünk, a lelkünk ( értelmünk, érzelmünk, és akaratunk ) is stabilan a Szent Szellem uralma alatt mindig ahhoz, hogy életünk, és szolgálatunk összhangban legyen Isten akaratával.

Befolyásolhatóság = manipuláció --- látszólag ártatlan dolog, nem bűn a világ szemében, mégis az utolsó idők keresztényeinek nagy erénye lesz. Most kell megerősödnie a hivők jellemének, mert amikor az üldöztetések jönnek, nagy szüksége lesz az állhatatos kitartásra. Nagyon mély ez a téma, nem könnyű észrevenni, felismerni mindig, hogyha elbukunk. Akinek fontos, hogy a Szent Szellem hangját mindig meghallja, annak érzékenynek kell
lennie rá, és nem lehet megalkuvó, mert könnyen elveszítheti ezt a csendes, szelíd hangot.

Számos olyan hivővel találkoztam, akik hallgattak az emberek hamis véleményére, az előítéletekre és nem a Szent Szellem hangjára hallgattak,nem tudtak különbséget tenni az igaz és a hamis között, és aztán ezáltal meg lettek fosztva bizonyos áldásoktól.
Szél ingatta nádszálnak hívják a megalkuvó embert, aki hol erre, hol arra hajlítható. Sokszor nincs kialakult véleménye, nem tud határozottan képviselni egy dolgot.

 Luk 7:24 „ Mikor pedig elmentek a János követei, elkezdett beszélni a sokaságnak János felől: Miért mentetek ki a pusztába? Nádszálat nézni, amelyet a szél ingat? „

Salamont is nagyon rossz irányba befolyásolták a feleségei, ennek következtében szakadt ketté Izrael. Pedig királysága nagyon fényes és dicső volt.

Azt kérdezi ma a Szent Szellem: kire hallgatsz? Az értelmed, az érzelmed hangjára, a hangulatodra vagy rám? Az iskolatársadnak, munkatársadnak szövetséges társadnak a VÉLEMÉNYE FONTOSABB, MINT AZ ENYÉM? A PLETYKÁK, AZ INFORMÁCIÓK, A KÖRÜLMÉNYEK ALAPJÁN ALKOTSZ VÉLEMÉNYT, EZEK VEZETNEK, VAGY MEGENGEDED, HOGY BELESZÓLJAK AZ ÉLETEDBE?
Ez egy életmód. Az Isten erejét visszaszerezni úgy lehet, és az elveszett látást vissza kapni úgy lehet, hogyha visszamegyünk oda, ahol elvesztettük. Megbánjuk és megtérünk abból, amikor nem Isten hangjára hallgattunk, amikor emberek befolyásoltak, amikor mi befolyásoltunk embereket, amikor a saját értelmünkre támaszkodtunk és nem a Szent Szellem vezetésére. A befolyásolhatóság gyenge jellemre utal. De mi nem emberek véleményét, prédikációit követjük, hanem Istent magát. Mi nem politikusokat, vagy szolgálattevőket követünk, hanem Istent.

 Tünetei:
A befolyásolható ember jellemzője pontosan a hajlíthatósága miatt a döntésképtelenség, az akaratgyengeség, határozatlanság, mindenkivel könnyen egyetértés, véleményének megváltoztatása.  Férfiaknál, családfőknél különösen veszélyes, mert ilyenkor a családban nem megfelelő a kormányzás, sokszor a feleség dönt helyzetekben, ez pedig nem Bibliai, és hosszú távon nem működhet.
Fiatalokra sokszor rossz befolyással van a világ, a divat rendszere, amely nagymértékben beszivárgott a gyülekezetekben is. Meg kell tanulni nemet mondania tévé, az internet erős befolyásának is.

Jézus, amikor valahol megjelent tanításával mindig két táborra szakadt a tömeg. A népnek gyakran el kellett döntenie, hogy ki mellé áll, Jézus mellé, vagy a farizeusok mellé. A farizeus szellemű emberek ma is befolyásolják Isten népét, hogy ne fogadják el a prófétai szolgálatot, és a prófétákat.
Gyakran lehetnek ilyen helyzeteink hivő életünk során, amikor nem hallgathatunk a vallásos farizeusokra, a sokadalomra, akik nem értik meg, hogy Jézus mit miért tesz. Fel kell vállalnunk a konfrontációt a megfelelő formában.
Lesznek olyan helyzetek, amikor el kell döntened, hogy az egyházadra hallgatsz,a pásztorodra hallgatsz, vagy a Szent Szellem hangjára, a gyümölcsök aszerint fognak megjelenni az életedben.
Hogyha befolyásolható a személyiséged, és addigra nem leszel szilárd jellemű ember, akkor ott maradsz a vallásban a farizeusokkal, akik nem az Isten akaratát szabadítják fel az életedre, hanem a saját  akaratukat.
De jönnek olyan helyzetek is, amikor nehéz lesz nyíltan felvállalni Jézust, és az Ő igazságát mert üldöztetéssel jár, hogyha nem válsz határozott, radikális jellemmé, akkor biztosan meg fogsz alkudni.
 Máté 24:10 „ Akkor sokan eltántorodnak, elárulják és meggyűlölik egymást… „


A múlt rendszer bebizonyította ennek az állításnak a valódiságát, a keresztények nagy hányada nem volt képes nyíltan vállalni Jézust, sokan beálltak a
„ kémek” soraiba.

Példab. 12:3 „ Nem áll szilárdan a bűnösen élő ember, de az igazak gyökere mozdíthatatlan. 

Zsolt 78:8 „ Hogy ne legyenek olyanok, mint apáik: szilaj és makacs nemzedék, olyan nemzedék, amelynek szíve nem volt szilárd, és lelke sem volt hű Isten iránt.”

Ézs. 35:3 „  Erősítsétek a lankadt kezeket, és szilárdítsátok a tántorgó térdeket.”

Befolyásolhatóság = behódolás, azonosulás, egyetértés
Amikor a kisgyerekes szülők sétálnak az üzletben, és gyermekük hisztivel próbálja rávenni őket arra, hogy vegyen neki valamit, és a szülők engednek. A kamasz gyermek már gyakran tudatosan is manipulálja érzelmileg szüleit, a szülő enged, mert korunk nevelési elve ezt diktálja, hogy elégítsd ki a gyerek szükségeit minden területen.
Lehet az ember politikai befolyás alatt, a főnökének a befolyása alatt, az egyháza, lelkigondozója befolyása alatt úgy, hogy NINCS ÖSSZHANGBAN ISTEN AKARATÁVAL.
Az üzleti életben ma a reklámok fő célja a befolyásolás. Ma tanítják a marketingben a manipuláció művészetét. De a legnagyobb probléma az, hogy bent van az egyházban is, és szolgálattevőkön keresztül  nagy kárt tud okozni, mert nincs felismerve. Láttam néhány példát arra, hogyan folytja meg a személyiségét, elhívását embereknek a tekintélyből jövő befolyásolás.
Megfigyelhető a világban, az iskolákban, munkahelyeken ahol kialakul a csapatszellem, és aki nem követi a csapatot, azt kiközösítik.

Mi nem vagyunk e világból valók, hogyha még mindig együtt tudunk haladni az ilyen világi csapatokkal, közösségekkel, és egyet értünk velük, és azzal a rendszerrel, nos akkor nagyon is befolyásolásuk alatt vagyunk.
 János 12: 43
Hogyha többre becsüljük az emberek véleményét, mint Jézust, akkor a farizeusok képmutató táborához tartozunk.

Máté 23:3
„ Amit tehát mondanak, azt mind tegyétek meg, és tartsátok meg, de cselekedeteiket ne kövessétek. „

Hogyha kaptál Istentől látást, kijelentést, nem engedheted meg, hogy az ördög elhomályosítsa, vagy ellopja tőled. De hogyha hajlítható vagy, akkor annak a következménye az, hogy elveszted a látásodat, homályosodik a kijelentés, akkor nem fogod tudni megszülni és életre hívni azt a kijelentést. Erőszakkal ragaszkodj a hited megvallásához, amit Ő adott neked azt senki ember el nem veheti tőled, legyen bármilyen is a körülmény most, mert az akkor is meg lesz neked, és beteljesedik, ha nem leszel megalkuvó!

