2016. június 16., csütörtök

Rick Warren: A céltudatos egyház 2.



A gyülekezeti tagok elkötelezettségének mértéke

Ezt az előadást egy kérdéssel szeretném kezdeni: Vajon azonos szellemi szinten áll-e mindenki a gyülekezetben?

A kérdés nevetséges, mert nyilvánvaló, hogy nem. A gyülekezetek olyan emberekből állnak, akik mind az odaszánás, mind a szellemi érettség mértékét tekintve különböznek egymástól. Egyesek eljárnak a gyülekezetbe, de még nem keresztények. Csak fontolgatják Jézus igényeit és figyelnek. Mások éppen csak újjászületett hívők, akik most fogadták be Jézus Krisztust uruknak és megváltójuknak. Megint mások a szellemi fejlődés útján járva egyre érettebbé válnak. Vannak olyanok is, akik már szolgálnak a gyülekezetben a maguk munkaterületén, mások pedig bizonyságot tesznek és eljutottak oda, hogy a gyülekezet vezetői.

Ebben az előadásban szeretném felvázolni a gyülekezetet a tagok elkötelezettségének mértéke alapján. A gyülekezettel kapcsolatban ne csak arra gondoljunk, hogy öt célt kell elérnie, hanem arra is, hogy ezt az öt célt öt különböző embercsoport számára tűzzük ki. Ezeket a csoportokat az odaszánásuk mértéke és a célok iránti elkötelezettségük határozza meg.

Hadd magyarázzam el ezt egy ábra segítségével, amit mi használunk, és úgy nevezünk, hogy az odaszánás körei.

Az öt koncentrikus kör öt különböző odaszánási szintet jelöl. Ezek megfelelnek a gyülekezet öt céljának. Szolgálunk a gyülekezeti magban, tanítvánnyá tesszük az elkötelezetteket, közösségi életet élünk a gyülekezetben, istentiszteleteink nyitottak a tömegek előtt, és evangelizálunk a lakóterületünkön. Nem számít hogy nevezzük ezt az öt kört. Az a lényeg, hogy a szellemi érettség öt különböző szintjét képviseli. Szeretném elmagyarázni belülről kifelé haladva.

A központi körben található a gyülekezet magja. Azok a tagok alkotják, akik a legodaszántabbak a gyülekezetben. Ők végzik a szolgálatokat, énekelnek, zenélnek, tanítanak a vasárnapi iskolában, bibliaiskolában, vezetik a kis csoportokat, lehetnek diakónusok vagy elöljárók, akik előkészítik a gyülekezet különböző szolgálatait és programjait. A mag a gyülekezet legkisebb csoportja, mert ezek a tagok a legaktívabbak.

A következő csoport kifelé haladva a következő kör. Amint látjátok, ez egy kicsit nagyobb mert ebbe a körbe többen tartoznak, mint a magba. Úgy hívjuk ezt a kört, hogy elkötelezettek köre. Vannak-e olyan növekvő és szellemileg érett tagok a gyülekezetben, akik valamilyen oknál fogva nem szolgálnak? Persze hogy vannak. Őket nevezzük elkötelezetteknek. Arra kérjük őket, hogy kötelezzék el magukat három szokás kialakítására szellemi növekedésük érdekében. Ezekről egy másik előadásban beszélek. Tanfolyamot tartunk nekik azzal a címmel: hogyan érem el a szellemi érettséget? Ők naponként töltenek időt Istennel, olvassák a Bibliát és imádkoznak. Támogatják anyagilag a gyülekezetet adakozásukkal és tizedükkel, és tagjai egy kis csoportnak. Ők elkötelezték magukat a szellemi növekedésre.

A következő csoport kifelé haladva egy kicsit bővebb. Ezt hívjuk a nagy gyülekezetnek. Azok tartoznak bele, akik a gyülekezet tagjai és a gyülekezeti családot alkotják. Vannak-e olyanok a közösségetekben, akik tagjai ugyan a gyülekezetnek, de nem érettek és nem is végeznek semmilyen szolgálatot? Persze. Ők azok, akik nemcsak eljárnak a gyülekezetbe, hanem vállalják a közösséget más hívőkkel, és annak ellenére, hogy még kiskorúak, hűségesek a gyülekezethez.

A következő kör kifelé egy kicsit még nagyobb, mert ez valószínűleg egy még nagyobb csoportot jelöl. Azokat, akik eljárnak az istentiszteletre. Ezt a csoportot tömegnek hívjuk. Mert ez meglehetősen nagy csoport. Ezek a csoportok mind jelen vannak az istentiszteleten, és az összes közül a legnagyobb a lakókörnyezeted köre. Ide tartozik mindenki, aki autóval vagy gyalog könnyen eljut a gyülekezetbe. A lakókörnyezet a halastavatok, ahová kimentek embereket fogni. Azok az emberek, akiket meg akartok nyerni Krisztus Jézusnak.

A céltudatos gyülekezet stratégiája továbbviszi az embereket a külső körökből a belső körök felé. Más szóval, először ki kell menni a lakókörnyezetünkbe és meg kell nyerni őket Krisztus Jézusnak. El kell mondani a jó hírt és segíteni kell nekik Krisztushoz jönni, be kell vinni őket a gyülekezeti istentiszteletre és továbbvinni őket a belső körök felé, míg be nem lépnek a magba, a gyülekezet középpontjába, ahol elkezdik a szolgálatot és élethivatásuk gyakorlását a világban. Mi történik a gyülekezeted magjával? Viszszaküldöd őket a lakókörnyezetükbe, és így a folyamat kezdődik elölről.

Ha Jézus szolgálatát tanulmányozod, azt találod, hogy Jézus mindig ott kezdte, ahol az emberek voltak, de soha nem hagyta ott őket. Azon a szinten kezdte, ahol az emberek voltak, és úgy fogadta őket, ahogy éppen voltak. De finoman egyre mélyebb és mélyebb odaszánásra késztette őket.

Ezzel a kis vázlattal rámutattam az elkötelezettség öt szintjére, melyek megtalálhatók a gyülekezetben. Miközben ezekről a körökről beszéltem, valószínűleg eszetekbe jutottak bizonyos emberek, akikről tudjátok, hogy ezen kategóriák valamelyikébe tartoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése