2020. május 5., kedd

Jelenlétének árnyékában & Hűen követni Jézust, a Hűségest

,,Aki a Felséges rejtekében lakik, az a Mindenható árnyékában nyugszik.,,
Zsolt 91:1


Nagyon sok részlet van ebben a versben. Amikor az erőre, a gondoskodásra, a védelemre gondolunk: „Hogy is van ez? Ott vannak a szárnyak? Isten szárnyai? Egy szárny mit tud tenni értem?” Látjuk a tollakat a 4. versben. „Hogy van ez a tollaival? Hogyan fog ez engem megvédeni? Amikor csatában vagyok, nem olyan pajzsot szeretnék, ami tollakból van. Nem hiszem, hogy ez működne. Főként akkor, amikor éppen lőnek rám.” Ha erre gondolunk, ez nem tűnik túl nagy védelemnek. „Ezek hogyan fognak megvédeni engem?”

A Mindenható árnyéka. „Egy árnyék mit tud értem tenni?” P. Knight beszélt arról előző alkalommal, hogy az meg tud téged védeni a forróságtól. „Rendben, ennek van értelme, de hogyan fog ez megvédeni engem a betegségektől? Hogyan lesz ettől hatalmam egy helyzetben? Hogyan lesz ez gondoskodás, amikor éhes vagyok, amikor gyenge vagyok?”

Az árnyék érdekes dolog. A falon meg tudom jeleníteni az árnyékom a lámpák fényében. Mekkora ereje van annak? 🙂 Hát ez nem igazán vigasztaló. Ott az árnyék a falon, mert én itt vagyok. Itt vagyok, és az árnyék engem képvisel. Amikor Isten azt mondja, hogy az Ő árnyékában nyugszunk, akkor ez igazából igenis vigasztaló nekünk. Mert ez azt jelenti, hogy Ő jelen van. Mert ha Isten nem lenne jelen, nem lenne ott az árnyéka sem. Ez tényleg csodálatos. Mert az árnyék azt jelképezi, hogy Isten velünk van.

Isten árnyéka vetül ránk. Ez nem a tollakról, a szárnyakról szól, és nem is nagy fegyverekről. Páncélököl, tank… – ezekre nincs szükségünk. Mert Isten árnyékában nyugszik. Mert Ő jelen van az életünkben. Annyira csodálatos ez! Isten jelenléte velünk van. Mi másra lenne szükségünk? Semmi másra nincs szükségünk. Mert Ő megvan nekünk. Velünk van az Ő jelenléte.

Még egy az árnyékkal kapcsolatban. Ahogy p. Knight mondta előző alkalommal, el kell, hogy menj arra a helyre, ahol árnyékot találsz. Kell, hogy közel húzódj egy fához. A Mindenható árnyékában nyugodni, az onnan jön, hogy mi közel húzódunk Őhozzá. Igazából mindig az Ő árnyékban vagyunk. Ennek a tapasztalata abból jön, ha közel húzódunk Őhozzá.

Ez a vers az akarásról szól. Az, aki úgy dönt, hogy a felséges rejtekében akar lakni. Mert ez mindnyájunk számára rendelkezésre áll. 2Móz 33:20 azt mondta Isten: Senki ember nem láthat Engem úgy, hogy életben maradna. Ebben az értelemben, ha Isten árnyékában lakozunk, akkor nem látjuk Őt. Egyikünk sem látta Istent. Láttad az árnyékát? Azt hiszem, hogy igen.

Az árnyék az alakról beszél. Az az alak. Mózesnek el kellett rejtőznie a szikla mögé, hogy Istent hátulról láthassa. Mi látjuk Isten árnyékát. Hogyan láthatjuk meg?

Róm 6:17 De hála legyen Istennek, hogy jóllehet egykor a bűn szolgái voltatok, szívetek szerint engedelmeskedtetek annak a tanításnak, amelyet kaptatok,

Igazából a tan alakjában jött el hozzánk. Ennek volt formája. A Biblia is egy árnyék számunkra. Azt mondja el nekünk, hogy Isten velünk van, Isten ott van az életünkben. Húzódj közel Isten Igéjéhez. Ő ebben a Könyvben van, és ott van az életünkben is.

Nem látjuk Istent, de amikor először hallottuk az evangéliumot, akkor mégis láttuk Őt. Hallottuk ezt a csodálatos üzenetet, elfogadtuk, és ez szabadította meg a lelkünket. Igazából még nem láttuk Istent. Addig nem látjuk Őt, amíg nem költözünk haza, hogy Vele legyünk örökké. Ez a Könyv azonban beszél nekünk Isten jelenlétéről.

Krisztus Teste. Mi a tükörképe vagyunk Isten Fejének, és mi vagyunk az Ő árnyéka. Megvan nekünk Isten alakja. Habár még nem tökéletes, de a gyülekezetben közel húzódunk. Mert Isten itt van, és itt erő és védelem van. Ez az az árnyék, amiben lakozunk. Ez elég számunkra. Mert Isten itt van. Isten jelen van az életünkben, a közösségünkben, az imáinkban.

Zsolt 22:3 Isten az imádatunkban lakik. Volt már olyan, hogy nagy nyomás volt az életedben, és úgy érezted, hogy Isten annyira távol van tőled, és nem tudtad, hogy mit tegyél? Aztán mégis úgy döntöttél, hogy bízni fogsz Istenben, és dicséred Őt, és azt mondtad: Őt fogom imádni.

Nem láttam Istent, de abban a pillanatban érzékeltem az Ő jelenlétét, amikor megtiszteltem Őt, és hittem Benne. Isten jelenléte ott volt. Ez még nem olyan teljesség, mint amikor a mennyben leszünk, de igenis hatalmas. És Ő tényleg elég. A bajban tudod Őt imádni. Azért, mert Ő jelen van veled, és ez elég. Az Ő árnyéka elég nekünk, mert az árnyékához kapcsolódik Isten jelenléte is. Dicsérhetjük Őt, és ez tényleg erőteljes. Ez bátorít minket, és erőt kapunk belőle a gyengeségünkben.

P. Shane -
Forras -bibliaszol.hu