2024. február 3., szombat

A Nap Igéje⭐

Zsoltárok 145:1,2
,,💞Magasztallak téged, Istenem, királyom, és áldom nevedet örökkön örökké!
Minden napon áldalak téged, és dicsérem neved örökkön örökké!,,



Reggeli Csendesség⭐

Jézus tud a te elesettségedről!

Márk Evangyélioma 6. rész 34.
,,❤️És kimenvén Jézus nagy sokaságot láta, és megszáná őket, mert olyanok valának, mint a pásztor nélkül való juhok. És kezdé őket sokra tanítani.,,

- Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -





Reggeli Csendesség⭐

Adj teret az életedben a Szentléleknek! 

,,💞..A Szentlélek volt rajta.” (Lukács 2,21–40)

- Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -


💥Van erőm - Ismerd fel Jézust!⭐

Bár tombolt a vihar, de a tanítványok utólag felismerték Jézust.
Ő ad nekünk békét a bánat viharaiban. Amikor eljön a szomorúság, és a halál árnyékának völgyében találjuk magunkat, akkor Jézus Isten szeretetéről és az örök életről beszél nekünk. 
Megvigasztal, támogat, erőt ad. Mikor már majdnem feladnánk, és valahonnan megmagyarázhatatlan erőt kapunk a terhek hordozásához, biztosak lehetünk, hogy Jézus az.
Ő ad nekünk békét, amikor az élet a feszültség és bizonytalanság viharába sodor bennünket. 
Vannak időszakok, amikor nem tudjuk, hogy mit kell tennünk. 
Forduljunk bátran Jézushoz, hisz még a tanítványok is ezt tették. Kérdezzük meg bátran tőle: „Uram, mi a terved velem?”. 
Talán nem azonnal, de biztos vagyok abban, hogy Ő megadja a választ.
Ő ad nekünk békét a magány időszakában. 
A tanítványok úgy érezték, hogy magukra maradtak, holott a Világ Megváltója egy csónakban utazott velük. Jézus megígérte, hogy velünk maradt, ezért bármennyire is egyedül érzed magad, Jézus melletted van.
Ő ad nekünk békét a szorongás viharaiban. A béke legfőbb ellensége az aggodalom. 
Aggodalom a családunk tagjaiért, az ismeretlen jövőért, a munkahelyünkért. 
Jézus, azonban nagyon sokszor arról szeretne biztosítani bennünket, hogy Isten csodálatos módon, 
Atyai szeretettel gondoskodni fog rólunk. Mert megváltott és szeret.



2024. február 2., péntek

⭐Shabbat Shalom- Áldott szombatot💞

1.Péter 1:23
,,💞Mint akik újonnan születtetek nem romlandó magból, de romolhatatlanból, Istennek Igéje által, amely él és megmarad örökké.,,

💥SHABBAT SHALOM - ÁLDOTT, BÉKÉS, SZÉP HÉTVÉGÉT KÍVÁNOK SOK SZERETETTEL❣️

Ézsaiás 46:4 HUNB
,,💞Vénségetekig ugyanaz maradok, ősz korotokig én hordozlak! Én alkottalak, én viszlek, én hordozlak, én mentelek meg.,,



Chia magok a bél egészségéért: 6 egyszerű mód a napi bevitel növelésére

A chia magot egykor az ősi azték harcosok étrendjének alapanyagaként tartották számon, és már régóta tisztelik számos egészségügyi előnye miatt. 
A chia magot ma is széles körben szuperélelmiszerként tartják számon, és mind tápértékéről, mind sokoldalúságáról ismert.

Szakácsokat és dietetikusokat kerestünk meg néhány tippért a chia magok felhasználásához, valamint mindazért, amit az otthoni elkészítésükhöz tudni kell.

Chia magok tápértéke


Bár a chia magok kicsik, mégis elég nagy egészségügyi előnyökkel járnak.
Azon túl, hogy minden adagban bőséges adag rostot, fehérjét, omega-3 zsírsavat és magnéziumot tartalmaz, a chia magokat gyakran használják a bőr, a szív és a bélrendszer egészségének megőrzésére. Tele vannak antioxidánsokkal is, amelyek védelmet nyújthatnak olyan betegségek ellen, mint a cukorbetegség és a rák.

Csodálatos tápértéküknek köszönhetően a chia magok még a közösségi médiában is trendi témává váltak. Sőt, a chia magok központi helyet foglalnak el a TikTok nagy port kavart új italában, a "belső zuhany italban", amely egy vízből, két evőkanál chia magból és egy fröccs citromléből álló koktél, amely állítása szerint segít átöblíteni az emésztőrendszert.

Nos, a chia mag főzet bélerősítő előnyei valóban megfelelnek a hype-nak?
 "Néha egyszerűbb meginni a rostokat, mint megenni, így a chia magok vízbe szórása egy egyszerű bélrendszeri egészségügyi hack" - mondja Amanda Sauceda, MS, RDN, az emésztőrendszer egészségére szakosodott dietetikus.

"A belső zuhanyozással az a probléma, hogy nem ez lehet az egyetlen rostforrásod" - mondja Sauceda. Elmagyarázza, hogy a különféle rostban gazdag ételek fogyasztása jobb választás, megjegyezve, hogy a túl sok chia mag egyszerre történő elrágcsálása túlterhelheti az emésztőrendszert.

Hogyan dolgozzunk a chia magokkal a konyhában

Az egyik legnagyobb kérdés, amit az emberek a chia magok használatával kapcsolatban felvetnek, hogy lehet-e nyersen enni őket.

Bailey Ruskus növényi alapú szakács szerint a chia magokat mindenképpen be kell áztatnod, mielőtt megeszed őket. "Mivel olyan gyorsan felszívják a folyadékot, azt szeretnénk, ha elfogyasztás előtt vizet szívnának magukba, hogy elkerüljük a gyomorpanaszokat" - mondja Ruskus.

Ideális esetben a chia magokat 1:3 arányban keverd össze a folyadékkal, és törekedj arra, hogy legalább 20-30 percig áztasd őket evés előtt, hogy megelőzd az emésztési zavarokat.

Ruskus azt is javasolja, hogy a chia magokat üvegedényben tárold, és hűvös, sötét helyen tartsd, hogy maximalizáld az eltarthatósági idejüket, és a legtöbbet kapd a pénzedért. "Gyakran lehet őket ömlesztve vásárolni, ezért én mindig átrakom egy légmentesen záródó üvegedénybe, amikor hazaérek a boltból" - mondja.

Ne feledd azonban, hogy egy kis mennyiségű chia mag is segíthet, ezért ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba. "A túl sok chia ellentétes hatást válthat ki,- mondja Sauceda, és elmagyarázza, hogy ez székrekedéshez vezethet, különösen, ha nem iszunk elég vizet, vagy túl gyorsan növeljük a bevitelt.

Bár nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy mennyit kellene fogyasztanod, a napi 2 evőkanál körüli mennyiséghez való ragaszkodás egy biztos kiindulópont.
A reggeli fogyasztás is jó ötlet lehet, hogy segítsen felpörgetni az emésztőrendszert a nap elején.

Összegzés


Ha otthon chia magvakkal főzöl, tárold őket hűvös, sötét szekrényben vagy a hűtőben. Amikor készen állsz a felhasználásra, keverd össze a chia magokat folyadékkal 1:3 arányban, és törekedj arra, hogy legalább 20-30 percig áztasd őket. Ha előzetesen beáztatod a magokat, csökkentheted a gyomorrontás kockázatát.
A chia magokat mértékkel használd, és ne fogyassz naponta körülbelül 2 evőkanálnál többet.

A chia magok felhasználási módjai


A chia magok nemcsak hihetetlenül táplálóak, hanem sokoldalúak és könnyen fogyaszthatók a legkülönfélébb receptekben. Íme néhány ízletes módja annak, hogy a chia magot elkezd beilleszteni a rendszeres reggeli rutinodba.

1. Készíts chia mag lekvárt


A chia mag lekvár remekül kenhető pirítósra, joghurtba keverve, vagy akár egy kis sajttal és kekszekkel párosítva. Sauceda szerint ez a recept ráadásul elég megbocsátó, így remek választás, ha nem vagy szuper magabiztos a konyhában. Ráadásul könnyen az ízlésedhez igazíthatod, ha bármilyen bogyós gyümölcsfajtával helyettesíted.

Chia magos lekvár:


Hozzávalók:

1csésze eper
1-2 evőkanál chia mag

Készítsd el a következő módon:

Tedd az epreket egy lábasba, és hagyd főni közepes lángon néhány percig, vagy amíg a bogyók elkezdenek szétesni és levet ereszteni.

Kapcsoljuk le a hőfokot, és keverjünk bele 1-2 evőkanál chia magot.
Hagyd, hogy egy kicsit besűrűsödjön, mielőtt tálalod.




2. Készíts chia mag pudingot


A chia magos puding egy finom desszert, amelyhez mindössze néhány egyszerű hozzávalóra van szükség. Ráadásul könnyen testre szabható a személyes preferenciáid alapján. 
Ha kreatívnak érzed magad, Ruskus megjegyzi, hogy a chiapudingot akár sűrű turmixokkal vagy zabbal is kombinálhatod, hogy fehérjedús reggelit vagy uzsonnát készíts.

Alap chia puding:

Hozzávalók:

½ csésze mandulatej
2 evőkanál chia mag
½ evőkanál juharszirup
friss bogyós gyümölcsök, banán, dióvaj vagy fűszerek

Készítsd el a következő módon:
Keverd össze a chia magokat, a juharszirupot és a mandulatejet egy üvegben
Fedd le és tedd a hűtőbe legalább 2 órára, vagy egy éjszakára
Adj hozzá a választott feltéteket, és hidegen tálald.



3. Adj chia magot az éjszakai zabhoz

Az egyéjszakás zab az egyik kedvenc módja a chia magok felhasználásának. 
Remekül testreszabható, kapd és vidd reggeli is, ami tökéletes az elfoglalt reggeleken. Sauceda azt javasolja, hogy adjunk hozzá plusz folyadékot, ha hígabb állagot szeretnénk, mivel a chia magok elég gyorsan besűríthetik a zabot. Kollagént is adhatsz a chia zabhoz, hogy még több fehérjét kapjon.

Chia-val töltött éjszakai zab:

Hozzávalók:


Zabpehelyliszt: ½ csésze zabpehely

½ csésze mandulatej
1 evőkanál chia mag
1 evőkanál méz

Az általad választott keverék, például kockára vágott gyümölcs, mogyoróvaj, fahéj, csokidarabkák vagy diófélék

Készítsd el a következő módon:

Add a hozzávalókat egy üvegedénybe, és keverd össze

Fedd le és tedd a hűtőbe egy éjszakára vagy legalább 2 órára

Fogyasztás előtt keverd meg, és ha szükséges, adj hozzá még tejet

4. Használd a chia magot vegán tojáspótlóként


A chia magok egyszerű tojáspótlót jelenthetnek egy kis szűkében, köszönhetően annak a képességüknek, hogy természetes kötőanyagként működnek, és segítenek más összetevőket összetartani. A Ruskus szerint a chia magok gyakorlatilag bármilyen sütött receptben felhasználhatók tojás helyettesítésére. Megjegyzi, hogy a chia magot előzetesen száraz turmixgépben ledarálja, ami javítja a textúrát és fokozza az emészthetőségét.

Egy megjegyzés a fehérjéről:

A chia magok kevesebb fehérjét tartalmaznak adagonként, mint a tojás, ezért a növényi alapú étkezőknek más fehérjeforrásokkal kell párosítaniuk őket a napi szükséglet kielégítéséhez.

5. Szórj chia magot a turmixodba


A chia magok könnyen feldobhatják a turmixodat, extra rostot, fehérjét és szívbarát zsírokat adva minden kortyhoz. Nyugodtan keverd össze a kedvenc összetevőidet, hogy megtaláld, mi válik be neked, és fontold meg egy adag fehérjepor hozzáadását.

Epres banános chia turmix

Hozzávalók:

1 csésze eper
½ banán
½ csésze zabtej
1 evőkanál chia mag
1 kanál fehérjepor (opcionális)

Készítsd el a következő módon:

Adjuk a hozzávalókat egy turmixgépbe, és turmixoljuk simára

Öntsd pohárba és tálald

6. Élvezd a pohár frissítő citromos chia vizet


Bár csak nemrég kezdett trendi lenni a TikTok-on, a citromos chia víz már régóta sokak reggeli alapdarabja. "Ez tényleg segít megnyugtatni a gyomromat a böjt megtöréséhez, és azonnali energiát ad" - mondja Ruskus. Mindenképpen rázd meg alaposan a poharat, mielőtt kortyolsz belőle, mivel a chia magok hajlamosak a pohár aljára hullani.

Citromos chia víz

Hozzávalók:


2-3 csésze víz
1 evőkanál chia mag
1-2 evőkanál friss citromlé

Készítsd el a következő módon:

Keverd össze a hozzávalókat egy üvegbe vagy befőttesüvegbe
Hagyd a chia magokat legalább 20 percig ázni, mielőtt meginnád.

🌹Reggeli csendesség⭐

Márk Evangyélioma 6. rész 11.

,,💞A kik pedig nem fogadnak titeket, sem nem hallgatnak rátok, onnét kimenvén, verjétek le a port lábaitokról, bizonyságul ő ellenök. Bizony mondom néktek: Sodomának vagy Gomorának tűrhetőbb lesz a dolga az ítélet napján, mint annak a városnak.,,

💞Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nekem?!” (Zsoltárok 56:12)

https://www.youtube.com/watch?v=5jLqtFncQUc



Örömteli mindennapok - Maradjatok énbennem⭐

,,💞Maradjatok velem és lakjatok bennem, ahogyan a szőlővessző is a szőlő tövén marad — akkor én is bennetek maradok! 
A szőlővessző sem teremhet gyümölcsöt önmagában, csak ha a szőlő tövén marad. 
Ugyanígy ti is csak akkor teremhettek gyümölcsöt, ha bennem maradtok. 
Igen, én vagyok a szőlő, és ti vagytok a vesszőim! 
Aki bennem lakik, és én őbenne, az sok gyümölcsöt terem. 
Nélkülem azonban semmit sem tehettek. Amikor sok gyümölcsöt teremtek, 
Atyámnak szereztek vele dicsőséget — s ebből látszik majd, hogy a tanítványaim vagytok. 
Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket! Én bíztalak meg benneteket, hogy menjetek, és teremjetek gyümölcsöt! 
Azt akarom, hogy maradandó gyümölcsöket teremjetek, és hogy az Atya adja meg nektek, amit csak kértek tőle a nevemben. 
Tehát ezt parancsolom nektek: isteni szeretettel szeressétek egymást!”
( János 15) Ámen!


🌹Reggeli dicséret - Légy bátor és erős⭐

,,Reménykedj az Úrban, légy erős és bátor szívű, reménykedj az Úrban!,,
Zsoltárok könyve 27:14

“A remény hal meg utoljára,” szoktuk mondani, még ha nem is igaz. Bárcsak így volna! 
Nézz csak körül! Hányan vannak körülötted, akik már nem élnek, csak léteznek? 
Akiknek már a reménye is meghalt, és a holnap bizonytalanságban tengeti a mindennapjait? 
Aki nem remél, az nem tud csalódni. 
Ez a mondás viszont igaz. Kár a bizalmat bármibe is vetni, hiszen ki tudja, mit hoz a holnap, mikor kapunk egy újabb pofont az élettől, egy másik embertől, vagy saját magunktól.

De vannak pillanatok, amikor felcsillan a fénysugár. Olyan napok, amikor úgy tűnik, nincs még minden veszve. Amikor a felhők között kisüt a nap, és úgy érezzük, talán mégis van értelme kitartani. 
Amikor Isten arcának egy gombostűhegynyi, apró részlete felragyog az életben. 
Jön egy ember, aki újra ígér. Egy lehetőség, ami kiugrással kecsegtet. 
Merünk ilyenkor lépni, vagy inkább tartózkodunk, hogy elkerüljük a csalódást?

Isten ma arra bátorít téged, hogy ne add fel a reményt!
Lehet, hogy nem a remény hal meg utoljára. 
Lehet, hogy már rég elvesztetted, de szeretné, ha tudnád, ő akkor is segít és támogat téged, ha te éppen nem úgy érzed. 
Emberekben kár bízni, de Istenben muszáj, mert ha ő nincs, akkor semmi nem maradt nekünk.

“Reménykedj az Úrban, légy erős és bátor szívű, reménykedj az Úrban!”


Szerző: Ömböli Krisztián - február 01, 2024



🌹Reggeli dicséret - Átváltozás⭐

,,Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre..,, 2 Korinthus 3:18


Nézd meg az anyját, vedd el a lányát - tartja a mondás. Vajon miért? 
„Tiszta apja ez a gyerek!” - halljuk időnként, amikor egy fiú hasonlóan viselkedik, mint a felmenője. 
Mindkét mondat értelmezhető pozitívan és negatívan is. Miért lesz a lány olyan, mint az anyja, és a fiú olyan, mint az apja? 
Nem csak azért, mert a lánya az anyjától tanul főzni – ami ugye nekünk, férfiaknak nem jelentéktelen kérdés; nem csak azért, mert a fiú az apjától tanulja el a barkácsolás, szerelés fogásait; (bár ez a két példa lehet, hogy már idejétmúlt), hanem sokkal inkább azért, mert tőlük lesik el azt, hogy hogyan kell reagálni, viselkedni a különböző helyzetekben. Illetve nem biztos, hogy azt, hogy hogyan kell, hanem azt, hogy ők hogyan teszik.

Ugyanakkor serdülő kortól a kortársak sokkal nagyobb hatással vannak a gyermekeinkre, illetve a mai gyerekek sokkal többet hallgatják YouTube-os influenszereket, mint az apjukat vagy az anyjukat. 
Emiatt sokszor szomorkodnak a szülői hivatást komolyan vevő apák és anyák, mert a gyermekük ezeken a csatornákon keresztül nem feltétlenül olyan befolyásnak teszik ki magukat, amit jónak tartanak. 
Mert a kortársak és influenszerek vagányságát megfigyelve időnként olyan viselkedésformákat vesznek fel, amiktől borsódzik a jóérzésű emberek háta.

Azonban nem csak a gyerekek ronthatják el magukat. Mi, felnőttek, milyen dolgokat nézünk meg, olvasunk vagy hallgatunk meg, kikre figyelünk oda? Akiket szemlélünk, azokhoz válunk hasonlókká. 
Ez egy törvényszerűség. Ha az aktuális celebek, sztárok,politikusok, közszereplők ügyeivel foglalkozunk, ezekről beszélgetünk, ezeket olvassuk, akkor hozzájuk fogunk hasonlítani. 
Ha azonban „fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét…, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre.

Kihez szeretnél hasonlítani? Jézushoz, vagy azokhoz, akik a szórakoztatásból élnek meg? Őt szemléld!

Szerző: Simon Csaba - február 02, 2024



💥Van Erőm - Hálaáldozat⭐

Zsoltárok könyve 50. rész 14. 
,,💞Hálával áldozzál az Istennek, és teljesítsd a felségesnek fogadásidat!,,

Te mit áldozol fel Istennek?Olyan világban élünk, ahol minden másodpercben történik valami. 
Ez a valami kihatással van a lelki világunk épségére, vagy befolyásolja a kedvünket, hozzáállásunkat. 
Ha ez a valami jó szerepet tölt az életünkben, akkor boldogok vagyunk, ha nem, akkor szomorúak. 
Ha ez a valami nehézséget okoz, akkor Istenhez fordulunk, ha jó irányba változtat dolgokon, akkor még a hálaadás is elmarad.
Az Ószövetségben az áldozat fontos szerepet töltött be Izrael vallási életében. 
Megvolt a megfelelő módszer, ahogyan az áldozati állatot előkészítették az Úrnak. 
Sőt, a hely is fontos szerepet játszott.
A mai világban a hálás szív nagyon ritka. Olykor Istentől az időnket sajnáljuk, de elfeledjük azt, hogy kitől kaptuk az időt.
Mikor volt utoljára az a pillanat, amikor nem kértél Istentől, hanem hálás voltál a kapott ajándékokért? Mikor érezted azt, hogy szíved egészét a hálaadás tölti be?
Fontos emlékeztetni önmagunkat, hogy mindent Istentől kapunk, kegyelemből.
Hálás vagy–e azért, hogy van két kezed, lábad, szemed? 
Hálás vagy–e azért, hogy tudsz járni, elmehetsz dolgozni, nem kell tolószékben leélned az életed? 
Hálás vagy–e azért, hogy Isten szeretetteljes emberekkel áldott meg, és nem magányosan kell leélned az életed?
Fel kell ébrednünk, hálát kell adnunk, mert ajándék perceket élünk.




2024. február 1., csütörtök

A Nap Igéje⭐

Máté 6:26
,,💞Tekintsetek az égi madarakra, hogy nem vetnek, nem aratnak, sem csűrbe nem takarnak; és a ti mennyei Atyátok eltartja azokat. Nem sokkal különbek vagytok-é azoknál?,,


⭐ÁLDOTT, SZÉP ESTÉT és REGGELT KÍVÁNOK SOK SZERETETTEL❣️

Ésaiás próféta könyve 26. rész 4.
,,💞Bízzatok az Úrban örökké, mert az Úrban, Jehovában, örök kőszálunk van.,,

Ésaiás próféta könyve 26. rész
1. Ama napon ez éneket énekelik Júda földén: Erős városunk van nékünk, szabadítását adta kőfal és bástya gyanánt!
2. Nyissátok fel a kapukat, hogy bevonuljon az igaz nép, a hűség megőrzője.
3. Kinek szíve reád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Te benned bízik;
4. Bízzatok az Úrban örökké, mert az Úrban, Jehovában, örök kőszálunk van.
5. Mert meghorgasztá a magasban lakozókat: a magas várost, megalázá azt, megalázá azt a földig, és a porba dobta azt;
6. Láb tapodja azt, a szegény lábai, a gyöngék talpai!
7. Az igaznak ösvénye egyenes, egyenesen készíted az igaznak útját.
8. Mi is vártunk Téged, ítéleted ösvényén, oh Uram! neved és emlékezeted után vágyott a lélek!
9. Szívem utánad vágyott éjszaka, az én lelkem is bensőmben Téged keresett, mivel ha ítéleteid megjelennek a földön, igazságot tanulnak a földnek lakosai.
10. Ha kegyelmet nyer a gonosz, nem tanul igazságot, az igaz földön is hamisságot cselekszik, és nem nézi az Úr méltóságát.
11. Uram! magas a Te kezed, de nem látják! de látni fogják, és megszégyenülnek, néped iránt való buzgó szerelmedet; és tűz emészti meg ellenségeidet.
12. Uram! Te adsz nékünk békességet, hisz minden dolgainkat megcselekedted értünk.
13. Uram! mi Istenünk! urak parancsoltak nékünk kívüled; de általad dicsőítjük neved!
14. A meghaltak nem élnek, az árnyak nem kelnek föl: ezért látogatád meg és vesztéd el őket, és eltörléd emlékezetöket.
15. Megszaporítád e népet, Uram! megszaporítád e népet, magadat megdicsőítéd, kiterjesztetted a földnek minden határait.
16. Oh Uram! a szorongásban kerestek Téged, és halk imádságot mondtanak, mikor rajtuk volt ostorod.
17. Miként a terhes asszony, a ki közel a szűléshez, vajudik, felkiált fájdalmiban, előtted olyanok voltunk, Uram!
18. Mint terhesek vajudtunk, de csak szelet szűltünk: szabadulása nem lőn e földnek, és nem hulltak el a föld kerekségének lakói.
19. Megelevenednek halottaid és holttesteim fölkelnek: serkenjetek föl és énekeljetek, a kik a porban lakoztok, mert harmatod az élet harmata, és visszaadja a föld az árnyakat!
20. Menj be népem, menj be szobáidba, és zárd be ajtóidat utánad, és rejtsd el magad rövid szempillantásig, míg elmúlik a bús harag!
21. Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, s felmutatja a föld a vért, és el nem fedi megöletteit többé!



A Nap Igéje⭐

Zsoltárok könyve 56. rész 4.
,,💞Mikor félnem kellene is, én bízom te benned.,,

1. Az éneklőmesternek a Jónathelem rehokimra; Dávidnak miktámja; mikor megragadták őt a filiszteusok Gáthban.
2. Könyörülj rajtam Istenem, mert halandó tátog ellenem és mindennap hadakozván, nyomorgat engem!
3. Ellenségeim minden napon tátognak reám: bizony sokan hadakoznak ellenem, oh magasságos Isten!
4. Mikor félnem kellene is, én bízom te benned.
5. Isten által dicsekedem az ő igéjével; az Istenben bizom, nem félek; ember mit árthatna nékem?
6. Minden nap elforgatják beszédeimet; minden gondolatjok ellenem van, ártalomra.
7. Egybegyűlnek, elrejtőznek, sarkaimat lesik, mert kivánják az én lelkemet.
8. Gonoszsággal menekedhetnének? Haraggal rontsd meg, oh Isten, a népeket!
9. Bujdosásomnak számát jól tudod: szedd tömlődbe könnyeimet! Avagy nem tudod-é azoknak számát?
10. Meghátrálnak majd ellenségeim, mikor kiáltok; így tudom meg, hogy velem van az Isten.
11. Dicsérem Istent, az ő ígéretéért, dicsérem az Urat az ő igéretéért.
12. Istenben bízom, nem félek; ember mit árthatna nékem?
13. Tartozom, oh Isten, az én néked tett fogadásaimmal; megadom néked a hálaáldozatokat;
14. Mert megszabadítottad lelkemet a haláltól, bizony az én lábaimat az eleséstől; hogy járjak Isten előtt az életnek világosságában.



💥Van erőm - NAGY DÖNTÉS EZ⭐

Kétségbeesésünk igen nagy hatással van ránk.
Mivel olykor igen nagy nehézség árán tudunk megszerezni valamit, eléggé kétségbe ejt, ha veszni látjuk mindazt, ami a mienk.
Történelmünk bizonyítja, hogy sok áldozatba került hazánk megőrzése. ű
Továbbá ma sokat teszünk annak érdekében, hogy valamilyen módon az egészségünket megőrizzük.
Amikor azonban egy emberi élet kerül veszélybe, akkor tudunk igazán kétségbe esni. 
Bizalmunk, hitünk egy pillanatra megrebben, de soha nem szabad elfelednünk, hogy Isten még akkor is ott van mellettünk.
Elizeus neve sokunk számára ismerős. Ő volt Istennek azon prófétája, aki folyamatosan segítette Izráel királyát az Arám királyával való harcokban. Az Isten embere jó tanácsokkal látta el a királyt, ám Arám királya a folyamatos vereség után elhatározta, hogy elfogatja Elizeust. 
Amikor ezt Elizeus szolgája megtudta, borzasztó kétségbe esett: „Legyőznek bennünket. 
Mindaz, amiért eddig harcoltunk odavész. Veszni látszik mindaz, amivel Isten megáldott. 
Lesz-e jövője a gyerekeinknek?” – talán ilyen, és ezekhez hasonló kérdések járhattak a fejében.
Elizeus lényeges dologra hívja fel a figyelmet!
Ha komoly terve is van az ellenségnek, hogy legyőzzön, van egy másik sereg, aki harcol értünk. 
Isten nem hagy cserben. Folyamatos harcol értünk.
Hiszem, hogy ma is ugyan ezt teszi azokért, akik hisznek benne. Te hiszed-e ezt?



Mai Igerész⭐

Zsoltárok könyve 36. rész 

1. Az éneklőmesternek; az Úr szolgájáé, Dávidé.
2. A gonosznak hamissága felől így gondolkozom szívemben: nincs ő előtte isten-félelem;
3. Mert hízeleg néki önmagának, ha bűnét elkövetheti, ha gyűlölködhetik.
4. Szájának beszéde hiábavalóság és hamisság; megszünt bölcs lenni és jót cselekedni.
5. Hiábavalóságot gondol ágyában; nem a jó útra áll, és nem veti meg a rosszat.
6. Uram, az égig ér a te kegyelmességed; a te hűséged a felhőkig!
7. Igazságod, mint Isten hegyei; ítéleteid, mint a nagy mélységek; az embert és barmot te tartod meg, Uram!
8. Oh Isten, milyen drága a te kegyelmességed; az embernek fiai a te szárnyaidnak árnyékába menekülnek.
9. Dúslakodnak házadnak bőséges javaiban; megitatod őket gyönyörűségeid folyóvizéből.
10. Mert nálad van az életnek forrása; a te világosságod által látunk világosságot.

11. Terjeszd ki kegyelmességedet a te ismerőidre, és igazságodat az igaz szívűekre.
12. Ne támadjon engem a kevélynek lába, és ne üldözzön engem a gonosznak keze.
13. Hullnak már a gonosztevők; eltaszíttatnak és nem állhatnak fel!



2024. január 31., szerda

A Nap Igéje⭐

János 4:23
,,De eljön az óra, és az most vagyon, amikor az igazi imádók szellemben és igazságban imádják az Atyát: mert az Atya is ilyeneket keres az Ő imádóiul.,,




⭐TESTVÉREM, FELKÉSZÜLTÉL-E A HIT FUTÓVERSENYÉRE?❣️

Üdvözöllek Testvérem,

Véronique értékes tanúságot küldött nekem:
„Az Egy Csoda Minden Nap megérteti és elfogadtatja velem, hogy Istennek semmi sem lehetetlen, és hogy minden megpróbáltatás ellenére továbbra is bízni kell az Úrban!”
(Véronique, Franciaország)

Csakúgy, mint Véronique, mielőtt tehát elmondhatnánk: 
„Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam” (2 Timótheus 4,7), gyakran kell megvallanunk: „Nem mondom, hogy már elértem, vagy hogy már tökéletes volnék; hanem igyekszem, hogy el is érjem, amiért meg is ragadott engem a Krisztus Jézus.” (Filippi 3,12)

Mielőtt felmennénk a dobogóra, rendszerint meg is kell előbb szereznünk a győzelmet. 
Nagyon találó a sport és a keresztény élet közötti párhuzam, Pál is él vele, hogy a keresztény életről szóljon.

Hitedet felindítván láthatatlan, de nagyon is valós vetélytársakkal kell megküzdened: 
Ellenségekkel, hitetlenséggel, kísértésekkel, betegséggel, érzelmi állapotoddal stb. 
A próbatételek edzik meg a keresztényt. 
Megannyi próbatételnek van kitéve hited, amellyel a mindennapok akadályain ténylegesen felülemelkedsz.

Nem válunk bajnokká (sem a hitben, sem a sportban!), ha tunyán eltespedünk a fotelben! 
A bajnok minden nap tart edzést, erőfeszítést tesz, hogy meghaladja az addigi teljesítményét és javítson eredményein… hogy végigfussa a futóversenyt és megnyerje a díjat.

Jó versenyfutást minden sportolónak!

VÁLJ ISTEN ATLÉTÁJÁVÁ!

Üdvözöllek Testvérem,

Sportolsz-e…? Ha rám hasonlítasz, képzelem, hogy igen 🙂 Szeretek mozogni, felmérni, hogy mire vagyok képes és jól kifáradni…! Megvan a haszna, ha sportot űzünk: Lehetővé teszi, hogy fizikailag formában maradjunk, edzettek legyünk, segíti nevezetesen a vérkeringést és a feszültség levezetését…

Létezik azonban egy ennél is hasznosabb gyakorlat, amely jót tesz egész lényünknek. Tudod-e, hogy melyik, Testvérem…? Az Istenhez való kötődés…!

Egyébként Pál apostol a következőt tanácsolta Timótheusnak: „A mozgásgyakorlatoknak kevés haszna van, de az Istenhez való kötődés mindenre hasznos, meglévén benne a jelenvaló és a jövő életnek ígérete.” (1 Timótheus 4,8)

Nincs persze abban semmi rossz, hogy formában maradjunk, vigyázzunk az egészségünkre és törődjünk magunkkal…! Van azonban úgy, hogy nem fektetünk elég hangsúlyt a hasznosabb és ígéretekkel teli tevékenységekre, mint joggal hívja rá a figyelmet Pál apostol.

Testvérem, arra szeretnélek ma buzdítani, hogy

• gyakorold a hitedet!
• éld meg aktívan Istenhez való kötődésedet!

Isten feltárja előtted, milyen hasznos is ez az életedben és mennyire szükséged lesz rá minden körülmény között. Egy sportoló hetente többször iktat be ugyanis futóedzést, hogy felkészüljön a maratonra. Ugyanígy Istenhez való mindennapi odakötődésed felkészít, hogy szembenézz mindazon nehézséggel, ami csak adódhat.

Testvérem, akarsz-e teljes lelki formában lenni, hogy életed felvirágozzon és örömöd egyre növekedjen…? Dávid jól megértette ennek titkát, amikor megvallotta:

„Boldog az, akit te kiválasztasz és magadhoz fogadsz, hogy lakozzék a te tornácaidban…! Hadd teljünk el a te házadnak javaival, a te templomodnak szentségével!” (Zsoltárok 65,5)

A következő napi edzést ajánlom hát erre a hétre neked, „az Úr atlétájának”:

• Keresd szenvedélyesen Isten jelenlétét!
• Gyakorold hitedet a helyzetnek megfelelő konkrét tettekkel!
• Tarts ki, ne hagyj fel erőfeszítéseiddel!

Válj Isten atlétájává…!



KÖSZÖNET MINDAZÉRT, AMIM MÁR VAN!

Üdvözöllek Testvérem,

Azért, hogy segítselek a féltékenység elleni küzdelmedben, elmesélek ma neked egy történetet:

Egy szép napon egy nagyon gazdag családapa kivitte fiát a mezőre, hogy megmutassa neki, miként élnek a szegények. Néhány napot töltöttek ott. A család, amelynek tanyáján laktak, szerényen látta őket vendégül.

Hazatérőben megkérdezte az apa a fiától:

– „Tetszett a hely, ahol voltunk?”
– „Igen, apa, nagyon!”
– „Láttad-e, hogy élnek a szegények?”
– „Ó, hogyne!” – válaszolta a fiú.
– „Mit tanultál hát belőle?”

A fiú ezt a meghökkentő választ adta: „Láttam, hogy nekünk csak egy kutyánk van, nekik bezzeg négy! A mi uszodánk nem nagyobb, mint a kert fele, ők pedig egy nagy patakban fürdőznek. Kertünkben lámpák vannak, rájuk meg az ég megannyi csillaga süt. Nekünk egy óriási képcsarnokunk van, előttük ott a látóhatár. Nekünk birtokunk van, nekik viszont annyi a mezejük, ameddig csak ellátsz. Nekünk szolgáink vannak, ők azonban másokat szolgálnak. Mi úgy vesszük a takarmányt, ők meg művelik a földet. Minket falak védenek, őket barátaik.”

Az apának tátva maradt a szája.

A fiú hozzátette: „Köszönöm apa, hogy megmutattad, hol az igazi gazdagság!”

Észrevetted-e Testvérem…? Ahol valaki értéktelen dolgot lát, ott egy másik kincsre bukkanhat…! Csak nézőpont és hozzáállás kérdése…!

Számodra miben rejlik az igazi gazdagság? A javakban, abban, amit birtokolsz, a vagyonodban…?

• Vagy pedig az Istennel való kapcsolatban…?
• A lelki örömben…?
• A barátságban…?

Túl gyakran feledkezünk meg az Istentől kapott igazi kincsekről, hogy azon búslakodjunk, aminek híján vagyunk és amit birtokolni szeretnénk.

A megelégedettség és a hála két alapvető érték Isten Országában, amit fontos kifejezésre juttatni a mindennapokban. Még ha Isten vágyik is gondoskodni szükségleteinkről, mindannyiunknak meg kell tanulnunk megelégedni azzal, amink ma van.

A Szentírás a következőre tanít: „De valóban nagy nyereség az istenfélelem, megelégedéssel; mert semmit sem hoztunk a világra, világos, hogy ki sem vihetünk semmit. De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele!” (1 Timótheus 6,6-8)

Testvérem, arra hívlak, légy hálás Istennek mindazért, amit már adott neked! Emlékezz: Jézus Krisztusban vagy beteljesedve. (Lásd Kolossé 2,10)

Légy áldott!



TESTVÉREM, ÖSZ-SZE-HA-SON-LÍT-HA-TAT-LAN VAGY❣️

Üdvözöllek Testvérem,

Az emberek többsége hajlamos arra, hogy másokhoz hasonlítgassa magát. Ezt tevén nem látjuk saját képességeinket, és saját értékünket se.

Talán te is azok közé tartozol, akik hajlamosak az összehasonlítgatásra… Segíteni szeretnélek hát, hogy leszokj róla, mert káros hatással van az identitásodra és az egész életedre Testvérem.

Amikor Isten megteremtett téged, tetszése szerint adományokban és talentumokban részesített, valamint betöltött „Istennek Lelkével, bölcsességgel, értelemmel és tudománnyal minden mesterséghez”. (2 Mózes 31,3) Határozott céllal adta neked az életet, béke-terveket készítve számodra.

Sokan esnek áldozatául az összehasonlítgatás vírusának…! Társadalmunk tesz az elterjedéséért a reklámok, a magazinok, a közösségi hálózatok által… Általában amikor az ember önmagát másokhoz méri, hajlamos arra, hogy aláértékelje és lekicsinyelje magát…

• Arra vesztegeti az idejét, hogy megpróbáljon olyanokra hasonlítani, akiket úgyis mindig jobbnak fog tartani saját magánál.
• Hiába próbálkozik, nem sikerül megváltoznia, mert egyszer ezt, másszor amazt utánozza.
• Olyannyira kételkedik képességei felől, hogy elmegy rendeltetése mellett.
• Mások bravúrjait nézi, és azt kérdezi magában, hogy neki miért nem sikerül…

Ha te is betege vagy ennek a vírusnak, hadd tegyek fel neked egy egyszerű kérdést: 
Boldoggá vagy boldogtalanná tesz-e az összehasonlítgatás…?

Testvérem, fogadd meg, hogy mostantól kezdve véget vetsz ennek a szokásnak! Többre lettél megteremtve… Az összehasonlítgatásnál többre! Eredeti példány vagy, nem pedig másolat, se nem fénymásolat…!

Inkább azt tanuld meg, hogy olyannak lásd magadat, mint amilyennek Isten lát. Isten szánt szándékkal teremtett meg egyedülálló talentumokkal, sajátos adományokkal. Igenis Isten döntötte el, hogy létezz…! Végtelenül értékes vagy a szemében. Szenvedélyesen szeret téged. 
Ékszer vagy, drágakő, felbecsülhetetlen kincs. Mindent odaadott érted, még saját életét is a kereszten.

Ismerd el egyszerűen, hogy ösz-sze-ha-son-lít-ha-tat-lan vagy…!



AZ ÚR IGÉJE ⭐

Efézusbeliekhez írt levél 4. rész
1. Kérlek azért titeket én, ki fogoly vagyok az Úrban, hogy járjatok úgy, mint illik elhívatásotokhoz, melylyel elhívattatok.
2. Teljes alázatossággal és szelídséggel, hosszútűréssel, elszenvedvén egymást szeretetben,
3. Igyekezvén megtartani a Lélek egységét a békességnek kötelében.
4. Egy a test és egy a Lélek, miképen elhívatástoknak egy reménységében hívattatok el is;
5. Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség;
6. Egy az Isten és mindeneknek Atyja, a ki mindeneknek felette van és mindenek által és mindnyájatokban munkálkodik.
7. Mindenikünknek pedig adatott a kegyelem a Krisztustól osztott ajándéknak mértéke szerint.

Folyt:

TESTVÉREM, ISTEN SZERETNÉ, HOGY SIKERT ÉRJ EL❣️

Üdvözöllek Testvérem,

„💞Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül; hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az Ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. És olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, amely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lesz.” (Zsoltárok 1,1-3)

Végére érünk ma a Szentírás első zsoltárának első verseiről tartott sorozatunknak. Ha az elejétől fogva részt vettél rajta, teljes szívemből hiszem, hogy áldást hozott rád.

„Minden munkájában jó szerencsés lesz.” (Károli Gáspár fordítása) Íme, más fordítások:
„Mindabban, amit tesz, sikert fog elérni.” (Ostervald). Ígéret ez a jövődet illetően. Kövesd Isten tanácsait, és nagy sikert aratsz majd!
„Minden vállalkozása sikerrel jár.” (Parole Vivante). Új dolgok várnak rád, hogy nekiállj sikeres megvalósításuknak! Kezdj bele, menj előre! Isten azt akarja, hogy sikered legyen! Engedd, hogy megihlessen azt illetően, hogy mibe fogj bele!
„Minden, amit tesz ez az ember, sikeres.” (Français Courant). Amint belefogsz valamibe és cselekszel, Isten ráteszi a kezét a kezedre. Megadja, hogy sikeresen tevékenykedj!
„Minden, amit tesz majd, fel fog virágzani.” (Martin). Van gyarapodás, fejlődés, felvirágzás, ami fentről jön. Kapaszkodj bele ebbe az ígéretbe! Valld meg Isten Igéjét életedre vonatkozóan! 
Fel fog virágzani mindaz, amit Testvérem tesz!

A Szentírásban áll: „Én vagyok az Úr, Ábrahámnak, a te Atyádnak Istene, és Izsáknak Istene; ezt a földet, amelyen fekszel, neked adom és a te magodnak. És a te magod olyan lesz, mint a földnek pora, és terjeszkedsz nyugatra és keletre, északra és délre, és tebenned és a te magodban áldatnak meg a föld minden nemzetségei. És íme, én veled vagyok, hogy megőrizzelek téged, akárhova is mész, és visszahozzalak e földre; mert el nem hagylak téged, míg be nem teljesítem, amit neked mondtam.” (5 Mózes 28,13-15)

Ezt vette tervbe Isten számodra!

Meghallgathat´:




TESTVÉREM, FEDEZD FEL, MILYEN ERŐVEL BÍR EGY VÉRCSEPP❣️

💞Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül; hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az Ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. És olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, amely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lesz.” (Zsoltárok 1,1-3)

Van otthon egy növényünk, az a neve, hogy vércsepp. Gyönyörű, és szép vörösek a virágai. 
Kellő mennyiségű víz híján hervadásnak indulnak a levelei. Jel ez mindig arra, hogy meg kell már öntözni.

Amint aztán megöntözzük, néhány órán belül megint jó erőre kapnak a levelei, a gallyai pedig felegyenesednek. Megint feléled, és késedelem nélkül újra kivirágzik.

Úgy tűnik-e, hogy elhervadt az életed?
Lám, mi minden járult hozzá ahhoz, hogy hervadozott a múltban a lelki életem: A negatív szavak… Hagytam, hogy befészkeljék magukat a gondolataimba, és azok határozzák meg, hogy ki vagyok, ahelyett hogy az foglalkoztatott volna, amit Isten mond rólam.
Az Istennel való kapcsolathiány… Amikor túl elfoglalt voltam ahhoz, hogy imádkozzam.
A rossz döntések… Amikor anélkül hoztam meg döntéseket, hogy kikértem volna az Úr tanácsát.
Az engedetlenség Istennel szemben… Amikor engedtem a kísértésnek és megszomorítottam a Szentlelket.
Az egyházban dúló viszályok és széthúzások… A kapott sebek tényleg elvették a kedvemet.
Minden önuralom nélkül reagáltam, s ez nem hozott békét.

Jó hírem van számodra. Nem fogsz tovább hervadozni. Van megoldás. Nem a bűntudat a megoldás. 
Van remény! Van jövő! Lám, Jézus egyetlen „vércseppje”, és minden eltöröltetik, megújul és feléled!

Meghallgatható:



2024. január 30., kedd

TESTVÉREM, GYÜMÖLCSÖZNI FOGSZ❣️

Üdvözöllek Testvérem,

💞Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül; hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az Ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. És olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, amely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lesz.” (Zsoltárok 1,1-3)

Folytatjuk az első zsoltár tanulmányozását. Remélem, hogy gazdagabbá válsz tőle és változást hoz az életedbe.
Nagyon szeretem a gyümölcsöket. Isten teremtette őket olyan csodálatosnak. 
Egyes gyümölcsök kitűnőek az egészségre, és nagyon ízletesek is lehetnek.
Az első zsoltár olyan fához hasonlít minket, amelyik idejekorán meghozza gyümölcsét.

Maga Krisztus is mondta: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki énbennem marad, én pedig őbenne, az terem sok gyümölcsöt: Mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.” (János 15,5)

Hogyan tudsz Krisztusban maradni?Azzal, hogy Őrá gondolsz.
Azzal, hogy kikéred a tanácsát.
Azzal, hogy hallgatod a hangját.
Azzal, hogy olvasod Igéit.
Azzal, hogy átviszed a gyakorlati életbe a tanításait.
Azzal, hogy úgy cselekszel, amint Ő.
Azzal, hogy az Ő szeretetével szereted Istent, a te Atyádat, meg a körülötted levőket.
Azzal, hogy engeded, hogy eltöltsön a Szentlélek.
Azzal, hogy felteszed magadban a kérdést: Mit tenne Jézus a helyemben?

Jézus Krisztusban maradsz? Jelen van Jézus Krisztus az életedben? Megígéri, hogy sok gyümölcsöt fogsz akkor hozni.
Már látom is azt a rengeteg zamatos, csodálatos, kitűnő és egészen egyedülálló gyümölcsöt, hiszen te magad is egyedülálló vagy Testvérem.




TESTVÉREM, MEGHOZZA MÁR AZ ÚR A FELÜDÜLÉST❣️

Üdvözöllek Testvérem,

💞Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül; hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az Ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. És olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, amely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lesz.” (Zsoltárok 1,1-3)

Hitvesemmel Muriellel nagyon szívesen utazunk Izraelbe, amikor módunkban áll. 
Abban a kiváltságban részesültem, hogy a Jeruzsálemi Teológiai Intézet elnökhelyettese vagyok. 
Van egy hely, amelyet különösen is szeretünk. Miután néhány kilométert gyalogolunk a sivatagban, egyszer csak rábukkanunk Dávid forrásaira. Üdítő hely forrásokkal, vízeséssel, egy kis tóval és dús növényzettel; olyan fákkal, amelyeknek a gyökerei soha sincsenek víz híján.

Amint megérkezel oda, azonnal felfrissülsz és új erőre kapsz.
Amikor egy folyóvizek mellé ültetett fára gondolok, ez a hely jut eszembe. 
Dávid, aki az első zsoltárt írta, valószínűleg maga is ismerte ezt a helyet 3000 évvel ezelőtt. 
Ez a hely ihlette talán az első zsoltár megírására?

Vannak olyan időszakok az életünkben, amelyek a sivatag időszakai, és fontos, hogy bármi áron folytassuk ilyenkor az utunkat. Ám eljön a felüdülés ideje is! „… hogy eljöjjenek a felüdülés idei az Úrnak színétől, és elküldje Jézus Krisztust, aki nektek előre hirdettetett.” (Cselekedetek 3,19-20)

Isten forrást vett kilátásba életed útjára Testvérem… Kiapadhatatlan, mindig bővizű, üdítő és finom forrást.

Felüdülés jön az életedbe. Testi, lelki, szellemi, érzelmi és kapcsolatbeli felüdülés. 
Amikor pedig belépsz majd életednek egy új évszakába, a sivatagban ért égési sebek emléke elhalványul, hogy újra túlcsorduló öröm járjon át. 
Engedd, hogy az Isten trónjából folyó víz felüdítse bensődet! (Lásd Jelenések 22,1) Ez vár rád is!



🌹Reggeli dicséret - Istené a dicsőség ⭐

,,A dicsőség pedig Istenünké és Atyánké örökkön-örökké. Ámen.,,
Pál levele a filippiekhez 4:20

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy bármilyen eredmény amit elérhetsz nem a sajátod, hanem valaki másé? Mit szólnál, ha minden teljesítményedre annyit reagálnának az emberek, hogy nem te érted el, hanem valaki más rajtad keresztül? 
Mit szólnál, ha a munkahelyeden egy komoly projekt teljesítése, egy probléma megoldása, egy fejlesztés végigvitele után a főnököd kiállna, és elmondaná mindenkinek, hogy ez az ő eredménye? Fájna, ugye?

Múlt hét csütörtökön egy kis gyakorlati teológia gyorstalpalót olvashattunk. 
Ha esetleg nem olvastad, tedd meg, érdemes! (Ide kattintva megtalálod.) 
Ha az akkor tanultakat erre az igére is alkalmazzuk, teljesen mást jelent, mint kiragadva egy mondat.

Na de akkor alkalmazzuk az első szabályt, és nézzük meg közelebbről ezt a szakaszt! 
Pál a Filippibeli gyülekezetnek írja sorait, akik rendszeresen támogatták a munkáját akár anyagi segítséget nyújtva. Ezt hálálja meg a levele végén. 
űElmondja, hogy nem ezért szereti az itteni embereket, de értékeli a segítséget. 
Főleg azért, mert ők is nehéz körülmények között élnek.

Pál nem azt mondja, hogy nem a gyülekezet eredménye amit elért vagy tett. 
Pál egy áldást kér a gyülekezetre. Vágyát fejezi ki, miszerint szeretné ha Isten sokszorosát adná vissza mindannak amit ő kapott. Pál szeretné ha nem maradna az ajándék viszonzás nélkül.

Isten bőséges áldást osztogat. Nem spórol vele. Mindenkit szeretne megáldani. 
Szeretne téged is megáldani. Hidd el, nem spórol az áldással.

Ezért Istené a dicsőség!!

🌹Reggeli dicséret - Hinni és élni ⭐

„Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát.”
 Zsidókhoz írt levél 12.fejezet 1.vers

A Biblia előszeretettel használja a futás kifejezést, mint a hit és a keresztényi élet motívumát. Valószínűleg azért, mert ez egy olyan cselekedet, amelyet pont annyira lehet élvezni, mint amennyire utálni és attól függően, hogy mennyit gyakorlunk, válhat kikapcsolódássá vagy épp szenvedéssé is. 
A futás néhány könnyítő tényezője közé sorolható a tehermentesítés, az akadály nélküli pálya és a megfelelő fizikai állapot. Hiszen egy 10 kg-os hátizsákkal, hegyen-völgyön-patakon át, sérült lábbal igencsak nehéz lenne futni…

A hit olyan, akár a futás. Hinni és bizonyosságként megélni Jézus szeretetét és a kereszten hozott áldozatát egy olyan hitet ad, amely reményt gyújt és amely nyugalmat ad. 
Ha viszont hiszünk, de kételyeink vannak Jézusban, megkérdőjelezzük útmutatásait és tanácsait, akkor a hit olyanná lesz, mint a nehezített terepen végzett futás: gyötrelmes.

Milyen legyen a hitünk? Könnyed, gyermeki, esetleg buzgó? 
Könnyed lehet, de nehogy át essünk a ló másik oldalára és könnyelművé váljon. 
A gyermeki hit az egyik alapja hitrendszerünknek, hiszen még maga Jézus is felszólított rá: „ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába” (Mt.18:3). Legyen buzgó, de vigyázzunk eme nemes elhivatottsággal, mert könnyen válhat képmutatássá.

Hitünket tömérdek esemény, gondolat és megannyi más rejtett dolog befolyásolja. 
Nehéz látni a Napot, amikor sötét, sűrű felhők gyülekeznek az égen és nehéz futni, amikor nehezített pályára lépünk. 
A hit is lehet nehéz, ha életünk fordulatai nehézségekkel vannak tarkítva.

Ezért hát...nézzünk Jézusra és dobjuk le azokat a láncokat, amelyek megkötöznek bennünket. 
Hitünk könnyűvé, gyermekivé válhat, ha Jézust nézzük és megszabadulunk kételyeinktől és a rossz okozta befolyástól.

Áldott napot! 

Az Est Igéje⭐

,,💞És íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." (Mt. 28,20.)

TESTVÉREM, OLYAN VAGY, MINT A FA…❣️

Üdvözöllek Testvérem,

„💞Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül; hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az Ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. És olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, amely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lesz.”
(Zsoltárok 1,1-3)

Képzelj el egy fát, amelyik mélyen gyökerezik a földben, fenséges a törzse, csodálatosak az ágai, a lombozata szép zöld, temérdek a virága és ízletes a gyümölcse. Te vagy ez a fa Testvérem! 
Kifejezi ez a kép, mi mindent szeretne megvalósítani Isten az életedben.

Kaptam újévre az Egy Csoda Minden Nap egyik olvasójától egy nagyon szép szöveget, amelyik arra ihletett, hogy a következőképpen imádkozzam érted:Kérem Istentől számodra erre a 2024-es évre a kitűnő egészség termékeny gyökereit.
Kérem Istentől számodra erre a 2024-es évre azt a megszabadulást hozó fatörzset, amelyik mint valami alagút kijuttat a szenvedésből az örömre.
Kérem Istentől számodra erre a 2024-es évre azokat a virágzó ágakat, amelyek a boldogság előképei.
Kérek Istentől számodra erre a 2024-es évre megannyi klorofillban gazdag, örökzöld falevelet, lédús és állandó gyümölcsöket, valamint a boldogság virágait, amelyek minden évszakban nyílnak, védelmező sövényként vesznek téged körül, a szellőnek pedig a győzelem himnuszát zengedezik.
Olyan fát kérek Istentől számodra erre a 2024-es évre, amelynek magasában még a legrettenetesebb ragadozómadarak elől is védve van az ott megbúvó, roskadásig teli madárfészek. 
Ez a fa a sikeres fejlődést, a minden körülmény közötti kitartást és az örök boldogságot jelképezi.

Igen, olyan lesz az életed, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, amely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el.

TESTVÉREM, ISTEN SZÓLNI SZERETNE HOZZÁD❣️

Üdvözöllek Testvérem,

„💞Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül; hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az Ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. És olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, amely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lesz.” (Zsoltárok 1,1-3)

Mit jelent Isten törvényéről gondolkodni? Azt jelenti, hogy megengeded Istennek, hogy szívedbe vésse a gondolatát. Nem arról van szó, hogy elolvasol egy kilométernyi szöveget, hanem inkább arról, hogy elgondolkozol egy isteni gondolaton vagy Istennek egy Igéjén.

Gondolj csak a rágógumira: Beveszed a szádba, aztán meg jó ideig egyre csak rágod. Isten Igéjét úgyszintén. Jóval értékesebb persze Isten Igéje a rágóguminál, meg szeretnék azonban osztani veled egy titkot: Isten megtartja ígéreteit. Hűséges a kimondott Szavához. 
A Szentírás elmondja nekünk, hogy Isten nem ember, hogy hazudjon. (Lásd 4 Mózes 23,19)

Ezért küldöm neked Isten Igéjének verseit az Egy Csoda Minden Nap-pal, mert nemcsak hogy megérinthetnek, de meg is tudják változtatni az életedet.

Fogj egy szentírási verset, és vedd át újra és újra a szívedben! Valld meg fennhangon is! 
Mondd is ki Isten Igéit! Reménnyel fog eltölteni, és arra indítja majd Istent, hogy cselekedjen az életedben.

Szólj a Mindenhatóhoz ezekkel a szavakkal: Íme, megvallom a te Igédet. (Idézd itt a szentírási verset!) Hiszem. Meg akarom élni. Meg fogom élni. Te nem ember vagy, hogy hazudnál.

Elküldöm neked például a következő szentírási verset, hogy gyakorold vele az Isten Igéjén való elmélkedést:

„De az Úr velem van mint hatalmas hős, azért elesnek az én üldözőim, és nem bírnak velem. 
Igen, megszégyenülnek, mert nem okosan cselekszenek: örökkévaló és felejthetetlen gyalázat lesz rajtuk.” (Jeremiás 20,11)

Nyugodtan választhatsz egy másikat is, ha az jobban a szívedhez szól. Légy áldott! 
Nagyon szeretlek.

Mai Igerész⭐

János Evangyélioma 3. rész 
1. Vala pedig a farizeusok közt egy ember, a neve Nikodémus, a zsidók főembere:
2. Ez jöve Jézushoz éjjel, és monda néki: Mester, tudjuk, hogy Istentől jöttél tanítóul; mert senki sem teheti e jeleket, a melyeket te teszel, hanem ha az Isten van vele.
3. Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát.
4. Monda néki Nikodémus: Mimódon születhetik az ember, ha vén? Vajjon bemehet-é az ő anyjának méhébe másodszor, és születhetik-é?
5. Felele Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába.
6. A mi testtől született, test az; és a mi Lélektől született, lélek az.
7. Ne csodáld, hogy azt mondám néked: Szükség néktek újonnan születnetek.


8. A szél fú, a hová akar, és annak zúgását hallod, de nem tudod honnan jő és hová megy: így van mindenki, a ki Lélektől született.

9. Felele Nikodémus és monda néki: Mimódon lehetnek ezek?
10. Felele Jézus és monda néki: Te Izráel tanítója vagy, és nem tudod ezeket?
11. Bizony, bizony mondom néked, a mit tudunk, azt mondjuk, és a mit látunk, arról teszünk bizonyságot; és a mi bizonyságtételünket el nem fogadjátok.
12. Ha a földiekről szóltam néktek és nem hisztek, mimódon hisztek, ha a mennyeiekről szólok néktek?
13. És senki sem ment fel a mennybe, hanemha az, a ki a mennyből szállott alá, az embernek Fia, a ki a mennyben van.
14. És a miképen felemelte Mózes a kígyót a pusztában, akképen kell az ember Fiának felemeltetnie.
15. Hogy valaki hiszen ő benne, el ne veszszen, hanem örök élete legyen.
16. Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
17. Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa.
18. A ki hiszen ő benne, el nem kárhozik; a ki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.
19. Ez pedig a kárhoztatás, hogy a világosság e világra jött, és az emberek inkább szerették a sötétséget, mint a világosságot; mert az ő cselekedeteik gonoszak valának.
20. Mert minden, a ki hamisan cselekszik, gyűlöli a világosságot és nem megy a világosságra, hogy az ő cselekedetei fel ne fedessenek;
21. A ki pedig az igazságot cselekszi, az a világosságra megy, hogy az ő cselekedetei nyilvánvalókká legyenek, hogy Isten szerint való cselekedetek.
22. Ezután elméne Jézus az ő tanítványaival a Júdea földére; és ott időzék velök, és keresztele.
23. János pedig szintén keresztel vala Énonban, Sálemhez közel, mert ott sok volt a víz. És oda járulának és megkeresztelkedének.
24. Mert János még nem vetteték a tömlöczbe.
25. Vetekedés támada azért a János tanítványai és a judeaiak között a mosakodás felől.
26. És menének Jánoshoz és mondának néki: Mester! A ki veled vala a Jordánon túl, a kiről te bizonyságot tettél, ímé az keresztel, és hozzá megy mindenki.
27. Felele János és monda: Az ember semmit sem vehet, hanem ha a mennyből adatott néki.
28. Ti magatok vagytok a bizonyságaim, hogy megmondtam: Nem vagyok én a Krisztus, hanem hogy ő előtte küldettem el.
29. A kinek jegyese van, vőlegény az; a vőlegény barátja pedig, a ki ott áll és hallja őt, örvendezve örül a vőlegény szavának. Ez az én örömem immár betelt.
30. Annak növekednie kell, nékem pedig alább szállanom.
31. A ki felülről jött, feljebb való mindenkinél. A ki a földről való, földi az és földieket szól; a ki a mennyből jött, feljebb való mindenkinél.
32. És arról tesz bizonyságot, a mit látott és hallott; és az ő bizonyságtételét senki sem fogadja be.
33. A ki az ő bizonyságtételét befogadja, az megpecsételte, hogy az Isten igaz.
34. Mert a kit az Isten küldött, az Isten beszédeit szólja; mivelhogy az Isten nem mérték szerint adja a Lelket.
35. Az Atya szereti a Fiút, és az ő kezébe adott mindent.
36. A ki hisz a Fiúban, örök élete van; a ki pedig nem enged a Fiúnak, nem lát életet, hanem az Isten haragja marad rajta.

2024. január 29., hétfő

A Nap Igéje⭐

Ézsaiás 54:14
,,💞Igazság által leszel erős, ne gondolj a nyomorral, mert nincsen mit félned, és a rettegéssel, mert nem közelg hozzád.,,




Áldott, békés, szép estét és reggelt kívánok ❤

Sokszor olyan természetesnek tartjuk, hogy hívők vagyunk és úgy gondoljuk, hogy Isten útjan járunk és semmi nem jöhet már....
Pedig az élet bizony sok vihart ad, hogy megpróbáljon és az van az Igében megírva, hogy az Úr az aki megtart, a magunk ereje ehhez kevés!
Ezért adjunk hálát az Úrnak, hogy megtart minket és vigyázzunk, hogy ,, aki áll, el ne essék!

Zsoltárok könyve 16. rész
1. Dávid miktámja. Tarts meg engem Istenem, mert benned bízom.
2. Ezt mondom az Úrnak: Én Uram vagy te; feletted való jóm nincsen.
3. A szentekben, a kik e földön vannak és a felségesekben, bennök van minden gyönyörűségem.
4. Megsokasodnak fájdalmaik, a kik más isten után sietnek; nem áldozom meg véres italáldozatjokat és nem veszem nevöket ajkaimra.
5. Az Úr az én osztályos részem és poharam; te támogatod az én sorsomat.
6. Az én részem kies helyre esett, nyilván szép örökség jutott nékem.
7. Áldom az Urat, a ki tanácsot adott nékem; még éjjel is oktatnak engem az én veséim.
8. Az Úrra néztem szüntelen; mert jobb kezem felől van, meg nem rendülök.
9. Azért örül az én szívem és örvendez az én lelkem; testem is biztosságban lakozik.
10. Mert nem hagyod lelkemet a Seolban; nem engeded, hogy a te szented rothadást lásson.
11. Te tanítasz engem az élet ösvényére, teljes öröm van tenálad; a te jobbodon gyönyörűségek vannak örökké.



🌹Reggeli dicséret - Sem tűz, sem víz ⭐

💞De most így szól az Úr, a te teremtőd, Jákób, a te formálód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg téged.”
Ézsaiás könyve 43:1-2

Szombaton volt a Holokauszt nemzetközi emléknapja, az auschwitzi tábor felszabadításának 79. évfordulója. Ahogy a fenti igét elolvastam, elgondolkodtam azon, vajon hogyan élte meg Isten, amikor bántották a népét? Amikor az ember fordult az embertársa ellen, Isten egyik csapat gyermeke a másikak ellen, egy őrült eszme követői az általuk gyűlölt csoportok ellen. Amikor zsidókat, romákat, homoszexuálisokat, fogyatékkal élőket, másként gondolkodókat kényszermunka- vagy megsemmisítő táborokba deportálták, vagy amikor a szovjet terror ontotta áldozatait? Mit érzett, hogyan bírta ki?

Dr. Kardos Klára zsidó származású, mélyen hívő katolikus hölgy volt, akit 24 évesen deportáltak a szegedi gettóból Auschwitzba, majd ott, mivel munkára alkalmasnak ítélték, Salzwedelbe vitték kényszermunkatáborba. (Bővebben itt olvashatsz róla: https://www.szombat.org/kultura-muveszetek/isten-a-lagerben ) 1945. áprilisában szabadult fel. „A holokauszt során átélt szenvedéseiről Auschwitzi napló címen írt könyvet, amelyben a hit és megbocsátás szerepét hangsúlyozza.”

Ő átkelt tűzön és vízen, de azok nem tudták sem elsodorni, sem megperzselni. 
Megjárta a poklokat, és közben nem engedte el Isten kezét. 
Megváltójába vetett hite és mindaz a szellemi táplálék, amit addigi tanulmányai során (1942-ben doktorált) magába szívott, erőt adtak neki átvészelni a felfoghatatlant. 
Nem pusztán vegetált a táborban, hanem képes volt megőrizni belső szabadságát. 
A hosszú órákon át tartó appelek alatt a korábbi években fejből megtanult versek nyújtottak számára kapaszkodót.

Rendületlenül hitt a Gondviselésben, abban, hogy egyszer vége lesz a szenvedésüknek, és hazatérhetnek. „Együttérzésében eljutott odáig, hogy fogvatartói iránt is megértést tanúsított.”

Azt kívánom neked, Kedves Olvasó, hogy adjon erőt ez a történet neked! 
Nem akarom a nehézségeidet egy holokauszt-túlélő élményeivel összemérni, és legyinteni azok felett, hogy áhh, ez semmi. 
Pont az ellenkezőjét szeretném. Igen, amiben benne vagy, az a háborgó habok és a tomboló tűzvész. Igen, mondd ki nyugodtan, nagyon kemény! De Isten nem hagyott magadra. Van remény. Mindig.

A miértekre nincs válasz, vannak titkok, amik csak Istenre tartoznak, de Ő nem mondott le rólunk. 
A gyermekei vagyunk, akiket nagyon szeret, és velünk él meg minden traumát, minden kétségbeesést, minden összeomlást. Velünk szenved, és velünk tesz meg minden lépést azon az úton, ami ki fog vezetni a fényre.

Hát bízz Benne! Nem fognak elsodorni a habok, nem éget meg a tűz téged. 
Nem a válságé az utolsó szó. Isten átvezet ezen is.