2023. június 17., szombat

💥Áldott Vasárnapot kívánok sok szeretettel, Jézus szerető áldását💞

Zsoltárok 24:3-5,
,💞Kicsoda megy fel az Úr hegyére? És kicsoda áll meg az ő szent helyén? Az ártatlan kezű és tiszta szívű, a ki nem adja lelkét hiábavalóságra, és nem esküszik meg csalárdságra. Áldást nyer az Úrtól, és igazságot az idvesség Istenétől.,,

💥Mai Gondolat💥

Isten ereje az ellenség támadásakor indul mozgásba életünkben.

💥Mai Gondolat💥

💞A hit azt jelenti, hogy azt hiszed el és mondod ki, amit Isten mond.
Kezdd hát el a gyógyulás szavait mondani!”



„...továbbra is elmélkedj Isten gyógyulásra vonatkozó ígéretein!
Isten Igéje mindig működik, ha elülteted a szívedben.”


Isten Igéje az orvosság, ami az aggodalmat gyógyítja.



💥Reggeli dicséret🌹 Mennyei állampolgárság

,,Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk, ahonnan az Úr Jézus Krisztust is várjuk üdvözítőül, aki az ő dicsőséges testéhez hasonlóvá változtatja a mi gyarló testünket azzal az erővel, amellyel maga alá vethet mindeneket.,, Pál levele a filippiekhez 3:20-21

Győr gyönyörű város. A belváros patinás épületeitől kezdve a zöld területeken át, a kultúra és az ízlésesség hatja át mindenfelé. Nem is beszélve a folyókról! Büszkén mondom magamról (kicsit túlozva, hiszen szívemet szülővárosomban, Pécsett hagytam) hogy győri vagyok. 
Legalábbis egyelőre. Ilyen a lelkész élete, hiszen ahogy az évek telnek, és ahogy helyeznek bennünket a szélrózsa minden irányába, úgy mondjuk magunkról, hogy balatonfüredi, salgótarjáni, vagy éppen mely újabb település lakosai vagyunk.

És néha kicsit fáj az ember szíve, hiszen a költözéssel nem csupán épületeket vagy utcákat hagyunk hátra, de életeket, embereket, emlékeket is. Bízva a jobb jövőben, papírdobozokba csomagolunk, búcsút intünk a réginek, és célba vesszük az újat. Nem csak a lelkészek vannak így, de én ezt ismerem, erről tudok írni.

Pál is ismeri, hogy milyen folyton úton lenni, köszönteni és búcsúzni, emberek életébe belecsöppenni és eltűnni belőlük. Tudja, milyen a meszeszép Jeruzsálem és a hatalmas Római Birodalom állampolgárának lenni. Ő, aki "zsidónak zsidó, görögnek görög", 
(Pál első levele a korinthusiakhoz 9:20-23) nem mellesleg rómainak római is 
(Az Apostolok Cselekedetei 22:27) mégsem erre az értékes állampolgárságára volt a legbüszkébb. 

A Pax Romana (római béke) helyett a Pax Aeterna (örök béke), a római állampolgárság helyett a mennyei állampolgárság volt az, amiért képes volt bármit odaadni. Időt, pénzt, életet nem kímélve építette már itt a Földön, amit majd az új testünkkel együtt Jézustól kapunk ajándékba.

És míg Győr gyönyörű város, a szívem Pécsett marad, addig a menny (még inkább az új Föld!) állampolgárságáért mindezt Pállal együtt én is boldogan oddaadom. 
Még jó, hogy a mennyei állampolgárság már az enyém!

(Ömböli Krisztián)

💥Mai Ige💥

💞...ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és igazsággal.” 1János 3:18

💥Mai Ige💥

„💞Te alkottad meg az eget és a földet; neked semmi sem lehetetlen!” (Jeremiás 32:17)

💥Reggeli dicséret🌹Szolgálat szabadon

"💞De hála az Istennek, hogy ugyan a bűn szolgái voltatok, de szívetek szerint engedelmeskedtetek annak a tanításnak, amelynek követésére átadattatok! Miután tehát megszabadultatok a bűntől, az igazság szolgáivá lettetek." Pál levele a rómaiakhoz 6:17-18

Szolgának lenni általában nem jó dolog. Bárki bármit mond, a szabadság jobb. 
Mindenki arra vágyik, hogy szabadon élhesse az életét. Gondold végig, hogy ha bármit csinálhatnál, mi lenne az? 
Ha bármit megtehetnél, attól függetlenül, hogy mennyibe kerül, vagy hogy mennyi időt, energiát vesz igénybe, mit tennél?

Én ahogy végiggondolom, biztos, hogy egy hét alvást terveznék be egy huzamban, mert az mostanában nem nagyon jutott. De ezen kívül biztos, hogy tanulnék, autókat szerelnék (eleinte tönkre tenném őket), utazgatnék... Ha bármit megtehetnék, rengeteg mindent kipróbálnék.

Nagyjából így képzeljük el az ideális életet, viszont Pál egy merőben más gondolattal áll elő. 
Miután megszabadultunk a bűn szolgaságától, az igazság szolgái lettünk. 
Kicsit csöbörből vödörbe szövegnek tűnik, pedig nem az. Hadd magyarázzam el!

Istentől elszakadt lények vagyunk, akik épp ezért bűnben élnek. 
Amikor megtaláljuk az utat, felismerjük a Megváltónkat, és vele kapcsolatba lépünk, akkor önként döntünk a szolgálat mellett. 
Nem egy kényszeredett megkötözöttség, hanem egy szabadon választott kapcsolat. 
"Szolgák" lettünk, de nem a klasszikus szenvedő értelemben, hanem az önkéntes szolgálat értelmében.

Isten szeretne kapcsolatban lenni veled és velem. Ettől foszt meg a bűn. 
Mindaddig, amíg a bűn vezérel, egy kényszeredett szolgálatban vagy, amit nem te választottál, hanem egy hatezer éves tévedés következménye. 
Amikor észreveszed, hogy Jézus áldozata megváltott ebből a szolgaságból, akkor szabadon dönthetsz, hogy kinek az oldalára állsz.

A Megváltó már elszakította a láncaid. Most dönts, hogy kit szolgálsz!

(Ömböli Dávid)

💥Van Erőm💥Milyen érzés?

https://youtu.be/SoZymaag-Ns

Gyakran eszembe jut az a történet, amikor egy nagy vihar után egy idős ember összekulcsolta a két kezét, és hálát adott az Úrnak a gondoskodó szeretetéért.
Nem tudom, hogy mikor tombolt utoljára vihar az életedben, családodban. 
Lehet, hogy már régen találkoztál nehézségekkel, ezért van okod leborulni és hálát adni Istennek, hogy eddig megsegített. Lehet, hogy jelenleg is hullámok tornyosulnak a fejed felett, de ilyenkor is letérdelhetsz, és hálát adhatsz az Úr érkezéséért.
Ez a „mikor” szó gyakran nehézséget szokott okozni, hisz nagyon sokszor türelmetlenek vagyunk, amikor a gyógyulásra vagy Isten szabadítására vágyunk.
Talán még nem tudod, de lehetséges az utadon viharfelhők fognak várni. 
Ne félj, mert Isten előtted jár az úton.
Tudod-e milyen érzés gondokkal teli szívvel lefeküdni? Ismerős-e az érzés, amikor reggel úgy kelsz fel az ágyadból, hogy sorakoznak előtted a feladataid?
Honnan lesz erő a feladatok beteljesítéséhez? Honnan lesz elegendő egészség a nehézségek közepette? Honnan lesz elegendő hit a sebzett szív gyógyulásához? 
A napi ige ezekre a kérdésekre is csodás módon megadja a választ: „Nevedben reménykedem, mert jó vagy híveidhez.” 
Az, hogy Istent Atyánknak nevezhetjük a legjobb dolog, ami az életünkben történhetett. 
Nála otthon vár, megnyugvás és szeretet.

🌞REGGELI CSENDESSÉG🌞

Szelídséget és alázatosságot tanulhatsz Jézustól


Máté Evangyélioma 5. rész.5. 
,,💞Boldogok a szelídek: mert ők örökségül bírják a földet.,,

Máté Evangyélioma 11. rész 29.
,,💞Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek..,,

- Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -

💥🕊️NAPI EVANGÉLIUM🕊️💥

Jézus szülei minden évben fölmentek Jeruzsálembe a húsvét ünnepére. 
Amikor Jézus tizenkét éves lett, szintén fölmentek, az ünnepi szokás szerint. 
Az ünnepnapok elteltével hazafelé indultak. 
A gyermek Jézus azonban Jeruzsálemben maradt anélkül, hogy szülei észrevették volna. 
Abban a hitben, hogy az úti társaságban van, már egy napig mentek, amikor keresni kezdték a rokonok és ismerősök között. Mivel nem találták, visszafordultak Jeruzsálembe, hogy ott keressék. 
Három nap múlva találtak rá a templomban, amint a tanítók közt ült, hallgatta és kérdezgette őket. Akik csak hallgatták, mind csodálkoztak okosságán és feleletein. 
Amikor a szülei meglátták őt, nagyon meglepődtek. 
Anyja így szólt hozzá: „Gyermekem, miért tetted ezt velünk? Lásd, atyád és én bánkódva kerestünk téged.” Ő azt felelte: „Miért kerestetek? Nem tudtátok, hogy nekem Atyám dolgaiban kell lennem?” Ám ők nem értették, mit akar ezzel mondani. 
Akkor hazatért velük Názáretbe, és engedelmes volt nekik. Szavait anyja mind megőrizte szívében.,, Lk 2,41-51a

A tegnapi napon Isten szeretetét és irgalmáról tanultunk, amely Jézus irgalmas szívéből árad az emberiség felé, s amely a megváltás forrása. 
Ma Mária  áll a tiszteletünk középpontjában, amely szív az ártatlanságnak, a tisztaságnak és az anyai szeretetnek a jelképe. 
Annak érdekében, hogy Mária teljes tisztaságban fogadhassa és hordozhassa méhében a Megváltót, Isten az ő számára külön juttatott kegyelmével megóvta őt minden személyes bűntől. 
Így tette őt alkalmassá arra, hogy a Megváltó anyja legyen. Illett ugyanis, hogy a szent Isten egy szent, teljesen bűntelen, ártatlan és egészen tiszta ember által jöjjön a világra.

Az evangéliumban arról az esetről olvasunk, amikor egy jeruzsálemi zarándoklat elmúltával a Szent Család tagjai hazafelé indulnak Názáretbe. 
Az ekkor 12 esztendős Jézus azonban a városban marad. Édesanyja, Mária és nevelőapja József három napon át nagy aggodalommal keresik, mire megtalálják a templomban. 
A történetet Lukács evangélista azzal zárja, hogy Jézus szavait édesanyja mind megőrizte szívében. 
Mária tehát, aki szíve alatt hordozta az örök Igét, a szívében fontolgatta az általa mondott szavakat is.
Ha Krisztus örök életre vezető tanítása él a szívemben és ez alakítja életemet, akkor maga Krisztus él bennem.
© Horváth István Sándor 

Imádság:
Urunk, Jézus Krisztus! A szeretet oly titokzatos számunkra, hiszen nem tudhatjuk, hogy mi az a cselekedet, mozzanat vagy szó, ami felkelti a szeretet érzését szívünkben valaki iránt. 
És azt sem láthatjuk előre, hogy mi lesz az a cselekedetünk vagy szavunk, amely alapján felebarátunk megértheti, hogy szeretjük őt, mert ez a tett a mi szeretetünknek a jele. 
Ahhoz kérjük segítségedet, hogy szeretetünk soha ne merüljön ki szavakban, hanem cselekedetekben nyilvánuljon meg. Segíts minket abban, hogy tanításodat, a szeretet csodálatos üzenetét egyre jobban megértsük és meg is valósítsuk!



2023. június 16., péntek

💥Shabbat Shalom- Áldott szombatot💞

Az ÚR fensége és kegyelme

Zsoltárok könyve 113. rész
,,💞Napkelettől napnyugatig dicsérjétek az ÚR nevét!,, 

1. Dicsérjétek az Urat. Dicsérjétek az Úrnak szolgái! dicsérjétek az Úrnak nevét,
2. Áldott legyen az Úr neve mostantól fogva és örökké!
3. Napkelettől fogva napnyugotig dicsértessék az Úr neve!
4. Felmagasztaltatott az Úr minden pogány nép felett; dicsősége túl van az egeken.
5. Kicsoda hasonló az Úrhoz, a mi Istenünkhöz, a ki a magasságban lakozik?
6. A ki magát megalázva, tekint szét mennyen és földön;
7. A ki felemeli az alacsonyt a porból, és a szűkölködőt kivonszsza a sárból,
8. Hogy odaültesse őket a főemberek közé, az ő népének főemberei közé;
9. A ki beülteti a meddőt a házba, mint magzatoknak anyját, nagy örömre. Dicsérjétek az Urat!

These are the Days of Elijah by Paul Wilbur -

💥ÁLDOTT, SZÉP HÉTVÉGÉT KÍVÁNOK SOK SZERETETTEL❣️

  Shabbat Shalom💞 

ÁLDÁSOK ÍGÉRETE -


1 Ha engedelmesen hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára, ha megtartod és teljesíted mindazokat a parancsolatokat, amelyeket ma parancsolok neked, akkor a föld minden népe fölé emel téged Istened, az Úr. 5Móz 26,19
2 Rád szállnak mindezek az áldások, és kísérni fognak téged, ha hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára.
3 Áldott leszel a városban, és áldott leszel a mezőn.
4 Áldott lesz méhed gyümölcse, földed termése és állataid ivadéka, teheneid ellése és nyájaid szaporulata. Lk 1,42
5 Áldott lesz kosarad és sütőteknőd.
6 Áldott leszel jártodban-keltedben.Zsolt 121,8
7 Vereséggel sújtja az Úr ellenségeidet, ha rád támadnak: egy úton vonulnak föl ellened, de hét úton menekülnek előled.
8 Áldást bocsát az Úr csűreidre és minden vállalkozásodra, és megáld azon a földön, amelyet neked ad Istened, az Úr.
9 Az Úr a maga szent népévé emel téged, ahogyan megesküdött neked, ha megtartod Istenednek, az Úrnak a parancsolatait, és az ő útjain jársz. 2Móz 19,6; Ézs 62,12
10 A föld valamennyi nemzete látni fogja, hogy az Úrról kaptad a nevedet, és félnek majd tőled.
11 Elhalmoz majd téged az Úr minden jóval méhed gyümölcsében, állataid ivadékában és földed termésében azon a földön, amelyről megesküdött az Úr atyáidnak, hogy neked adja.
12 Megnyitja az Úr előtted gazdag kincsesházát, az eget, és esőt ad földedre, amikor csak kell, és megáldja kezed minden munkáját.
Te kölcsönadsz a többi népnek, de magad nem szorulsz kölcsönre. Jer 5,24; Jóel 2,23
13 Úrrá tesz téged az Úr, nem pedig szolgává; mindig fölül leszel, és sohasem alul, ha hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek parancsolataira, amelyeket ma megparancsolok neked, hogy megtartsd és teljesítsd azokat,
14 és ha nem térsz el se jobbra, se balra azoktól az igéktől, amelyeket ma megparancsolok neked, nem jársz más istenek után, és nem tiszteled azokat. 5Móz 5,9

THE BLESSING in Hebrew! HA BRACHA הברכה

💥Reggeli dicséret🌹Minden értelmet meghalad

"💞…és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban." Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 7. vers

Vannak dolgok az életben, amiket nem lehet körülírni, megmagyarázni. Hogyan mondanád el valakinek csupán szavakkal, hogy mi az a kék? Bajban lennénk, ugye?
Egy kisgyermek, aki a megszokott módon látja a színeket, csakis úgy képes megtanulni a kék fogalmát, ha megtapasztalja azt. Mutasd meg neki a tiszta eget, egy szem áfonyát vagy a búzavirágot, és nagyon hamar meg fogja érteni, hogy mit jelent a kék!

Sok más egyéb fogalmunk is van, amelyet csak megélni lehet, elméletben megtanulni nem.
 Ilyen a sötétség, az illat, a szeretet…

És Pál apostol szerint ilyen Isten békessége is. Azért nem lehet körülírni, megmagyarázni, mert minden értelmet meghalad. Emberi fogalmakkal nézve a béke egy nyugalmi állapot, a háború, nehézségek, konfliktusok ellentéte. Amikor minden nyugszik, pihen, és csendes. Ezt az emberi békét sem könnyű körülírni, de Isten békessége egyenesen felfoghatatlan.

Isten békessége azért halad meg minden értelmet, mert elvárásainkkal ellentétben a legnehezebb élethelyzetek, küzdelmek és háborúk során a legerőteljesebb. Ennek a békének nem a háború, a nehézségek, a konfliktusok az ellentéte, hanem az aggódás. Ha voltál olyan helyzetben, amikor minden okod meglett volna az aggodalomra, mégis nyugalmat éreztél, és nem háborgott a lelked, akkor Isten békéje őrzött téged.

Ahogyan a szülő sem szavakkal magyarázza meg kisgyermekének a kéket, úgy Isten sem szavakkal ismerteti meg velünk békességét, hanem egyszerűen csak körülvesz vele minket. 
Ahogyan pedig Jézus mondja: “Kitartóan kérjétek és megkapjátok” (Máté 7,7). 
És minél többször kapjuk meg, annál többet értünk majd belőle…

(Cserpán Ádám)

🌞REGGELI CSENDESSÉG🌞

Ne tűrd meg szívedben a haragot! 


Márk Evangyélioma 11. rész 25
,,💞És mikor imádkozva megállotok, bocsássátok meg, ha valaki ellen valami panaszotok van; hogy a ti mennyei Atyátok is megbocsássa néktek a ti vétkeiteket.,,

Máté Evangyélioma 5. rész 24
,,💞Hagyd ott az oltár előtt a te ajándékodat, és menj el, elébb békélj meg a te atyádfiával, és azután eljövén, vidd fel a te ajándékodat.,,

Kolossé 3:13
💞Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen”

- Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -

💥🕊️NAPI EVANGÉLIUM🕊️💥

,,Abban az időben Jézus megszólalt, és ezt mondta: Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! 
Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni. Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek. 
Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.,, Mt 11,25-30.

********************************

Szükségem van rád | Ararat Worship | LIVE / Tisztisd meg szívemet...

2023. június 15., csütörtök

💥Mai Ima💥

🌹Ha kérem Istent, Ő meghallgat. Ha fohászkodom Hozzá, Ő válaszol❣️

Zsoltárok könyve 4. rész
1. Az éneklőmesternek a neginóthra, Dávid zsoltára.
2. Mikor kiáltok, hallgass meg engem, igazságomnak Istene; szorultságomban tág tért adtál nékem; könyörülj rajtam és halld meg az én imádságomat!
3. Emberek fiai! Meddig lesz gyalázatban az én dicsőségem? Meddig szerettek hiábavalóságot, és kerestek hazugságot? Szela.
4. Tudjátok meg hát, hogy kedveltjévé választott az Úr; meghallja az Úr, ha hozzá kiáltok!
5. Haragudjatok, de ne vétkezzetek: beszéljetek szívetekkel a ti ágyasházatokban és csillapodjatok! Szela.
6. Igazságnak áldozatával áldozzatok, és bízzatok az Úrban.
7. Sokan mondják: Kicsoda láttat velünk jót? Hozd fel reánk arczodnak világosságát, oh Uram!
8. Nagyobb örömöt adsz így szívembe, mint a mikor sok az ő búzájok és boruk.
9. Békességben fekszem le és legott elaluszom; mert te, Uram, egyedül adsz nékem bátorságos lakozást.

💥Mai Ige💥

💞Kezedben van sorsom…” (Zsoltárok 31:16)

💥A Nap Igéje💥

Mózes I. könyve 15. rész 6. 
,,💞És hitt az Úrnak és tulajdoníttaték az őnéki igazságul.,,

1. E dolgok után lőn az Úr beszéde Ábrámhoz látomásban, mondván: Ne félj Ábrám: én paizsod vagyok tenéked, a te jutalmad felette igen bőséges.
2. És monda Ábrám: Uram Isten, mit adnál énnékem, holott én magzatok nélkűl járok, és az, a kire az én házam száll, a Damaskusbeli Eliézer?
3. És monda Ábrám: Ímé énnékem nem adtál magot, és ímé az én házam szolgaszülöttje lesz az én örökösöm.
4. És ímé szóla az Úr ő hozzá, mondván: Nem ez lesz a te örökösöd: hanem a ki a te ágyékodból származik, az lesz a te örökösöd.
5. És kivivé őt, és monda: Tekints fel az égre, és számláld meg a csillagokat, ha azokat megszámlálhatod; - és monda nékie: Így lészen a te magod.
6. És hitt az Úrnak és tulajdoníttaték az őnéki igazságul.
7. És monda néki: Én vagyok az Úr, ki téged kihoztalak Úr-Kaszdimból, hogy néked adjam e földet, örökségedűl.
8. És monda: Uram Isten, miről tudhatom meg, hogy öröklöm azt?
9. És felele néki: Hozz nékem egy három esztendős üszőt, egy három esztendős kecskét, és egy három esztendős kost, egy gerliczét és egy galambfiat.
10. Elhozá azért mind ezeket, és kétfelé hasítá azokat, és mindeniknek fele részét a másik fele része átellenébe helyezteté; de a madarakat nem hasította vala kétfelé.
11. És ragadozó madarak szállának e húsdarabokra, de Ábrám elűzi vala azokat.
12. És lőn naplementekor, mély álom lepé meg Ábrámot, és ímé rémülés és nagy setétség szálla ő reá.
13. És monda az Úr Ábrámnak: Tudván tudjad, hogy a te magod jövevény lesz a földön, mely nem övé, és szolgálatra szorítják, és nyomorgatják őket négyszáz esztendeig.
14. De azt a népet, melyet szolgálnak, szintén megítélem én, és annakutánna kijőnek nagy gazdagsággal.
15. Te pedig elmégy a te atyáidhoz békességgel, eltemettetel jó vénségben.
16. Csak a negyedik nemzedék tér meg ide; mert az Emoreusok gonoszsága még nem tölt be.
17. És mikor a nap leméne és setétség lőn, ímé egy füstölgő kemencze, és tüzes fáklya, mely általmegyen vala a húsdarabok között.
18. E napon kötött az Úr szövetséget Ábrámmal, mondván: A te magodnak adom ezt a földet Égyiptomnak folyóvizétől fogva, a nagy folyóig, az Eufrátes folyóvízig.
19. A Keneusokat, Kenizeusokat, és a Kadmoneusokat.
20. A Hittheusokat, Perizeusokat, és a Refeusokat.
21. Az Emoreusokat, Kananeusokat, Girgazeusokat, és a Jebuzeusokat.

MILY NAGY ISTENÜNK

Mily nagy Istenünk 
A fény királya Ő, 
fenségbe öltözött, 
örüljön a Föld, 
örüljön a Föld! 

Mert fény veszi körül,
a sötétség menekül, 
és megremeg, ha szól, 
megremeg, ha szól! 

Mily nagy Istenünk! 
Énekeld, mily nagy Istenünk, 
lásd meg, mily nagy, 
mily nagy Istenünk! 

Örökkévaló, az időn uralkodó, a kezdet és a vég! 
A kezdet és a vég! 
Ő az Atya Szent Isten, 
a Fiú, Szentlélek, a győztes oroszlán, 
a megölt Bárány! Mily nagy Istenünk! 

Énekeld, mily nagy Istenünk, 
lásd meg, mily nagy, 
mily nagy Istenünk! 

Minden név felett való, 
dicséretre méltó! 
Szívem énekel: „Mily nagy Istenünk!”

. Minden név felett való, 
dicséretre méltó! 
Szívem énekel: „Mily nagy Istenünk!”.
Mily nagy Istenünk! 

Énekeld, mily nagy Istenünk, 
lásd meg, mily nagy, mily nagy Istenünk! 
Mily nagy Istenünk! 
Mily nagy Istenünk! 
Mily nagy, mily nagy Istenünk! 
Mily nagy Istenünk! Mily nagy Istenünk! 
Mily nagy, mily nagy Istenünk!

https://www.youtube.com/watch?v=JXSQHCIwKdI

💥 BÍZZ BENNE 💥

Isten gondviseléséről szól ez az evangéliumi szakasz, amelynek a záró verse hangzott el.
Olyan szép az utolsó mondat: Krisztusnak fontos a kicsiny nyáj is, sőt, fontos egyetlen juhocska és bárányka is.
Nem a sokaságban mutatkozik meg elsősorban az ő kegyelme, Ő tud megtartatást adni a kevés által is. (Már az Ószövetségben elhangzik: nem azért, mert nagy nép vagytok).
A nyáj megmaradásának a titka a jó Pásztorban van.
Ameddig ragaszkodunk, ameddig rá nézünk, ameddig szavát követjük, addig van füves legelő, van csendes víz, és megtartatás a kísértések között, a halál árnyékának völgyében is.
Ha mi, ha családunk megértjük az ő szavát, ha engedelmeskedünk annak, Isten kegyelméből megáldja kicsiny nyájainkat.
Mire bátorít minket Isten gondviselése?
Isten gondviselése arra bátorít minket, hogy életünket rábízzuk, minden aggodalmaskodástól és kishitűségtől megszabaduljunk, tudván, hogy azoknak, akik Istent szeretik, minden a javukra van (Róma 8,28).
Isten gondviselésének áldása az, hogy megszabadulunk a nyugtalankodástól, félelmektől, aggodalmaktól.
Aki megtapasztalta Isten gondviselő szeretetét, azon az emberen nem a félelem lesz úrrá, hanem a gondviselő és megváltó Isten szeretetébe vetett hit; annak életében mindig erre dől el a mérleg, történjék bármi.
Gondoljunk arra, amikor a mi Urunk, Jézus Krisztus a viharzó tengeren biztatta a tanítványokat: „miért féltek ennyire, miért nincs hitetek?” (Márk 4,40)


💥Reggeli dicséret🌹Igyekszem

„Nem mondom, hogy már elértem, vagy hogy már tökéletes volnék; hanem igyekezem, hogy el is érjem, amiért meg is ragadott engem a Krisztus Jézus.”
Filippibeliekhez írt levél 3. fejezet 12. vers

A taxi épp csak megállt. Az öltönyös fickó, aki leintette, már tépte is fel az ajtót, bevetődött a hátsó ülésre, s a mobilját nyomkodva kiáltott előre a sofőrnek: - Gyerünk, gyerünk! 
Hajtson! – majd látva annak értetlen, kérdő tekintetét, így folytatta: - Nem hallotta, mit mondtam? Induljon gyorsan és hajtson!

A taxis tövig nyomta a gázt és csikorgó kerekekkel lőtt ki a forgalomba. 
Szlalomozva előzgette az autókat, buszokat. Az egyik sarkon jobbra, a következőnél balra, cikázva száguldozott össze-vissza a városban. 
S mikor épp kezdte volna élvezni ezt a féktelen rohanást, megszólalt az utas: 
- Mit keresünk mi erre? Hova megy maga?
A válasz csak ennyi volt: Hova megyek? Azt nem tudom, de hogy gyorsan, az biztos.

Ebben a mai rohanó, tülekedő, könyöklő világban hadd tegyem fel én is feléd ezt a kérdést:
Mi az a belső vagy külső kényszer, semmitmondó, pillanatnyi öröm, mulandó hírnév, még pár ezerrel több, aki ott ül a hátsó ülésen, aki folyton azt mantrázza a füledbe: Ne állj meg, hajts gyorsabban!
Szóval: Te hova rohansz? Hova igyekszel ennyire?

Pál vallomása ma azoknak szól, akik ki akarnak szállni a bűn mókuskerekéből, akik nem akarnak többé bizonytalan, talmi célokat hajszolni csupán. Azokhoz szól, akik többre, egy jobb világra vágynak.
Pál vallomása ma azt mondja: STOP! Állj meg! Rakd ki, önző vágyaid utasát!

 „Ami egykor nyereség volt, amiért eddig éjt nappallá téve dolgoztál, legyen ma kár és szemét.
Kérdd és engedd, hogy Jézus beszálljon és irányítsa az életed! Hallgass! Figyelj rá! 
Ragadd meg, ahogy Ő is megragadott téged! Igyekezz, úgy élni, úgy szólni, úgy dolgozni, úgy szeretni, ahogy Ő!

(Tóth Szilárd)

🌞REGGELI CSENDESSÉG🌞

Jeremiás próféta könyve 1. rész
1. Jeremiásnak, Hilkiás fiának beszédei, a ki az Anatótban, Benjámin földén lakó papok közül vala; 
 2. A kihez szóla az Úr Jósiásnak, az Ammon fiának, Júda királyának napjaiban, az ő uralkodásának tizenharmadik esztendejében;
3. Továbbá Jójakimnak, a Jósiás fiának, Júda királyának napjaiban, Sedékiásnak, a Jósiás fiának, Júda királyának egészen tizenegyedik esztendejéig, Jeruzsálem fogságba viteléig, a mi az ötödik hónapban vala;
4. Szóla pedig az Úr nékem, mondván:
5. Mielőtt az anyaméhben megalkottalak, már ismertelek, és mielőtt az anyaméhből kijövél, megszenteltelek; prófétának rendeltelek a népek közé.
6. És mondék: Ah, ah Uram Isten! Ímé, én nem tudok beszélni; hiszen ifjú vagyok én!
7.,,💞 Az Úr pedig monda nékem: Ne mondd ezt: Ifjú vagyok én; hanem menj mind azokhoz, a kikhez küldelek téged, és beszéld mindazt, a mit parancsolok néked.

Korinthusbeliekhez írt II. levél 3. rész

5. Nem mintha magunktól volnánk alkalmatosak valamit gondolni, úgy mint magunkból; ellenkezőleg a mi alkalmatos voltunk az Istentől van:
6. ,,💞A ki alkalmatosokká tett minket arra, hogy új szövetség szolgái legyünk, nem betűé, hanem léleké; mert a betű megöl, a lélek pedig megelevenít.

Ha Isten elhív egy feladatra, alkalmassá tesz annak elvégézésre!!

Józsué 1:5-9 HUNK
,,💞Meg nem áll senki előtted életednek minden idejében; a miképen Mózessel vele voltam, teveled is veled leszek; el nem hagylak téged, sem el nem maradok tőled. 
Légy bátor és erős, mert te teszed majd e népet annak a földnek örökösévé, a mely felől megesküdtem az ő atyáiknak, hogy nékik adom azt.,,


💥🕊️NAPI EVANGÉLIUM🕊️💥

,,Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Mondom nektek: ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába. 
Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre. 
Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. 
Aki azt mondja testvérének: Te esztelen!, méltó a főtanács ítéletére. 
Aki pedig azt mondja: Te istentelen!, méltó a kárhozat tüzére. 
Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. 
Csak aztán térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat. 
Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. 
Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted.” Mt 5,20-26

Az ószövetségi törvény szelleme sokszor ott lüktet az ereinkben, s ha valaki megbánt minket, azonnal visszavágunk. Jól megjegyeztük a „szemet szemért, fogat fogért” elvet, s ha kell, alkalmazzuk is. Hányszor halljuk másoktól vagy talán magunk is mondjuk: a sértés ne maradjon viszonzatlan. 
Ha valaki haragszik ránk, jogosnak érezzük, hogy mi se szívleljük őt. Ha bárki rosszul szól hozzánk, sokszor mi is mindjárt durván válaszolunk neki. Hová vezet ez a lelkület?
Amikor Jézus isteni tekintélyével törvényeket ad, akkor nem a régi törvények helyett ad újakat, hanem egy új szintre emeli a korábbi előírásokat. Az emberi észszerűség határait túlszárnyalják azon kérései, amelyekről a mai evangéliumban olvasunk. E tanácsok azt a célt szolgálják, hogy igyekezzünk mindenáron megőrizni a békességet embertestvéreinkkel, mert enélkül nem állhatunk Isten elé. 
Hamis vallásosság volna ugyanis úgy állni Isten elé, hogy közben haragot táplálunk szívünkben felebarátaink, embertársaink iránt. Ha készek vagyunk megbocsátani és kibékülni, mi is számíthatunk az isteni megbocsátásra. A békülékeny lelkület, a békesség szeretete nem a gyengeség jele, hanem a Jézus által ajándékozott boldogság útja. A bosszú, a harag és a visszavágás helyett Jézus azt kéri tőlünk, hogy bocsássunk meg. Milyen jó lenne, ha mindig a krisztusi szeretet törvénye szerint élnénk!
© Horváth István Sándor

Imádság:
Uram, Jézus, a te küldötted vagyok, ezért mindenkor a te örömhíredet akarom továbbadni és rólad akarok tanúságot tenni. A te szereteted és irgalmad jele szeretnék lenni a világban, naponta gyakorolva az irgalmas szeretet cselekedeteit. Mindent a te nevedben akarok tenni, hogy te győzz a rossz és a gonosz felett. Vezess engem Szentlelked által, aki indít és megerősít engem és az egész Egyházat a küldetésben!


2023. június 14., szerda

💥A Nap Igéje💥

2.Korinthus 4:18
,,💞Mivelhogy nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra; mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.,,

💥Reggeli dicséret🌹 Létező csodák

💞Jobbod, Uram, dicső az erőtől, jobbod, Uram, szétzúzza az ellenséget.”
Mózes második könyve 15.rész 6.vers

„Nincs lehetetlen, csak tehetetlen.” – hallottad már?

Amikor a kezembe veszek egy könyvet az első, amit megfigyelek – bár, nem szép dolog - az a címe. Majd a hátoldalán elolvasom azt a néhány sort, amelyben az íróról és a műről fogalmaznak meg véleményeket. Ismerek olyat, aki elolvassa az utolsó néhány oldalt, hogy megtudja mi lesz a történet vége, de olyan is van, aki hátulról kezdi olvasni a történetet, így haladva a cselekmény kezdetéhez.

Ahogy a fenti fejezetnél kinyitom a Szentírást és olvasni kezdem, rögtön az elején közli az író az eddigi események summáját, amely a következőképp hangzik: 
„Éneket mondok az Úrnak, mert igen felséges, lovat lovasával a tengerbe vetett.” (15:1) 
Nem köntörfalaz, nem ismétli el a történetet, hanem egy egyszerű mondattal közli a lényeget.

Izrael népe Mózessel az élen embert próbáló helyzeteken ment keresztül. 
Emlékezzünk csak vissza Mózes életére, hogy is indult? Veszély, parancs, gyilkosság, menekülés, örökbefogadás, idegen kultúra, bűn, elhívás, kérés, csapások. Mennyire változatos a történet, pedig csak 1-1 szót emeltem ki Mózes életéből.

Az Úrral kapcsolatos tapasztalatai túl mutatnak azon, amiket ő bármikor is gondolt volna. 
A fáraó udvarában felnőve, vajon gondolt arra, hogy egy nap az válik ellenségévé, akit most a családjának gondol?
Eszébe jutott-e valaha, hogy egy másik nép közül való és Isten kegyelme kellett ahhoz, hogy életben maradjon? 
Vajon elmélkedett bármikor is azon, hogy mivégre is lett a világon és milyen feladata van? 
Gondolt-e vajon arra élete folyamán, hogy mekkora csodákat fog Isten végre hajtani, amelyeknek ő is a részese lesz? 
Nem hiszem…. Mózes élte az egyszerű életét és végezte a kicsit sem egyszerű feladatait. 
Elfogadta az Úr elhívását, bátorságot gyűjtött és kikérte Izrael népét. 
A fáraó nem engedett a kérésnek, mire Isten csapásokkal válaszolt. 
A történet innentől már csodák halmaza és ezeknek az eseményeknek Mózes szem-, és fültanúja, továbbá át-, és megélője volt.

Ahogy Mózes életében, úgy a mi életünkben is képes a Jóisten nagy tetteket végre hajtani. 
Feltudja használni azokat az erőket, helyzeteket és embereket, akik által segíteni tud nekünk. 
Életünk nem kevesebb értékkel bír, mint Mózes vagy Áron vagy az egész izraeli nép élete. 
Bízz abban, hogy Istennél nincs lehetetlen és Ő nem tehetetlen!

Áldott napot!
(Csomó Hajni)


🌞REGGELI CSENDESSÉG🌞

Légy a föld sója! 

János Evangyélioma 9. rész 5
,,💞Míg e világon vagyok, e világ világossága vagyok.,,

Máté Evangyélioma 5. rész 13
,,💞Ti vagytok a földnek savai; ha pedig a só megízetlenül, mivel sózzák meg?
 Nem jó azután semmire, hanem hogy kidobják és eltapossák az emberek.,,

- Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika
https://www.youtube.com/watch?v=IDZACw1AbrI

💥🕊️NAPI EVANGÉLIUM🕊️💥

,,Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: 
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat.
Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. 
Bizony, mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből egy „í” betű sem, sőt egy vessző sem, amíg minden be nem teljesedik. 
Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. 
És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában,, Mt 5,17-19

Elmélkedés:
Jézus beszédei, tanításai újdonságként hatottak egykori hallgatói számára. 
Nem azért, mintha vallásilag tudatlanok lettek volna, s nem is azért, mert Jézus gyökeresen mást tanított, mint a korábbi idők tanítói. Tanításának újdonsága abban állt, hogy meg tudta ragadni Isten törvényeinek lényegét, fel tudta tárni az embereknek a törvények eredeti, isteni szándékát, s meg tudta mutatni a törvények szerinti élet helyes útját. 
A vallás hivatalos őrei, a tanítás őrzői számára mindez úgy tűnt, hogy semmibe veszi a vallási intézményeket, mindazt, amely évszázadok óta az emberek vallási és társadalmi életét szabályozza.
A hegyi beszédben, miként erről a mai evangéliumban olvasunk, Jézus egyértelművé teszi, hogy nem megszüntetni akarja az ószövetségi törvényt, hanem tökéletessé tenni, beteljesíteni. 
Ünnepélyes hangvételű kijelentése egy „hegyen” hangzik el, itt mondja azt, hogy teljessé akarja tenni a törvényt, amit Isten Mózes idejében szintén egy hegyen, a Sínai-hegyen adott. Jézus szavaiból kicseng, hogy nem elegendő a törvények betű szerinti megtartása, hanem annak szellemét is nézni kell, azaz azt a célt, amit Isten akart elérni a törvényekkel. 
A törvény lényege pedig a szeretet Isten felé és az embertárs felé. Jézus szeretet-törvénye a szívembe van írva.
© Horváth István Sándor

Imádság:
Urunk, Jézus Krisztus! Te arra bátorítottad tanítványaidat és buzdítasz minket is, hogy szüntelenül imádkozzunk. Szükségünk van bátorításodra, hiszen sokszor kételkedünk az ima erejében. 
Ha Isten nem azonnal teljesíti kéréseinket, vagy nem egészen úgy, ahogyan mi szerettük volna, könnyen elbizonytalanodunk. Pedig kitartóan kell imádkoznunk, mindig azzal a bizalommal, hogy Isten mindent megad nekünk, ami a lelkünk üdvösségét szolgálja. 
Segíts minket a hit próbatételei idején, hogy szívünkben megőrizzük a jóságos Isten arcát!

2023. június 13., kedd

💥A Nap Igéje💥

Zsoltárok 84:11,
,💞Mert jobb egy nap a te tornáczaidban, hogysem ezer másutt; inkább akarnék az én Istenem házának küszöbén ülni, hogysem lakni a gonosznak sátorában!,,

💥Mai Ige💥

💞Nem kell attól félned, hogy hirtelen fölriadsz, sem attól, hogy viharként rád törnek a bűnösök. Mert az ÚRban bizakodhatsz…” (Példabeszédek 3:25-26)

💥Van Erőm💥

https://youtu.be/hx46rPVPwYI

Zakariás – a babiloni száműzetésből való szabadulás időszakának prófétája. 
Neve azt jelenti: Isten megemlékezik.
Isten megemlékezett népe bűnéről is, de az ő örök kegyelméről is, ezért is mondja: „és bár átkozottak voltatok a népek között, én megsegítlek benneteket és áldottak/áldássá lesztek.”
A fogságból immár hazatért népet szólítja meg a seregek Urának szava által a próféta. 
A romok fölött otthonokat kellene építeni, jövőt kellene tervezni, és annyi külső és belső visszahúzó erő van. Annyi borúlátás, kicsinyhitűség! Amiképpen bennünk is.
A tét ugyanaz: megmaradni a hitben, az élet harcai között.
Kevesen veszik észre, mennyi áldás ölelésében élnek. 
Áldás az egészség, a megszületett gyermek, egy jóbarát, az igazi társ. 
Áldás lehet a sarjadó növényeket tápláló tavaszi eső, de áldásnak nevezünk ennél hétköznapibb dolgokat is: egy pohár friss vizet vagy egy reggeli kávét.
Áldásokra pedig nagy szükségünk van. 
Ezek ugyanis nem a mi szerzeményeink, nem a mi munkánk eredményei, hanem kívülről érkező csodák, amelyek megajándékoznak, meggazdagítanak. 
Isten ajándékai. „Én megsegítelek benneteket, úgyhogy áldássá lesztek.”
Zakariás próféta szavai szerint mi is áldássá lehetünk mások számára.
Üdítő forrássá, életet adó táplálékká. Sokszor nehezedhet ránk ennek a felelőssége.
Képes vagyok-e azt adni az embereknek, amire igazán szükségük van?
Alkalmas vagyok-e arra, hogy ajándék legyek a rám bízott családomnak, barátaimnak?

2023. június 12., hétfő

💥Reggeli dicséret🌹Isten válságkezelése

"Amikor pedig mindezek elkezdődnek, álljatok fel, és emeljétek fel fejeteket, mert közeledik ti váltságotok" Lukács ev. 21:28

Jézus ezekkel a szavakkal bátorította tanítványait és készítette fel őket az előttük álló válságos időszakra. 
Az első kérdésünk ma reggel, hogy mi tartozik a "mindaz" szó alá, ami elkezdődik, és jelzi a megváltás kezdetét? Ha a 21.fejezet első részét olvassuk ezt találjuk:

1. Minden, ami érték- elértéktelendik
2. Sokan állítjuk, hogy őket küldte Isten Megmentőként
3. Háborúk és lázadások
4. Földrengések és égi jelek
5. Hívők üldözése meggyőződésük miatt.

Mindez szemünk láttára történik. A pénzem kevesebbet ér ma reggel, mint tegnap, elértéktelenedik. 
Tegnap még a világ láttára szerettem, és ma ugyanazt a személyt elhagyom, mert gyűlölöm. 
Soha nem volt ennyi tévhit és álmessiás, mint mostanság.

A háborút ne is említsük, ami biztosan egy rétegnek jó, de az egyszerű állampolgárok szenvednek. 
Vannak lázadások és felkelések.
Földrengés maradványait éppen takarítják a törökök és a szírek. Kanadai égi jelek füstbe borítják az USA-t, és van ma is keresztény üldőzés Koreában, Irakban, Szudánban, Pakisztánban vagy Indiában.

Jézusnak három tanácsa van erre az időkre: 
Állj fel, emeld fel a fejedet, és lásd, mert a megváltás közel van! Ezek mind aktív cselekvésre bátorító szavak. Legyen tartásod, húzd ki magad és lásd meg mit cselekszik az Isten. 
Jézus nem azt mondta ha dúl a vihar, hogy zárd be a gyülekezet ajtóját, vagy maradj otthon a belső szobádban, hanem azt, hogy szilárdan, kiállva, fejet felemelve legyél Isten csodáinak tanúja! 
Isten kezeli a magánéleti, gyülekezeti és széles társadalmi válságot a saját meneterendje és módszere szerint! 
Nyisd meg a szíved ma is, és lásd! 
Nincs sok hátra, és elérkezik a Megváltó a megváltással!

(Csalami Renáta)

💥A Nap Igéje💥

Ézsaiás 30:18
 ,,💞S azért vár az Úr, hogy könyörüljön rajtatok, és azért felséges ő, hogy megkegyelmezzen néktek, mert az ítélet Istene az Úr; boldogok mindazok, a kik Őt szolgálják.,,

💥Mai Ige💥

🌹Isten mindig ott van a nehéz időkben, és ha megtanuljuk Őt hívni, győzni tudunk a szellemi harcokban❣️

💥Van Erőm💥Jézus a gyógyító! III.

https://youtu.be/EVTbVSiCSvM

Milyen dicsőséges nap az, amikor megértjük, hogy Jézus, a Megváltó ránk néz a szükségben, és könyörül rajtunk.

Milyen felszabadító nap az, amikor végre megtanuljuk, hogy az áldások, amelyeket az Úr ad nekünk, nem azon alapulnak, amit mi teszünk, hanem csak azért vannak, mert Ő látja az éhségünket, és könyörül rajtunk. Csak egyetlen előfeltétele van – ahogy annak is csak egyetlen előfeltétele volt, hogy a sokaságot bőséges étellel megvendégeljék, hogy a görög szöveg szerint „jóllaktak” – ott kellett lennünk, ahol Jézus.
Láthatjuk, a négyezer ember nem kérte Jézust. Nem gyakorolták a belé vetett hitüket. 
Pusztán ott voltak, ahol ő volt. Ők „a forrásnál voltak, ahonnan az áldás jön”. 

Ez ugyanaz a hely, ahol nekünk kell lennünk. Talán elmondhatjuk: „Az Úr megáldott engem, jobban, mint kértem vagy gondoltam. Bárcsak azt mondhatnám, hogy ez az erőteljes imaéletnek, a fegyelmezett böjtölésnek, a nagy hitnek köszönhető. De ez nem igaz. Az Úr azért áldott meg engem, mert rám nézett és azt mondta: Látom a fájdalmad, de veled maradok.”
Jézus ilyen - Ő egy együttérző, gondoskodó, szerető, kegyelmes és adakozó.
Amikor a sokaság távozott, teli gyomorral és meggyógyult testtel tették ezt, ajkukról dicséret áradt, és izgalom töltötte el szívüket, lenyűgözve Jézus Krisztus könyörületességétől és jóságától.
 
Az idegenek, a pogányok ezért dicsőítették Izráel Istenét, mert kerestek valamit, és megtalálták Jézust, aki „azért jött, mert megkeresse és megtartsa azt, aki elveszett.”
(Lk 19,10)

💥Reggeli dicséret🌹Életút

💞Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon.” Zsoltárok könyve 16:11

Húsvét előtt néhány héttel lehetőségem volt résztvenni egy egyéni lelkigyakorlaton.
Úgy éreztem, szükségem van minőségi és mennyiségi időre, amit csak Istennel tölthetek.
Nem 20 percre, nem egy órára, hanem 1-2 teljes napra, amikor ki tudom zárni teljesen a külvilágot, és csak Vele tudok lenni. Hatalmas élmény volt.

Az egyik feladat, amit a lelkigyakorlat vezetőmtől kaptam, az életút-imádság volt.
Ez arról szól, hogy átgondolod az eddig eltelt életedet, és keresed, hol és hogyan mutatkozott be neked Isten. A téged ért örömökben és traumákban hol volt Ő?
 Mikor és hogyan szólított meg, volt-e valami meghatározó ige, amin keresztül üzent neked? 
Hogyan lépett be az életedbe? 
Milyen ajándékok és veszteségek tarkítják az eddigi utadat, és hogyan tapasztaltad meg mindezekben a jelenlétét? Mikor haragudtál rá, és mikor érezted magadhoz igazán közel? 
És milyennek ismerted őt meg az egyes életszakaszaidban?

Különleges áldást jelentett nekem végigmenni ezen az úton, átgondolni a múltat, sebeket tépegetni, írni, rajzolni, keresni, kérdezni, várni, hallgatni, befelé figyelni, kisírni a fájdalmat. 
A gyertya lángja sercegett közben, az órák csak úgy szaladtak egymás után, 
Isten pedig ott ült mellettem kíváncsian. Egy szerető, elfogadó, megértő Atya képe rajzolódott ki előttem, aki erősen tart, akihez hozzátapadhat a lelkem, és aki vezet biztos kézzel.

Isten nem ígérte, hogy a keresztények élete „csupa játék és mese”, egy problémamentes vattacukorszagú álom lesz, hanem azt, hogy átvezet tűzön és vízen, hegyek magaslatain és barlangok labirintusán. Nem ígérte, hogy soha semmi sem fog fájni, helyette azt mondta, békességet, az Ő békességét adja neked. Az út során pedig úgy fogod megismerni Őt, ahogy soha azelőtt, és a közös történet az örökkévalóságban sem ér véget.

És ez az út szép minden mélységével és magaslatával együtt.


(Szilvási-Csizmadia Andrea)



🌞REGGELI CSENDESSÉG🌞

Krisztusra nézz a megpróbáltatás idején! 


Korinthusbeliekhez írt II. levél 1. rész 3 és 5.
,,💞Áldott az Isten és a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja, az irgalmasságnak atyja és minden vígasztalásnak Istene;
Mert a mint bőséggel kijutott nékünk a Krisztus szenvedéseiből, úgy bőséges a mi vígasztalásunk is Krisztus által.,,

- Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -

💥🕊️NAPI EVANGÉLIUM🕊️💥
Abban az időben, Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:
„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.
Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben”
Mt 5,1-12

Jézus hegyi beszédét fogjuk olvasni a következő napok során az evangéliumban. 
Ma a talán legtöbbször idézett, legismertebb részlet, a boldogság-mondások vannak soron. Szent Máté könyvében öt nagy beszéd található, amelyek közül az elsőt nyilvános működésének kezdetén mondta Jézus. A beszéd helye nyilvánvalóan egy magaslat, egy hegy lehetett. 
A hegyi beszédet közvetlenül megelőzi a tanítványok meghívása (vö. Mt 4,18-22), amiből arra is következtethetnénk, hogy kifejezetten a kiválasztott tanítványokhoz intézte Jézus szavait. 
A beszéd későbbi részeiből azonban kiderül, hogy nagyobb számú tömeg jelenlétében hangzott el. 
Az egykori hallgatósághoz hasonlóan mi is leülünk Jézus közelében a hegyen, hogy meghallgassuk tanítását.
A beszédet a nyolc boldogság vezeti be, amely számunkra ellentmondásosnak tűnően a szegényeket, a szomorúakat és az üldözötteket nevezi boldogoknak, valamint a szelídeket, az irgalmasokat és a békességszerzőket. A Jézus által hirdetett boldogságok megvalósítása az ember számára őszinte és tiszta gyermeki lelkületet és Isten felé való nyitottságot eredményez. 
Ha ezek szerint alakítom életemet, függetlenné válhatok a földi dolgoktól abban az értelemben, hogy nem azokban keresem a boldogságot, hanem képessé válok az Isten által adott igazi boldogság befogadására.
© Horváth István Sándor

Imádság:
Istenem, minden a végtelen szeretetedből származik, ezért mindenért hálát adok. 
Hálás vagyok azért, amit adtál, s amit elvettél. Hálás vagyok jó képességeimért és gyengeségeimért egyaránt. 
Hálás vagyok az örömért és szenvedésért. Hálás vagyok segítségedért és életem nehéz helyzeteiért. Hálás vagyok irgalmadért, s azért, hogy üdvözíteni akarsz. Uram, taníts meg hálásnak lenni! 
Taníts meg észrevenni a legkisebb dolgokat is az életben, akár tőled, akár embertársaimtól kaptam azokat! Taníts meg arra, hogy a hálámat mindig ki tudjam fejezni!



2023. június 11., vasárnap

💥Biblia- Isten Szent Igéje💥

Zsoltárok 119:114
"💞Rejtekhelyem és pajzsom vagy, igédben reménykedem."

Karoli -
Menedékem és paizsom vagy te; igédben van az én reménységem.

💥ISTENFÉLEM HASZNA💥

,,💞Bár a testünk edzésének is van valami haszna, az istenfélelem gyakorlása sokkal hasznosabb, mert mind a jelenlegi, mind a jövendő örök életben áldásokat eredményez.,,1Tim.4,8.

Szükséges a testünket edzeni, karbantartani, ápolni,hisz Isten templomai vagyunk.
Ehhez méltóan kell hordanunk,fitten tartanunk, Isten dicsőségére.
De ahogy Pál mondja a Istennel való kapcsolatunk sokkal fontosabb ennél.
Vigyáznunk kell arra, hogy lelkileg is fittek és egészségesek maradjunk.
A lelki fittséget, állóképességet ugyanúgy fent kell tartani, mint a fizikait: kitartónak és fegyelmezettnek kell lenni.
A lelki fittség fejlesztésében a legfontosabb a rendszeres napi időtöltés Istennel.
Semmi sem fogja jobban segíteni életedet, mint az Istennel kettesben töltött idő, amikor ő szól hozzád a Biblián keresztül és te beszélsz hozzá az imáiddal.
A Biblia azt mondja, hogy még, ha külsőleg el is használódtunk, belül, lelkileg megújulhatunk akkor, ha rendszeresen kapcsolatban vagyunk Istennel.
Ez lehet akár csak tiz perc, a kedvenc találkozóhelyeden Istennel, mielőtt elkezdenéd a napodat.
 
,,Azért nem csüggedünk; sőt ha a mi külső emberünk megromol is, a belső mindazáltal napról-napra újul.,, (2Kor. 4,16)

Szükséged van erre az időre, mert az Istennel való kapcsolatod minősége meghatározza a másokkal való kapcsolatod minőségét. Meghatározza a házasságodat!

Az emberi szeretet megkopik.
Ha szeretnél jobban szeretni, akkor – Jézushoz hasonlóan – tedd a napod legfontosabb részévé ezt az elcsendesedést.
Ha ezt teszed, akkor kapcsolataid átformálódnak, mert Isten szeretetének ereje mutatkozik meg általad.

Legyen örömteli napod :)

💥Van Erőm💥 Jézus a gyógyító II.

Miután éveken keresztül szorgalmasan elolvastuk a Biblia könyveit, pontos ismeretekkel gazdagodtunk; képesek vagyunk-e letenni a gondjaikat, fájdalmainkat, betegségeinket Jézus lábai elé? – olyan őszinteséggel, ahogyan a bénák, nyomorékok, vakok és némák mentek Jézushoz, annak a reményében, hogy csak ő tud gyógyulást adni számukra.

Elámulunk egy-egy számunkra elképzelhetetlen hír hallatán: amikor egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ember egészségesen távozik a korházból; amikor egy daganattal küzdő ember élete megújul; amikor egy szemműtét által visszaadják egy ember látását. 

Hasonlóan elámulunk mi is Isten kegyelmének megtapasztalásakor, mint a hegyen levő emberek. 
Ők a Messiást várták, s ismerve a próféciákat, amikor majd „kinyílnak a vakok szemei, és megnyílnak a süketek fülei. Szökkellni fog a sánta, mint a szarvas, és ujjong a néma nyelve.” (Ézs 35,5–6), biztosak voltak abban, hogy Jézus közelségében jó helyen vannak.

Látva a szemük előtt a csodákat, az emberek válaszul dicsőítették Izrael Istenét. 
Csodálkozásunk közepette ne feledjünk el hálát adni, dicsőítve, magasztalva Istent. 
Milyen dicsőséges nap az, amikor megértjük, hogy Jézus, a Megváltó ránk néz a szükségben, és könyörül rajtunk.

Milyen felszabadító nap az, amikor végre megtanuljuk, hogy az áldások, amelyeket az Úr ad nekünk, nem azon alapulnak, amit mi teszünk, hanem csak azért vannak, mert Ő látja a gondjainkat, és könyörül rajtunk.



💥Reggeli dicséret🌹Igyál csak!

,,A Lélek és a menyasszony így szól: Jöjj! Aki csak hallja, az is mondja: 
Jöjj! Aki szomjazik, jöjjön! Aki akarja, vegye az élet vizét ingyen!,,
Jelenések könyve 22:17

A Sziget Fesztiválon észrevettünk valamit az önkéntesekkel, akikkel kint szoktunk lenni évről évre. 
A levegőn kívül nem sok minden van ingyen a fesztiválon. Sőt, hogy őszinte legyek, egy sajtos tejfölös lángos is annyiba kerül, mint a normális életben egy rendes pizza. A Lelki Betérőben ingyen teát, ülő helyet, és még egy kis jó társaságot is adunk (ha van rá igény).

Kevés dolog van ingyen. Ha az egészségre gondolunk, az bizony drága. 
A gyógyszer árak az egekben, bár a gyógyszer szedés nem éppen az egészség fémjele. Mindenki azt mondja, hogy éljünk egészségesen, de mégis az ezzel foglalkozó boltokban egy vagyon összehalászni egy vacsorára valót.

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy az élet ingyen van? Nincs igazam. Nagyon drága. 
Én két gyereket próbálok életben tartani, és nagyon drága mulatság. Mégis azt mondja János a Jelenések könyvében, hogy az "élet vize" ingyen van. Na ez akkor mit jelent? Elég az élethez a víz? Nem igazán. Azért az nem ad elegendő tápanyagot. Enni is kell. Akkor miről beszél?

A víz az élet egy nélkülözhetetlen eszköze. Ha nincs víz, az biztos hogy nem éljük túl sokáig. 
Központi szerepet játszik az életünkben. A jó víz az életminőséget növelheti. 
Ha igazán szomjasak vagyunk, egy korty víz maga az élet. Mégsem erről szól a fenti szakasz.

Isten hív. Ha szomjazol a megváltásra, akkor fogadd el. Folyamatosan csorog. 
Kétezer éve árad Jézus áldozatából. Egy elapaszthatatlan forrás. 
Nincs szükség szivattyúra, vödörre, csapra, hogy hozzájuss. Nem kell küzdened, és kutat ásni. 
Nincs szükség rá, hogy mérföldeket utazz, vagy csatornarendszereket építs, mert folyamatosan karnyújtásnyira ömlik. 
Egy szalmaszálat sem tudsz érte tenni, hogy több vagy kevesebb legyen.

Jézus megváltása megállíthatlan forrás. Folyamatosan árad belőle a szeretete, és kegyelme. 
Ha élni akarsz, egyszerűen csak igyál belőle!

(Ömböli Dávid)

🌞REGGELI CSENDESSÉG🌞

Fejezd ki a szereteted!


János Evangyélioma 13,34-35
"💞Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! 
Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást."

János Evangyélioma 15. rész 12.
,,💞Ez az én parancsolatom, hogy szeressétek egymást, a miképen én szerettelek titeket.,,

Márk Evangyélioma 12. rész 31
,,💞A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincs más ezeknél nagyobb parancsolat.,,

 - Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -

💥🕊️NAPI EVANGÉLIUM🕊️💥

Krisztus szent teste és vére

,,Abban az időben így beszélt Jézus a zsidó tömeghez:
 „Én vagyok a mennyből alászállott, élő kenyér. Aki ebből a kenyérből eszik, örökké fog élni. 
Az a kenyér, amelyet én adok, az én testem a világ életéért.” 
Vita támadt erre a zsidók között: „Hogyan adhatja ez testét eledelül nekünk?” 
Jézus így felelt nekik: „Bizony, bizony, mondom nektek: 
Ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok az ő vérét, nem lesz élet bennetek. 
Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, és én feltámasztom őt az utolsó napon. Mert az én testem valóban étel, és az én vérem valóban ital. 
Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, az bennem marad, és én őbenne. 
Amint engem az élő Atya küldött, és én az Atya által élek, úgy az is, aki engem eszik, énáltalam él. Ez az égből alászállott kenyér! Nem az, amelyet atyáitok ettek és meghaltak! 
Aki ezt a kenyeret eszi, örökké él!” 
Így tanított Jézus a kafarnaumi zsinagógában.,, Jn 6,51-58