2016. június 16., csütörtök

Rick Warren: A céltudatos egyház 1.


A Biblia szerint Isten mindent céllal teremtett. Így teremtett a növényeket, állatokat és célja volt az ember teremtésével is. Mindent valamilyen okkal teremtett. Isten soha nem teremtett semmit aminek ne szánt volna szerepet.


A GYÜLEKEZET ÖT CÉLJA
Az imádat

Amikor egy gyülekezet ezt az öt célt állítja maga elé akkor automatikusan növekedni fog és felépíti önmagát. Ezeknek az igéknek a fényében a Biblia azt tanítja, hogy a gyülekezet öt ok miatt létezik. Először is azért létezünk, hogy ünnepeljük Isten jelenlé-tét az imádatban. A Biblia azt mondja, hogy az imádat legyen ünneplés.

Így olvassuk a Zsoltárok 31,4-ben: „Hirdessétek velem az Úr nagyságát, magasztaljuk együtt az Ő nevét.” A Zsoltárok 122,1 ezt mondja: „Örülök ha ezt mondják nekem, az Úr házába megyünk.”

Tehát a gyülekezet első számú célja, ünnepelni az Úr Jézus Krisztus jelenlétét. A gyülekezetben minden nap húsvét vasárnap van, mert mindig Jézus feltámadását ünnepeljük.

Az evangélium

A küldetés nagyon fontos célja az evangelizáció, ami az örömhír hirdetése. Isten eljött erre a földre emberi formában.

Jézus Krisztusban tökéletes, bűntelen életet élt és megmutatta hogyan kerülhetünk kapcsolatba Istennel, az Atyával. Majd meghalt a kereszten a mi bűneinkért, eltemették, de harmadnapra feltámadt és elment az Atyához a Mennybe. Egy nap majd visszajön a földre, hogy magával vigye a családját, Isten Gyülekezetét.

Isten azt akarja, hogy mindenki megismerje Krisztust. Arra teremtettünk, hogy közösségben legyünk Vele. Isten önmaga számára teremtett. Amíg ezt nem értjük meg, addig nem sok értelme van az életnek.

Jézus így folytatja: „bemerítve őket...” Miért foglalja be Isten a bemerítést a nagy küldetésbe? Miért mondja Isten, hogy ez is a gyülekezet célja? Azért, amit a bemerítés képvisel. A bemerítés két eseményt jelez. Először is azt mutatja, ami már megtörtént a szívedben: a megtérést. Külső jele a belső odaszánásnak.

Hallottad mind az öt cél említését ebben a szakaszban? Bemerítették őket a közösség jeleként, majd minden nap találkoztak. Együtt dicsőítették Istent, szolgáltak az emberek szüksége szerint, hirdették az evangéliumot a hitetleneknek és tanítványokat neveltek, segítve a hívőknek abban, hogy megtanulják az Újszövetség tanításait, az apostoli tanításokat.

Egy másik példát láthatunk az Efézus 4,11-16-ban. Ebben a szakaszban Pál beszél mind az öt célról. Figyeljük csak meg:
„Isten adott némelyeket apostolokul, másokat prófétákul, ismét másokat evangélistákul vagy pásztorokul és tanítókul, hogy felkészítse a szenteket a szolgálat végzésére, a Krisztus testének építésére.”
Beszél szolgálatról, Krisztus testének felépítéséről, míg eljutunk mindannyian a hit egységére (ez a közösség) és Isten fia ismeretének nagykorúságára (ez a tanítványság), az egész test pedig az ő hatására egybeilleszkedve növekszik és felépíti magát szeretetben, miközben minden egyes rész elvégzi a maga fela-datát.

Az evangélium hirdetése

A második célunk Isten szavának továbbadása a hitetleneknek: az evangelizáció, bizonyságtétel, a jó hír elmondása. Az ApCsel 20,24-ben Pál azt mondja, hogy a legfontosabb feladata bevégezni a szolgálatát, azt a munkát amire az Úr Jézus elhívta, hogy elmondja az Isten kegyelméről szóló jó hírt.

Tudtad, hogy Isten egy életre szóló feladatot bízott rád? Abban a pillanatban, amikor hívő lettél, Isten életre szóló megbízást adott. Ennek egyik része, hogy mond el az örömhírt a körülötted élőknek. Lehet, hogy te vagy az egyetlen keresztény, akit ismernek és a legtöbb, amit valakivel tehetsz, hogy elmondod neki az evangéliumot. Lehet, hogy még nem olvasta a Bibliát, de látni fogja az életeden és hallani fogja a szavaidból.

Milyen nagy boldogság lenne, ha halálod után a Mennyben valaki odamenne hozzád és ezt mondaná: köszönöm, hogy te általad jutottam ide. Nyíltan had kérdezzem meg: lesz-e valaki a te segítséged révén a Mennyben? Megosztottad-e már a hitedet valakivel? Ez az Isten terve és egyik célja az életeddel. Elmondani Isten szavát az evangéliumon keresztül.

Közösség

A gyülekezet harmadik célja, hogy megtestesítse Isten családját, ami azt jelenti, hogy behozza a családot Isten közösségébe. Nekünk mint Krisztus teste tagjainak bátorítanunk kell egymást.

A Biblia ezt mondja az Efézus 2,19-ben: „Polgártársai vagytok a szenteknek és háza népe Istennek a többi kereszténnyel együtt.” Isten azt akarja, hogy tagja légy az ő családjának és élvezd a hívők közösségét és támogatását.

Tanítás

A negyedik cél, Isten embereinek a képzése, vagyis a tanítás. Segítjük őket a növekedésben a tanítványképzéssel. Szeretnénk ha eljutnának a szellemi érettségre. Az előbbi igevers azt mondja, hogy fel kell építeni Krisztus testét erőben és érettségben, amíg teljesen fel nem növekszik az Úrhoz.

Nem elég az embereket megnyerni Krisztusnak. Segítenünk kell, hogy hasonlóvá legyenek Jézushoz a cselekedeteikben, viselkedésükben, beszédükben, gondolkodásukban és életük minden más területén, az otthoni kapcsolataikban.

Szolgálat

Az ötödik cél, bemutatni Isten szeretetét a szolgálaton keresztül. A Biblia azt mondja, hogy Isten szeretetének a példái vagyunk a világ számára és mint pásztorokra és tanítókra, ránk vár az a feladat, hogy felkészítsük a gyülekezetünk családjához tartozó hívőket. Az Efézus 4.12 szerint a gyülekezet vezetői, pásztorai és tanítói készítik fel Isten embereit a szolgálat munkájára.

Tehát ez a gyülekezet öt célja.

Ezeket kell saját szavaiddal megfogalmazni, egyetlen mondatban. Hagy mondjam el az én gyülekezetem célnyilatkozatát. Így hangzik: Jézus Krisztushoz vezetni az embereket, hogy tagjává legyenek Isten családjának, eljuttatni őket a Krisztus szerinti értettségre és felkészíteni őket a szolgálatra a gyülekezetben és küldetésükre a világban, hogy megdicsőítsék Isten nevét.

Szeretném felhívni a figyelmet három dologra amelyek hatékony célnyilatkozatot eredményeznek. Mindenekelőtt az eredményekről és nem a teendőkről szól. Más szóval a célnyilatkozat ezt mondja: ez az, amit eredményként látni szeretnénk. Megváltozott életeket. Azt akarjuk, hogy Jézushoz jöjjenek. Látni szeretnénk, hogy beépülnek Isten családjába és növekednek a szellemi érettségre és felkészíteni őket a szolgálatra a gyülekezetben, ki akarjuk őket képezni a missziókra, hogy megosszák Jézus Krisztus jó hírét. Ha igazi dicsőítést akarunk, akkor Istent imádó életre vezetjük őket, betöltve a gyülekezet céljait.

Azt is figyeljük meg, hogy ez a célnyilatkozat mindenkit arra bátorít, hogy részese legyen a munkának. Mindenki részt vehet benne. A célok nemcsak a vezetők vagy a pásztorok számára adottak. A gyülekezet céljai olyanok, amelyekért minden keresztény felelős, hogy betöltse azokat.

Nagyon fontos, hogy ezeket a célokat lebontsd lépésekre. Nyilvánvaló, hogy az evangelizációnak meg kell előzni a tanítvánnyá tételt. Ahhoz, hogy elkezdhesse a szolgálatát, előbb növekednie kell szellemileg, majd ahogyan növekszik és szolgál, ez által bizonyság lesz a világnak.

Ezt tesszük a gyülekezetünkben. Behozzuk az embereket, hitre segítjük őket, kiképezzük a szolgálatra és kiküldjük őket a világba. Behozzuk, felépítjük, kiképezzük, kiküldjük őket a világba. Ezt tesszük újra meg újra.

A mi gyülekezetünk az USA egyik legnagyobb gyülekezete, bár még csak 18 éves. Csupán hét emberrel kezdtük. Az egyik oka annak, hogy ilyen nagyra nőtt, hogy az említett öt dolgot tettük. Hangsúlyoztuk az imádatot, az evangelizálást, a közösséget, a szolgálatot és a tanítványképzést. Újra és újra ezeket hangsúlyoztuk, hogy szeretnénk minden tagot bevonni ebbe az öt célba és mindezt Isten dicsőségére tenni, mint okos Istentisztelet, amint a Róma 12-ben olvassuk.

Nem elég csupán felfedezni Isten céljait, megfogalmazni azokat, hanem meg is kell ismertetni a gyülekezet minden tagjával és újra meg újra beszélni kell róluk.

A vezetőség első számú feladata folyamatosan tisztázni, definiálni a célokat a gyülekezetnek.
HOGYAN TUDJUK ÚJ MÓDON KÖZÖLNI ISTEN CÉLJAIT ?
Ezt is meg kell tanulnunk. Erre is öt módot használtunk. Először is használjunk jelmondatokat. Ezek olyan rövid mondások, melyekre könnyű emlékezni.

Például: Minden tag egy szolgálattevő.

Vagy: Isten akarata, hogy mindenki megismerje őt.

Használhatunk szimbólumokat. A szimbólumokban erő rejlik és ezt minden nagy vezető tudja. Vannak olyan szimbólumok, amelyektől elszorulna a szívünk, mások büszkeséggel töltenének el (horogkereszt, félhold, nemzeti zászló stb.) A célok szimbólumai segítik a vizuális emlékezést.

Egy harmadik mód a célok megtanítására az igevers tanítás. Amint tanítod a Szentírást és magad is tanulmányozod azt, mindig visszatérsz ahhoz, hogy mit mond a Biblia. Nem az a lényeg, hogy mit gondolnak mások vagy mi a tradíció, hanem hogy mit mond a Biblia. Mert csak erre lehet hagyatkozni, semmi másba nem lehet megbízni.

Taníthatod Isten céljait úgy is, hogy elmondasz történeteket. Mondd el hogyan növekedtek egyes hívők, miként szolgáltak keresztények más emberek felé, hogyan segített egy gyülekezet embereknek átjutni nehéz élethelyzeteken. Testvérek jobban megértik az igazságot történetek elmondásával, mintha csupán elmagyarázod nekik.

Az is fontos, hogy légy konkrét. Mondd ezt: a mi gyülekezetünkben ezt így csináljuk... Ezek a csoportjaink működnek és ilyen Biblia tanulmányokat végeznek. Mondd el pontosan, hogy a ti gyülekezetetek hogyan kívánja elérni a kitűzött célokat.
AZ ESZKÖZÖK
Most rátérek az eszközökre, amelyek segítségével megismertettük Isten céljait a gyülekezetünkre vonatkozóan.

Havonta egyszer külön tanítom azokat, akik az elmúlt hónapokban lettek a gyülekezetünk tagjai. Ebben a csoportban részletesen elmagyarázom a gyülekezet céljait.

Minden januárban van egy tanításom ezzel a címmel: miért létezik a gyülekezet? Ez az üzenet évről évre ugyan az, csupán a történetet változtatom meg. Ezt mondom: testvéreim itt az ideje, hogy áttekintsük miért van gyülekezetünk. Miért tesszük azt, amit éppen teszünk? Újra és újra áttekintjük, mert senki sem emlékezne rá, ha csak egyszer hallaná. Tanítanunk kell ezt újra és újra.

Havonta egyszer szükséges szólni a gyülekezet céljairól. Pél-dául egyik hónapban kiemelten taníthatsz az istentiszteletről, következő hónapban az evangelizálásról stb. Lehetnek olyan gyakorlatok és igetanulmányok is, amelyek segítenek egyes célok megértésében. Kinyomtathatjuk a célokat szórólapra vagy közzétehetjük a gyülekezeti újságban a következő címmel: gyülekezetünk átfogó céljai. Tehát amikor jönnek az emberek megismerhetik azokat.

Nagyon fontos, hogy újra meg újra tanítsuk azokat az igeszakaszokat, amiket már eddig is említettünk (pl. az ApCsel 2). Ne féljük ismételni önmagunkat. Sokszor kell valamit hallani ahhoz, hogy megragadjon az értelmünkben és szívünkben.

Nem elég csupán tanítani a gyülekezetünk céljait, meghatározni azokat, elmondani mindenkinek. Ezeket alkalmazni is kell a gyülekezet minden egyes területére. Ennek kulcsa az egyensúly.

Tudjuk, hogy az egyensúly olyan alapelv, amely szerint Isten a világot teremtette. Amikor Isten megteremtett, két lábat teremtett, hogy egyensúlyban lehessünk. Ha házat építünk, a falaknak is egyensúlyban kell lenniük, ha azt akarjuk hogy ne dőljön össze, ha a tetőt rátesszük. Isten azt akarja, hogy életed minden területén összhang legyen.

Isten azt akarja, hogy a gyülekezetben is az öt cél egyensúlyban legyen és ha nincs tervetek erre, a gyülekezet kiegyensúlyozatlan lesz és hajlamosak lesztek valamelyik cél túlhangsúlyozására és a többi elhanyagolására. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy mindenkinek lesz egy célja, amit a legfontosabbnak érez.

A célokról hallva egyesek mély vágyat éreznek az imádatra és csak imádó istentiszteleteket akarnak. Mások szemében az evangelizálás az érték. Némelyek gyakorlati módon akarnak segíteni a fájdalmak és a szükségek enyhítésében. Isten mindannyiunkat egy gyülekezetbe helyezett, hogy mindezeket elvégezhessük.

A különböző célok iránt más és más vonzalmat adott. Ha viszont nincs tervetek, akkor kiegyensúlyozatlan a gyülekezet céljainak építése. Megfigyelheted, hogy túlhangsúlyozásra kerülnek azok a célok, amiket a pásztor vagy egyes vezetők fontosnak tartanak.

Például, ha pásztorként az evangelizálás ajándékát kaptam, akkor hajlok arra, hogy azt hangsúlyozzuk, de elhanyagoljuk mind a többi célt. Lehet, hogy sokakat nyerünk meg a Krisztusnak, de senki sem nő fel a hitben. Ha olyan pásztor vagyok, aki a tanítás ajándékát kaptam akkor segíteni akarom a hívőket a növekedésben. Ez meg is valósulhat és a tagság növekszik az Úrban, de senki sem fog megtérni. Vagy ha szívem könyörülettel van tele, mert az az ajándékom, hogy szolgáljam a szükségben levőket, a szegényeket, a sérülteket vagy a reményteleneket, akkor eltölthetem ezzel az egész időmet és gyülekezetünknek rengeteg szolgálata lesz az elesettek között, de talán nem lesz határozott szellemi növekedése. Nem lesz hely az evangelizálásnak. Lehet hogy az eleven dicsőítésért égek és nagyszerű összejöveteleink vannak, de megfeledkezünk a többi célról... Talán nagyszerű a közösség, a keresztények nagyon közel kerülnek egymáshoz, a testvérek szeretik egymást Krisztusban, de nem töltjük be a többi célt. Kiegyensúlyozott, egészséges gyülekezethez tervezni kell, ami egyensúlyban tartja az öt célt. Erről szól a következő előadás.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése