2016. június 16., csütörtök

Rick Warren A céltudatos egyház 6.


A gyülekezet mint isten családja
A Biblia sok képet használ a gyülekezetre. A gyülekezetet testnek, Krisztus testének hívja. Máskor Krisztus menyasszonyának, Isten nyájának nevezi. Isten hadseregeként is megszólítja, ám kedvenc igei képem a gyülekezetre a család hasonlata. Mi Isten családja vagyunk.
Az Ef 2,19-ben ez áll:
"Ezért tehát nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek, háza népe Istennek."
A Biblia azt mondja, hogy Isten családtagjai vagyunk. Ez keresztény mivoltunk szerves része.
A Róm 12,5 pedig ezt mondja:
"Sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai."
Minden tag az összes többihez tartozik. Ez az odaszánás második szintje, amire eljuttatjuk a friss keresztényeket. Akkor leszünk keresztények, ha odaszánjuk magunkat Krisztusnak, de gyülekezeti családtaggá csak azután válhatunk, ha odaszánjuk magunkat a többi hívő felé is. Ez a második lépés az érettségre jutásban. Keresztény vezetőkként pedig arra kell tanítanunk az embereket, hogy Krisztus mellett a családja, az Ő teste iránt is legyenek elkötelezettek.
Hogyan lehet kimozdítani a hívőket a "csupán" gyülekezetbe való járásból, és hogyan válhatnak aktív tagokká egy szoros testvéri közösségben? Hogyan vezethetjük tovább őket, hogy miután odaszánták magukat Krisztusnak, elkötelezzék magukat Isten családja, a testvérek mellett is? Íme néhány javaslat:
Kezdd a vezetők között a munkát. Javaslom, hogy teremtsetek olyan légkört, amelyben az emberek vágyakoznak közétek. Mitől lesz ilyen a légkör? Mi indítja arra az embereket, hogy ezt mondják: ezentúl nem csak passzív megfigyelő, hanem aktív tag kívánok lenni Isten családjában?
Két dolog után sóvárognak leginkább az emberek, a szeretet és az elfogadás után. Ez az ember két legmélyebb szüksége. Hát nem furcsa, hogy az Ige szerint a gyülekezetnek pont ezt a két dolgot kéne megadnia?
A Jn 13,35-ben Jézus ezt mondta: arról fogja mindenki megtudni, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást. A keresztényeket nemcsak Isten szeretete fémjelzi, hanem az is, ha egymást szeretik. Ugyanúgy kell odaszánnunk magunkat egymás felé, mint Krisztus felé. Ez a közösség valódi lényege. A közösség pedig egyike a gyülekezet öt céljának.
A Róm 15,7-ben ez áll:
"Fogadjátok be egymást, ahogy Krisztus is befogadott minket"
Amiképpen Krisztus kegyelmet adott és feltétel nélkül befogadott a családjába, ugyanúgy kell nekünk is feltétel nélkül befogadnunk másokat Isten családjába, és szeretnünk kell őket. A Biblia szerint, ha azt mondom, hogy szeretem Istent, de nem szeretem a testvéreimet, hazudok és nincs meg bennem az igazság. Tehát olyan légkört szeretnénk teremteni, amiben érezhető a szeretet és az elfogadás. A növekvő közösségek szeretnek és a szerető gyülekezetek nőnek.
Családias légkör
Ha szeretnéd, hogy a gyülekezeted növekedjen, akkor annak egy családként, nem egy üzleti vállalkozásként, klubként vagy pártszervezetként kell felépülnie, mert a gyülekezet család.
Hadd szóljak néhány perc erejéig a lelkipásztorokhoz és vezetőkhöz. Szeretnék néhány konkrét módszert mutatni, amelyek segítségével ki tudjátok alakítani a családias légkört.
Az első, hogy szívből törődj az emberekkel.
Ezt mutasd is ki. Nem csoda, ha néhány gyülekezet nem növekszik, amikor a vezetők hűvösen fogadják a látogatókat, sőt még a közösség tagjait is. Ha meg akarod mérni gyülekezeted hőfokát, saját hónod alá tedd a hőmérőt. Sok vezető tetteivel és bánásmódjával garantálja, hogy az emberek ne akarjanak csatlakozni a gyülekezethez, mivel nem látszik a vénekben a szeretet. Légy megközelíthető, őszinte, és engedd, hogy az emberek megismerjenek.
Egy másik eszköz az, ha megtanulod a tagok nevét és így köszöntöd őket, személyesen. Semmi sem tesz boldogabbá valakit, mintha a nevén szólítod, különösen akkor, ha csak néhányszor volt a gyülekezetben, és lám megismerik. Úgy gondolom, jó lenne, ha személyesen köszöntenéd a testvéreket istentisztelet előtt és után, hogy érezzék, szereted őket, érdeklődsz irántuk és gondod van rájuk.
Közelítsünk keresztény érintéssel a tagokhoz. A Biblia azt mondja, köszöntsük egymást szent csókkal. A legtöbb kultúrában ezt már nem teszik, de tudom, hogy erő van az érintésben, a kézfogásban, ölelésben vagy a vállon veregetésben. Néha, amikor így fejezem ki a szeretetemet a gyülekezetben, nem tudom, hogy az illetőnek nehéz hete volt-e, tele problémákkal, vagy sem. Gyakran foglalkoztat, vajon meddig tart ez az érintés abban a testvérben. Néhányan ezt mondták: tudod, az egyetlen tapintható szeretet (érintés, ölelés és bátorítás), amiben részem van az, amit itt kapok a gyülekezetben. Vezetőként te mutatsz példát, és ha ilyen közösségi légkört teremtesz, mások is ezt teszik majd.
A gyülekezethez tartozás előnyei
A második dolog, ami növeli az emberekben a vágyat arra, hogy gyülekezethez tartozzanak az, ha közöljük velük ennek értékeit. Mondd el, milyen előnyökkel jár Isten családtagjának lenni. Amint már korábban mondtam, a lényeges különbség a látogatók és a gyülekezeti tagok között az odaszánás mértékében van. Minél nagyobb az elkötelezettségünk, annál érettebbek leszünk. Krisztus szerette az egyházat, és életét adta érte.
Amint növekszünk Krisztusban, annál jobban szeretjük a gyülekezetet és annál odaszántabbak leszünk. Ha találkozol valakivel, aki ezt mondja: ó én keresztény vagyok, de nincs szükségem gyülekezetre, akkor ebből tudhatod, hogy nem valami érett keresztény az illető. Jézus szerint fontos a gyülekezet, érdemes volt meghalni érte. Ha mi is fontosnak tartjuk, akkor mi is ennyire odaszántak leszünk.
Amikor a gyülekezeti családtagság előnyeiről tanítasz, el kell magyaráznod, hogy a gyülekezet kétféleképpen jelenik meg az Újszövetségben. Először is van egyetemes értelme Isten egyházaként, amely a világ bármely pontján valaha élt összes hívőre vonatkozik. Ebben az értelemben csupán kétszer vagy háromszor fordul elő az Újszövetségben. Legtöbbször, amikor az újszövetség a "gyülekezet" szót használja, akkor az a hívők helyi családjára, konkrét gyülekezetre utal. Mindenkinek szüksége van egy családra. Miután bekerülsz a keresztények egyetemes egyházába, keress magadnak egy gyülekezeti családot.
A keresztény élet három részből áll, és ahhoz, hogy teljes életet élhess Istenben, mindhárom területen helyt kell állnod. Az első a hit. Az Csel 16,31-ben ez áll: "Higgy az Úr Jézus Krisztusban és üdvözülsz…" Azt mindnyájan tudjuk, hogy hit által kerülhetünk bele Isten családjába. De ez nem csupán hit kérdése. A keresztény élet második része a családhoz tartozás. A Biblia kijelenti, hogy Isten háznépe vagyunk a többi hívővel együtt. Isten nem kívánja, hogy egyedül menjünk át az életen. Azt szeretné, hogy a család tagjai segítsenek egymásnak. Ezt hívjuk közösségnek. Ez az a támogatás, ami a sikeres keresztény élet feltétele.
A keresztény élet harmadik eleme a megszentelődés, ami egész hátralevő életünkben tart. Azzá leszünk, amivé Isten szán minket. A Róm 8,29 azt mondja, hogy Isten már eleve elhatározta, hogy azok, akik hozzá jönnek, a Fiához hasonlóvá legyenek. Azt akarja, hogy felnőjünk és részt vegyünk terve minden részében.
Mi a haszna annak, ha tagjai vagyunk egy gyülekezeti családnak? Íme néhány előnye: először is igazi hívőnek tartom magam. Amikor azonosulok más hívőkkel, ezzel ezt mondom: nem szégyellem, hogy keresztény vagyok, sőt büszke vagyok rá, hogy Isten családjához tartozom.
Másodszor pedig szellemi közösséget kapok, ami segít és bátorít. Az Ige azt mondja, hogy hordozzuk egymás terheit. Bátorítanunk kell egymást. A Biblia figyelmeztet, hogy összejöveteleinkről ne maradjunk el, járjunk össze és ne hagyjuk el az összegyülekezés szokását, mert a keresztény élet része az összetartozás.
Harmadszor, a gyülekezeti családban felismerhetem és fejleszthetem szellemi ajándékaimat és szolgálatomat. A közösségben használhatod az ajándékod, legyen az a tanítás, a segítés, vendégszeretet, adakozás vagy a vezetés. Mindezeket a gyülekezeten belül kell végezni.
Negyedszer, amikor csatlakozom egy gyülekezethez, akkor ezzel istenfélő vezetők szellemi védelme alá kerülök. A Zsid 13,14-ben ez áll:
"A pásztorok és a vezetők vigyázzanak a rájuk bízott lelkekre a gyülekezeti családban."
Van még egy nagyon fontos dolog. A gyülekezethez tartozás segít a növekedéshez szükséges felelősség megszerzésében. Az Újszövetség több mint 50 helyen használja azt, hogy "egymást". Az Ige azt mondja: szeressük, bátorítsuk, gondoskodjunk, köszöntsük, támogassuk, tanácsoljuk stb. egymást. Ez kölcsönös szolgálat a hívők között. A gyülekezeti felelősségháló segítségével tovább növekedhetünk.
Többek között ezek azok az előnyök, amiket meg kell osztanunk a döntés előtt állókkal. Lehet, hogy már megtértek, de még nem csatlakoztak a gyülekezethez. Mondjuk el nekik ezeket.
Hogyan fogadjunk be valakit a gyülekezeti családba
Dolgozzunk ki részletes tervet arra, hogyan fogadjunk be valakit Isten családjába. Minden gyülekezet egyedi, csakúgy, mint az ujjlenyomat. Gyülekezetednek egyedi kultúrája és növekedési üteme van. A taggá válás követelményei eltérnek más gyülekezetek gyakorlatától. Van néhány kérdés, amelyek alapján eldönthetitek, milyen is legyen ez a terv. Például a Péld 20,18-ban: "…tanácsadás erősíti meg a terveket."
Hadd adjak néhány kérdést, amelyeket magatoknak kell feltennetek a gyülekezeti tagsággal kapcsolatban. Vezetőkként gondoljátok át, mit vár Isten közösségetek tagjaitól.
Mit várunk el a gyülekezet tagjaitól?
Milyen emberek tartoznak a gyülekezetünkhöz?
Mik a szükségeik?
Mi érdekli őket?
Hogyan lehetne tartalmasabbá tenni a gyülekezethez tartozást?
Hogyan biztosíthatjuk azt, hogy a tagok érezzék a szeretetet, a törődést?
Milyen szolgálatokat kínálhatnánk tagjainknak, és hogyan tehetnénk hatékonyabbá a meglévőket?
Válaszoljatok a fenti kérdésekre, hogy mindenki a közösség részének érezhesse magát. Jó ha tudod, hogy az embereknek az után is lesznek kérdéseik, miután kereszténnyé lettek. Nem biztos, hogy automatikusan csatlakoznak Isten családjához és a helyi közösséghez. Öt dologról kívánnak meggyőződni, mielőtt meghoznák ezt a döntést.
Az első kérdése annak, aki fontolgatja a gyülekezethez való tartozást: illek-e ide? Nem lógok ki? A legjobb, ahogy a beilleszkedést elősegítheted, ha kiscsoportokat indítasz. Olyan csoportokat kell indítani, ahol az emberek problémái megoldódnak és ahol imádkoznak értük. Nem kell mindenkit ismerned ahhoz, hogy otthon érezhesd magad, de azért ismerned kell némelyeket. Legalább 5-10 embert kell ismerni és otthon érezni magad köztük ahhoz, hogy valóságosan részese légy a közösségnek.
A második kérdése az, hogy van-e valaki, aki szeretne megismerni? Ez a barátság kérdése. Az emberek nemcsak egy barátságos közösséget, hanem barátokat is keresnek. Olyan személyeket keresnek, akik törődnek velük. Teremts lehetőséget, hogy az emberek kapcsolatokat alakíthassanak ki a gyülekezetben. Ez sohasem történik véletlenül. Legyenek olyan programok, ahol az emberek megismerhetik egymást. Kis kitűzhető névkártyákat is készíthettek, hogy így a testvérek könynyebben megtanulhassák egymás nevét.
A harmadik kérdés: szükség van-e rám? Ez az érték kérdése. Az emberek szívesen csatlakoznak a gyülekezethez, ha tudják, hogy számítanak rájuk. (Szükség van-e rám?) Szeretnék előremozdítani a dolgokat. Meg kell mutatnunk, hogy a gyülekezetnek szüksége van rájuk és hol tudnak szolgálni Krisztus testében. Valamennyien fontosak és szükségesek vagyunk.
A negyedik kérdés: miért érdemes csatlakozni a gyülekezeti családhoz? Ez a hasznosság kérdése. El kell magyarázni a bibliai okokat, amelyekről a gyülekezeti tagsággal kapcsolatban beszéltünk, valamint a gyakorlati és személyes indítékokat.
Az ötödik dolog, amit mindenki tudni szeretne egy gyülekezettel kapcsolatban, hogy mit várnak el tőle. Ez az elvárások kérdése, amit az embereknek tudniuk kell. Az embereknek joguk van tudni, hogy mit várnak el tőlük amikor a gyülekezethez csatlakoznak.
Hozzunk létre egy csoportot az új tagoknak
Ez a negyedik alapelve a közösségbe való bevonásnak. Itt elmagyarázunk mindent a gyülekezetről. Segítünk, hogy otthon érezzék magukat és megtalálják a helyüket. Sok tanulmány kimutatta, hogy az a mód, ahogy a keresztényeket bevonták a gyülekezetbe, nagyban befolyásolta keresztény életük hatékonyságát a későbbi életben. Tehát ahogy csatlakoznak a gyülekezethez, az meghatározza a gyülekezeti tagságuk hatékonyságát. Azt vallom, hogy a legfontosabb kiscsoport az, amelyet olyan embereknek tartunk, akik szeretnének csatlakozni a gyülekezethez. Az erős barátkozó csoport, erős gyülekezetet eredményez.
Azt is vallom, hogy ezeket a csoportokat legalább részben a lelkipásztornak kell tanítania. Természetesen más vezetőket is bevonhat, de a tanításban a pásztornak is részt kell vennie, hogy hallják látását, megismerjék a lelkületét, az emberek iránti szeretetét és megtudják, mit várnak el tőlük, valamint ők mit várhatnak el a pásztortól.
Ha létrejön ez a csoport, elmondhatod, hogy mi a gyülekezet. Elmagyarázhatod a gyülekezet öt célját. Mert Isten azt akarja, hogy ezek a célok ne csak a gyülekezetben valósuljanak meg, hanem a személyes életünkben is.
Ezek után szükséges elmondani a gyülekezethez tartozás feltételeit, és azt, hogy ez milyen felelősséggel jár. Mondd el a gyülekezetre vonatkozó látásodat, hogy mitől várod a növekedést, és hogyan szeretnéd elérni az embereket a lakóterületeden. Tudniuk kell, hogyan kapcsolódhatnak be, hogyan szolgálhatnak az egyes területeken, és mit kell tenniük, ha már tagok. Gyülekezetünkben van egy ilyen csoport, ahol minden hónapban tanítok. Ez egy négy és fél órás együttlét és a szünetben együtt vacsorázunk. Ebben a csoportban, amit tagsági (nálunk 101-es) csoportnak nevezünk, elmondjuk mindazt, amit az előbb említettem.
Tagsági szövetség
Ez az ötödik dolog, amire szükség van. Ez a gyülekezet tagjai között létrejövő megállapodás arról, hogy elkötelezik magukat Isten és egymás mellett. Van igei alapja ennek a szövetségkötésnek és odaszánásnak a gyülekezeti tagok között. A 2Kor 8,6-ban Pál az odaszánás két különböző típusát említi: először "önmagukat adták az Úrnak és azután nekünk az Isten akaratából". Figyeljük meg a kétféle odaszánást. Ez az igazi közösség lényege.
A seddlebecki gyülekezetben négyféle feltétele van a tagságnak. Az első az, hogy el kell fogadni Jézust Úrnak és Szabadítónak, és ezt nyilvánosan meg is kell vallani. A második a bemerítkezés, kifejezve, hogy odaszánjuk életünket Krisztusnak. Jézus azt parancsolta a tanítványainak, hogy menjenek el az egész világra és tegyék tanítványokká az embereket, majd azt mondta, merítsék be őket az Atya, a Fiú és a Szent Lélek nevében. Éppen azt tesszük, amit Jézus parancsol.
A harmadik feltétel, hogy a tag részt vegyen a tagsági csoportfoglalkozáson, amelyről már említettem, hogy négy és fél órás tanfolyam, amelyen csak egyszer kell részt venni, és amit minden hónapban tartunk. Egy évben 12-szer tanítom ugyanazt. A negyedik feltétel, hogy aláírja a gyülekezetünk tagsági nyilatkozatát.
Mi is az a tagsági nyilatkozat? Ez egy elkötelezettség a felek között arra vonatkozóan, amit közösen fognak végezni. Szeretném megosztani veletek gyülekezetünk nyilatkozatát, amellyel valamennyi tagunk egyet ért. Had olvassam fel:
"Elfogadva Krisztust Uramnak és Megváltómnak, bemerítkezve és egyetértve a seddlebecki nyilatkozattal, annak stratégiájával és szerkezetével, úgy érzem, a Szent Lélek vezetése az, hogy csatlakozzam a seddlebecki gyülekezethez. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, elkötelezem magam Isten és a többi hívő felé a következőkben: először is védeni fogom a gyülekezet egységét úgy, hogy a testvéreimet szeretem, elutasítom a pletykákat és követem a vezetőimet..."
(Tudjátok, a pletyka minden másnál nagyobb rombolást végez a gyülekezetekben. A pletyka az, amikor emberek másoknak beszélnek problémákról anélkül, hogy akár a problémában, akár a megoldásban érintettek lennének. Az Ige ezt bűnnek hívja.)
"...Felelősséget érzek gyülekezetünkért, imádkozom a növekedéséért, hívogatom a gyülekezethez még nem tartozókat, és meleg szeretettel fogadom azokat, akik újak a gyülekezetünkben. Ajándékaimat megismerve, pásztoraim által felkészítve, szolgálni fogok a gyülekezetben, szolgálatkész szívvel..."
(Ne csatlakozzon a gyülekezethez senki addig, amíg nem kész szolgálni valamilyen területen.)
"...Támogatni fogom gyülekezetünk bizonyságtételét hűséges részvételemmel, Isten szerint való életemmel és rendszeres adakozásommal."
Ez tehát az a nyilatkozat, amit a mi gyülekezetünk összeállított. Arra bátorítalak, hogy imádkozzatok és állítsatok össze egy tagsági nyilatkozatot. Meglátjátok, hogy amikor nagyobb odaszánást vártok el az emberektől, kedvezőbben reagálnak, mintha egyáltalán nem kérnétek őket semmire. Az emberek szeretik a kihívásokat. Olyan dolgokra szánják oda az életüket, aminek értelme van. Akarják, hogy értékes legyen az életük, és valami olyannak akarnak a részévé válni, ami igazán számít.
Kapcsolatok építése
A gyülekezetépítés másik legfontosabb eleme az, hogy lehetőséget adunk a tagoknak, hogy kapcsolatokat építsenek egymással.
Hozzatok létre kis csoportokat, legyenek közös étkezések. Ez biblikus gyakorlat. Együtt étkezhetünk, beszélgethetünk, törődhetünk egymással, közös kikapcsolódásokat szervezhetünk, együtt játszhatunk. Legyenek olyan programjaitok, ahol megismerhetik egymást a testvérek. A gyülekezeti kapcsolatok elmélyítésének leggyorsabb módja, ha rávesszük a testvéreket, hogy menjenek el valahova egy-két napra egy mini konferenciára. Együtt kirándulhatnak a hegyekbe vagy egy tóhoz. Együtt eltölthetnek egy-két napot, együtt és valóságosan építhetik a kapcsolatot és közelebb kerülhetnek egymáshoz.
A Biblia azt mondja: "Arról fogja mindenki megtudni hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretitek." Ha mi keresztények családként gondoskodunk egymásról, azt észre fogja venni a világ. Gyülekezetünkben tényleg sok szolgálat foglalkozik a családtagokkal. Egy férfi ezt mondta: asztalos vagyok és a gyülekezetben bárkinek ingyen elvégzem az asztalosmunkákat. Egy másik férfi olyan szolgálatot indított el, amivel az autók karbantartását segíti. Mások a gyermekfelügyeletben segítenek, amikor a szülőknek elfoglaltságuk van. Miközben így segítünk egymásnak, csodálatos bizonyságot teszünk a világnak arról, milyen a szeretet és az odaszántság Isten családjában.
Kis csoportok indítása
Ez a hetedik dolog, amivel segíthetünk a gyülekezeti taggá válásban. A tagok különböző helyeken találkozhatnak, ahol beszélgetni lehet. A Csel 5,42 ezt mondja: "Naponként hirdették Jézus Krisztust a templomban és házanként." Az igazi bibliai gyülekezetnek kétféle találkozása van. Az első, amikor a templomban találkoznak. Ekkor együtt van Krisztus egész teste. Arról is olvasunk, hogy az első keresztények házanként is összejöttek egymással.
Van még egy dolog, amit szeretnék megemlíteni. Gyülekezetetek tagjai érezzék, hogy különlegesek, és nem csupán átlagemberek. Tartsák értékesnek és családtagnak magukat. Ha lehetséges, készítsetek egy kis bizonyítványt, amit megőrizhet, és ami igazolja, hogy tagja lett a gyülekezeti családnak. Mi ezt többek között úgy érjük el a gyülekezetünkben, hogy valaki fényképet készít minden bemerítkezőről, és van egy kis bizonyítványunk, amin ez áll: "Ma bemerítkeztél és itt látható a bemerítési fénykép a lelkipásztoroddal." Ezt átadjuk neki, majd egy kis vacsorát rendezünk az új tagok tiszteletére, ezzel köszöntve őket. Megkérjük őket, álljanak fel és mondják el a bizonyságtételüket. Ha ilyesmit is tesztek, szívesen elkötelezik magukat a gyülekezet mellett, és növekvő tagokká lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése