2022. április 2., szombat

💥Reggeli dicséret🌹Küzdj! Remélj! Szeretnek!

“Sőt, dicsekszünk a megpróbáltatásokkal is, mert tudjuk, hogy a megpróbáltatás szüli az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet; a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adott Szentlélek által.”  Pál levele a rómaiakhoz 5. fejezet 3-5. vers


Pál valószínűleg nem a magyar embernek írta sorait. Mi szeretünk versenyezni, kinek a rosszabb. Alapvetően két féle ember van. Az egyik szeretné elfelejteni élete nehézségeit, a másik szeret előhozakodni vele. Az egyik titkolja, a másik kérkedik vele. Persze az egészséges a kettő között van valahol fél úton. Nem jó, ha magunkba folytjuk, de nem helyes úton útfélen dicsekedni, hogy nekünk a legrosszabb.

Pál azt mondja, hogy a megpróbáltatások, a nehézségek, a küzdelmek mind hasznosak. Mind azért vannak, hogy erősödjünk. A lényeg a fejlődés. Két fajtája van, az egyik a felfejlődés, a másik a visszafejlődés. Ha egy küzdelemből több erővel és tapasztalattal tudunk kilépni, akkor fejlődtünk.

Persze nem a próbák a dicséretes dolgok. Mindenkinek van küzdelme. Senki sem jobb a másiknál, ha csak a nehézségeket nézzük. Mindig a saját bajom a legnagyobb, mert az az enyém. A másiké mindig könnyebb.

Pál levezeti, hogy a próbák lényege (több lépésen keresztül) a remény növekedése, azzal együtt pedig Isten szeretetének növekedése. A dicsőség nem a próba, hanem az, hogy ezen a folyamaton keresztül megérthetem Isten szeretetét. Azt a csodát, amit ajándékba ad nekem. A küzdelmed a remény előszobája. A remény pedig Isten szeretetéhez vezető út.

Épp ezért: Küzdj! Remélj! Érezd, hogy szeretve vagy!

(Ömböli Dávid)

💥Reggeli dicséret🌹Miért válogat Isten

"Az Úr megvizsgálja az igazat és a bűnöst, szívből gyűlöli azt, aki az erőszakot szereti."
11. Zsoltár 5. vers


Mielőtt lencsét, babot, vagy valami hasonló dolgot főznénk, átválogatjuk azt, ami a zacskóban van, mert nem akarjuk megenni a szemetet, a gyommagvakat, vagy amit előttünk a hatlábúak már megrágtak. Nem haragszunk a hulladékra, egyszerűen csak nem esszük meg.

Kicsit sántít a hasonlat, de itt is valami hasonlóról van szó. Amikor azt olvassuk, hogy Isten gyűlöl valamit, vagy valakit, azt gondoljuk, hogy ez ugyanazt jelenti, mint amikor mi, emberek gyűlölünk. De nem erről van szó. Ő az erőszakos embert ugyanúgy szereti, ugyanúgy meg akarja menteni, mint a szelídeket. De amikor vizsgálatra, ítéletre kerül a sor, világosan különbséget tesz köztük, és a "hulladékot" nem tudja elfogadni. Mert nem lencse vagy bab, hanem olyasmi, ami "nem való a levesbe".

Minden egyes ember a döntéseivel befolyásolja (sőt, esetenként meghatározza!), hogy Isten mit tehet meg érte. Az idézett zsoltárban is említett, erőszakot szerető ember sok áldás elől elzárja magát, gondoljunk csak a lelki békére, a jó emberi kapcsolatokra; de van sok más is, amire nem is gondolnánk, mert látszólag nincs közvetlen összefüggésben a viselkedésével.

S ha a végső vizsgálatra, és annak eredményére gondolunk: képzeljük csak el, hogyan érezné magát egy erőszakot szerető ember a mennyben vagy az újjáteremtett földön az örökkévalóságon át, ahol nem tehetné, amit szeret!? Menekülne, de nem lenne rá lehetősége. Isten veszteségként éli meg minden egyes bűnös pusztulását, azonban az ő érdekük is azt kívánja, hogy ne legyenek ott. Istennek ezért muszáj válogatnia.

Ezért érdemes időnként végig gondolnunk, hogy van-e valami az életünkben, amivel megakadályoznánk Istent abban, hogy megvalósítsa mindazt a jót, amit nekünk kigondolt. Te találsz valamit, ha ma este erről gondolkozol? Ha igen, vidd Isten elé, és ő örömmel leveszi rólad ezt a terhet.

(Simon Csaba)

💥Van Erőm💥

Gyerekként gyakran szerettem a szüleim háta mögé bújni, mert úgy éreztem, hogy biztonságot nyújtanak számomra. Ezzel csak az volt a gond, hogy nagyon gyorsan felnőttem, és egy idő eltelte után már nagyobb lettem, mint ők. Hova lett a pajzs? - kérdeztem magamtól.
Nem láttam, de előttem volt a láthatatlan Isten, már születésem óta. Hozzá menekülhetek, amikor csak szeretnék. 
Nem kell időpontot egyeztetni ahhoz, hogy fogadjon vagy meghallgasson. Nem kell időpontot foglalnom egy beszélgetésre.
Itt a mai reggel örömüzenete: Nem vagy egyedül, valaki ott van melletted. 