Máté 10:32 Csia fordítás.
„ Vallást fogok tenni menybéli Atyám előtt mindazok mellett, akik mellettem vallást tesznek az emberek előtt!”

 Hogyha nem képviseljük Isten igazságait a világban, akkor Jézus eme kijelentése nem lesz ránk érvényes.

1Pét 5:10 „ A minden kegyelemnek Istene pedig, aki az ő örök dicsőségére hívott el minket a Krisztus Jézusban, titeket, akik rövid ideig szenvedtetek, ő maga tegyen tökéletesekké, erősekké, szilárdakká és állhatatosokká. „

Az akit befolyásolnak, azt könnyű eltéríteni az Isten utasításaitól. A befolyásolhatóság gyakran engedetlenséget szül. Sámuel megkérdezte Saultól:

 „ Miért nem hallgattál az Úr szavára? „  ( I.Sámuel 15:9 )

 Istennek az ítélete jött Saulra emiatt, Ő is elveszítette a szolgálatát, nem lehetett többé király.

  I.Sámuel 15:23
„ Olyan az engedetlenség, mint a varázslás vétke. „

A varázslás egyik jellemvonása a befolyásolás, amely mindkét esetben bűn: aki befolyásol az is varázsol, de aki enged ennek a befolyásnak az is vétkezik. Akinek ez egy megszokott tulajdonsága, az nem az Isten Királyságában jár, és nem is tudja képviselni azt hitelesen.
Van a befolyásolásnak még egy árnyaltabb oldala, a nyomásgyakorlás – abban az esetben, hogyha nem a Szent Szellem szavát szóljuk és nem Isten akaratát, hanem a sajátunkét, akkor ez is varázslás Isten szemében!
Amikor az Isten akarata az értelmünk, az érzelmünk, akaratunk által más irányba van befolyásolva, az varázslás.

                                    Szolgálattevők, apák, édesanyák!

Veszélyes, hogyha a nyájra vagy a gyermekeinkre nem Isten jó tervét szabadítjuk fel, hanem a saját kívánságainkat, ötleteinket, akaratunkat, amire azt hisszük, hogy az jó, az Isten akarata. Ez nem hozza meg azt az áldást, amit Isten egyébként elkészített a számukra.
 Ma, amikor Isten megrázza az egyházat, rázza a hivők életét, előhozza ezeket a jellembeli hiányosságokat, amelyekből minden esetben meg kell térnünk ahhoz, hogy beléphessünk az örökségünkbe. Meg kell térnünk ahhoz, hogy jól tudjunk kormányozni a Szent Szellemmel együtt. Meg kell térnünk belőle ahhoz, hogy az erő, a kenet és a látás újból ott legyen az életünkön és hogy Krisztus Testében ne legyenek benne ilyen tisztátalanságok.

 Isten adjon nekünk győzelmeket ezekben a harcokban, hogy a Szent Szellem vezetése ott maradjon az életünkön, és a Királyságban járhassunk.
 I.Péter 5:10" A minden kegyelemnek Istene pedig, aki az ő örök dicsőségére hívott el minket a Krisztus Jézusban, titeket, akik rövid ideig szenvedtetek,  Ő maga tegyen tökéletesekké, erősekké, SZILÁRDAKKÁ és állhatatosokká."

2011-03-03

 Suchné S. Ilona
Lehoczki Gyöngyi Hát pont ez van bennem is, nagyon aktuális téma! Hagyjuk hogy emberek írányítsanak, vezessenek és nem hallgatunk a Szent Szellem vezetésére. Szolgálók hagyják hogy gyülekezeti stratégiák és hagyományok erősebbek legyenek, mint Istennek Szellemének vezetése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése