2016. június 16., csütörtök

Rick Warren A céltudatos egyház 3.


Kiegyensúlyozottság
Miután megértettük, hogy a gyülekezetnek öt célja van és az odaszánásnak öt szintje, had szóljak arról a kilenc módról, amelyek kiegyensúlyozottá tehetnek egy gyülekezetet.

1. Ha új gyülekezetet indítasz a semmiből, akkor egyszerre csak egyetlen célra összpontosíts!
Például, amikor sok évvel ezelőtt elkezdtem a mi gyülekezetünket, az első célom az volt, hogy elérjem a környezetünket és elkezdjek beszélni nekik Jézus Krisztusról az első évben. Házról házra jártam a környékünket és találkoztunk az emberekkel. Elkezdtem beszélni a jó hírről és arról, hogyan ismerhetik meg Krisztust. Majd megszerveztem az első istentiszteletet, hogy behozhassam az embereket egy evangelizáló jellegű istentiszteletre.
Gyülekezetünk első évében csupán azt sikerült elérni, hogy tartottunk egy evangelizációs jellegű istentiszteletet, amire meghívtuk az embereket a lakókörnyezetünkből. Ezzel beléptek a tömegbe. Ahogy a rendszeres résztvevők száma apránként elkezdett növekedni, a második évben egyre inkább arra törekedtem, hogy az embereket a tömegből, akik csak eljárnak és hallanak Jézusról, tovább segítsem a hívők közösségébe, ahol majd vállalhatják a tagságot. Arra koncentráltam, hogy a látogatókból tagokká legyenek.
A harmadik évben egy kicsit rákapcsoltam, megpróbáltam nagyobb odaszánásra bírni őket, bátorítva a mélyebb szellemi életre és előrelépésre. Tovább akartam vinni őket a padmelegítésből a szellemi elkötelezettségre. Elkezdtem mélyebb igazságokat tanítani az Úrról. A negyedik évben azon dolgoztam, hogy az elkötelezettek bekerüljenek a magba, ahol elkezdhetik kiépíteni a szolgálatukat. Fejlődhetnek és Isten használhatja őket a környezetükben és a gyülekezetben a saját ajándékaik szerint. Talán nagyon lassúnak tűnik, de az egészséges gyülekezet növekedéséhez idő kell.
Ha már egy működő gyülekezetben vagy, ahol nem elölről kell kezdened, ott sokkal gyorsabban léphetsz át ezeken a körökön. De egyszerre ott is csak egyet lépj! Ha már mind az öt cél működik, akkor elkezdheted a kiegyensúlyozott gyülekezet építését, amely mind az öt feladatnak eleget tesz. Egy újonnan indított gyülekezetben nehéz mind az öt célt egyszerre hangsúlyozni. Ezeket a köröket használhatod stratégiaként.
Tehát, ha nulláról kezded a gyülekezeted plántálását, építkezz kintről befelé és ne bentről kifelé. Sokszor azt tanítják, kezdd a munkát a gyülekezet magjával. Akik legyenek Jézusnak odaszántak, jártasak a tanítványképzésben, és akkor kimehetsz és megnyerheted az embereket Krisztusnak. Ennek azonban az ellentéte igaz, mert minél több időt töltenek együtt a keresztények, annál kevesebb hajlandóságot éreznek az evangelizálásra. Ebben a leghatékonyabbak az új hívők, mert nekik van a legtöbb kapcsolatuk, ők a leglelkesebbek és nem félnek bizonyságot tenni a hitetleneknek, hiszen néhány napja még ők is hitetlenek voltak.
Azt javaslom, hogy indulj el a környezetedben, ismerd meg, hogy milyen, azután hívd őket egy istentiszteletre, amit nekik terveztél, olyan evangelizációra, amit kifejezetten a hitetlenekhez igazítasz. Amikor megtérnek az emberek Krisztushoz, merítsétek be őket, legyenek a gyülekezet tagjává, majd segítsétek őket, hogy szellemileg éretté váljanak és végül eljussanak a gyülekezet magját képező körbe. Tehát a munkát a lakóhelyeden élőkkel kezdd, ne a maggal!
Mindezt össze lehetett foglalni néhány percben, de a kivitelezése sok időt igényel. Ne csüggedj el. Ha maradandót akarsz építeni, ahhoz idő kell. Ha Isten egy gombát akar növeszteni, arra elég 6 óra de ha egy fát akar növeszteni, arra 40-50 év is kell. A kérdés az, hogy egy gomba vagy egy óriásfa gyülekezetet akarunk-e létrehozni?
2.Az egyensúly és célirányos növekedés másik útja: kidolgozni a gyülekezet mind az öt céljára vonatkozó programot. Ismeritek az öt célt: imádás, evangelizálás, közösség, tanítványság és szolgálat. De szükségetek van konkrét programra is valamennyi cél eléréséhez. Hadd mondjak el egy példát a gyülekezetünkről.
Gyülekezetünk fő programja figyelembe veszi az egyes célokat, az öt odaszánási szintet. Például amikor evangelizálunk a környezetünkben, ún. hídépítő rendezvényeket tartunk. Ezek hidat képeznek a gyülekezet és a környezet között. Amit építeni akarunk, az egy híd a gyülekezet és a környezet között, hogy Jézus átmehessen rajta. Ezek az összejövetelek nagyon egyszerűek.
Rendeztünk egy olyan estet, amelyre meghívtuk az egész környéket. Volt játék, egy kis harapnivaló, és egyszerűen jól éreztük magunkat. Máskor különleges zenei programunk volt, vendég előadókkal. A húsvét mindig nagy esemény. Ilyenkor mindig meghívjuk az embereket. Van egy sajátos istentiszteleti programunk a tömegnek, ez pedig a hétvégi evangelizáció. Ezek az alkalmak kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy a gyülekezeti tagok elhozzák a barátaikat, akkor is, ha semmiféle előismeretük nincs Jézus Krisztusról, semmit sem tudnak a Bibliáról, sem a kereszténységről, sem a gyülekezetről. Olyanok az énekek, az imák, hogy ők is megérthetik. Tehát elhozhatják őket erre az istentiszteletre, mert számukra érthető módon beszélünk mindenről.
A gyülekezet számára a kulcsprogram, amit szervezünk, az a kiscsoport. Addig nem érzik magukat a gyülekezet tagjának, amíg nem kapcsolódnak be egy kis csoportba. Ezekben a kis csoportokban ismernek meg másokat, ott mondhatják el imakéréseiket, imádkozhatnak értük, és támogatják őket. Itt mély testvéri közösséget találhatnak. Az elkötelezettek (szellemi érettségre törekvők) kulcs programját hétközi istentiszteletnek hívjuk. Szerda esténként tartjuk az alapos bibliatanulmányozásokat azok számára, akik valóban növekszenek és elkötelezettek az igazi szellemi növekedésre. Erre nem hívunk hitetleneket.
Végül a mag számára is van programunk, vagyis a gyülekezeti szolgálóknak. Ezt vezetőképzésnek nevezzük. Havonta egyszer van ilyen tréning, amikor összejönnek a vezetők, a laikus szolgálattevők, és azok a vezetők, akik részesei a gyülekezet valamely szolgálatának.
Azt javaslom, hogy fejlesszetek ki egy-egy ilyen programot az egyes célok elérésére.
Hadd mondjam ezt: egy program sem tart örökké. A programok változnak, és ami működött 5 vagy 10 éven át, azt lehet, hogy meg kell változtatni vagy új programot kell elindítani. A célok sohasem változnak, de a programok elég gyakran, mert ahogy változik és növekszik a gyülekezet, úgy újabb programokra lesz szükség.
3.A harmadik módja, hogy egy gyülekezetet Isten céljai irányítsanak az, ha minden cél számára tervezünk egy külön tanítást. Tervezz egy osztályt, ahol a közösségről tanulnak. Egyet az istentiszteletről, szellemi növekedésről, egyet, amelyik az tanítja, hogyan kezdjük el a szolgálatot és hogyan beszéljünk a hitünkről másoknak.
Mi tanítunk egy sorozatot és minden tagot arra buzdítok, hogy vegyen részt rajta. Az első az új hívőknek szóló tanítás, miután kereszténnyé lettek. Majd következik egy tanítás, amelynek az a címe: hogyan lehetek a gyülekezet tagjává? Arról szól, hogy mit jelent Krisztus testének tagjává lenni, mit jelent az elkötelezettség a gyülekezet mellett. Ez után következik a "Hogyan növekedhetünk a szellemi életben?" című tanítás. Miután ezeken részt vettek az emberek, következik a "Hogyan fedezd fel a szolgálati területedet?" foglalkozás. Folytathatjuk a tanítást olyan címen: "Hogyan beszélj hitedről másoknak, hogyan ismerheted fel küldetésedet a világban?". Itt ismét szimbólumot használunk, ami segít megmagyarázni a tanfolyamok lényegét az emberek számára.
Van egy játék nálunk Amerikában, amit baseballnak hívnak. Ebben a játékos megpróbál elütni egy labdát, majd elkezd futni különböző bázisokat érintve. Nagyjából erről van szó. Mivel nálunk mindenki ismeri ezt a játékot, szeretjük ezzel illusztrálni a tanításokat, amelyeken keresztül továbbvisszük a hívőket, ahogy mi mondjuk, a bázisok felé. Az elsőtől a negyedikig, amit hazai bázisnak nevezünk. Talán nálatok más illusztrációt érdemes használni. Ismerek néhány kiegyensúlyozott gyülekezetet Brazíliában, ahol a focival illusztrálják a növekedés lépéseit az osztályokban. Végig kell futni a pályán, amíg gólt nem lövünk. Néhány orosz gyülekezetben létrával illusztrálják a növekedés lépéseit.
Biztatlak, hogy csináljatok tananyagokat a gyülekezeti tanfolyamokra és segítsétek az embereket eljutni az egyik céltól a másikig. Léptessétek tovább az evangelizációtól az istentisztelet felé, majd a tanítványságon és a szolgálaton át újra vissza az evangélium hirdetéséhez. Mindezt a gyülekezet keretein belül tegyétek.
4.A negyedik mód, ahogy kiegyensúlyozottá tehetjük gyülekezetünket az, hogy céllal hozzuk létre a kiscsoportjainkat.
A házi- vagy sejtcsoportok kialakításakor ragaszkodjunk ahhoz, hogy mindegyik csoport mind az öt célt hangsúlyozza, vagyis a csoport célja ne csupán közösségápolás legyen. Minden kis csoportnak legyen meg ugyanaz az öt célja, ami a gyülekezetnek. Akkor a gyülekezet még erősebben fog növekedni és még erősebb lesz.
5.Az önkénteseket is a célok elérésére állítjuk be. Ha kérdőívet töltetnél ki a gyülekezet tagjaival, rájönnél, hogy mindenkinek más fontos (dicséret, evangelizálás stb.). Ahogy már említettem, Isten különféle embereket gyűjt egybe, akiknek - ahogy mi mondjuk - nem ugyanarra dobban a szívük, de ahol valamennyiünk szíve ég valamiért. Isten azért gyűjtött össze bennünket, hogy mind az öt cél hangsúlyt kaphasson. Ez leginkább akkor valósul meg, ha szolgálócsoportokba szervezzük a gyülekezetet. Egyik az evangelizációról gondoskodik, másik a hívők növekedéséért felelős, a következő arra figyeljen, hogy mindenki érezze, hogy szeretik és gondoskodnak róla és jó a közösség. Egy csoport tervezze meg az istentiszteleteket, hogy az Isten jelenlétébe emeljék az embereket.
Ha elölről kezdenék egy gyülekezetet, akkor ezt tenném: elmennék egy faluba, ahol találnék néhány embert, akinek beszélnék Krisztusról és akik megtérnének, talán 8-10-en. Ők egy kis csoportot alkotnának, és azt mondanám, kezdjünk együtt egy gyülekezetet. Az első dolgom az lenne, hogy segítenék kinek-kinek megtalálni a számára legmegfelelőbb célt, amihez a legnagyobb vonzalmat érez.
Néhányan ezt mondanák: én abban szeretnék segíteni, hogy az emberek Isten családtagjainak érezzék magukat, azokról szeretnék gondot viselni, akik már tagjai a gyülekezetnek. Biztos akarok lenni abban, hogy a gyülekezet gondoskodik szükségeiről. Ennek az embernek azt mondanám: elvállalnád-e az első alapozó csoport vezetését? Segítenél-e nekem az új hívők tanításában? Figyelnél-e arra, hogy látogatást, törődést és lelki gondozást kapjanak?
Keresnék valakit, akinek azért ég a szíve, hogy segítse a hívőket a növekedésben és ezt mondanám neki: Vállalnád-e a második báziscsoport vezetését? Az lesz a feladatod, hogy segítesz nekem a szellemi növekedés tanításában. Segítesz megtervezni az összes bibliatanulmányozást, a tanítványsági tanfolyamokat, valamint a különleges rendezvényeket, melyek célja a hívők növekedése. Segíthetnél kikeresni néhány igét, amit hétről hétre megtanulhatnánk a Bibliából. Tehát a második báziscsoport-vezető felelős a tanítványságért, ahogyan az első báziscsoport-vezető felelős a közösségért.
Keresnék egy olyan embert is, akinek szíve vágya, hogy segítse a hívőket feladatuk, szolgálatuk és szolgálati területük megtalálásában. Neki ezt mondanám. Vállalnád-e a harmadik báziscsoport vezetését, a "Hogyan ismerjük fel szolgálatunkat" című foglalkozás megtervezésében. Ennek során megtaníthatjuk résztvevőinket, hogyan ismerhetik fel szellemi ajándékaikat, hogyan ismerhetik meg belső vágyaikat. Segítünk átgondolni a múltjukat. Segítünk meglátni, hogy Isten valamennyi megtapasztalásukat felhasználhatja a szolgálatuk javítására. Segíthetnél, hogy a gyülekezetben mindenkinek legyen szolgálata. Ez lenne a fő feladatod, mint a harmadik báziscsoport vezetőjének.
Majd keresnék valakit, akinek a szíve ég az evangelizálásért, azért, hogy elérje a világot. Neki azt mondanám: vezetnéd-e a negyedik báziscsoportot? Segítenél megtanítani a gyülekezet tagjait, hogyan erősödhetnek meg a bizonyságtételben és hogyan fogalmazhatnak meg olyan bizonyságtételt, amit elmondhatnak a kívülálló hitetleneknek.
Végül keresnék valakit, aki él-hal az istentiszteletért. Ezt kérdezném: kész lennél-e vezetni az istentiszteletet? Segítenél-e nekem megtervezni az istentiszteleteket úgy, hogy amikor az emberek belépnek a gyülekezetbe, megérezzék Isten jelenlétét, nyilvánvaló legyen Isten ereje és világosan szóljon az ige, hogy az emberek Krisztushoz jöjjenek és a hívők növekedhessenek?
Tehát keresnék öt különböző embert azért, hogy mindannyian az öt cél valamelyikének a bajnokai, támogatói és vezetői legyenek. Ha csak tíztagú gyülekezetem volna, öten máris vezetői feladatot látnának el, és ahogy növekedne a gyülekezet, úgy mindegyik célhoz rendelnék új embereket. Valójában az egész gyülekezetet erre az öt célra lehet szervezni, hogy mindenki szolgáljon egy olyan csoportban, amelyik az öt cél egyike mellett kötelezte el magát. Ez hozza létre az egyensúlyt, amely egészséget eredményez, az egészség pedig növekedéssel jár.
6.Kiegyensúlyozott prédikálás. Ezen azt értem, hogy ha te vagy a pásztor és te készülsz az üzenettel, akkor állandóan meg kell kérdezned magadtól, hogy egyenlő figyelmet fordítasz-e mind az öt célra. Minden évben kell néhányszor prédikálni a szolgálatról, hogy mennyire fontos, hogy minden hívő megtalálja a maga szolgálatát. Tanítani kell az érettségről, hogyan válhatunk nagykorúakká. Prédikálni kell az imádásról, hogyan halljuk meg Isten hangját, hogyan figyelhetünk Istenre, hogyan ismerhetjük fel akaratát és hogyan szerethetjük Őt teljes szívünkből és lelkünkből. Tanítani kell a közösségről, hogyan teremthetünk kapcsolatokat. Sok országban a keresztények elmennek a gyülekezetbe, majd hazamennek anélkül, hogy megismernék egymást. Istennek nem ez az akarata. Azt akarja, hogy családdá váljunk. Testvérekként viselkedjünk Isten családjában. Tehát tanítani kell Isten akaratáról, hogy a testvérek kapcsolatokat és barátságokat építsenek ki egymással. Tanítani kell az evangelizálásról, hogyan mondják el az örömhírt a barátaiknak, ismerőseiknek, hogy azok meghallják az üdvösség tervét.
7.A kiegyensúlyozott gyülekezet felépítésének hetedik módja, hogy megtervezzük, mire költjük el a gyülekezet pénzét. Legyen célja a kiadásoknak. Ne költsük az összes pénzünket az evangelizálásra vagy csak a tanítványnevelésre, hanem az adakozásból befolyó pénzt egyenlően osszuk el a célok között, hogy meglegyen az egyensúly és ennek következtében egészséges legyen a gyülekezet. Minden fillért, amit elköltünk, az öt cél valamelyikére fordítsuk. Ami nem célja a gyülekezetnek, arra ne költsünk pénzt.
8.A naptárunk is a célok alapján legyen kitöltve. Tehát az év minden hónapjában más és más célt hangsúlyozzunk. Az egyik hónapban hangsúlyozzuk pl. az imádatot. A következő hónapban nyomatékosítsuk a szolgálatot stb. Ekkor egyesek talán jelentkeznek az új szolgálatokra. Ha csupán öt célotok van, akkor egy évben mindegyik cél hangsúlyozására jut két hónap és emellett marad elég idő másra is.
Végül kiértékelhetitek a gyülekezetet az öt cél alapján. Újra és újra fel kell tenni a kérdést: az teszi-e a gyülekezetünk, amit Jézus vár tőle?
Befejezésül hadd adjam meg a gyülekezet négy prioritását. Tehát sorrendben mik a legfontosabbak a gyülekezetedben.
A legfontosabbak Isten céljai. Mert ha kimaradnak, akkor pont azt mellőzzük, amiért a gyülekezet létezik. Ezekért imádkozunk és ezekért dolgozunk. Ezek kötik le a figyelmünket.
Másodsorban maguk az emberek, Isten népe a nagyon fontos. Az emberek fontosak, de nem annyira, mint a célok, mert ha őket helyezed első helyre, akkor az egy club, vagy szervezet lesz, de nem Isten népe. Az emberek azért vannak, hogy betöltsék Isten céljait.
A harmadik hely a programoké. Ezek olyan tevékenységek és események, amelyekkel segítünk elérni a célokat. A programok soha nem válhatnak a legfontosabbakká egy gyülekezetben sem.
Az utolsó helyen áll az ingatlan, az összejöveteli hely. Sokan ezt tartják a legfontosabbnak. A gyülekezet nem egyenlő az épülettel. A mi gyülekezetünk 15 éven át bérleményekben jött össze. 79-szer változtattuk a helyünket, mielőtt lett egy állandó helyünk az összejövetelre. Tagságunk száma 10 ezer fölé nőtt, mire felépítettük a gyülekezeti házunkat. Ne tartsd a saját épületet túl fontosnak. A legfontosabb, hogy legyenek emberek, akik betöltik Isten céljait. Ha ezt teszitek, kedvesek lesztek Isten előtt, egészségesen működik a közösség és automatikusan növekedtek.
A következő előadásban újra elővesszük az öt kört és öt célt és még részletesebben megtárgyaljuk ezeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése