2017. március 4., szombat

Cseri Kálmán Igehirdetései-"AKI ESZI TESTEMET"


Alapige:Jn 6,47-51

Bizony, bizony, mondom néktek: aki hisz, annak örök élete van. Én vagyok az élet kenyere. Atyáitok a mannát ették a pusztában, mégis meghaltak. De ez az a kenyér, amely a mennyből szállt le, hogy aki eszik belőle, meg ne haljon: Én vagyok az az élő kenyér, amely a mennyből szállt le: ha valaki eszik ebből a kenyérből, élni fog örökké, mert az a kenyér, amelyet én adok oda a világ életéért, az az én testem."

Imádkozzunk!

Mindenható Istenünk, kegyelmes mennyei Atyánk, hálásan köszönjük ezt a csendes vasárnapot és azt, hogy újra magad elé engedsz minket. Tudjuk, hogy nem láthat téged bűnös ember élvén. Köszönjük, hogy mi mégis kereshetjük a te orcádat, és Jézus Krisztusra való tekintettel kész vagy fogadni bennünket.

Magasztalunk téged, megváltó Urunk Jézus Krisztus, azért a váltságért és győzelemért, amit a kereszten kínhaláloddal szereztél számunkra. Köszönjük, hogy tökéletes elégtétel volt a te halálod mindannyiunk bűneiért.

Kérjük, engedd ennek titkát, mélységét, erejét ma jobban értenünk, mint ahogy eddig értettük. Segíts tovább minket valamiféle megértésnél, hogy tudjunk hinni benned. Elfogadni téged annak, aki vagy. Tisztelni téged úgy, ahogy illik. Vallani, hogy te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.

Köszönjük, hogy ajándékot kínálsz nekünk most is. Bocsásd meg, valahányszor úgy mentünk el, hogy szorongattuk a kacatjainkat, s nem kellett az, amit kínálsz. Bocsásd meg még inkább azt, amikor csak az ajándékaidért könyörögtünk, de nem akartunk veled igazi lelki közösségbe jutni.

Kérünk, hadd kerüljön most a te világosságodba az életünk, legtitkosabb gondolataink, titkaink, bűneink, szándékaink is. Támassz a szívünkben olthatatlan vágyat a tisztaság, a bocsánat után. És a veled való valóságos találkozásban hadd szűnjék meg ez a mi életszomjunk.

Kérünk, jöjj elénk most az igében, és áraszd ki reánk meggyőző Szentlelkedet. Add, hogy ne hiába legyünk itt, és ne ítéletté váljék számunkra a hallott ige, hanem legyünk annak hívő befogadói és engedelmes cselekvői.

Kérünk, te magad szólj hozzánk a te ígéreted szerint, és gyógyítsd, tisztítsd az életünket.

Ámen.

Igehirdetés

Sokan olvastuk most egész héten ezt a fejezetet a Bibliából. Többen említették, hogy nehezen érthető részei is vannak ennek. Bizony, elég furcsán hangzik a fülünknek egy-egy ilyen mondat, mint az 53. vers is: "Bizony, bizony, mondom néktek: ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok a vérét, nincsen élet tibennetek. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van..."

Hogyan kell ezt értenünk? Isten Szentlelkét kérjük segítségül ahhoz, hogy ezeket a nehezen érthető jézusi mondatokat is olyan világosan tudjuk érteni, mint ahogyan akkor is, akik hittek Őbenne, értették, s mint ahogy annak világos üzenettartalma van.

Három egyszerű gondolatot szeretnék elsorolni a felolvasott ige alapján, s talán eközben kibomlik majd előttünk az örömhír ebből az igéből.

1. Kezdjük az elején. Ez a fejezet azzal kezdődik, hogy Jézus jóltartott kenyérrel olyan nagy sokaságot, amiben csak a férfiak körülbelül ötezren voltak. Ezek után királlyá akarták Őt tenni. Ilyen népvezér kell nekik, aki a keveset is megszaporítja, aki munka nélkül kenyeret ad, aki mellett nem lehet éhezni, hanem jóllakik az ember, s a maradék több lesz, mint a kiindulási mennyiség.

Jézus azonban nem király akart lenni, és ezért csendesen eltűnt közülük. Ettől kezdve viszont mindenhova követni akarták Őt. Meglesték, hol van, és merre indul. Titokban utánamentek, sőt, sokszor megelőzték, mert újra és újra kenyeret vártak tőle. Jézus ezt pontosan tudta és le is leplezte, amikor ezt mondta nekik: "Ti nem azért kerestek engem, mert jeleket láttatok, hanem azért, mert ettetek a kenyerekből és jóllaktatok."

Vagyis Jézus világosan látta, hogy ezeknek az embereknek csak az Ő ajándékai kellenek, de Ő maga nem kell. Többször szomorúan ismétli ezt a mondatot: Ti nem hisztek énbennem. Láttátok a csodákat, részesei voltatok a nagy vendégségnek, és mégsem hiszitek el, hogy az vagyok, akinek az Atya mondott, aki küldött engem. Nem hitték, hogy Ő a Krisztus, a Messiás, az Isten Fia, de nem is érdekelte őket, hogy kicsoda Ő, csak az érdekelte, mit lehet kapni tőle.

Jézusnak mindig fontos volt az emberek testi szükséglete. Többször is jóllakatta őket, számtalan beteget meggyógyított. Sokszor odaállt kétségbeesett, reménytelen, csüggedt emberek mellé, hogy erősítse, bátorítsa őket, de Ő annál sokkal többet hozott és kínált, mint amit igényeltek tőle.

Ő magát az Édenkertben elveszített életet hozta vissza, és tette mindenki számára hozzáférhetővé, aki Ővele közösségre jutott. Ő önmagát kínálta fel mindenkinek. Mert az mérhetetlenül több, mint ajándékainak az összessége. Ezért terelgeti az emberek figyelmét itt is a testükről a lelkükre, a múlandóról az örökkévalóra, az Ő ajándékairól önmagára.

Az előbb olvasott mondatot, hogy csak az kell nektek, amit kaptatok tőlem, így folytatja: "Ne veszendő eledelért fáradozzatok, hanem az örök életre megmaradó eledelért, amit az Emberfia ad nektek." S akkor megkérdezték: mit tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgokat cselekedjünk? Jézus ezt felelte nekik: "Az az Istennek tetsző dolog, hogy higgyetek abban, akit Ő küldött."

Jézus nem maga miatt volt szomorú, hogy Őt nem fogadják el, hanem azokat sajnálta, akik így szegények maradtak. Akik csak valamit akartak kapni tőle, de Jézus nélkül az életszomjuk megmaradt. Mert mi mindannyian valami olyanra vágyunk, amit csak az élő Krisztussal való találkozás, a benne való hit, a vele való közösség elégíthet ki. És Ő mindenekelőtt ezt teszi szóvá akkori hallgatóinak, hogy Ő nem kell nekik, csak az Ő javai.

Vajon nekünk mi kell? Mi hajtott ide? Mire számítunk? Miről látjuk, hogy nélkülözzük? Mit remélünk Jézustól vagy egy istentisztelettől? Kiben van ott az a szenvedélyes vágy, hogy: élő Krisztusom, veled akarok találkozni és az eddiginél sokkal szorosabb közösségre jutni? Csak te kellesz, én Uram, benned mindent meglelek. Szabad nekünk a szükségeinket is sorolni, a legkisebbet is, meg egészen nagyokat, amiket ember nem tud teljesíteni. Minden szükségünkkel bizalommal jöhetünk a mi Megváltónkhoz. De minden szüksége csak annak fog kielégülni, aki Őt megismeri, és annak fogadja el, akinek Ő mondja magát. Ne csak Jézus javai után vágyakozzunk, Ő maga kelljen nekünk.

2. A másik, ami igénkből kiderül, hogy ezt az önmagával való szoros, személyes kapcsolatot szemlélteti Jézus az evés képével. Egy kicsit drasztikusnak tűnik, de ha belegondolunk, roppant szemléletes kép, hogy igazában az lesz velem eggyé, amit megettem. Az szétválaszthatatlanul eggyé válik velem, azzal csakugyan azonosulok, az felszívódik bennem. Nem tűnik el, nem semmisül meg, hanem átalakul fizikai erővé, gondolattá, szeretetté és egyáltalán életben tart. Aki hosszú ideig nem eszik, az előbb-utóbb éhen hal. Az tart életben minket, hogy táplálkozunk.

Ezt a képet használja itt Jézus, és jó lenne, ha jól értenénk ezt. Jézust enni azt jelenti, hogy Őt mindenestől, feltétel nélkül befogadni. Elfogadni Őt annak, akinek mondja magát, és akinek Őt az Atya mondta sok száz ember füle hallatára: Ő az én szeretett Fiam, akiben én gyönyörködöm, Őt hallgassátok.

Jézust enni, ez a kép itt azt jelenti, hogy vele bensőleg azonosulni, vele lelkileg igazán eggyé válni, szétválaszthatatlanul. Nem úgy, hogy hol egy vagyok vele, hol nem. Hol megyek a külön útjaimon, néha meg odakiáltok vagy odanézek: vezessen engem az Ő útján. Jézust enni azt jelenti: Őt vállalni. Akárhol jelenek meg, vele együtt jelenek meg. Ez azt is jelenti: ha Őt szidják, engem is szidnak. De ha engem szidnak, tudhatom, hogy most Őt szidják, és az érte vállalt szenvedés is még közelebb visz hozzá. Még inkább eggyé tesz vele a hit által.

Jézust enni azt jelenti, hogy az Ő életerői belénk áradnak. Aki ezt a kenyeret eszi - mondja - az él énáltalam. Ahogy a táplálék éltet, életben tart, munkaképessé tesz, úgy a Krisztussal való közösség adja az új életet, az elvehetetlen, az örök életet, megtart ebben, és szolgálóképessé tesz az Ő akarata szerint, az Ő dicsőségére. Ez a kép, hogy Ő az élet kenyere és Őt ennünk kell, hogyha vele közösségben akarunk lenni, azt is szemlélteti, hogy olyan valóságosan adja nekünk önmagát, az Ő életét, az Ő erejét, mint amilyen valóságosan az ember megfogja az ételt, a szájába teszi, megeszi, és az eggyé válik vele. Azért nem pusztulunk el, mert eszünk. Az nem pusztul el lelkiképpen, aki Krisztussal ilyen közösségre jut.

Egyébként Jézus mindig erre az önmagával való közösségre hívott. "Jöjjetek énhozzám mindnyájan." "Kövessetek engem." A Jelenések könyvéből olyan gyakran idézett mondat: "Az ajtó előtt állok és zörgetek. Aki meghallja és kinyitja, bemegyek ahhoz, és vele vacsorázom és Ő énvelem." Nem azt mondja: nagy előadást tartok neki. Nem azt mondja, mit pakolok ki az asztalára. A lényeg: bemegyek hozzá. Kész összeköltözni velünk, együtt élni, együtt lakni, együtt étkezni, ami a legteljesebb közösség kifejezése volt.

A megelőző fejezetben, az 5. rész végén, amikor Jézus a farizeusokról beszél, így diagnosztizálja az ő lelki betegségüket: tanulmányozzátok a Szentírást, de nem akartok hozzám jönni, és ezért nincs életetek. Ez meglepő megállapítás. Tanulmányozzák és ismerik az Írásokat, de ez még nem az élet. A Szentírás is csak mutatja a Jézushoz vezető utat, az életre vezető utat, de aki csak tanulmányozza, de nem indul el azon, nem Jézust keresi, hanem csak tudni akar valamit, annak nincs élete, az ugyanúgy elkárhozik. Nem akartok hozzám jönni, hogy életetek legyen.

Van neked ilyen igazi közösséget az élő Krisztussal? Beszéltél ma vele? Miről, mennyit, hogyan, miért? Úgy szoktatok beszélgetni Krisztussal, mint a hozzátok legközelebb állóval, olyan természetesen, olyan meghitten, olyan őszintén, olyan magától értetődően, mindenféle körülményesség nélkül, bármikor, bárhol? Van Ővele ilyen igazi közösségünk? Értjük Őt és hisszük, hogy Ő megértett minket? Ott van előtte az egész életünk? Tőle fogadtuk a tegnapunkat, Őreá figyelünk ma? Az Ő kezéből várjuk a holnapunkat? Van igazi közösségünk vele?

Ez a közösség akár ma létrejöhet vagy megerősödhet, elmélyülhet, igazi tartalommal telítődhet, s akkor csakugyan Ő fog vinni minket mindenhova, és Őt fogjuk vinni magunkban mindenhova, és egy-egy mondatunk, gesztusunk, cselekedetünk Krisztus-kiáradássá válik.

Ez a kép tehát, hogy aki engem eszik, mivel én vagyok az élet kenyere, a vele való személyes, szoros, valóságos közösséget jelenti.

3. A harmadik fejezetben azonban mégis fel kell tennünk a kérdést: Miért ilyen vaskosan anyagias fogalmazása van itt Jánosnak. Mert kemények ezek a mondatok: Ha eszitek ez Emberfia testét és isszátok az ő vérét, akkor éltek, ha nem eszitek, és nem isszátok, nincsen élet tibennetek. Mit jelent ez?

Akkor is voltak többen Jézus hallgatói között, akik ezt szó szerint értették. Itt olvastuk: elkezdenek vitatkozni egymással, és ezt kérdezik: Hogyan adhatná ez nekünk a testét eledelül? Jogos a kérdés. Ha szó szerint értjük, akkor feltétlenül meg kell ezt kérdezni. Vajon így kell-e érteni?

Nikodémus is így értelmezte Jézus szavait, amikor Ő ezt mondta neki: értsd meg, hiába vagy Izráel tanítója, te magad is azért jöttél ide éjnek idején, mert nincs üdvösséged, és ez hiányzik. Csak akkor, lesz, ha újonnan születsz. Mire Nikodémus: hogyan mehetek be anyám méhébe még egyszer, és hogyan jöhetek ki onnan? Szó szerint értette.

A samáriai asszony is. Azt mondja neki Jézus: Aki abból a vízből iszik, amit én adok neki, soha többé meg nem szomjazik. Mire az asszony: Add nekem gyorsan, Uram, ne kelljen idejárnom a kútra. Szó szerint érti.

Mind a három esetben nyilvánvaló, hogy Jézus nem szó szerint értette ezt, hanem emberi fogalmakkal fejezett ki valami isteni titkot. Nem szó szerint értette azt, amit mondott, hanem valami fontos lelki igazságot egy hétköznapi képpel próbált kifejezni, szemléltetni, sőt érzékeltetni. Aki egy picit ismeri a korabeli zsidó gondolkozást és vallásosságot, az tudja, hogy borzalom volt még rágondolni is, hogy valaki vért igyék. A Mózes törvénye tiltotta ezt. Jézus nyilván nem így érti, a fejezet végén Ő maga utal arra, hogy ezt az egészet, amit mondott, lelkiképpen kell érteni.

Azt olvassuk a 63. versben: "azok a beszédek, amelyeket én mondottam nektek: lélek és élet." Mit jelent akkor ez, hogy lelkiképpen értsük ezeket a furcsán csengő mondatokat, hogy aki az én testemet eszi, és véremet issza? Ez azt jelenti:

A samáriai asszony esetében: ahogy víz nélkül nincs élet, úgy a Krisztussal való közösség nélkül sincs örök élet.

Nikodémus: ahogy fogantatás és születés nélkül nem jön létre emberi élet, úgy a felülről való fogantatás - mert ezt jelenti ez a kifejezés: újonnan születni - és újjászületés nélkül sincs olyan új élet és új természet, ami Istennel kapcsolatban van és neki elfogadható.

Alapigénk: ahogy a kenyér táplál arra, hogy életben maradjunk, és dolgozni tudjunk, úgy ez a Krisztussal való szoros lelki, hitbeli közösség az egyetlen olyan táplálék, ami az igazi életet, az örök életet közvetíti, és Isten kezében használhatókká tesz minket. Az evésnek a furcsa képe különösen is érzékletessé teszi a teljes közösséget, az igazi egyesülést, az elszakíthatatlan eggyé válást.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy János azért is használ itt ilyen szokatlanul markáns kifejezéseket, mert vitatkozik egy korai tévtanítással, az úgynevezett doketizmussal. Ezek a tévtanítók azt híresztelték, hogy Jézus nem vette magára igazából a mi emberi természetünket, hanem Ő csak embernek látszott - ezt jelenti a dokeo. Ő nem valóságos emberi testben járt itt közöttünk, szenvedett és halt meg a kereszten, az csak úgy tűnt, úgy látszott. Ez pedig veszedelmes tévtanítás, hiszen mi a Szentírás alapján hisszük, hogy az ember bűnéért csak ember tehetett eleget. Jézus ezért vette magára az Ő örök isteni természete mellé a mi emberi természetünket, hogy valóban a mi ítéletünket szenvedhesse el a kereszten. Ezért hangsúlyozza ennyire, szinte bántóan anyagias fogalmazással János, hogy Jézus valóságos hústestben járt itt közöttünk, és nekünk ezzel a názáreti Jézussal, aki ugyanakkor az Isten Fia, a Szabadító lehet és kell igazi lelki közösségre jutnunk.)

Még annyit fontos itt megemlítenünk, hogy Jézus ezekben a mondatokban nem az úrvacsoráról beszél. Az úrvacsoráról szóló tanítását az utolsó vacsora alkalmával mondta el, és azt részletezi Pál apostol a korinthusiakhoz írt első levél 10. és 11. fejezetében. Éppen ezért semmi bibliai alapja nincs annak a római katolikus tanításnak, ami éppen erre a fejezetre, a János 6-ra hivatkozik. Ez abból indul ki, hogy csak úgy lehet Jézus testét enni, ha az áldozás ostyája átváltozik Jézus valóságos testévé, és a bor az Ő valóságos vérévé. Erre az átváltoztatásra a felszentelt pap tisztségénél fogva képes, amikor ezeket a szavakat kimondja: ez az én testem, ez az én vérem. Így a hívő már nem ostyát vesz magához, hanem Krisztus valóságos testét, az áldozópap pedig nem bort iszik a kehelyből, hanem vért.

Mivel a Szentírás semmi ilyenről nem tanít, ezért mi az úrvacsora jegyeit úgy vesszük magunkhoz, mint közönséges kenyeret és természetes bort, ahogy azt Jézus az első alkalommal, nagycsütörtökön az utolsó vacsoránál is tanítványaival tette. Hiszen Ő ott volt előttük testi valójában, és így mondta, a kenyeret nekik adván: ez az én testem, és a bort körbe adván: ez az én vérem. Ezek az egyszerű jegyek azonban az Ő engesztelő kereszthalálára emlékeztetnek minket, és így a hitünket erősítik. Milyen értelemben? Olyan értelemben, hogy amilyen valóságosan megfogjuk majd itt a kenyeret, a szánkba tesszük, megrágjuk, és utána lenyeljük a korty bort, olyan valóságosan eleget tett a kereszten személy szerint mindannyiunk bűnéért. Ezt a hitet erősíti bennünk az úrvacsora egyszerű szertartása. Amilyen valóságosan eggyé válik velünk, a mi testünkkel az Ő megtöretett testének a jele, a kenyér, és ártatlanul kiontott vérének a jele, a bor, hisszük, hogy ugyanolyan valóságos lelki közösség jöhet létre közte és köztünk a hit által.

Az úrvacsora tehát a hitünket erősíti. Egyben arra serkent minket, hogy maradjunk meg a hétköznapokban is ebben az érettünk is meghalt és feltámadott Krisztussal való közösségben. Ebben járjunk. Ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy egymással is mély közösségbe von az úrvacsora. Mélyen összetartozunk, hiszen kivétel nélkül mindannyian egyenlőképpen rászorulunk az Ő bocsánatára, és mindannyian egyenlőképpen kapjuk az Ő bocsánatát, ha hiszünk benne.

A Biblia tanítása szerint tehát nem az úrvacsora jegyei változnak át, hanem a hívő ember változik át, ha Krisztussal közösségre jut és új emberré lesz, akin kiábrázolódnak Jézus Krisztus vonásai.

Hadd olvassak néhány szép mondatot Kálvin Jánostól, amikor ezt magyarázza, hogy nem a jegyek, hanem a mi életünk csodálatos átváltozásáról beszél az úrvacsora. "Arról, hogy Krisztus velünk együtt ember fiává lévén, minket magával együtt Isten fiaivá tett. Hogy a földre való lejövetelével felmenetelt készített számunkra a mennybe. Hogy miután felvette a mi halandóságunkat, halhatatlanságát közölte velünk. Hogy magára vévén erőtlenségünket, saját erejével erősít meg minket. Hogy felvévén magába a mi szegénységünket, átárassza reánk gazdagságát. Hogy magára vévén igazságtalanságunknak ama terhét, amely alatt gyötrődtünk, saját igazságába öltöztessen minket. A feltámadott Krisztussal való egyesülésünk titka természeténél fogva felfoghatatlan, de a titkot látható jegyekben és jegyek által hatékony módon adja elénk az úrvacsora úgy, hogy az még a legtompább elmékbe is behatolhat, a lelkek épp úgy táplálkoznak a magát érettünk odaáldozó Krisztussal, mint ahogy a kenyér és bor táplálja a testi életet."

A mi átváltozásunk, megváltozásunk tehát a cél. Aki nem úgy jön ide, hogy meg akar változni, arra mondja a Szentírás, hogy méltatlanul eszik és iszik, és ítéletet eszik és iszik magának. De aki úgy jön úrvacsorázni: Úr Jézus, nekem nemcsak a javaid kellenek, én veled szeretnék szoros közösségre jutni, feltétel nélkül elfogadlak téged, és odaadom magamat neked, én másként akarok kimenni innen, mint ahogy idejöttem, megvallani és elhagyni a reám jellemző bűnöket, segíts ebben, és engedd, hogy valóság legyen, hogy e gyarló testben Jézus él már, nem én, - az akármilyen bűnök elkövetése után is jöjjön bizalommal úrvacsorázzék. Az úrvacsora a bűnösöknek van. Aki azt gondolja nem bűnös, ne úrvacsorázni. Aki azonban tudja, mire kér bocsánatot, és hiszi azt, hogy mindenre elég az Ő bocsánata, mert Jézus az Ő bűn nélküli életét áldozta fel miattunk és helyettünk, az jöjjön azzal a bizonyossággal, hogy úgy mehetünk el innen, hogy maga Jézus közli: megbocsáttattak a te vétkeid, eredj el békességgel.

Így jöjjünk ide most is, és így készüljünk máskor is. Így énekeljük most a megkezdett ének két másik versét, amelyek szinte összefoglalják ennek az igehirdetésnek a tanítását:

Szállj le most mennyből, életnek Kenyere,
Tápláld lelkünket az örök életre!
Tudjuk, aki e kenyérből eszik,
Soha örökké meg nem éhezik.
Életnek vize, nyiss magadnak utat,
A szomjú hívek keresik e kutat;
Szolgáltasd ingyen az italokat,
Oltsd el végképpen szomjúságunkat.

Óhajtunk, Jézus, egyesülni veled:
Úgy lesz szívünk szent, ha te megszenteled.
Adjad hát, hogy mint tagok a főnek,
Engedjünk néked, bennünk élőnek.
Olts be magadba, mint jó szőlőtőbe,
Hogy jó nedvesség folyjon a vesszőbe,
És légyen szívünk szívednek mása,
Éltünkben élted hogy minden lássa.
(438,6-7 ének)

Imádkozzunk!

Köszönjük, Jézusunk, ha imádságként mondhattuk el most ezt a szép éneket is. Nem tudjuk ilyen szépen megfogalmazni szívünk szükségét és vágyait. Köszönjük, ha úgy szállhatott ez most eléd, mint személyes vallomásunk és kérésünk.

Tudjuk, Urunk, hogy nekünk nem erre vagy arra van szükségünk, hanem végső soron tereád, mert benned megkaphatjuk mindazt a békességet, reménységet, elégedettséget, amire szükségünk van ebben az életben és az örökkévalóságban. Segíts felemelni a tekintetünket most a magunk kívánságlistájáról, és ragyogtasd fel előttünk a te dicsőségedet, ami megmaradt a kereszten is leköpdösve, meggyalázva, véresen. Segíts komolyan vennünk, hogy néked adatott minden hatalom mennyen és földön, és a te világra szóló győzelmed hit által a mi győzelmünk is. Adj bátorságot, hogy így higgyünk benned!

Könyörgünk hozzád azokért, akiknek különösen nagy szükségük van most rád. Imádkozunk hozzád azokkal a gyászoló testvéreinkkel együtt, akik az elmúlt napokban álltak meg ravatal mellett. Hadd ismerjenek meg ők is téged úgy, mint aki az élet fejedelme vagy, aki egyedül jelenthetted ki egyszer egy sír mellett: te vagy a feltámadás és az élet, és aki hisz benned, ha meghal is, él az. Add mindnyájunknak kegyelmesen ezt a hitet.

Ezen a vasárnapon könyörgünk hozzád különösen is a leprás betegekért és azokért, akik közöttük szolgálnak, fáradoznak. Adj minél többüknek gyógyulást és megtérést az örök életre.

Könyörgünk hozzád a háborúk és a földrengések áldozataiért. Könyörgünk: őrizz minket kegyelmesen hasonló csapásoktól, és te tartsd távol az árvíz veszedelmét is tőlünk.

Könyörgünk azokért, akik nem veszik komolyan népünk javát, hanem csak a maguk önös érdekeit, és másokat rágalmazva akarnak jobbaknak látszani. Bocsásd meg, hogy sokszor minket is megkísért ez, vagy talán jellemző is ránk ez a bűn. Segíts ki ebből a hitvány magatartásból oda, hogy belsőleg és valóságosan akarjunk hasonlítani hozzád. Igazi nemességgel másokért tudjunk szolgálni, és a közösség érdeke fontosabb legyen nekünk, mint a magunké. Tudjuk, hogy nélküled ez elérhetetlen. Magasztalunk azért, mert erre is te adtál nekünk példát, és te adsz hozzá erőt.

Köszönjük, hogy mindannyian rád bízhatjuk személyes sorsunkat, gondjainkat, jövendőket. Köszönjük, hogy nálad van elkészítve a mi jövendőnk. Tégy erről bizonyosakká minket, és szabadíts meg mindenféle aggodalmaskodástól, félelemtől, panasztól és keserűségtől. Taníts meg úgy élni, Atyánk, hogy elmondhassuk: hadd lehessünk engedelmes, néked élő gyermekeid.

Cseri Kálmán Igehirdetése-AZ ÉLŐ ISTEN

Alapige:Ézs 37,15-20


Felment Ezékiás király az Úr házába és így imádkozott az Úrhoz:

Seregek Ura, Izráel Istene, aki a kerubokon ülsz! Egyedül te vagy a föld minden országának Istene! Te alkottad az eget és a földet. Uram, hajtsd hozzám füledet, és hallgass meg! Uram, nyisd ki szemedet, és láss! Halld meg Szanhérib minden beszédét, aki azért küldte ide ezt az embert, hogy gyalázza az élő Istent! Igaz, Uram, hogy Asszíria királyai elpusztították a pogány népeket és országaikat, isteneiket tűzbe vetették, mert azok nem is voltak istenek, hanem csak emberi kéz alkotásai, fa és kő; ezért pusztíthatták el őket. De most te, Urunk, Istenünk, szabadíts meg bennünket az ő kezéből, hadd tudja meg a föld minden országa, hogy te vagy egyedül az Úr!

Imádkozzunk!

Istenünk, hálát adunk azért, hogy színed előtt állhatunk most. Köszönjük, hogy Jézus Krisztusra való tekintettel közel engedsz magadhoz minket, bűnösöket is.

Köszönjük gondviselő szeretetednek sok jelét, amivel az elmúlt héten is találkozhattunk.

Megvalljuk: semmi jót nem érdemlünk tőled, de köszönjük, hogy nem érdemünk szerint cselekszel velünk. Még csak nem is sokféle szükségünk szerint, hanem mérhetetlen gazdagságod és nagy irgalmasságod szerint.

Istenünk, rászorulunk a te bűnbocsátó irgalmadra. Olyan sokféleképpen vétkezünk ellened, sokszor már úgy is, hogy észre sem vesszük. Ajándékozz meg minket, kérünk, bűnlátással. Hadd lássuk a te szemeddel önmagunkat, és lássuk tisztátalannak azt, ami tisztátalan. Támassz a szívünkben vágyat a tiszta és szent élet után. Köszönjük, hogy te ilyenre tudsz elsegíteni minket.

Köszönjük, hogy úgy fogadsz el, amint vagyunk. Hozzuk sokféle megoldatlanságunkat, kételyeinket, szükségünket, nyomorúságunkat, bűneinket, hitünket és hitetlenségünket. Könyörülj rajtunk, és teremts rendet a fejünkben és a szívünkben. Teremts rendet az életünkben. Hadd kerüljünk vissza a helyünkre, a veled való igazi közösségbe, és hadd mélyüljön, erősödjék ez a közösség.

Kérünk, hogy igéd világosságába hadd kerüljön most az életünk. Szeretnénk téged magadat jobban megismerni. Annak látni és hinni, aki valójában vagy. Segíts el minket igaz Isten-ismeretre, és ebből hadd következzék az, hogy sokkal teljesebb szívvel tudunk bízni benned. Hogy megszabadulunk sokféle félelemtől és aggodalmaskodástól. Hogy sokkal bátrabban tudunk imádkozni hozzád és imádni téged.

Szólíts meg minket, kérünk élő Istenünk a te igéddel, és Szentlelked tegye szívünket hallóképessé, és a te Lelked könnyítse meg a neked való engedelmeskedést. Tudjuk, hogy csak neked engedelmeskedve lehetünk igazán önmagunkká és formálódhatunk azokká, akikké teremtettél.

Beszélj velünk teremtő szavaddal, és munkálkodj bennünk újjáteremtő Szentlelkeddel.

Ámen.

Igehirdetés

Ézsaiás könyvének azokat a fejezeteit olvassuk most sokan napról-napra kalauzunk szerint, amelyekben Isten önmagáról beszél. Mintegy bemutatkozik. Elmondja, hogy kicsoda Ő. Nagy szükségünk van erre, mert sok vallásos ember sem ismeri igazán Istent. És mivel nem ismerik Őt, ezért nem veszik komolyan. Ezért viccelődnek sokan az Ő szent személyével és nevével. Ezért képzelik el sokan emberformára Őt. Nagyszakállú, öreg bácsiról beszélnek, jóságos nagyapóról, aki nem néz oda, amikor ember unokái valami huncutságot, vagyis bűnt követnek el.

Egyszer valaki egy gonosz tettre készült, és megkérdezte az egyik ismerőse: gondolod, hogy ez helyes Isten szerint? Mire ő sokat sejtető ravasz mosollyal ezt mondta: majd megbeszélem vele. Teszek valamit a perselybe, és minden rendben lesz.

Érezzük ebben az Isten-káromlást? Valóban azt gondoljuk, hogy Isten rászorul adományainkra? Ő is megvesztegethető, mint ahogy sok ember? Mivel nem ismerjük Őt, és nem ismerjük el annak, aki, ezért szoktunk számon kérni rajta dolgokat. Hogyan engedheti meg az Isten? Miért teremtette ilyennek az embert, ha Ő teremtette? És mögötte ott a vaskos tudatlanság, mert Isten éppen hogy nem ilyennek teremtette az embert, akikké torzított bennünket a bűn. Csakhogy sok bűnünknek is, a helyes Isten-ismeret hiánya az oka. Az Istennel szembeni hetykeségünknek, az Isten-káromlás számtalan, sokszor szalonképessé finomított formáinak, és mindenféle aggódásunknak, félelmünknek is, mert nem vesszük komolyan, hogy Isten akkora, az, akinek magát kijelenti.

Minden hitetlenség oka az, hogy nem ismerjük, és nem ismerjük el az élő Isten hasonlíthatatlan szentségét, mindenek feletti hatalmát, végtelen jóságát és szeretetét, a bűnnel szembeni haragját és ítéletét, a bűnbánó bűnös iránti kegyelmét és hozzá való irgalmát. És mivel nem ismerjük Istent, ezért nem tudjuk helyesen tisztelni sem. Mindenféle ostobaságot képzelnek az emberek Istennel kapcsolatban, és azt gondolják, hogy Isten az, akinek ők elgondolják, egy torzót alkotnak, akit a markukban tarthatnak, utasíthatnak, felelősségre vonhatnak, aki felett végül is gyakorolhatják a hatalmukat.

Azt mondja a múltkor valaki a társának: örülök, hogy ilyen szép időt kaptatok a kiránduláshoz. Mire a másik: igen, megrendeltük a jó időt. Tudod, onnan felülről, de hát ez a gondviselés dolga, nem?

Ki az a gondviselés? Mi az, hogy megrendeltük? Ki szabja meg, hogy kinek mi a dolga? Ennyire nem vesszük észre, hogy számtalan módon tudjuk káromolni Istent? Ha a gondviselést említve Istenre gondolt ez az embertársunk. Azért van Isten, hogy kiszolgáljon minket? Vegye szívességnek, hogy valaki elismeri, hogy Ő létezik? A minimális Isten-ismeret is hiányzik nagyon sok ember, nagyon sok vallásos ember gondolataiból és szívéből is.

Nem véletlenül írta Kálvin János, hogy a keresztyén ember egész életének istentiszteletté kell válnia. Helyes istentisztelet azonban csak helyes Isten-ismeretből származhat. Éppen ezért meg kell ismernünk Istent! Az egyedül igaz, valóban élő és uralkodó Istent, aki kijelentette magát nekünk a Szentírásban és Jézus Krisztus személyében. Az igazi Isten-ismeret meghatározza a hívő ember egész életét, és ettől függ az üdvössége is.

Gyakran szoktuk idézni Jézus főpapi imájából ezt a mondatot, de ez is azok közé tartozik, amiket nem tudom, ki gondolt már végig konzekvensen: "Az az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust." (Jn 17,3).

Ma azonban sokan büszkén egyszerűen tagadják Istent. Mások azt mondják, hogy az ember találta ki magának a saját vigasztalására, sok nehezen érthető jelenség magyarázatául. Tudományosan úgy próbálják magyarázni, hogy Isten az emberi vágyak szüleménye: az ember kivetíti, projiciálja magából a vágyait, és ezeknek a megszemélyesítése Isten. A többség pedig udvariasan negligálja, semmibe veszi Őt. Ahogy valaki röviden mondta: nem téma nekünk Isten. Nem tényező. Annyira nem foglalkozik vele sok ember, hogy még csak nem is tagadja.

Hadd olvassuk fel egy oldalt egy olyan könyvből, ami itt az iratterjesztésünkben is kapható. Wilhelm Busch: Jézus a mi sorsunk című könyve. Eszébe jut a könyv írása közben egy fiatalkori emléke. Essenben, egy nagy bányavárosban volt ő lelkipásztor, és ott történt egyszer a következő jelenet.

"Emlékszem egy különös jelenetre, amikor még egészen fiatal lelkész voltam. Huszonhét éves koromban, amikor megérkeztem Essenbe, éppen egy nagy bányászsztrájk tört ki, amely a kedélyeket felkavarta. Egyik nap, amint keresztülmegyek a téren, ott áll egy férfi a szappanos láda tetején, és erőteljes hangon beszédet mond a körülötte álló embereknek. Éhes gyermekekről, kizsákmányoló munkabérekről és munkanélküliségről beszél. Egyszer csak meglát engem, megismer és felkiált: "Ni, hiszen itt van a pap! Gyere csak ide!" Nos, egy barátságos meghívásnak többnyire eleget szoktam tenni. Odamegyek hát a csoporthoz. A férfiak helyet engednek, úgyhogy egészen a szónokig előremegyek. Talán száz bányász áll körülöttem. Kicsit furcsán éreztem magam. Ilyen helyzetekre nem készítettek fel az egyetemen. Aztán kezdi: "Halld csak, te pap! Ha van Isten - amit nem tudok, de hiszen lehet, hogy van -, akkor majd a halálom után eléje akarok lépni, és ezt mondani neki" - kiabálva mondta: "Miért engedted meg, hogy embereket a csatamezőkön széjjelmarcangoljanak?! Miért engedted meg, hogy gyerekek éhen haljanak, míg mások kiöntötték az ételt, mert már nem kellett nekik?! Miért engedted meg, hogy emberek nyomorultul elpusztuljanak rákban?! Miért?! Miért! Aztán azt mondom majd neki: "Te Isten, lépj le! El veled! Tűnj el! - Így kiabált a férfi. Erre én is elkezdtem kiabálni: "Igaza van! El vele! Ki vele!" A szónok csodálkozva nézett rám, és azt mondta: "Pillanat, hiszen maga lelkész! Maga nem mondhatja: El ezzel az Istennel!" Azt feleltem: "Figyelj csak ide! Az az Isten, aki elé így léphetsz oda, aki előtt kinyithatod a szádat, akit így kérdőre vonhatsz, és mint bíró állhatsz előtte és Ő a te vádlottad - ez csak a te képzeletedben létezik. Erre én is csak ezt mondhatom: El ezzel az Istennel! El azzal az Istennel, akit a mi időnk alkotott magának. Akit vádolunk, félretolunk vagy visszahozunk, mikor hogyan van rá szükségünk. Ez az Isten nem létezik! De akarok valamit mondani neked! Létezik egy másik, valódi Isten! Ő elé úgy lépsz majd egyszer, mint vádlott, akkor nem nyithatod ki a szádat, mert Ő fog téged kérdezni: Miért nem tiszteltél engem? Miért nem kiáltottál hozzám? Miért éltél tisztátalanságban? Miért hazudtál? Miért gyűlöltél? Miért veszekedtél? Miért..." - Így fog kérdezni téged. Akkor a szó megakad a torkodon! Akkor ezer kérdésre egyet sem tudsz felelni! Nem létezik olyan Isten, akinek azt mondhatjuk: Tűnj el! De létezik egy szent, élő, valóságos, aki nekünk mondhatná majd egyszer: "El veled!" - Másoknak pedig azt: megbocsáttattak a te vétkeid, gyere be az én hajlékomba.

Ilyen helyzetekre tényleg nem készítik fel az embert az egyetemeken. De Isten Szentlelke megadhatja a mondanivalót annak, aki ismeri az élő Istent. A mi korunk egyik nagy nyomorúsága az, hogy besorolja az élő Istent az emberkitalálta istenek közé. A pluralizmus és a globalizáció idején ez a besorolás lesz általánossá. Nem új jelenség ez, nem tudunk újat kitalálni.

Itt olvastuk egy Krisztus előtt 700 évvel történt esetben, hogy Asszíria királya, aki sorban felfalta ott a kis népeket, a kis Júdát is be akarja kapni, és egy harapással összeroppantani. Júda akkori királya, Ezékiás, azonban hívő ember volt. Ott állt mellette a barátja, lelki testvére Ézsaiás próféta. Ők tartották a lelket a népben, hogy minket nem tud meghódítani Asszíria, mert minket az élő Isten véd. Csak hozzá ragaszkodjatok, és akkor túlélünk minden történelmi vihart. Abban az időben a nép többsége hajlandó volt komolyan venni ezt az intést, és bíztak Istenben. Akkor odaáll ez a hadvezér és felsorolja a meghódított népeket és azoknak az isteneit. Azt mondja: mit képzeltek, ti lesztek az egyetlen, akit nem tudunk tönkretenni, hiszen eddig minden népet meghódított ez a sereg.

Az akkori gondolkozás szerint a népek háborúit a népek istenei vívják. Amely népnek erősebbek az istenei, az győz. Sok minden bizonyítja, hogy Asszíria istenei minden egyéb istennél erősebbek. És jön ez a szerencsétlen Ezékiás, egy picike népnek és falatnyi országnak a királyocskája, és azt képzeli, hogy az ő Istenük erősebb lesz Asszíria isteneinél? Az is ugyanolyan, mint a többi, ezt a népet is ugyanúgy meghódítják, mint a többit.

Logikus az érvelés. És akkor mit tesz Ezékiás király? Bemegy az Úr házába és imádkozik. Hallottuk az imádságát. Most már ilyen füllel halljuk ki belőle a hitvallást. Ez az ember ismeri az élő Istent! Ő tudja, hogy kihez imádkozik, ezért nem esik kétségbe, hanem megy embertől emberig a várfalon és tartja bennük a lelket, és Istenre irányítja a figyelmüket. Istennek pedig ezt mondja: "Seregek Ura, egyedül te vagy a föld minden országának Istene! (Az asszíroké is. Ők nem tudják, de mi tudjuk.) Te alkottad az eget és a földet. Uram, hallgass meg engem. Szanhérib azért küldte ide ezt az embert, hogy gyalázza az élő Istent!" Ezek után biztos, hogy nem győzhetnek.

Aki Istennel száll szembe, az elveszítette a csatát. Lásd Dávid és Góliát diadala. A kis Dávid azt mondja: Mivel az Istent gyaláztad, ezért az Isten téged az én kezembe ad. Az ember nem érti, hogy meri így folytatni: én a fejedet levágom, testedet pedig az égi madaraknak adom. S nincs nála semmi, csak egy kis parittya. Honnan veszi ezt? Onnan, hogy tudja: Istennel szemben senki sem győzhet. Ez a szerencsétlen akármilyen nagyra nőtt, és akármilyen súlyos fegyverek vannak a kezében, az Istennel száll szembe. Elveszítette a párbajt! És mivel Dávid Isten oldalán áll, bizonyos a győzelemben.

Nos, ez a bizonyosság van Ezékiásban is. És el is sorolja, hogy a pogány népeket legyőzték, isteneiket tűzbe vetették. Miért? "Mert azok nem istenek, emberi kéz alkotta őket, fa és kő. Ezért pusztíthatták el őket. De te Uram, szabadíts meg minket." Miért? Nemcsak azért, hogy megszabaduljunk. Gyönyörű az utolsó mondat: Azért, hogy tudja meg a föld minden országa, hogy te vagy egyedül az Úr!

Aki ismeri Istent, az így imádkozik. Ezt el kell döntenünk egyszer becsületesen és életre szólón: kinek hisszük Istent? Az Ő nevét többféle összefüggésben emlegetjük. Sokszor talán imádkozunk is hozzá. Talán próbáljuk mi is egymásban tartani a lelket, de ismerjük-e az élő Istent? Annak hisszük-e, akinek Ő magát kijelenti, és ezt tetteivel megbizonyította, vagy mindenféle emberi elképzelésnek engedünk? Az ember teremt magának isteneket.- ez így igaz. A kérdés az, hogy az Ábrahám, Izsák és Jákób Istene, a Jézus Krisztus Atyja besorolható-e ezeknek az ún. isteneknek a sorába? Őt is mi teremtettük-e, vagy pedig Ő teremett minket, meg ezt az egész világmindenséget, ami felett teljhatalma van? Ez kétségtelenül hit kérdése. Aztán majd Isten bebizonyítja, ha valaki ezt hittel elfogadja, de az indulásnál csak a hitre hagyatkozhatunk. Hisszük-e ezt minden konzekvenciájával együtt?!

Aki ezt hiszi, egyrészt ettől függ az üdvössége, másrészt az egész földi életét is meghatározza ez. De aki hiszi azt, hogy az egyedül valóságos Isten, aki ennek a világnak teljhatalmú Ura az, akit mi ismerünk és elismerünk, az nem fog viccelődni az Ő hasonlíthatatlan szentséges személyével és nevével. Az feltétel nélkül tisztelni fogja Őt, és feltétel nélkül bízik benne. Hiszen akkor Ő az egész történelemnek, minden népnek az Ura. Nagy és kis királyoknak, benne hívőknek és benne nem hívőknek egyaránt. De ugyanakkor Ő tartja kezében a mi kicsi sorsunkat is. Nem vagyunk kiszolgáltatva senkinek és semminek. Ha bizalommal kiszolgáltatjuk magunkat Őneki, akkor jó kezekben van a jövendőnk. Mivel Ő igazságos, ezért nem fogunk játszani a bűnnel, és nem fogjuk provokálni a bűnt bűntető igazságos Istent. Ugyanakkor komolyan fogjuk venni, hogy a bűnbánó bűnös számíthat az Ő bocsánatára, mert Ő irgalmas és kegyelmes Isten is.

Ha viszont valaki így hisz benne, és így ismeri el Őt az élete Urának, akkor menthetetlenül szembe kerül a világgal, mert a világ más isteneket tisztel. A mi korunkban egyre általánosabb lesz a Mammon istennek, a pénznek a tisztelete. Sokan egyenesen teljhatalmú úrnak tekintik a Mammont. Már nemcsak a gazdaságban, már az egészségügyben, az oktatásban, a személyes kapcsolatokban is egyre jobban érvényesíti a hatalmát ez a bálvány. Akkor szembe kerülünk a szerencse istenben hívőkkel, akiknek a tábora szintén rohamosan növekszik. De akkor szembe kerülünk azzal az ideológiával is, amikor az ember önmagát kezdi isteníteni, vagy valamiféle sorsban bízik és hisz. Eddig még senki nem mondta meg nekem, hogy ki vagy mi az a sors, mit akar, és mire számíthat az, aki vele kapcsolatba kerül.

Ha valaki az élő Istenben hisz, és Őt meg is vallja, számos ellenséggel kell szembenéznie. Márpedig két úrnak nem lehet szolgálni - ahogy Jézus mondta. Vagy az élő Istent tekinti valaki egyedül igaz Istennek, és tiszteli Őt, és akkor az összes többit nem tekintheti istennek, vagy fordítva. Nemcsak szembekerül a világ és kor isteneivel, hanem akkor kiderül az is, hogy az egy, igaz, élő Isten nem azonos a nagy vallások isteneivel. Ez aztán a végképp nem korszerű hitvallás. Mert akkor az élő Isten, aki nekünk magát a Szentírásban és Jézus személyében nem azonos Allahhal, mert őt egészen másmilyennek írja le a Korán. És nem azonos ez az egyetlen és személyes Isten a buddhizmus személytelen örök törvényével sem, és a hinduizmus 330 millió istenségével sem, és senki és semmi mással, csak önmagával azonos.

Tegnap olvastuk az újszövetségi igénkben Pál apostol athéni prédikációját, amelyben egyebek közt ezt is mondja: "Mivel az Isten nemzetsége vagyunk, nem szabad azt hinnünk, hogy aranyhoz, ezüsthöz vagy kőhöz, művészi alkotáshoz vagy emberi elképzeléshez hasonló az Isten." (ApCsel 17,29). Semmihez és senkihez nem hasonló. Ő egészen egyedüli, egyedülálló.

Szeretném tisztelettel kérni, hogy vizsgáljuk meg a hitünket ma. Vizsgáljuk meg azt, hogy kiben hiszünk. Valóban abban az Istenben, aki magát nekünk kijelenti, és akkor ennek a következményei megvannak-e az életünkben, vagy pedig kiigazításra, helyesbítésre, elmélyítésre szorul az Isten-ismeretünk. Mert igaz istentisztelet csak helyes Isten-ismeretből fakadhat. Márpedig Isten minket az Ő igaz tisztelésére teremtett. Ez az, ami majd folytatódik az örökkévalóságban.

A mai napra a kalauzunk Ézsaiás könyvének a 45. részét javasolja, az következik a folyamatos olvasásban. Hadd olvassak ebből néhány megdöbbentő mondatot:

"Én vagyok az Úr, nincs más, nincs Isten rajtam kívül! - Ezt mondja az Úr. (...) Kérdőre akartok vonni fiaimat illetően? Parancsolni akartok kezem munkájában? Én alkottam a földet és én teremtettem rá embert. Az én kezem feszítette ki az eget, és minden serege az én parancsomra állt elő. (...) Csak én, az Úr vagyok Isten, rajtam kívül igaz és szabadító Isten nincsen." (5.11.21). Hisszük-e mi ezt?

Hogyan lehet megismerni ezt az Istent? A Biblia sokkal komolyabb tanulmányozása során, Jézus Krisztus megismerése folytán, és a neki való engedelmeskedés közben. "Az Istent soha senki nem látta. Az Egyszülött Isten, aki az Atya kebelében van, az jelentette ki Őt. (Jn 1,18).

Ugyancsak a János evangéliumában mondja Jézus: "Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam." (14,6).

Jézusnak ez a mondata lesz leginkább vörös posztó a mi korunkban. Megvadulnak sokan, ha ezt a mondatot hallják. Mert Jézus itt azt mondja: Ő az út, az egyetlen út, aki az élő Istenhez vezet. Tehát nem úgy van, ahogy a keleti vallások tanítják, hogy az Istenhez vezető utak olyanok, mint az öt ujjunk: ha meghosszabbítjuk őket a csuklónk felé, egy pontban találkoznak. Sok úton lehet eljutni Istenhez. Több ösvényen fel lehet menni egy hegy csúcsára - szól ez a tanítás. Ezzel szemben Jézus azt mondja: csak Ő rajta keresztül juthatunk el a valódi Istenhez, a valóban élő igaz Istenhez.

A Máté evangéliumában ezt olvassuk: "Senki sem ismeri az Atyát, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja jelenteni." (11,27).

Helyes Isten-ismeretre csak az jut el, aki Jézus Krisztust ismeri meg egyre teljesebben. Őt pedig szintén lakva lehet megismerni. A vele való együttélés, együtt járás során. Ezért mondta Ő: "Az ajtó előtt állok és zörgetek, ha valaki meghallja szavamat és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorázom és ő énvelem." (Jel 3,20).

Most visszafelé haladva: ha valaki azt akarja, hogy igaz istentisztelet legyen az élete, és ezért meg akarja ismerni igazán az élő Istent, annak Jézus Krisztust kell behívnia az életébe. Aki már ezt megtette, annak meg kell tanulnia, hogy az élete minden területe felett ténylegesen adja át az uralmat Jézusnak. Akkor meg fogja ismerni Istent, ebben teljesedik ki az emberi életünk, és ez az élet torkollik az örökkévalóságba, ahol semmi más dolgunk nem lesz, mint dicsőíteni az egyedül élő Istent.

Mielőtt imádkozunk, fejezzük be a 135. zsoltárt. A befejező verseiben a zsoltáros kemény iróniával ír a bálványokról, és gyönyörű hitvallást tesz az élő Isten mellett.

Imádkozzunk!

Istenünk, hálásan köszönjük, ha azok közé tartozhatunk már, akik téged félnek. Tudjuk, hogy nem tőled kell félnünk, hanem szabad téged teljes meggyőződésünkkel tisztelnünk. Valljuk, hogy egyedül te vagy Isten. Te teremtetted az eget és a földet, és mindent, ami azokban van, és te tudsz minket is újjáteremteni.

Könyörülj meg rajtunk, tedd fogékonnyá a szívünket, hogy igéd benne gyökeret verjen és gyümölcsöt teremjen.

Segíts minket, hogy teljes szívvel tudjunk bízni benned. Annak higgyünk, aki vagy, és kérünk: a mi kicsi életünkben is szaporítsd csodáidat, és tetteiddel erősítsd hitünket.

Könyörgünk hozzád: őrizd kegyelmesen mindennapi kenyerünket kint a mezőkön. Erősítsd azokat, akik az aratásban fáradoznak, és könyörülj rajtunk, adj esőt, te parancsolsz a felhőknek, hogy megmaradjon, ami még a szabad ég alatt van.

Könyörgünk azokért, akik részt vehetnek ezen a nyáron a csendesheteken. Adj nekik új életet támasztó, és a bennük való életet erősítő igét. Add, hogy semmivel ne akadályozhassa meg az ördög, hogy sokan megtérjenek hozzád és megszabaduljanak kötelékeikből.

Könyörgünk azokért, akik az elmúlt héten voltak ilyen helyen, és azokért, akik tegnap és ma indultak el. Ajándékozd meg őket igéddel, a veled való találkozással.

Kérünk, segíts folytatnunk az imádkozást ebben a csendben, úgy, mint akik tudjuk, hogy kihez imádkozunk

Amanda Buys- 40 napos áldás az Atya szívéből

A szellemednek szóló áldások az Atya szívéből❤



1. nap - Megáldalak téged identitással és legitimitással (önazonossággal és törvényességgel)

Szellemem, Atyád egyedinek alkotott meg téged. Nagyon egyedi személy vagy, Istened, Atyád tervezett, teremett és formált meg téged. Ő gondolt ki téged, nem vagy véletlen baleset. Atyád szépnek és szeretetreméltónak teremtett. Isten hihetetlen erősfeszítést és figyelmet fektetett beléd, amikor megtervezett téged.

Egyedi vagy a magad nemében. Isten mindenre kiterjedően gondoskodott rólad. Nevetett azon a napon, amikor megteremtett téged. Eltervezte szellemi örökségedet. Létezik a nemzedéki áldások szellemi kincses ládája, rajta a te neveddel. Megáldalak téged Ábrahám, Izsák és Jákób Istenének a nevében

2. nap - Megáldalak téged célod ismeretével

Szellemem, Atyádnak célja van veled. Megáldalak téged azzal, hogy legyél mindaz, amire Isten eltervezett téged. Ahogy betöltöd célodat, ez neked is hasznodra válik, másoknak is az lesz, a világ pedig áldást kap belőle. Megáldalak téged ama dolgok ismeretével, amire az Atya elhívott téged, hogy felismerjed azokat és megtegyed, aminek az elvégzésére elhívott.

Megáldalak téged azzal, hogy legyél képes tisztességgel, békességgel és örömmel elvégezni Isten dolgait. Megáldalak téged azzal, hogy ne pazarold idődet és erőfeszítéseidet olyan dolgok elvégzésére, amire Isten nem hívott el téged. Ünneplem azt a szépséget, amit Isten táplált beléd. Megáldalak téged Teremtő Istened nevében.

3. nap – Megáldalak téged életadó kapcsolatokkal

Szellemem, Atyád arra rendelt, hogy életet kapjál és legyél szellemi életadó. Embereket fog hozzád vinni, akik arra ösztökélnek, hogy ugrálj az örömtől. Szellemem, megáldalak téged olyan emberekkel, akik szolgálni fognak neked. Megáldalak téged isteni találkozásokkal, ahol Isten egy pillanat vagy egy óra alatt összekapcsol téged Isten hatalmas férfijaival és asszonyaival.

Megáldalak téged a szellemükből származó életet adó húzóerővel. Megáldalak téged Istent hozó örvendező emberekkel, azok társaságával, akik ismerik az Úr örömét. Megáldalak téged kölcsönös életadással. Megáldalak a Végső életet-adó nevében.

4. nap – Megáldalak téged azzal az ismerettel, hogy Isten harcol érted

Szellemem, Atyádnak az a szándéka, hogy békességben megpihenj Benne, amíg Ő elbánik ellenségeiddel. Megállsz vagy előre haladsz azoknak a dolgoknak a cselekvésében, amelyekre elhívott, Ő harcolni fogja harcaidat. Megáldalak téged az engedelmesség mindennapos lépéseivel a kicsi dolgokban, a radikális és elképzelhetetlen dolgokban, hogy Isten előtt légy, aki harcolja harcaidat.

Megáldalak téged általa összerendezett körülményekkel, amely kizárja ellenségeidet, és megáldalak téged azzal, hogy útjaid olyan mértékben legyenek kedvesek az Úrnak, hogy ellenségeid is békességben éljenek veled és keressék Istenedet. Megáldalak téged a Hatalmas Harcos nevében.

5. nap – Megáldalak téged identitásod képével, mint Isten gyermekét

Szellemem, megáldalak téged a mély szívbeli identitással, mint Isten gyermekét, akit tökéletesen szeretnek az ő családjában, ezért így szólíthatod őt, „Abba, drága Atya”. Megáldalak azzal a tartós bizonyossággal, hogy neki van számodra jövője és reménysége a te érdekedben és az ő végső dicsőségére.

Megáldalak téged azzal a mélyreható ismerettel, hogy Atyád ismeri, mire van szükséged, és a világegyetem minden forrása rendelkezésére áll szükségeid betöltésére. Megáldalak téged azzal a bizalommal, hogy semmiben sem szenvedsz hiányt, amire bármely módon szükséged van. Megáldalak téged azzal a bizonyossággal, hogy Atyád minden kincsének társörököse vagy Jézussal. Megáldalak téged a fiúság Szellemének a nevében.

6. nap – Megáldalak téged Isten jelenlétének a tudatával

Szellemem, megáldalak téged azzal a nagy örömmel, amely Isten jelenlétének a megtapasztalásából származik, annak az átéléséből, hogy Ő őrködik feletted. Megáldalak téged jelenléte öröme megtapasztalásával személyes és nyilvános imádatodban.

Megáldalak téged azzal az ismerettel, hogy jelenléte éjszaka is őrködik feletted, amikor tudatalattid és szellemed nyitott Isten Szellemére, így Ő szolgálni tud neked, mert öntudatod nem zavarja össze a dolgokat. Megáldalak téged Isten jelenlétének a megtapasztalásával azokban a dolgokban is, amit problémának vagy kínnak nevez a világ. Megáldalak téged Isten, Jahve-Samma nevében, aki mindig jelen van a számodra.

7. nap – Megáldalak téged az Istenben való bizodalom készségével

Szellemem, megáldalak téged Atyád hűségének a megtapasztalásával, irántad való hűséges szeretetével, hogy érzelmeid legyenek tudatában, ismerjék, ízleljék, érezzék, és támaszkodjanak Atyád irántad kifejezett szeretetére. Megáldalak téged ennek oly gyakori megtapasztalásával, hogy soha többé ne kételkedj Atyád szeretetében.

Megáldalak téged azzal, hogy soha ne aggódj a jelen miatt, hiszen Isten oly sokszor szólt már hozzád a múltban. Megáldalak téged azzal a bizonyos tudással, hogy Ő ismét szólni fog a megfelelő időben és a megfelelő helyen. Megáldalak téged azzal, hogy lássál annyit az oltalmából, hogy fenntartás nélkül bízzál benne. Megáldalak téged az Örökkévalóságban lakozó nevében.

8. nap – Megáldalak téged az Úr örömével

Szellemem, megáldalak téged Atyád örömének a megérzésével, amikor Ő mindazokra az áldásokra gondol, amiket elkészített a meglepetésedre, az isteni találkozásokra és a váratlan kincsekre. Megáldalak téged Atyád örömének ismeretével, mert ő másként lát téged ma, mint amilyen tegnap voltál.

Megáldalak téged örömének megtapasztalásával, hiszen Ő tudja, milyen egyedülálló személyt tervezett meg a Vele való együttműködésre mindabban, amit elgondolt a számodra. Megáldalak téged az ő benned való gyönyörködésének mélyreható ismeretével, amihez képest más emberek ellenállása nem számít semmit. Megáldalak téged a Szofóniás 3,17 szerinti Nevető Isten nevében.

9. nap – Megáldalak téged, mint a békesség királyságának a polgárát

Isten azt mondja Ézsaiás 45,7-ben : „Én békességet szerzek”. Szellemem, megáldalak téged azzal az ismerettel, hogy Isten békességet szerez minden körülményed ellenére. Megáldalak téged a Békesség Fejedelme Királyságának megértésével, hogy meghajtsd előtte térdedet és alárendeld magadat Neki.

Megáldalak téged azzal, hogy lássad a Békesség Királyságának megalapozását az életedben, hiszen a Békesség Fejedelme a te Uralkodód. Megáldalak téged a békességgel, amit ő rendelt el életedben és életed körül. Megáldalak téged azzal, hogy úgy legyél ismeretes, mint olyan valaki, aki Isten békességét hordozod magaddal, akárhová mész. Megáldalak téged a Békesség Fejedelmének a nevében.

10. nap – Megáldom a szellemedet, hogy előjöjjön a rejtekből

Életem, atyád tervezett téged, szellemnek, léleknek és testnek, ő rendelte és felügyeli a sorrendet. Szólok szunnyadó szellemednek, hogy ébredjen fel. Ez biztonságos, és itt a megfelelő idő arra, hogy kikukucskálj és felnézz mennyei Atyád arcába.

Halld meg, ahogy azt mondja; elfogadott vagy, megerősített, tehetséges és általa szeretett személy. Kedveli a módját, ahogy teremtett téged. Nem ijesztik meg azok a területek, ahol hiányt szenvedsz. Tökéletesen biztos képességeinek tudatában, hogy meggyógyítja ezeket a területeket, helyreállítja az összetört részeket, és befejezi atyai gondoskodását. Megáldalak téged Annak a nevében, aki nagy és csodálatos ígéreteket adott neked.

11. nap – Megáldalak téged a szabadulásod feletti győztes kiáltással

Szellemem, megáldalak téged az Isten keze beavatkozása feletti öröm kiáltásával, ahogy megment téged és a szeretteidet az ellenség kezéből. Megáldalak téged a kreativitása feletti örömmel, ahogy megszabadít téged, kicsi és nagy dolgokban, katasztrofális krízisekben és apró zavarokban egyaránt.

Megáldalak téged azzal, hogy az életben előforduló problémákban meglásd Isten szabadítását, ahogy megment téged ezekből a problémákból, amelyektől többé már nem félsz, mert ezek immár lehetőségek arra, hogy Isten hatalmasabban mutassa meg önmagát. Megáldalak téged az Atya beavatkozásával olyan gyakran és olyan mélyrehatóan, hogy érzelmileg teljesen biztonságban legyél. Megáldalak téged a menedéket adó Magasságos Isten, az Erős Torony nevében, akihez odafutsz, és biztonságban vagy.

12. nap – Megáldalak téged, mint egy engedelmes gyermeket

Szellemem, megáldalak téged az engedelmesség örömével, és azzal, hogy engedelmesnek lenni öröm és nem nyűg. Megáldalak téged az Atyádnak való engedelmesség egyedülálló örömée nagy adagjával, hiszen a szeretet mozgat téged. Megáldalak téged Atyánk gazdag szeretetének megtapasztalásával, ahogy engedelmeskedsz neki.

Megáldalak téged azzal, hogy lássad engedelmességednek természetes következményeit. Megáldom helyedet a következő nemzedékben, amely el fogja pusztítani a törvénykezés régi kötelékeit, a világ pedig meg fogja látni, hogy tökéletesen elmerülsz az engedelmességben és a szeretetben. Megáldalak téged Annak a nevében, aki halálig engedelmes volt – érted.

13. nap – Megáldalak téged tanácsadókkal

Szellemem megáldalak téged azzal, hogy legyél a Magasságos Isten által táplált és kiigazított személy. Az Úr akar tanácsolni és edzeni téged a Krisztushoz való hasonlóságban. Megáldalak téged azzal az ismerettel, hogy az Úr keze ott van minden körülményeden, ezért minden helyzet tanulási alkalommá válik.

Megáldalak téged azzal, hogy életedbe belépjenek más emberek ajándékai, és hogy te is hozzájárulj mások épüléséhez. Megáldalak téged azzal, hogy keresd a Magasságos Urat, hogyan kell helyreállítani összetört kapcsolatokat, ahogy Ő is tette ezt a történelem során. Megáldalak téged Annak a nevében, aki Krisztus képéhez igazít téged.

14. nap – Megáldalak téged jóindulattal az ügyintézésedben

Szellemem, megáldalak téged olyan emberekkel, akik hinni fognak benned, akik segítenek abban, hogy sikeres légy, akik bátorítanak, és életet adnak neked, akik előre lendítenek az életedben.

Megáldalak téged olyan emberekkel, akik egyengetik előtted az utat, és megtalálják a módját annak, hogy szolgáljanak neked, és beléd invesztáljanak, és megáldalak téged idővel, figyelemmel, forrásokkal, és gyakorlati támogatással.

Megáldalak téged a hatalom képviselői és az üzletemberek előtti jóindulattal. Megáldalak még az olyan emberek előtti jóindulattal is, akik Krisztus és a kereszt ellenségei. Megáldalak téged Annak a nevében, aki arcának világosságát ragyogtatja rád.

15. nap – Megáldalak téged a problémák megoldásának a vágyával

Szellemem, Atyád arra rendelt téged, hogy szembenézz a problémákkal, megoldjad őket, és ne menekülj el előlük. Mindegyikkel kapcsolatban megáldalak téged örömmel a panaszkodás és a meghátrálás helyett. Megáldalak téged kitartással, hogy beleásd magad Igéjébe a problémák megoldása érdekében, mintha arany, ezüst, vagy drágakövek után kutatnál.

Megáldalak téged azzal, hogy Krisztus értelme legyen benned, így az ő távlatából tudod nézni a dolgokat és a megoldásokat, amit mások nem tudnak meglátni. Legyen tiéd az Isten bölcsessége, ahogy átöleled a megoldásokat, még ha azok fájdalmasnak tűnnek is, és senki nem járt előtte azon az úton. Megáldalak téged a Lehetetlenségek Istenének a nevében.

16. nap – Megáldalak téged az emberfélelemtől való szabadsággal

Szellemem, megáldalak téged azzal, hogy beleásd magad Isten Igéjébe, és meglásd a számodra szóló sajátos ígéreteket; azokra ráállj, és ízleld meg annak az örömét, biztonságát és izgalmát, ami akkor jön, amikor Atyád megválaszolja a sajátos ígéreteire támaszkodó imádságaidat.

Megáldalak téged azzal a ráébredéssel, hogy amikor Isten hív téged a harcra, Ő ott van veled és érted, a győzelem az ő kezében van, és nem a te forrásaidban vagy szakértelmedben. Megáldalak téged Isten gyönyörködésének megtapasztalásával, akiben benne vagy, és azzal, ahogy ma és holnap lát téged. Megáldalak téged Jahwe-Shalom, (A Jahwe név Adonájnak vagy Adosémnek ejtendő a héber szemlélet szerint) a minden körülmények között békességet adó Szövetséges nevében.

17. nap – Megáldalak téged életadó vezetőkkel.

Szellemem, megáldalak téged a számos férfi és nő által hozzád érkező bölcsesség különböző ízeivel. Megáldalak téged vezetőkkel, akik életet adnak azzal, hogy jóindulatukat mutatják irántad, és ajtókat nyitnak meg előtted, akik elég szilárdak és megkívánják tőled, hogy tanulj fegyelmet és mutass szorgalmat.

Megáldalak téged olyan vezetőkkel, akik megtanítják neked azt, hogy szeresd Isten Igéjét, akik vezetnek téged abban, hogy elmélkedj a szaván, és így növekedjen a bölcsességed. Megáldalak téged olyan vezetőkkel, akik neked minták abban, hogyan viszonyulj más emberekhez. Megáldalak téged olyanokkal, akik utat készítenek neked a nehéz helyzetekben. Megáldalak téged Annak a nevében, aki előtted jár.

18. nap – Megáldalak téged békességteremtő csapattal.

Szellemem, jó dolog békességet teremteni, de még jobb dolog egy békességszerző csapat részének lenni. Megáldalak téged olyan férfiakkal és asszonyokkal, akik együtt mennek veled, érdekeltek az igazságosság aratásában, és nem a saját fejük után mennek.

Megáldalak téged olyanokkal, akik egészek, teljesek, harmóniában vannak önmagukkal annyira, hogy békességben vannak, és békességükkel képesek odaállni melléd. Csapatként részt veszel az igazságosság aratásában, amely igazolható, mérhető és fenntartható nyomot hagy a körülötted élő társadalomban. Megáldalak téged Annak a nevében, aki békességgel egyesít.

19. nap – Megáldalak téged barátokkal az átmenet és a változás idején

Szellemem, megáldalak téged a hit férfijaival és asszonyaival, akik melléd állnak, személyesen elkötelezik magukat melletted azokra az időkre, amikor Isten bevisz téged az átmeneti állapotba. Megáldalak téged Istentől rendelt vezetőkkel, akik egységben melletted vannak a nehéz átmenetek idején.

Megáldalak téged azzal, hogy életadó áldás légy az átmenet idején az embereknek, tanácsold azokat, akiknek van hite meglátni azt, hogy te része vagy valami újnak, amit az Isten most cselekszik. Megáldalak téged az ő jelenlétének erős személyes és testületi érzésével, mintegy az elhívásodon levő pecsétjével. Megáldalak téged a Vigasztaló nevében, aki végigkísér az úton.

20. nap – Megáldalak téged a jutalomra néző tekintettel

Szellemem, bár szeretett vagy, megtapasztaltál kínokat. A Magasságos Isten ellenségei elleni nagy háború szerves része vagy. Megáldalak téged a kínokat meghaladó öröm képességével. Megáldalak téged az előtted lévő dolog világos képével, aminek elvégzésére Isten hívott el téged, így el tudod viselni a kínokat, amíg azt eléred.

Az ellenség felnagyítja a kínt, és arra késztet, hogy erre figyelj, de te légy tudatában az előtted lévő örömnek. Megáldalak téged ennek az örömnek az elegendő megértésével, így nem fog számítani az ár, amit fizetned kell a jutalomért. Megáldalak téged Jesua nevében, aki maga a jutalom.

21. nap – Megáldalak téged Jesua békességével

Jézus a békességét adta tanítványainak, mielőtt elhagyta őket. Szellemem, megáldalak Jézus békességével, amely felülmúlja azt, amit a világ ad. Megáldalak téged az Ő békességgel, hogy a megfelelő helyen és időben élsz, életedben az ő szándékának sürgősségével, anélkül, hogy elhatalmasodna rajtad a hajsza, mert ő tudja, hogy az Atyja időzítése mindig helyes.

Megáldalak téged a békés létezéssel, mert időben is tudod, hogy az Atyaisten társad lesz abban, hogy minden nap megfelelően gondoskodjon rólad, akár kínnal vagy gyönyörrel teli napról legyen is szó. Megáldalak téged Jesua nevében, aki azt akarja, hogy tartsál vele lépést.

22. nap – Megáldalak téged azzal, hogy hordozd Isten dicsőségét

Szellemem, kultúrád Isten hiteles, erőteljes jelenléte után áhítozik és kiált, ami több a vallásnál vagy egyházutánzatnál. Megáldalak téged azzal az emésztő éhséggel és szomjúsággal, hogy vigyed és bemutassad Isten dicsőségét a környezetednek. Megáldalak téged látással és kenettel, hogy felismerd, mi szükséges az út elkészítéséhez.

Megáldalak téged azzal, hogy kitekints vallásos hagyományaid falain kívül. Megáldalak téged azzal a képességgel, hogy új módon énekeld meg az evangélium énekét, amely nem sérti sem az Igét, sem az üzenetet, amelynek változatlannak kell maradnia. Megáldalak téged Izráel Dicsősége nevében

23. nap – Megáldalak téged értékeid újratermelésével

Szellemem, megáldalak téged azzal az örömmel, hogy átplántáld látásodat mások szívébe és szellemébe. Megáldalak téged azzal az örömmel, hogy meglásd, amikor a legmélyebb szinten magukénak vallják értékeidet.

Megáldalak téged szellemi unokáid meglátásával, akik megélik értékeidet, olyanokkal, akiket azok tanácsoltak, akiket meg te tanácsoltál. Megáldalak téged azzal, hogy Isten szívének csodálatos mintáját belevéd másokba, és tudjad, hogy maradandó nyomot hagytál a jóra sokak életében.

Megáldalak téged olyan emberekkel, akik magukénak mondják értékeidet, jóllehet te nem is tudtad, hogy figyelik életedet. Megáldalak téged Jesua nevében, aki azt mondta: „kövess engem”.

24. nap – Megáldalak téged Isten utáni éhséggel

Szellemem, megáldalak téged Atyád, Istened dicsősége és jelenléte üde megtapasztalásának örömével ebben a hanyatló kultúrában. Megáldalak téged Isten ereje friss megtapasztalásával e mai napon.

Megáldalak téged azzal, hogy olyan mértékben lobbanjon fel az éhség és szentség a családodban, környezetedben és nemzetedben, hogy sokan megtapasztalják Isten meglátogatását. Megáldalak téged azzal az extravagáns örömmel, hogy a ma férfija vagy asszonya vagy, és új módon tapasztald meg Isten meglátogatását e mai napon, ebben az időben. Megáldalak téged Annak a teljességével, aki betölti az éheseket.

25. nap – Megáldalak téged az élet és a békesség isteni szövetségével

Szellemem, ahogy latolgatod az élet és a békesség veled való isteni szövetségének előjogát és csodáját, Isten valóságos útmutatást tesz a szádba. Megáldalak téged Atyád ismeretével, a Vele való beszélgetéssel, és hogy sok más embert is elvigyél az Ő ismeretére.

Megáldalak téged azzal, hogy sokakat elfordíts bűneiktől, és elvigyed őket a Mindenható Isten hódolatába, amely már a tiéd. Megáldalak téged azzal a mindennapi ébredéssel, hogy tudjad; Isten döntött arról, szövetségben lesz veled. Megáldalak téged azzal, hogy a következő nemzedékből sokakat vigyél el az Isten hódolatára. Megáldalak téged a Szövetség-megtartó Isten nevében.

26. nap – Megáldalak téged a zűrzavart leromboló tekintéllyel

Szellemem, békességszerzőként megáldalak téged szellemi tekintéllyel, hogy lerombold az erősségeket, amelyek zűrzavart hoznak családodba és közösségedbe. Megáldalak téged azzal, hogy legyél a békességszerzés tanítványa Jézus mintája szerint.

Megáldalak téged azzal, hogy Atyád vezessen téged az olyan helyzetekben, ahol megosztás és elidegenedés van, hogy gyakorolhassad a békességszerzés művészetét. Megáldalak téged hosszútűréssel a békességszerzésben, ami nehéz. Megáldalak téged békességszerzési készséged élesedésével, ahogy Isten átvisz téged az egyik gyakorlatból a másikba. Megáldalak téged a Minden Tekintéllyel bíró nevében.

27. nap – Megáldalak téged barátsággal a metszés idején

Szellemem, megáldalak téged életadó barátságokkal, amikor átmész az Istentől rendelt metszések szakaszain. Megáldalak téged barátságokkal, amelyeket Atyád készített, nevelt és adott neked, még ha el is vesz másokat, akikről azt gondoltad, hogy fontosak és szükségesek.

Talán nagyon erősen vagy megmetszve, hát megáldalak téged legalább egy baráttal, aki szövetségi kapcsolatot tart veled legsötétebb óráidban és bátorít téged, a figyelmedet pedig Atyád ígéreteire irányítja. Megáldalak téged Annak a nevében, aki közelebb van hozzád, mint egy testvér.

28. nap – Megáldalak téged a másoknak adandó békesség kenetével

Szellemem, megáldalak téged az Istennel való mély kiengesztelődéssel, amely félelemmentes késztetéshez vezet, hogy továbbadd másoknak a békességedet. Megáldalak téged azzal, hogy a belőled áradó békesség arra késztessen másokat, hogy kérdezzenek téged a benned lévő reménység felől. Megáldalak téged azzal, hogy életed természetes része legyen az evangélizáció a hétköznapi beszélgetéseidben idegenekkel és ismerősökkel egyaránt.

Megáldalak téged gazdag aratással családod, barátaid körében, sőt az idegenek között is, akikkel pedig csak futólag találkozol. Megáldalak téged azzal, hogy legyél hatalmas békességszerző, aki elviszi az embereket az Istennel való kiengesztelődésre. Megáldalak téged Annak a nevében, aki átszegzett kézzel és lábbal elhozta a békesség jó hírét a világnak.

29. nap – Megáldalak téged az ellenség feletti győzelemmel

Szellemem, megáldalak téged azzal az örömmel, hogy rendszeresen meglásd a Sátán terveit, amelyekkel feje tetejére akarja állítani emberek életét, és észre vedd, hogy Isten jót hoz ki a kínos körülményekből is. Megáldalak téged azzal, hogy meglásd a problémákat, amelyeket a Sátán hoz a világ, s amit Isten arra használ, hogy új bölcsességet, kegyelmet, erőt és szabadságot mutasson meg, amikor nyilvánosan szégyeníti meg az ő és a te ellenségeidet.

Megáldalak téged a fájdalomra és szenvedésre vonatkozó Isteni távlattal. Megáldalak téged az Istennel való partnerséggel az ő céljai elérésében, ahogy színtérnek használja a problémákat munkájának olyan módon való láttatására, amelyek félreérthetetlenül isteni természetűek. Megáldalak téged annak az Egynek a nevében, aki győzött a kereszten.

30. nap – Megáldalak téged Isten békességével

Szellemem, megáldalak téged a Szent Szellem munkájával, amely átemel a bűn akadályán, és elvisz Atyáddal és az ő Fiával, a Jézussal való intim közösségbe. Megáldalak téged azzal, hogy békességre juss önmagaddal, Istennel és másokkal Jézus műve által, amely elmozdítja bűneidet, kijavítja összetört részeidet, és bevisz téged a békességre.

Megáldalak téged e csodálatos üdvösség igazságával, amely mélyreható változásokat előidézve jön el hozzád, mert ezt akarja Jézus, a te Urad. Ő eltökélten azon van, hogy tökéletesen kiengesztelődjél vele. Megáldalak téged Annak a nevében, akit átszúrtak lázadásaid miatt.

31. nap – Megáldalak téged a feletted őrködő Istennel eltöltött éjszakákkal

Szellemem, mennyei Atyád jelenlétének pajzsával tart fenn téged az éjszakában. Vésd be mélyen ezt a titkot. Isten altatódalt dúdol feletted az éjszakában. Hallgasd az énekét.

Dicsérete megvigasztal téged az ő hűségével az éj sötétjében. Ne hallgass a félelmeidre, hanem arra, ahogy Isten tanácsol téged és biztosít neve erejéről és ígéreteiről. Amikor az Úr a te bizodalmad, alvásod nyugodt és gyönyörűséges. Isten soha nem alszik, tehát nyugodtan pihenhetsz. Megáldalak téged az Örökkévaló Isten nevében, aki nem alszik, és soha nem szunnyad el.

32. nap – Megáldalak téged szellemi erővel minden nap

Szellemem, megáldalak téged azzal az ébredéssel minden reggel, hogy tudjad; az élő Isten tart fenn, erősít meg és újít meg téged a lehetőségekre és a problémákra, amelyeket ő tesz eléd a mai napon. Megáldalak téged a belső nyugalom, biztonság és erő bizonyosságával, nemcsak minden nap, hanem egész, Isten által megszabott életed idejére.

Megáldalak téged a Vele való napi találkozással – szellemtől Szellemig. Megáldalak téged azzal, hogy semmit ne tégy puszta emberi erőfeszítésből. Megáldalak téged azzal, hogy az örökkévalóság élete mozgósítson mindarra, ami vagy, amit gondolsz, és amit teszel. Megáldalak téged az Élet Szellemének a nevében.

33. nap – Megáldalak téged azzal, hogy lássad Isten ujjlenyomatát az életedben

Szellemem, Atyádnak számos terve van számodra. Megáldalak téged azzal, hogy megtaláld kezének nyomait és megértsed; hogyan illenek bele életed részletei az ő kozmikus képébe. Megáldalak téged egész terve megpillantásával, ahogy a benned lévő képmása vágyódik meglátni mindennek a szépségét, ismerni jelentését, felismerni végső célját

Megáldalak téged azzal is, hogy bízzad tudásra vonatkozó vágyadat az ő Mindentudására. Megáldalak téged döbbenetes csodáinak friss távlatával, amit Atyád tett érted. Megáldalak téged azzal, hogy az ő kezéből vegyed életedet, és higgyed, tervei csodálatosak. Megáldalak a Félelmetes Isten nevében.

34. nap – Megáldalak téged hittel

Szellemem, megáldalak téged hittel, hogy erős légy Jézus, hited szerzője és bevégzője által. Megáldalak téged azzal a teljes megelégedéssel, hogy Isten tartja magát néked adott szavához, függetlenül a megvalósulás idejétől, és attól, hogy a körülmények mennyire látszanak ezzel ellentétesnek. Ő tudja, egészen képes megtartani szavát. Megáldalak téged kipróbált és igazinak bizonyult hittel.

Megáldalak téged azzal, hogy meglásd az örömet minden nyomorúság másik oldalán. Megáldalak téged erős hittel, amely tiszta, mint az arany. Megáldalak téged hittel, amely elvezet az Ő szeretetére, és kibeszélhetetlen örömmel, amely a Benne való hit következménye. Megáldalak téged a Hűséges nevében, aki teljességgel megbízható.

35 nap – Megáldalak reménységgel

Isten várótermében vagy, várakozol és figyelsz, tanulod a reménységet. Szellemem, megáldalak téged azzal az ismerettel, hogy Atyád szeme rajta van a remélt dolgokon, amelyekkel megjutalmazza azokat, akik reménykednek Benne. Megáldalak téged azzal az erős tudattal, hogy ráállhatsz Isten hűségének és időzítésének szolid kősziklájára.

Megáldalak téged azzal a rendíthetetlen bizalommal, hogy Atyád kézben tartja körülményeidet. Megáldalak téged hűséggel és gyümölcsözéssel a reménytelennek tűnő körülmények között. Megáldalak téged rendíthetetlen reménységgel, amikor már minden más megrendült. Megáldalak téged a Reménység Istenének a nevében.

36. nap – Megáldalak téged azzal a mélyen szántó ismerettel, hogy Isten szeretet

Szellemem, megáldalak téged mélyre ható szívbeli identitással, mint Isten saját, az Atya családjában teljes biztonsággal szeretett gyermekét. Megáldalak téged a hovatartozással, hogy számítanak rád, és az értékkel, amit Atyád szeretete táplál benned. Megáldalak téged azzal az ismerettel, hogy a múltban, jelenben és a jövőben semmi nem veheti el tőled az Ő szeretetét.

Nem tehetsz semmit azért, hogy jobban szeressen, vagy kevésbé szeressen. Megáldalak téged azzal, hogy fogadd be Isten szeretetét, amely kiűzi a félelmet. Megáldalak téged azzal az átható ismerettel, hogy Ő gyönyörűségét leli benned. Megáldalak téged Isten nevében, aki a szeretet.

37. nap – Megáldalak téged a szellem teljességével

Megáldalak téged egy megnagyobbodott szellemmel, amely vezeti lelkedet és testedet. Szellemem, megáldalak téged minden fogságból való szabadsággal. Megáldalak téged kegyelemmel és megbocsátással, hogy átlépj minden támadáson és kitörölj minden adósságot. Megáldalak a keserűség mérge által okozott fertőzéstől való szabadsággal.

Megáldalak téged azzal, hogy védelemért tekints fel Atyádra, ahogy a megbocsátást választottad és elengedted a keserűséget. Megáldalak téged a bűnös cselekedetek miatti jó nagy adag bűnbánattal. Megáldalak téged azzal, hogy teljességgel átjárjon a hit, a remény és a szeretet. Megáldalak téged Annak a nevében, aki eljött, hogy megszabadítsa a foglyokat a reménységre, a szeretetre és a hitre.

38. nap – Megáldalak szellemi bölcsességgel és megértéssel

Szellemem, megáldalak téged szellemi bölcsességgel, légy tele Isten akaratának és életedre vonatkozó útjainak tökéletes megértésével. Megáldalak téged azzal, hogy legyél az Isten képessége, bölcsessége és ereje megnyilvánulásának élő szemléltetése.

Megáldalak téged azzal, hogy erőteljesen fizesd meg a mindennapi szellemi gyakorlatok árát. Megáldalak téged a hívők családjával, akik szeretik a világosságot és vigyáznak a tiszta és sebezhető kapcsolatokra. Megáldalak téged azzal, hogy járjon át a világosság, és így megértsd azt a csodálatosa jövőt, amit Ő ígért meg neked. Megáldalak téged a minden Bölcsesség Istenének a nevében.

39. nap – Megáldalak téged Isten hangja iránti érzékenységgel

Szellemem, Isten különféle leleményes módon szólít meg, hát én megáldalak téged azzal, hogy Őrá hangolódjanak szellemi füleid. Üdvösséged az Ő téged szólító hangjától függ, s a Néki való válaszod muzsika a füleinek. Megáldalak téged az odaszánt hallgatással – az engedelmességre.

Megáldalak téged halló szellemmel és értő szívvel, hogy megkülönböztessed a jót a gonosztól. Megáldalak téged az akadályok és zavarások kiiktatásával, hogy tiszta legyen a vétel. Megáldalak téged éber, megtisztított és figyelő füllel a hallásra. Megáldalak téged azzal, hogy megismerd Pásztorod hangját. Megáldalak téged Jézus nevében a menny hangzásával.

40. nap – Megáldalak téged azzal, hogy úgy lásd az időt, ahogy Isten látja

Szellemem, megáldalak téged azzal a bizonyossággal, hogy tudjad; miként illesz bele Isten idejébe, térségébe, történelmébe és jövőjébe. Megáldalak téged azzal, hogy megismerd Atyád elrendelt és felkent időpontjait, mert minden csodálatos az ő örökkévaló távlataiból szemlélve. Megáldalak téged azzal, hogy bízzál a nagy egészben, amikor csak a részleteket láthatod.

Megáldalak téged azzal, hogy legyél mindig a megfelelő helyen és időben, nem rohanva előre és nem kullogva hátul. Megáldalak téged a Szellem korszakaira, mozgására és pillanataira vonatkozó érzékenységgel. Megáldalak téged a Kairosz időszakok Istenének a nevében

Biblia-Ige-Zsoltárok könyve 62. rész


1. Az éneklőmesternek, Jedutun szerint; Dávid zsoltára.
2. Csak Istenben nyugoszik meg lelkem; tőle van az én szabadulásom.
3. Csak ő az én kősziklám és szabadulásom; ő az én oltalmam, azért nem rendülök meg felettébb.
4. Meddig támadtok még egy ember ellen; meddig törtök ellene valamennyien, mint meghanyatlott fal és dűlő kerítés ellen?
5. Csak arról tanácskoznak, mimódon vessék őt le méltóságából; szeretik a hazugságot; szájukkal áldanak, szívükben átkoznak. Szela.
6. Csak Istenben nyugodjál meg lelkem, mert tőle van reménységem.
7. Csak ő az én kősziklám és szabadulásom; ő az én oltalmam, azért nem rendülök meg.
8. Istennél van szabadulásom és dicsőségem; az én erős kősziklám, az én menedékem Istenben van.
9. Bízzatok ő benne mindenkor, ti népek; öntsétek ki előtte szíveteket; Isten a mi menedékünk. Szela.
10. Bizony hiábavalók a közembernek fiai és hazugok a főembernek fiai; ha mérőserpenyőbe vettetnek, mind alábbvalók a semminél.
11. Ne bízzatok zsarolt javakban, és rablott jószággal ne kevélykedjetek; a vagyonban, ha nő, ne bizakodjatok;
12. Egyszer szólott az Isten, kétszer hallottam ugyanazt, hogy a hatalom az Istené.
13. Tiéd Uram a kegyelem is. Bizony te fizetsz meg mindenkinek az ő cselekedete szerint!

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

  Az Izrael fiai negyven éven át ették a mannát.

     2Móz 16,35

Az Úristen Izrael népének millióit negyven éven át naponként táplálta a pusztában, ahol sem vetés nem volt, sem aratás. Minden reggel ott volt a tábor körül a mennyei kenyér, az apró gömbölyű manna. Olyan íze volt, mint a mézes pogácsának. Főzhették is, süthették is. Minden reggel újból kellett szedniük. Amit a napi szükségleten felül gyűjtöttek, megromlott. így minden reggel kimentek gyűjteni. Nem volt más náluk, csak üres edény. S naponként táplálta őket Isten, a jóságos Atya.

Az izraelitáknak a mannával való táplálása jelképe annak, hogy Isten hogyan táplálja naponta újszövetségi népét azzal a mennyei mannával, amelyet Jézus Krisztusban ajándékoz nekünk Urunk. A névleges és látszatkeresztyének elmondhatják reggelenként a megszokott imádságukat, de nem keresnek és nem is találnak "mannát".

Az igazi keresztyének azonban nem indulnak úgy az új napnak, hogy ne keresnék és meg ne nyernék belső emberük erősítését. Minden reggel úgy jelennek meg Isten előtt, mint koldusok. Imádságukban ügyeiket Uruk elé tárják. Így nyernek bizonyságot afelől, hogy az Úr hordozza őket naponként és elvégzi, amire ők képtelenek. Ez a "manna".

De az igazi keresztyén nemcsak imádkozik. Olvassa is szeretett könyvét, a Bibliát, kutatja imádkozva Istennek azt az Igéjét, amely éppen arra a napra jelent sokat számára.

Így használjátok a Bibliát? Tanuljátok meg ezt a drága művészetet! Szegények vagytok e nélkül, szegényebbek, mint a testileg éhező emberek.

Én az Isten Igéjének mannáját ajánlom néktek, mint a belső ember erőforrását a tisztátalan, gyűlölködő, kevély gondolatok ellen.



Varga László: Isten asztaláról

  "Boldogok a lelki szegények,... akik sírnak,... a szelídek,... akik éheznek és szomjaznak az igazságra,... az irgalmasok,... a tiszta szívűek,... akik békét teremtenek,... akiket az igazságért üldöznek...."

     Máté 5,3-10

A boldogság az a legjobb, eszményi állapot, melyet a teremtő Isten a maga tökéletes szeretetében rendelt az ember számára. Ha Isten rendelése maradéktalanul megvalósul az ember életében, azzal együtt jelenik meg a tökéletes boldogság is. Amennyi hiányzik az ember vagy egy embercsoport életében Isten szeretetrendelésének megvalósításából, annyi hiányzik a boldogságból is, mely semmi más módon el nem érhető. Ne Istent hibáztassuk tehát, ha életünkből és világunkból olyan keservesen hiányzik a boldogság! Előbb nézzük meg, mennyit valósítottam meg, mennyinek tettem az ellenkezőjét én, vagy közösen a mi társadalmunk Isten rendeléséből, s ne csodálkozzunk, ha boldogtalanok vagyunk. Nem az orvos hibás, ha betege még az ingyen adott orvosságot se veszi be. Íme, az orvosság: kövessük a fenti igék tanítását!
Édes jó Atyánk, köszönjük, hogy a Te rendelésed számunkra nem a szenvedés, nem a nyomorúság, hanem a boldogság. Arra vágyunk mindannyian, mégis olyan szörnyen hiányzik egész népünk életéből. Bocsásd meg, hogy sokkal többet panaszkodunk emiatt, mint hogy bűnbánattal valljuk meg, milyen távol élünk a Te rendelésedtől! Segíts, hogy panaszkodás helyett jól véssük eszünkbe és szívünkbe útmutatásodat, járjuk végig a boldogság keskeny útját! Tapasztalhattuk elégszer: ha csak egy kevéssé is megközelítettük előírt utadat, olyan jól esett, olyan hamar megéreztük a Tőled jövő boldogság édes ízét. Segíts, hogy az töltse be egész életünket! És ha a körülöttünk nyomorgó világban háborúságot is kell érte szenvednünk, adj erőt, hogy megmaradjunk Krisztusnak, a boldogság egyetlen forrásának követése útján! Ámen.

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-EGY MÁSIK TÁMADÁS


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 16,13-23
13 Amikor Jézus Cézárea Filippi területére ért, megkérdezte tanítványait: "Kinek mondják az emberek az Emberfiát?" 14 Ők így válaszoltak: "Némelyek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, megint mások pedig Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának." 15 Erre megkérdezte tőlük: "Hát ti kinek mondotok engem?"16 Simon Péter megszólalt, és így felelt: "Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." 17 Jézus így válaszolt neki: "Boldog vagy, Simon, Jóna fia, mert nem test és vér fedte fel ezt előtted, hanem az én mennyei Atyám. 18 Én pedig ezt mondom neked: Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta. 19 Neked adom a mennyek országának kulcsait, és amit megkötsz a földön, kötve lesz az a mennyekben is, és amit feloldasz a földön, oldva lesz az a mennyekben is."20 Azután megparancsolta tanítványainak: ne mondják meg senkinek, hogy ő a Krisztus. 21 Ettől fogva kezdte el Jézus Krisztus mondani tanítványainak, hogy Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, meg kell öletnie, de harmadnapon fel kell támadnia. 22 Péter ekkor magához vonta őt, és feddeni kezdte: "Isten mentsen, Uram, ez nem történhet meg veled!" 23 Ő pedig megfordult, és így szólt Péterhez: "Távozz tőlem, Sátán, botránkoztatsz engem, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint." 



"Ő pedig megfordult, és így szólt Péterhez: Távozz tőlem Sátán!"

(Mt 16,23a)


Csak a démonok és a Sátán tudta felismerni a világ királyát az ember Jézusban. Néha megesett, hogy közönséges emberek ismerték fel Krisztust, de csak akkor, hogyha a mennyből kaptak segítséget. Így olvasunk az öreg Simeonról, aki a Lélek által tudta, hogy a csecsemő, akit Mária a karjai között tartott, a megígért király (Lk 2,27). És a napkeleti bölcseket Isten irányította Betlehembe (Mt 2) Most Péter ismerte fel Jézust. Csakhogy többre volt szükség, mint csupán "testre és vérre". A mennyei Atya mondta meg neki.
Péter Jézus valódi méltóságát olyan nyilatkozattal fejezte ki, amelyik minden kor egyházának a hitvallási modellévé vált. "Te vagy a Krisztus, az élő Isten fia."
Mindjárt ezután a csúcspont után "Jézus elkezdte magyarázni tanítványainak, hogy neki sokat kell szenvednie... " Akkor azután a pokol teljesen elszabadult, hiszen az ördög is tudja a mi Királyunk titkát, nevezetesen azt, hogy Ő szenvedésével váltja meg népét.
Ez a pokol egy drága barát gondoskodásának a képében éppúgy elszabadulhat, mint Heródes gyermekgyilkosságában. Ezúttal Péter maga, a nagy hitvallás embere az ördög ügynöke. Így szól: "Soha, Uram, soha!" Péter szerint lehetetlen, hogy a Királynak szenvednie kell, és hogy a Szabadítót nyomorgassák. De Péterben a Sátán szólal meg. Az ördög látja, hogy birodalma inogni kezd, amikor látja, hogy Jézus rálép a mindhalálig való engedelmesség útjára. Jézus ezt mondja: Távozz tőlem, Sátán. Takarodj az utamból. Bármi áron meg akarom menteni enyéimet."
Sem barát, sem ellenség nem fogja megállítani őt az engedelmesség útján.

Oswald Chambers: Krisztus mindenek felett-IGAZ EZ RÓLAM IS?


   "De semmivel sem gondolok, még az én életem sem drága nékem" (Csel 20,24).


Könnyebb látomás nélkül szolgálni Istennek, könnyebb elhivatás nélkül munkálkodni érte, mert akkor nem kell nyugtalankodnom az Ő követelményei miatt. Akkor a józan emberi ész a vezetőm, bevonva keresztyén érzelmekkel. Több sikerrel, eredményesebben jársz, jobban engedhetsz szíved hajlamának, ha még nem lett valóságossá számodra Isten hívása. De ha egyszer Jézus Krisztus hív el, akkor az Isten akaratára gondolva olyan lesz ez, mint az ösztöke: többé nem tudsz józan észokok alapján dolgozni érte. Mi igazán drága nekem? Ha még nem ragadott meg Jézus Krisztus, akkor drága nekem a szolgálat, az idő, amit Istennek adok és a saját életem. Pál azt mondta, hogy csak azért tartja az életét drágának, hogy végezhesse a kapott megbízatást; tiltakozott az ellen, hogy bármi másra használja fel erejét. A Cselekedetek 20,24-ben szinte nemes bosszankodását fejezi ki afelett, hogy kérték, legyen tekintettel saját magára. Aminek nem volt köze megbízatása teljesítéséhez, az teljesen közömbös volt a számára. A gyakorlati munka versenyre kelhet az Istennek odaszánt élettel, mert ilyen érveléseken nyugszik: "Gondold meg, milyen hasznos vagy itt!" vagy "Képzeld el, milyen hasznos lehetnél éppen ebben a munkában." Az ilyen beállítottságban nem Jézus Krisztus a vezető, hanem a saját véleményünk arról, hol lehetünk a leghasznosabbak. Ne mérlegeld, hasznos vagy-e, vagy sem; de gondold meg, hogy nem a magadé vagy, hanem Istené!

Carl Eichhorn: Isten műhelyében-Drága örömüzenet



   "Teljes elfogadásra méltó (beszéd) ez, hogy Krisztus Jézus azért jött a világra, hogy megtartsa a bűnösöket. "

(1 Tim 1, 15)   


Teljes elfogadásra méltó, azaz drága ez a beszéd. A hitetlenség persze elutasítja, de a hit boldogan fogadja el. Aki ezt elutasítja, az saját kárhoztató ítéletét írja alá és kizárja magát az üdvösségből. Aki azonban elfogadja, nagyobb kincset nyer, mint bármi ezen a világon. Mit használ az embernek, ha az egész világot megszerzi is, de az életét (lelkét) elveszíti? A lélek mindennél drágább. Nincs semmi a világon, amit az ember odaadhatna, hogy lelkét, mely veszendőbe indult, megváltsa. Jézus drága vére az egyetlen váltságdíja lelkünknek.

Amint valaki, akit élve eltemetnek, nem tudja magát többé kiásni, éppoly kevéssé tudja magát a bűneiben halott ember megeleveníteni. "Elváltoztathatja-e bőrét a szerecsen és a párduc az ő foltosságát?" (Jer 13, 23). Éppoly kevéssé képes a bűnös vétkeinek sötét foltjait eltávolítani. Elhiteti önmagával, hogy ártatlan, de egy hang a szíve mélyén mást mond. Ezt a hangot egy ideig el lehet hallgattatni, el lehet nyomni, de egyszer csak robbanásszerűen tör majd elő. Kicsoda tudja magát megszabadítani, ha egy sziklához láncolják? A bűnös éppen így képtelen szenvedélyeinek a láncát széttépni. És ha minden bilincstől meg is tudna szabadulni, egytől soha: önzésének és önszeretetének kötelékeitől. Hitvány önszeretetünket csak Jézus szeretete tudja legyőzni. Ezt a szabadulást a Jézusról szóló evangélium kínálja fel nekünk, amely evangélium szabadulást kínál leggonoszabb ellenségünktől, a bűntől is. És mivel e mögött mindig a Sátán áll, Jézus ettől a sötét hatalomtól is megment, aki elől egyébként senki nem tud elmenekülni.

Jézus szabadítása az örök haláltól és az örök életre való szabadítást is magában foglalja. Ő visszaviszi a megmentett lelket Istenhez, hogy részesévé lehessen az Atya szeretetének és az atyai hajléknak. Megszabadít a kárhozattól és megnyitja felettünk a mennyet. És hány ember utasítja vissza ezt a nagy üdvösséget! Hogyan menekülünk meg, ha nem törődünk ilyen nagy ajándékkal? Figyelj tehát a Szabadítóról szóló beszédre, különben menthetetlenül örök romlásba jutsz. Sokba kerülhet az, ha ezt a drága beszédet megveted. Aki hittel megragadja, az megmenekül. Ez menekülésünk biztos és erős horgonya.