Elfogad téged a hibáiddal együtt, amelyeket már orvosolni kellene. De szüntelenül kérnünk kell Istent, hogy formáljon bennünket, mi pedig készek kell legyünk a változásra.
Van kihez menekülni, ha megbántottak. Van kinek elmondani az örömödet. Van egy pajzsod neked is, maga Isten.
Milyen szép az Ige további része: „…mindazoknak, akik hozzá menekülnek.”
Ez a rész arra buzdít, hogy ne csak részlegesen ismerd Istent. Járj vele minden nap. Úgy kelj fel az ágyból, hogy már beszéltél vele, imádkoztál hozzá. Bátran fordulhatsz hozzá, mert nem fog elküldeni.
Az imának nagy ereje van. Ez a pajzs, amellyel megajándékoz Isten.
Olykor azt gondoljuk, hogy védelem nélkül, pajzs, páncél nélkül éljük az életünket. Ez nem teljesen így van.

„Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem.”
(Zsoltárok 50,15)
Fordulj a Szabadítódhoz!


💥Van Erőm💥

Elegendő bizonyíték birtokában vagy, hogy elhidd: Isten teljesen elég a számodra!Ott vannak a múlt csodái, amelyek azt üzenik az emberiségnek, hogy Isten mindig biztos segítség minden nyomorúságban. Nem csak abban volt segítségünkre, ami már megtörtént, hanem a jelenben, sőt a jövőben is segítségére fog sietni mindazoknak, akik segítségül hívják az Ő nevét.

Engedd meg, hogy emlékeztesselek egy pár csodára.
Csoda történt, amikor Isten népének a pusztában keringve mindig megvolt az enni-innivalója. 
Csoda történt, amikor Dániel barátai megmenekültek az égő, tüzes kemencéből. 
Csoda történt, amikor megszületett Jézus, hogy a bűnös el ne vesszem, sőt megtalálja a visszautat szerető Atyjához. 
Csoda történt, amikor vak látni kezdett, a béna járni, a néma pedig hangosan kezdte dicsérni az Urat.
Vagy ott vannak azok a csodák, amelyeket mi, személyesen éltünk át. Hányszor mutatta meg Isten a te életedben az erejét, hatalmát, szeretetét, gondviselését?

Ha eddig remegő hangon, kissé aggodalommal teli szívvel olvastuk ezt a zsoltárt, itt az ideje bátran hírül adni másoknak a mi Hatalmas Istenünk üzenetét:
„Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban. 
Azért nem félünk, ha megindul is a föld, és hegyek omlanak a tenger mélyébe; ha háborognak és tajtékoznak is vizei, és tombolásától megrendülnek a hegyek. (Szela.) 

Jöjjetek, lássátok az Úr tetteit, aki bámulatos dolgokat művel a földön. Háborúkat szüntet meg a föld kerekségén, íjat tör össze, lándzsát tördel szét, harci kocsikat éget el. 
Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten! Magasztalnak a népek, magasztal a föld.” 
(Zsoltárok 46,2-4.9-11)

2022. április 1., péntek

2022. március 31., csütörtök

💥Van Erőm💥

Milyen érzés azzal ébredni, hogy valaki önmagát áldozta érted, mert annyira szeret?
Tudni azt, hogy valaki csodákat tett a múltban, meggyógyította a sántát, bénát, visszaadta a vak látását, nem volt számára semmi sem lehetetlen. Tudni azt, hogy az a valaki nem maradt a halál fogja, hanem diadalmaskodott a halál felett, és ma is él. Tudni azt, hogy általa új életet élhetünk, megismerve Teremtőnket.
Tudni azt, hogy az én megváltóm él!
Nos, igen, ezzel a boldogító tudással valóban erőre kaphat az ember. 
Legyen bár gyenge, de erőre kaphat, ha tudja, hogy olyan Istene van, aki hegyeket mozdít. 
Legyen bár félénk, aggódó, de az az Isten, aki népét csodákkal vezetette a pusztában, az képes elűzni a félelem viharait is. Egyszerűen jó hinni abban, hogy van valaki, aki nem mondott le rólad sem, hanem a maradék erejével is azért harcolt, hogy megváltson a bűn fogságából. 
Ez a hit biztos tudás is egyben, amelyet Isten csodás szeretete erősít meg nap, mint nap.
Bár sokszor kell szembenéznünk lehetetlen helyzetekkel, de én úgy gondolom, hogy Isten szereti a lehetetlen helyzeteket. Gondolkozz el azon, hogy hányszor mutatta meg az ő erejét, amikor beteg, erőtlen, csüggedt voltál? Ha nem is szemmel látható módon volt ott melletted, de életed legnehezebb szakaszában sem engedte el kezed.
Ez az, ami igazán számít! Értékes, szeretett, áldott gyermeke vagy Istennek. Tudd hát, hogy a személyes megváltód él!



💥Reggeli dicséret🌹Az eredeti kóla receptje

"Levetve tehát minden gonoszságot, minden álnokságot, képmutatást, irigységet és minden rágalmazást, mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre, mivel megízleltétek, hogy jóságos az Úr." Péter első levele 2:1-3

Milyen íze van a másolatnak?

Vannak dolgok, amiket egyszerűen lehetetlen utánozni. Az egyik ilyen dolog a kóla. 
A világon kétféle ember van, az egyik a "pirosat", a másik a "kéket" szereti. Már csak önmagában az, hogy egyik márkát sem neveztem meg az előző sorban, mégis a szemed előtt látod, sőt, lehet, hogy a szádban érzed őket, azt jelenti, hogy a fekete, meghatározhatatlan ízű, szénsavas üdítőital, mint olyan, mára már kulturális és kulináris alapvetésnek számít. Noha mindkét piacvezető üdítőital gyártó cég hét lakat alatt, földalatti széfben őrzi a saját termékének receptjét (szó szerint!) ez nem akadályozza meg, hogy kisebb gyárak is megpróbálkozzanak másolatok előállításával, de talán többnyire egyetérthetünk benne: az eredetit egyik sem közelíti meg. Vakteszten is zongorázható a különbség, a másolat nem hitet el senkit, egyértelmű, hogy melyik az eredeti. A fémes utóíz, a nem odaillő, szúrós illat jelzi, hogy ez nem kóla, csak "kóla jellegű üdítőital".

Minden recept végkimenetele attól függ, hogy mit tettünk bele a főzés során. Van az a vicc, amikor megkérdezi a feleség a férjétől, hogy milyen az ebéd, a férj pedig a tányér fölött rögtön rávágja: "Nagyon jó ez a mákos guba!" A feleség értetlenül válaszol: "De hiszen én paprikás krumplit főztem!" Mire a férj: "Ja, annak nem jó!" Így van ez az evangéliummal is. Úgy, ahogy a felnőttet nem lehet becsapni a hamis kólával, a gyermek számára alapvető fontosságú tejet is szinte lehetetlen utánozni. Péter tehát ehhez a hasonlathoz nyúl, amikor a hívek keresztény életét próbálja helyes mederbe terelni. Attól, hogy valami fekete, édes és szénsavas, még nem kóla, attól, hogy fehér és hideg, még nem tej, és attól, hogy azt mondjuk rá, hogy "keresztény", még nem örömhír, evangélium és különösen nem krisztusi.

A gonoszság, álnokság, képmutatás, irigység, rágalmazás lehet jó. Én magam nem tudom, mitől, és hogyan, de emberként annyira ragaszkodunk hozzájuk, hogy bizonyára kell legyen valamiféle hasznuk. Összevegyítve és felcímkézve őket, nagy túlzással készíthetünk valamit, amit talán úgy hívhatunk, hogy "kereszténység jellegű vallásosság". Elvétve van benne szeretet, és csak azokat a személyeket gyűlöljük, akiket sikkes gyűlölni, vagy csak szent körítésben rágalmazunk, de ezekre a kereszténység-másolatokra is jól illik a férj válasza: "Ja, annak nem jó."

Az igazi kereszténység hamisíthatatlan. A valódi evangélium megismételhetetlen, átírhatatlan, és a kólával ellentétben nyilvánosan elérhető a receptje. 
Hiszen Jézus Krisztus földi életével bemutatta az Atyát — a kereszténység prototípusaként járt-kelt köztünk, hirdetve az Isten Királyságát, és azt, hogy őt követve megtapasztalhatjuk, milyen a hamisítatlan kóla (vagy tej, kinek mi). Az eredeti receptben pedig nincs gonoszság, álnokság, képmutatás, irigység, rágalmazás, képmutatás, pártoskodás, megalázás...!

Minden más csak másolat, és zongorázni lehet a különbséget.

(Ömböli Krisztián)


💥A Nap Igéje💥

Jeremiás 1:5.
,,Mielőtt az anyaméhben megalkottalak, már ismertelek,…,,


2022. március 30., szerda

💥Reggeli dicséret🌹Az emmausi tanítványok

„Ekkor megnyílt a szemük, és felismerték, ő azonban eltűnt előlük. Ekkor így szóltak egymáshoz: Nem hevült-e a szívünk, amikor beszélt hozzánk az úton, amikor feltárta előttünk az Írásokat? Még abban az órában útra keltek, és visszatértek Jeruzsálembe, ahol egybegyűlve találták a tizenegyet és a velük levőket. Ők elmondták, hogy valóban feltámadt az Úr, és megjelent Simonnak.,, (Lukács evangéliuma 24. fejezet 31-34. vers)

Akkor

Két lehorgasztott fejű tanítvány kullogott hazafelé. Szétfoszlott hamis reményüket siratták: Most mi lesz velünk? Mikor néhány napja bevonult Jeruzsálembe, akkor úgy hittük, hogy végre, most megszabadítja Izraelt a római elnyomástól, a főpapok zsarnokságától. Ő király lesz, mi pedig a miniszterei és eljön a földi paradicsom. De megölték, eltemettük, s még a testét is ellopták, az asszonyok meg olyat pletykálnak, hogy mégis él. Mi ez az egész?

Most

Mikor a járvány miatt két évre bezárt a világ és arra köteleztek minket, hogy maszkot hordjunk, meg hogy oltakozzunk, akkor azt gondoltuk, hogy ez a fenevad bélyege és ez már a vég. De nem, mert most itt van egy még nagyobb fenyegetés, a harmadik világháború előszele. S a megosztó kérdés, hogy most melyik hatalom mellé álljunk? Kinek szurkoljunk?

Akkor

Jézus melléjük szegődve az Igéből magyarázta meg nekik, amik Őfelőle megírattak: hogy a Messiásnak szenvedni kell, mielőtt bemegy a dicsőségébe.

Most

Jézus ma is az Igéből szól: „Nem test és vér ellen van tusakodásunk” (Ef.6:12). Az igazi ellenség nem ember. Sátán áll a dolgok mögött és azért állítja szembe a nemzeteket egymással „mert a háborúval el tudja terelni a figyelmüket arról a munkáról, amely az embert felkészíti az ítélet napjára, az Istennel való találkozásra.” (E.G.White: Nagy Küzdelem 504.o.)

Nem itt a földön, és főleg nem most kell kincseket gyűjtenünk, nincs itt maradandó városunk. A mi küldetésünk nem politikai nézetek terjesztése, hanem hirdetni annak hatalmas dolgait, aki kihívott minket az Ő világosságára.

Akkor

A két tanítvány miután felismerte Jézust, a feltámadás örömhírével azonnal visszarohant, hogy bátorítsa a többieket.

Most
Majd te eldöntöd, mit csinálsz...


(Tóth Szilárd)

💥A Nap Igéje💥

Zsoltárok 20:2,3 
,,💞Hallgasson meg téged az Úr a szükség idején; oltalmazzon meg téged a Jákób Istenének neve. Küldjön néked segítséget a szent helyről; és a Sionból támogasson téged.,,

2022. március 29., kedd

💥Van Erőm💥

A mai napot Anna hálaénekével zárjuk.Amikor megtudta, hogy Isten egy gyermekkel ajándékozza meg ő így magasztalta az Urat:
„Örömöt szerzett szívemnek az Úr, felemelte arcomat az Úr. 
Tudok már mit felelni ellenségeimnek, mert szabadításodnak örvendezhetek. Nincs olyan szent, mint az Úr, rajtad kívül senki sincsen, nincs olyan kőszikla, mint a mi Istenünk. Ne beszéljetek oly sokat büszkén, gőgösen, ne hagyja el szátokat kérkedés! Hiszen mindentudó Isten az Úr, és ő teszi mérlegre a tetteket. 
A hősök íja összetörik, de akik a földre rogytak, az erő övét kötik magukra. 
A jóllakottak elszegődnek a betevő falatért, de akik éheztek, folyton ünnepelnek. Hetet szül, aki meddő volt, és gyászol, akinek sok fia volt. 
Az Úr megöl és megelevenít, letaszít a sírba, és újra felhoz onnét. Az Úr tesz szegénnyé és gazdaggá, megaláz és felmagasztal. Fölemeli a porból a szűkölködőt, és kiemeli a szemétből a szegényt, az előkelők közé ülteti, és örökségül főhelyet ad neki. Mert az Úréi a föld oszlopai, rájuk helyezte a földkerekséget. Híveinek lépteit ő vigyázza, de a bűnösök a sötétben vesznek el. Senkit sem tesz hőssé a maga ereje. 
Összetörnek, akik az Úrral perbe szállnak, mennydörög ellenük az égben. 
Megítéli az Úr az egész földet, de királyát megerősíti, felkentjének hatalmat ad.” (‭‭1Sámuel‬ ‭2,1-10‬)



💥Reggeli dicséret🌹Szeretve vagy!

„Nincsen azért most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik Krisztus Jézusban vannak.” Pál apostol levele a rómaiakhoz 8.fejezet 1.vers


Szeretem a rejtélyeket. Szeretek időt adni annak, hogy megértsem a rejtélyeket és a kutatási fázist is élvezem. Sőt, mondok egy megdöbbentő dolgot, amit csak nagyon kevesen tudnak…szeretem a krimit. Nem, nem azért, mert véres és mert sötét a lelkem, inkább csak azért, mert sok mindent megtudhatok az emberről általa. Például azt, hogy mi vezérli, mi adja a lökést ahhoz, hogy valaki megtegyen nagyon csúnya dolgokat és nem utolsó sorban azért, hogy hogyan lehetne vajon azoknak segíteni, akik olyan helyzetbe kerültek, ami arra vezette őket, hogy valami szörnyűséget csináljanak.

Sok olyan könyvet olvastam és dokumentum filmet láttam már, ahol olyan emberek beszélnek, akik a fenti helyzetbe kerültek. Csináltak nagyon csúnya dolgokat és most a büntetésüket töltik. A legtöbbjük valamilyen feldolgozatlan családi trauma vagy bántalmazás áldozata volt gyermekkorában. Persze, ez senkit nem jogosít fel arra, hogy bűntényt kövessen el, ez pusztán érdekesség. Sokuk nem tudta feldolgozni azt, hogy az életük elején egy olyan törést szenvedtek, amellyel nem tudtak mit kezdeni és a felgyülemlett dühöt és haragot ártatlan embereken vezették le.

Valószínűleg mi nem fogunk elvenni egy emberi életet sem és még a gondolatunkban sincs az, hogy bántsunk valakit, viszont szinte biztos vagyok benne, hogy mindannyian haragudtunk már saját magunkra. Haragudtunk azért, mert elkövettünk hibákat, hoztunk rossz döntéseket, csináltunk helytelen dolgokat. Aztán megbánhattunk szavakat, amiket a pillanat hevében mondtuk ki és gyötörhet a lelkiismeret, ha valakivel nem úgy bántunk, ahogy kellett volna. Hogy mi a közös a fenti emberek és köztünk? Mindannyiunknak szüksége van a szerető megbocsátásra! Szükségünk van arra, hogy valaki olyannak lásson, amilyenek vagyunk. Követünk el hibákat, hozunk rossz döntéseket, de semmi sem megnyugtatóbb annál, minthogy tudjuk, valaki ezekkel a hibákkal együtt szeret. Talán ha valaki elmondta volna a fent említett személyeknek, hogy a bántalmazás nem azért történt, mert ők értéktelenek és feleslegesek, akkor nem érezték volna azt a haragot, ami bűnbe vitte őket. Talán ha emlékeztetnénk magunkat arra, hogy Jézus Krisztus mekkora szeretettel fordul felénk, akkor nem haragudnánk magunkra azért, mert gyarlóságunk néha erősebb. Jézus a gyarlóságunkkal együtt elfogad.

Szeretgess ma meg te is valakit, hogy érezze, úgy jó, ahogy van!

Áldott napot!

(Csomó Hajni)

💥A Nap Igéje💥

János 3:34
,,Mert a kit az Isten küldött, az Isten beszédeit szólja; mivelhogy az Isten nem mérték szerint adja a Szellemet.,,


2022. március 28., hétfő

💥Reggeli dicséret🌹A Teremtő üdvözlete

„És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó. Így lett este, és lett reggel: hatodik nap.”
Mózes első könyve 1. fejezet 31. vers


Nagyon szeretem a természetet. Gyakorlatilag bármerre járok, hegyek között, dombvidéken vagy alföldön, mindenhol találok valamit, ami lenyűgöz, lelkesít, amiben gyönyörködhetek. 
Szeretek csendben ücsörögni, nézelődni és hallgatni a természet neszeit. 
Sokkal inkább otthon érzem magam a természet világában, mint a mesterséges, épített környezetben. 
Sokszor tűnődöm azon, milyen lehetett a világunk, amikor Isten megteremtette, s azon is, hogy milyen lesz majd az újjáteremtett Föld.

Bátorító számomra ez a rövid, összegző mondat a földi élet megteremtésének a végén. 
Miután Isten létrehozta, amit elgondolt a Földünkön, megállt, megszemlélte, és azt látta, hogy „minden, amit alkotott, igen jó.” Ebben a mondatban benne van, hogy Isten egy ideális, inspiráló, megnyugtató lakókörnyezetet alkotott számunkra, amivel megajándékozott minket. 
Benne van, hogy nem volt a bűnnek, a pusztításnak semmi jele, hiszen nem volt jelen a bűn a Földünkön. Ma már nehéz úgy megtenni egy túrát, hogy közben ne szembesülnénk sokféle módon a pusztítással. 
Gyönyörű tájak látványát rontják el a távvezetékek, az ipari üzemek, a szeméthalmok, stb. 
S ha találunk is nagy nehezen olyan helyet, ahol ezekkel nem találkozunk, akkor is szembesülnünk kell a pusztulás látványával, a klímaváltozás következményeivel, a pusztuló növény és állatvilággal. 
A természetben jelenlevő pusztulás és pusztítás folyamatosan emlékezetet minket arra a törésre, ami a bűn bejövetelével történt. 
Állandó, csendes kérlelés ez számunkra: térjünk meg teljes szívből Istenhez, hogy eljöhessen végre a szabadulás a bűn következményei miatt szenvedő teremtett világ számára (vö. Róma 8.21-22)!

Ma, ha meglátod a virágba borult fákat, a tavasz jeleit, jusson eszedbe Isten szeretetteljes hívása!

Legyen áldott a napod!
(Hites Gábor)

💥A Nap Igéje💥

Kolossé 3:23,24
,,Ha valamit tesztek, szívből cselekedjétek, mint az Úrnak és nem embereknek; Tudván, hogy ti az Úrtól veszitek az örökségnek jutalmát: mert az Úr Krisztusnak szolgáltok.,,

💥Napi Örömteli Zsoltár💥

,,Nem felejtem utasításaidat, mert azok által éltetsz engem!,, -Zsolt.119,93 

Köszönöm Istenem,hogy minden napon vezetsz.
Tanításaid örömömre vannak. Hálás vagyok útmutatásaidért,hogy élhetek általuk és győzelemben járhatok életem minden napján.
Ámen!


💥Van Erőm💥Veled van az Úr!

„Az igazság az, hogy nem igazán vagyok valami izmos, sem magas. 
Nem igazán becsülnek meg a munkahelyem sem, mert eléggé jelentéktelen helyen dolgozom. 
A családban is én vagyok a legkisebb, így valahol a sor végén kullogok mindig. 
Gyakran hibázok, tévedek én is, mint mindenki más, de már rég tudok valamit. 
Amikor egy óriási probléma előtt álltam, és bár emberileg lehetetlen volt a győzelem, tudtam. 
Amikor hosszú időn keresztül üldöztek engem, tudtam. 
Amikor Isten a prófétája által felnyitotta a szemem, hogy meglássam a bűnöm, bizony tudtam. 
Amikor az életemben minden helyreállt, és megszületett a fiam, tudtam. 
Mikor pedig az életem utolsó percei már nagyon közel voltak hozzám, akkor tudtam és éreztem a leginkább. Tudtam, hogy velem van az Úr!”

A fenti szöveg röviden Dávid története, csak kicsit másképpen.
Mindegy, hogy életed mely szakaszában vagy. Akár egyedül járod az utad, akár a családoddal keresed a biztos cél felé vezető utat, tudd, hogy számodra is vonatkozik: Veled van az Úr!

Mit is jelent ez? Az, hogy Isten elkísér téged életed útján. 
A legelső lépésektől kezdve, a legutolsó lélegzetvételedig ott lesz melletted. 
Immánuel, vagyis „Velünk az Isten.” (Máté 1,23).
Biztos vagyok abban, hogy olykor neked is nehéz megbirkózni az előtted álló dolgokkal, amelyek olykor üldöznek téged is. Szembe nézni a bizonytalan jövővel, mert nem tudhatod, hogy mit hoz a jövő.

Egy dolog azonban a mai nap is rendíthetetlenül biztos: Veled van az Úr!

💥Reggeli dicséret🌹 Egy gyönyörű barátság kezdete

„A karmesternek: Dávid zsoltára. Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem. Tudod, ha leülök vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat. Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra. Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, Uram. Minden oldalról körülfogtál, kezedet rajtam tartod. Csodálatos nekem ez a tudás, igen magas, nem tudom felfogni.
Zsoltárok könyve 139:1-6



Ahogy ezt a fenti igét elolvastam, elgondolkodtam azon, vajon átlagosan hány baráti kapcsolatot tudunk fenntartani, ápolni. Néhány perces netes keresgélés után rábukkantam dr. Robin Dunbar pszichológus elméletére (természetesen létezik az elmélet cáfolata is), az úgynevezett Dunbar számra. 
A kutató szerint egy ember átlagosan 150 közelebbi ismerőssel tudja tartani a kapcsolatot, ők azok, akikkel viszonylag jóban van, és többé-kevésbé rendszeresen találkozik velük.

Ez a 150-es szám az alábbi rétegekből épül fel – természetesen minden réteg magába foglalja az előtte lévőt: A leges legbelső körben átlagosan 1,5 ember található. Ez a legintimebb kapcsolat, amit legtöbbször a társunkkal, szerelmünkkel alkotunk. A következő réteg az 5-ös számé, ők azok az igaz barátaink, akiknek a vállán kisírhatjuk magunkat, akik képesek bármit félretenni értünk akkor, amikor lélekrengető problémákkal kell felvennünk a küzdelmet. 15-ös a következő szám, ők alkotják az ember fő szociális körét, akikkel szívesen tölti az idejét, akikre rá meri bízni gyermekeit. Ez után jön az 50-es, Dunbar szavaival élve a „hétvégi grillpartik emberei”, végül a barátok/ismerősök körét, ahogy már említettem, a 150-es számmal zárja, ők azok, akikkel az esküvőnkön találkozunk, és akik elmennek majd a temetésünkre, életünk egyszeri, nagy eseményeire.

Ezek természetesen átlagos számok, vannak, akiknél nagyobbak, vannak, akiknél kisebbek. De biztos te is érezted már, kedves olvasó, hogy bármennyire is szeretnél, nem tudsz igazán mélyen ápolni több baráti kapcsolatot egy bizonyos mennyiségnél. Vannak, akikkel talán évtizedek óta tart a szoros kapcsolat, és vannak, akikkel már búcsút intettetek egymásnak akár a távolság, akár az élethelyzetetek változása miatt.

Istennél azonban nincsenek ilyen korlátok. Nála ez a szám „az égen a csillag” mennyiség. Ő szeretne mindannyiunk számára egyre bizalmasabb Baráttá, Társsá válni. Szeretné, ha felvállalnánk önmagunkat előtte, ha eldobnánk az álarcainkat, és őszintén beszélnénk Vele. Szeretné, ha egyre meghittebb lenne a kapcsolatunk, és így egyre jobban megismerhetnénk Őt.

Egy ilyen bensőséges, mély kapcsolatról énekel Dávid is a zsoltárban. Istenről, aki ismeri gondolatainkat, mielőtt azokra szavak formájában testet öltöttünk volna. Ismeri minden érzelmi rezdülésünket, minden álmunkat és vágyunkat, mert velünk él meg minden napot. Ott van mellettünk minden élethelyzetben, minden keserűség és kicsattanó öröm közepette. Körülfog minket, átölel, amikor egy tragédia szétszakítja terveinket, amikor látszólag veszni látszik minden és mindenki körülöttünk.

Isten sosem hagy minket magunkra. Ez olyannyira felfoghatatlan, hogy érdemes rajta elidőzni. Jó gondolkodást!

Felhasznált cikkek: https://www.theatlantic.com/.../robin-dunbar.../618931/

https://raketa.hu/dunbar-szam-baratsag-kapcsolat

((Szilvási-Csizmadia Andrea)

2022. március 27., vasárnap

💥Van Erőm💥

Nincs mit tenni. Ezen már nem lehet változtatni. Fel kell adnom.Ismerős ez a három egyszerű mondat?
Volt egy ember, aki nagyon régóta betegen feküdt. Csak egy lehetősége volt a gyógyulásra, de mivel nem volt senkije, mindig lekéste a gyógyulásnak a lehetőségét. Ezeket olvasva talán megfordul a fejünkben, hogy ő jogosan mondhatná a felsorolt mondatok bármelyikét. De nem ezt tette.
János evangéliuma ötödik fejezetében van ez a történet. Ez az ember belekapaszkodott a remény halvány sugarába. Amikor az alagút végén alig látod még a fényt, csak pislákol a távolban valami, akkor az az apró fény jelenti a mindent, de majd egy nem várt pillanatban nagy világosság fog támadni.
Nos ez az ember a hitével belekapaszkodott a jövő csodájába, Jézusba. Bár nem tudta, hogy egy napon Jézus megáll majd mellette, de mikor megtörtént a gyógyulás csodás pillanata, akkor hirtelen az alagút végén levő apró fényből nagy világosság támadt.
Ma reggel ezt olvassuk: „Megőriz az Úr…” téged, családodat, szeretteidet. 
Lehet, hogy most kelsz ki az ágyadból, vagy már éppen úton vagy, de az Úr a te őriződ.
Jézus a lehetetlen élethelyzetét annak a béna embernek, a lehetséges jövőre változtatta meg.
Lehet, hogy most nehéz ez az időszak a számodra, családod számára, de kapaszkodj az Istenbe vetett hitedbe, ha kell a remény egyetlen sugarába.
Ezeket a csodás dolgokat tudva a fenti három mondatot másképpen szeretném, hogy megjegyezd:
Igenis van mit tenni. Jézussal a lehetetlen lehetséges. Nem adom fel, Isten az én támaszom.

💥Van erőm💥

Mindenki szereti a titkokat, főleg akkor, ha az a titok megváltoztatja a jövőnket.
Életünk első titka is ilyen. Bizonyára sokan átéltük azt, amikor egyik szülőnk az ölébe ültetett, majd fülünkbe súgva elmondta, hogy: szeretlek! Ez a titok pedig megváltoztatta egész életünket. 
Ez az egyetlen szó megadta a jövő reménységét, hisz már biztosak voltunk abban, hogy van valaki, akire az élet viszontagságai közepette is számíthatunk.
Amikor ezeket a csodás szavakat hallja Jeremiás, akkor épp börtönben volt és Jeruzsálem a babiloniak kezére került. Isten nem hagyja sem a népet, sem hű szolgáját a kétségbeesés tengerében. 
Ezért maga a Felséges Isten egy titkot közöl a prófétával: még mindig szereti népét. 
Isten megígéri Jeremiásnak, hogy megismerteti vele az ismeretlent, olyan dolgokat szeretne elmondani, amelyeket még nem tud, a megváltás titkát.
Mit kell ehhez tenni? „Kiálts hozzám, és válaszolok...” (Jer 33,3) – hangzik a buzdítás az imádkozásra. Életünk bármely pillanatában hívjuk segítségül Istent.
Az Úr nem hagyta cserben népét. Bár, a körülmények azt mutatják, hogy a babiloniak pusztítani, háborúzni jöttek. Isten terve azonban az, hogy megerősítse népét, helyreállítsa a kapcsolatot ember és Isten között, és reményteljes jövővel ajándékozza meg őket.
De van még egy titok, amit ma elmondanák: Te is Isten szeretett, megváltott, drága gyermeke vagy! 
Lehet, hogy hited változott az évek folyamán, de Isten irántad érzett szeretete nem. 
Legyél bármilyen távol tőle, ő újra közel akar vonzani magához. Isten terveid részese akar lenni.

💥Reggeli dicséret🌹Ha megdobnak kővel...

“Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták.” Máté evangéliuma 7. fejezet 12. vers


Ha megdobnak kővel dobd vissza kettővel. Legalábbis gyerekkoromban ezt mondogattuk. Persze elég ritkán dobálóztunk kővel, de rímelt, és viccesnek tűnt. Ma már annyira nem tetszik.

Amikor két gyerek veszekszik, általában egy felnőtt közbelépésére az első reakció az, hogy “Ő kezdte”. Belénk van kódolva, hogy hárítsuk a felelősséget. Valamiért már gyerekkorban jól tudjuk, hogy hogy kell megérvelni, hogy nem a mi hibánk ami történt. Persze felnőttként sokkal jobban meg tudjuk érvelni, hogy miért nekünk van igazunk. Általában megkeressük, ki tehet arról a rossz dologról, ami történt, és jól leszidjuk, vagy talán még jobban meg is büntetjük valamilyen módon.

A Biblia azt mondja, hogy a gondolkodásmódunkat meg kell változtatnunk. Gondolj úgy a másik emberre, mintha te állnál magaddal szemben. Mit szeretnél? Hogy arcon köpjenek, vagy hogy kedvesen mosolyogjanak rád? Hogy kritizáljanak, vagy hogy építő javaslatokat tegyenek? Hogy ítélkezzenek feletted, vagy hogy támogatva vezessenek a helyes útra?

Ha szeretnéd, hogy a másik ember korrekt módon bánjon veled, neked is úgy kell vele bánnod. Persze ez nem garancia, de ha mindenki így gondolkodna, betartaná ezt a szabályt, sokkal szebb lenne az élet.

Isten nem akarja, hogy neked, vagy másnak rossz legyen. Épp ezért tegyél mindent úgy, ahogy szeretnéd, hogy veled tegyenek!

(Ömböli Dávid)

💥Reggeli dicséret🌹Negyvenévnyi bégetés..

„Mózes akkor ezt mondta az Úrnak: Kérlek, Uram, nem vagyok én a szavak embere. 
Korábban sem voltam, de azóta sem lettem az, hogy szolgáddal beszélsz. 
Sőt inkább nehéz ajkú és nehéz nyelvű vagyok. De az Úr ezt mondta neki: Ki adott szájat az embernek? Ki tesz némává vagy süketté, látóvá vagy vakká? Talán nem én, az Úr?! 
Most azért csak menj: majd én segítségedre leszek a beszédben, és megtanítalak arra, hogy mit beszélj!” Mózes második könyve 4:10-12


Néhány éve ismét tanulásra adtam a fejem, és beiratkoztam az egyik teológiai főiskola mesterképzésére. Amikor erre a lépésre rászántam magam, már több mint négy éve GYES-en voltam otthon a gyerekekkel. Sejthető, hogy nem túl sok intellektuális kihívás ért ez alatt az idő alatt, ezt nagyon jól illusztrálja az a tény, hogy az olvasmányaim 75 %-át az Anna, Peti, Gergő valamint a Bogyó és Babóca könyvek adták. 23%-át pedig Kufli, Süsü, Kisvakond vagy Panka és Csiribí mesék. Azt hiszem, egyetértünk abban, hogy ezek közül egyik sem tuszkolható be a szakirodalom kategóriába.

A képzésen fantasztikus tanároktól tanulhattam, minden alkalom igazi felüdülés volt, a csoporttársaimmal pedig nagyon jó közösséget tudtunk alkotni. De megmondom őszintén, mindezen pozitív tapasztalatok mellett az első félév maga volt a kínszenvedés. A szóbeli vizsgáimon nem találtam a megfelelő szavakat, egy-egy értelmes mondat megfogalmazása, és a megtanult anyagra való visszaemlékezés olyan lehetetlennek tűnt, mint a Mount Everst meghódítása. A beadandók megírása pedig indokolatlanul sok időt emésztett fel. Még a meseterápiát bemutató dolgozatomat akár kezdhettem volna úgy, hogy „Egyszer volt, hol nem volt”, de a többinél enyhén szólva is más stílust kellett kiásnom agyam legeldugottabb üregeiből. (Ebben az időben történt az, hogy a kisebbik, akkor alig kétéves gyermekem azt játszotta, hogy dogmatikát tanul…)

Én csak négy évet töltöttem parkolópályán, távol az addig végzett munkámtól, míg Mózes negyvenet. Ezt a „versenyt” ő nyerte.

Igen, valaha az akkori kor legelitebb oktatóitól tanulhatott. A fáraó lányának fogadott fiaként számos tudományban képezhette magát. Írás-olvasás, számtan, szónoklat, politika, hadviselés. 
Aztán mindennek egy csapásra vége szakadt, és napjai nagy részében nem hallott mást, csak a bárányok bégetését. Negyven éven keresztül.

Megkapó az a nyers őszinteség, amivel bizonyítani próbálja Istennel szemben az alkalmatlanságát. 
De az Úr nézőpontja, mércéje, tervei egészen mások. Ő meglátta Mózesben azt az embert, akivel igazán szoros, bensőséges kapcsolatot tud majd kialakítani. Aki hallgatni fog rá, akit képessé tehet a feladatra, akivel tanácskozhat, aki vitába mer majd szállni vele, aki eltölt 40 napot és 40 éjt az Ő jelenlétében fenn a Sínai-hegyen. Aki előtt elvonulhat, aki megpillanthatja Őt, még ha csak hátulról is. 
Isten látta Mózesben azt, aki társa lesz a kivonulás csodájában, aki az Ő szeretetével, türelmével és kitartásával fogja vezetni Izrael népét.

Isten meglátta Mózesben az Emberét, és benned is látja ezt. Ő tudja, milyen kihívások várnak rád az előtted álló héten, és azt is tudja, Vele képes leszel megküzdeni az óriásaiddal. 
Hát ne magadra nézz, ne a saját képtelenségedre, hanem az Ő hatalmára! Bízz benne, hogy tudja, merre vezet, és menj utána bátran!

(Szilvási-Csizmadia Andrea)