2023. március 11., szombat

💥Biblia- Isten Szent Igéje💥

Példabeszédek 3:17, 18.
,,💞Az ő útai gyönyörűséges útak, és minden ösvényei: békesség.
Életnek fája ez azoknak, a kik megragadják, és a kik megtartják boldogok!,,


💥Mai Gondolat💥

💞Soha sincs túl késő, ha átadom a helyzetet Jézusnak! Ma az Ő kezébe teszem le gondjaimat❣️

💥Mai Gondolat💥

💞Engedd, hogy Isten Igéjének igazsága felszabadítson.❣️

💥Mai Gondolat💥

💞Hálás a szívem, Uram, amikor visszagondolok áldásaidra.❣️

💥Mai Ige💥

💞…várjátok a mennyből Jézust, az ő Fiát, akit feltámasztott a halottak közül, aki megszabadít minket az eljövendő haragtól.” (1Thesszalonika 1:10)

💥Reggeli dicséret🌹 Örülj, mert…

"💞Ezután kivitte őket Betániáig, felemelte a kezét, és megáldotta őket. 
És miközben áldotta őket, eltávolodott tőlük, és felvitetett a mennybe. 
Azok pedig leborulva imádták őt, majd nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe; mindig a templomban voltak, és áldották Istent." Lukács evangéliuma 24:50-53

Mindig van miért bosszankodni. Mindig lehet találni valamit, ami miatt rossz kedvünk lehet. 
Sokszor még Szent köntöst is húzunk rá.

Most csukd be a szemed, és képzeld el a következőt:
Reggel van. A harmat még meglátszik a növényeken, az ablak még kicsit párás. 
Három és fél éven keresztül folyamatosan sétáltál, beszélgettél, kalandokon mentél keresztül, láttál csodálatosabbnál csodálatosabb dolgokat. Mindezt egy embernek köszönheted. 
Annak akitől nem is olyan rég búcsút kellett venned. Ott álltál a kivégzésén, és láttad életének elmúlását. Láttad ahogy a fájdalom átjárja, és sírtál együtt a barátaiddal, mert akire feltetted az életed már nincs. Haláltusájának vége, és fájdalommal temeted el. 
Pár nap múlva egy furcsa hírt hallasz, miszerint nincs a sírban, és te rohansz leellenőrizni mi történt. Valóban hűlt helyét találod. 
Lehet rablók, vagy még rosszabb. Aztán állítólag találkoznak vele a barátaid, és úgy érzed, hogy ez valami furcsa álom. Az egész szürreális. Mindaddig csak mesének tűnik amíg a saját szemeddel nem látod őt magát. Újból örülsz, de aztán kis idő után ismét elmegy.

Most nyisd ki a szemed és gondolj bele, hogy mit éreznél egy ilyen “álom” után?
A tanítványok ezt élték át amikor Jézus másodjára is elment tőlük. 
Bármennyire is furcsa elképzelni, de örömmel búcsúztak el tőle. 
A halála után sírtak, most pedig örülnek. Ez nagyon furcsa.

A tanítványok megértették végre, hogy kivel töltötték az elmúlt éveket. 
Megértették, hogy a megváltó a mesterük. Megértették hogy el kell menjen, de megértették hogy hamarosan újra találkoznak. Ez csupa jó hír és ez neked is szól. Mind olyan hír ami miatt örülhetsz.

Örülj, mert a Megváltó itt járt a földön! Örülj, mert érted halt meg! Örülj mert a gyermeke vagy! 
Örülj, mert hamar eljön és találkozhatsz vele!

(Ömböli Dávid)

💥REGGELI CSENDESSÉG💥

Még ma indulj el Feléje! 


Ésaiás próféta könyve 44. rész 22. 
,,💞Eltöröltem álnokságaidat, mint felleget, és mint felhőt bűneidet; térj én hozzám, mert megváltottalak.,,

Lukács Evangyélioma 15. rész 18-19.
,,💞Fölkelvén elmegyek az én atyámhoz, és ezt mondom néki: Atyám, vétkeztem az ég ellen és te ellened. És nem vagyok immár méltó, hogy a te fiadnak hivattassam; tégy engem olyanná, mint a te béreseid közül egy!,,

- Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -


💥🕊️NAPI EVANGÉLIUM🕊️💥

,,Azokban a napokban vámosok és bűnösök jöttek Jézushoz, hogy hallgassák őt. 
A farizeusok és az írástudók méltatlankodtak miatta. „Ez szóba áll bűnösökkel, sőt eszik is velük” – mondták.
Jézus erre a következő példabeszédet mondta nekik:
„Egy embernek két fia volt. A fiatalabbik egyszer így szóit apjához: Atyám, add ki nekem az örökség rám eső részét. Erre ő szétosztotta köztük vagyonát. 
Nem sokkal ezután a fiatalabbik összeszedte mindenét, és elment egy távoli országba. 
Ott léha életet élt, és eltékozolta vagyonát.
Amikor mindenét elpazarolta, az országban nagy éhínség támadt, s ő maga is nélkülözni kezdett.
Erre elment és elszegődött egy ottani gazdához. Az kiküldte a tanyájára, hogy őrizze a sertéseket. Szívesen megtöltötte volna gyomrát a sertések eledelével, de még abból sem adtak neki.
Ekkor magába szállt: Atyám házában hány napszámos bővelkedik kenyérben – mondta –, én meg itt éhen halok.
Felkelek, atyámhoz megyek, és azt mondom neki; Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened.
Arra már nem vagyok méltó, hogy fiadnak nevezz, csak béreseid közé fogadj be.
Azonnal útra is kelt, és visszatért atyjához. Atyja már messziről meglátta, és megesett rajta a szíve. Eléje sietett, nyakába borult, és megcsókolta.
Ekkor a fiú megszólalt: „Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened.
Arra már nem vagyok méltó, hogy fiadnak nevezz.”
Az atya odaszólt a szolgáknak: „Hozzátok hamar a legdrágább ruhát, és adjátok rá. Húzzatok gyűrűt az ujjára és sarut a lábára. Vezessétek elő a hizlalt borjút, és vágjátok le. Együnk és vigadjunk, hisz fiam halott volt és életre kelt, elveszett és megkerült.” Erre vigadozni kezdtek.
Az idősebbik fiú kint volt a mezőn. Amikor hazatérőben közeledett a házhoz, meghallotta a zeneszót és a táncot. Szólt az egyik szolgának, és megkérdezte: Mi történt?
 Megjött az öcséd, és atyád levágatta a hizlalt borjút, mivel épségben visszakapta őt – felelte a szolga. Erre az idősebbik fiú megharagudott, és nem akart bemenni. Ezért atyja kijött és kérlelni kezdte. 
De ő szemére vetette atyjának: Látod, én annyi éve szolgálok neked, és egyszer sem szegtem meg parancsodat. És te nekem még egy gödölyét sem adtál soha, hogy mulathassak egyet a barátaimmal. Most pedig, hogy ez a te fiad, aki vagyonodat rossz nőkre pazarolta, megjött, hizlalt borjút vágattál le neki.
Ő erre azt mondta: Fiam, te mindig itt vagy velem, és mindenem a tied. 
De most úgy illett, hogy vigadjunk és örüljünk, mert ez a te öcséd meghalt és most életre kelt, elveszett és újra megkerült.” Lk 15,1-3.11-32


Elmélkedés:
Az egyik legismertebb szentírási történetet, a tékozló fiúról és az irgalmas atyáról szóló példabeszédet olvassuk a mai evangéliumban. Jézus hasonlata bemutatja, hogy milyen képtelen gondolatokkal indul el valaki a bűn útján. Miért volt elégedetlen, miért vágyott többre a fiú, aki mindent megkaphatott családjától? Miért gondolta, hogy otthonától és családjától távol majd megtalálja az „igazi” boldogságot? Miért gondolta azt, hogy munka nélkül is élete végéig elég lesz számára az örökölt vagyon? Miért nem számolt cselekedetének következményeivel? Honnan volt bátorsága ahhoz, hogy örökségét követelje, amit amúgy is megkapott volna apja halála után?
Ezekre a kérdésekre valójában nincs válasz. Mert a bűnre nincs magyarázat. 
Az ember fejében megszületik egy valóságtól elrugaszkodott gondolat, ezt újabb lehetetlen elképzelések követik, és az ember kezébe veszi a maga sorsát. Mert úgy véli, hogy Isten nélkül is boldog tud lenni. És hová jut? A történet szerint a disznók közé. Emberhez méltatlan helyzetbe kerül, mégpedig elég hamar. A bűn emberi méltóságunktól foszt meg és süllyeszt minket a mocsokba. 
De ezzel mégsem ér véget a történet. Isten visszaadja emberi méltóságunkat, istengyermeki méltóságunkat azáltal, hogy megbocsátja bűneinket. 
Bármilyen mélyre süllyedtünk, Isten felemel minket. Bármilyen messze is távolodtunk el tőle, mindig visszavár minket. 
A nagyböjt a visszatérés lehetőségének ideje számomra. Alkalom, hogy bűnbánatot tartsak és Isten új ruhába öltöztessen.
© Horváth István Sándor

Imádság:
Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és kicsinységem tudatában hálát adok neked, s egész lelkemmel kérlek, rendkívüli jóságodban fogadd jóakarattal könyörgésemet: hatalmaddal űzd el az ellenséget tetteimtől és cselekedeteimtől, erősíts engem a hitben, kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem boldogságod birtoklására! 
Vezess el engem arra, hogy téged mindenkinél és mindennél jobban szeresselek!



2023. március 10., péntek

💥Reggeli dicséret🌹 Az elveszett…

„Ha valakinek közületek száz juha van, és elveszít közülük egyet, vajon nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy-e addig az elveszett után, amíg meg nem találja?
És ha megtalálta, felveszi a vállára örömében, hazamegy, összehívja barátait és szomszédait, majd így szól hozzájuk: Örüljetek velem, mert megtaláltam az elveszett juhomat.
Mondom nektek, hogy ugyanígy egyetlen megtérő bűnös miatt nagyobb öröm lesz a mennyben, mint kilencvenkilenc igaz miatt, akiknek nincs szüksége megtérésre.,, 
Lukács evangéliuma 15.rész 4-7. vers


Mennyit ér egy bárány? Az interneten fellelhető hirdetésekből kiderül, hogy 25.000 és 100.000 Ft közt mozog az ára, attól függően, hogy mennyire fiatal vagy épp mennyire különleges fajtáról beszélünk. 
Az állat értékét tehát minden esetben több tényező is befolyásolja és attól függően, hogy számunkra melyik tényező a fontos, hozunk döntést a vásárlásról.

Milyen áldás, hogy a Jó Atya nem így mérlegel! Nem azt veszi figyelembe, hogy volt-e a mai nap rossz gondolatod vagy követtél-e el valamilyen bűnt. Nem. Ő nem ezek szerint néz.

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn.3:16) 
A Biblia aranyszövegét olvasva megtaláljuk az egyetlen kikötést, amelyet az Úr figyelembe vesz: a világon vagy! 
Nem azt nézi, hogy tettél-e nagy dolgokat az életben, milyen sikereket értél el és ha átjutsz a vizsgán, akkor értékes leszel a szemében, hanem azt nézi, hogy ember vagy és élsz, ez pedig épp elegendő számára ahhoz, hogy mérhetetlenül értékes legyél a szemében!

A példázat báránykája végül megkerült. A pásztor óvó, gondoskodó szeretettel ápolgatja, gyógyítgatja és végtelen öröm tölti el a szívét, mert meg lett az az egy, amelyik elveszett. 
Nem azért fontos számára, mert nincs másik, hiszen 99 még ott van, csakhogy azok vele vannak. 
A pásztor számára minden bárányka egyformán fontos, egyedi értékük van és így teljes a társaság.

Lehet, hogy vannak nálunk szebbek, okosabbak, találékonyabbak és még lehet sorolni, de olyan, mint Te és én nincs még egy! A világon vagyunk, Isten szemében drágák vagyunk és számára ennyi bőven elég ahhoz, hogy az értékünk olyan magas legyen, amely Jézus vérével méretik. 
Legyen ez a mai nap egy új kezdet, amikor belekapaszkodsz abba a szeretetbe, amelyet Isten érez irántad és amellyel körül ölel.

Áldott napot!
(Csomó Hajni)

💥REGGELI CSENDESSÉG💥

Te mennyire becsülöd Jézust, és a körülötted élőket?


Máté Evangyélioma 21. rész 42.
,,💞Monda nékik Jézus: Sohasem olvastátok-é az írásokban: A mely követ az építők megvetettek, az lett a szegletnek feje; az Úrtól lett ez, és csodálatos a mi szemeink előtt.,,

Máté Evangyélioma 21. rész  37 -39.
,,💞Utoljára pedig elküldé azokhoz a maga fiát, ezt mondván: A fiamat meg fogják becsülni.
De a munkások, meglátván a fiút, mondának magok közt: Ez az örökös; jertek, öljük meg őt, és foglaljuk el az ő örökségét.
És megfogván őt, kiveték a szőlőn kívül és megölék.



- Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -


💥🕊️NAPI EVANGÉLIUM🕊️💥


,,Abban az időben Jézus ezt mondta a főpapoknak és a nép véneinek: „Hallgassatok meg egy másik példabeszédet! Volt egy gazdaember, aki szőlőt telepített, bekerítette sövénnyel, belül pedig taposógödröt ásott, és őrtornyot épített.
Aztán rábízta a szőlőt a munkásokra, és elutazott. Amikor eljött a szüret ideje, elküldte szolgáit a szőlőmunkásokhoz, hogy a termést átvegyék.
Ám a szőlőmunkások megragadták a szolgáit, s az egyiket összeverték, a másikat megölték, a harmadikat pedig megkövezték.
Erre más szolgákat küldött, többet, mint először, de ezekkel is ugyanúgy bántak.
Végül a fiát küldte el hozzájuk, mondván: „A fiamat csak megbecsülik!”
Amikor azonban a szőlőmunkások meglátták a fiút, így szóltak egymáshoz: „Ez itt az örökös!
Gyertek, öljük meg, és miénk lesz az öröksége!” Meg is ragadták őt, kidobták a szőlőből, és megölték. Amikor megjön a szőlőskert ura, ugyan mit tesz majd ezekkel a szőlőmunkásokkal?”
Ezt válaszolták: „Gonoszul elbánik a gonoszokkal, a szőlőt pedig más munkásokra bízza, akik idejében átadják neki a termést.”
Jézus így folytatta: „Nem olvastátok soha az írásokban: „A kő, melyet az építők elvetettek, mégis szegletkővé lett, az Úr tette azzá, és szemünkben csodálatos ez!”
Ezért mondom nektek: Az Isten országát elveszik tőletek, és olyan népnek adják, amely majd megtermi annak gyümölcsét.” A főpapok és a farizeusok hallották a példabeszédet, és megértették, hogy Jézus róluk beszél. El akarták fogni, de féltek a néptől, mert mindenki prófétának tartotta.,,
Mt 21,33-43.45-46

Elmélkedés:
A gonosz szőlőmunkásokról szóló példázatot az üdvösségtörténet hasonlataként értelmezhetjük. 
Isten, a gazda az emberekre bízta a földet, akik az ő küldötteit, a prófétákat sorban megölték. 
A végső időkben az Atya saját Fiát, Jézus Krisztust küldte el, akinek a sorsa szintén a halál lett. 
Az Isten szándékával szembeszegülők, akiket a gyilkos szőlőmunkások jelképeznek, elveszítik az Isten országát. 
Egy olyan új nép fogja azt megkapni, akik elfogadják Istent életük Urának és engedelmeskednek neki. Isten országát azok nyerhetik el, akik ehhez az új közösséghez tartoznak.
A példabeszéd azt szemlélteti, hogy szembe lehet fordulni a gazda szolgáival. 
Sőt, szembe lehet fordulni a gazdával is. Igen, meg lehet azt tenni, hogy az ember kezébe veszi a dolgok irányítását. 
De ennek lesznek majd következményei, s talán éppen ezzel nem számoltak a szőlőmunkások. Cselekedetük teljes esztelenségnek tűnik. Miért lenne a föld, a szőlőbirtok az övék, ha megölik az örököst? Ez teljes képtelenség. Vagy talán arra számítottak, hogy a gazda vég nélkül eltűri gonoszságukat? Talán abban reménykedtek, hogy elmarad a felelősségre vonás? 
Hogyan juthattak erre az elvakultságra?
A nagyböjti idő jó alkalom számomra, hogy megvizsgáljam Istennel való kapcsolatomat. 
Isten a gazda, én vagyok a szolga. Sok esztelenségtől megóv, ha tudom a szereposztást, s nem akarok Isten helyébe lépni.
© Horváth István Sándor

Imádság:
Uram, Jézus Krisztus! Olykor nem érzem közelséged, nem hallom hangod, nem látlak téged, nem ismerem fel szándékaidat és nincs erőm engedelmeskedni. 
Naponta küzdök hibáimmal és gyengeségeimmel, bűneim a mélybe taszítanak. 
A lelki mélység és sötétség rettenetes állapotából emelj fel engem! 
Erősítsd hitemet, hogy bátran megvalljalak téged, és irántad érzett szeretetem mindig hozzád vezessen és kössön!

2023. március 9., csütörtök

💥A Nap Igéje💥

Efézus 2:4,5.
,,💞De az Isten gazdag lévén irgalmasságban, az Ő nagy szerelméből, melylyel minket szeretett, Minket, kik meg voltunk halva a vétkek miatt, megelevenített együtt a Krisztussal, (kegyelemből tartattatok meg!)

💥Mai Igerész💥

Zsoltárok könyve 85. rész 8.
,,💞Mutasd meg nékünk Uram a te kegyelmedet, és a te szabadításodat adjad mi nékünk!,,


1. Az éneklőmesternek, Kóráh fiainak zsoltára.
2. Jóakarattal voltál Uram a te földedhez. Visszahoztad a Jákób nemzetségéből való foglyokat.
3. Elengedted népednek álnokságát, elfedezted minden bűnüket. Szela.
4. Elhárítottad róluk minden búsulásod, elfordítottad haragod gerjedezését.
5. Hozz vissza bennünket szabadításunk Istene, és szüntesd meg ellenünk való bosszankodásodat!
6. Avagy mindörökké haragszol-é ránk? Nemzedékről nemzedékre tartod-é haragod?
7. Avagy nem elevenítesz-é meg minket ismét, hogy néped örvendezzen benned?
8. Mutasd meg nékünk Uram a te kegyelmedet, és a te szabadításodat adjad mi nékünk!
9. Hadd halljam meg: mit szól az Úr Isten! Kétségnélkül békességet szól az ő népének és kegyeltjeinek, hogy vissza ne térjenek a bolondságra.
10. Bizonyára közel van az ő szabadítása az őt félőkhöz, hogy dicsőség lakozzék a mi földünkön.
11. Irgalmasság és hűség összetalálkoznak, igazság és békesség csókolgatják egymást.
12. Hűség sarjad a földből, és igazság tekint alá az égből.
13. Az Úr is megadja a jót, és földünk is megtermi gyümölcsét.
14. Igazság jár előtte és követi őt az ő lépéseinek útján.

💥Van Erőm💥Isten útja

1. Isten megvéd. Be kell látnunk, hogy a veszélyek világában élünk. Elég egy vírus, hogy életerőnk elillanjon, s gyenge, erőtlen kezeinket az ég felé nyújtsuk segítségért, s ajkaink repesve kiáltanak Istenünk: „Adj, Uram, erőt, mert oly gyenge vagyok.”Mit tehetnénk az ilyen helyzetben? – kérdezhetnénk.
Szoktuk mondani: Imádkozzunk! Ilyen egyszerű lenne? – kérdezik sokan.
S hangzik a válasz: Ez a legkevesebb, de egyben ez a legtöbb, amit tehetünk embertársunk iránt.

2. Isten körbezár. Szívünket túláradó hála tölti be, mert ő tart életben bennünket, s nem engedi, hogy lábunk meginogjon. A zsoltáros bizonyságot tesz arról, hogy csakis Isten kegyelmének köszönhetően maradtak meg épségben. Ő az, aki Atyai gondoskodásával megóvta az ellenséget szeretett népét.

Hogyan működik?
Képzeljünk egy kisgyermeket, aki az életének első lépéseit igyekszik megtenni.
Az első lépéseknél szorosan megragadja édesanyja kezét, szorítja az ujját, míg azt nem érzi, hogy lábai annyira megerősödtek, hogy egyedül is el tud indulni. Amikor elindul, akkor sem marad teljesen egyedül. Jobbról-balról egy szülői kéz oltalmazza, védelmezi, megóvja az esetleges sérülésektől, veszélyektől.

Megtapasztalója voltál-e annak, amikor megoltalmazott, megvédett, körbezárt téged Isten?
Ha igen, akkor adj hálát érte.
S ha utad, még roskadozva járod, s talán azt érzed, hogy a legnagyobb ínségben elhagyott Isten, akkor jusson eszedbe, hogy talán a legsúlyosabb próbák alatt Ő téged a tenyerében hordozott.


💥Reggeli dicséret🌹 A megtalált igazgyöngy

,,💞Hasonló a mennyek országa a kereskedőhöz is, aki szép gyöngyöket keres. Amikor egy nagy értékű gyöngyre talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt.
Máté evangéliuma 13:45-46


Amiből csak egy van, az minden pénzt megér.
A pénz egy viszonylag egyszerű dolog. Ha a kifli 65 Ft-ba kerül a boltban, akkor távozáskor három darab 20 Ft-ossal és egy 5-össel ki tudom egyenlíteni a számlát. 
Azért is egyszerű, mert minden pénzérmére, sőt, még a papírpénzekre is ráírták az értékét. 
Az 5 Ft-os öt forintot, a 10-es tíz forintot ér — a 20.000 Ft-os pedig húszezer jó magyar forintot jelent minden újságárusnál és kávézóban.

Az 1933-as, dupla sasos húszdolláros viszont nem 20 dollárt ér, mert amiből kevés van, annak az értéke is magasabb. Így működik a numizmatika. 
A régi pénzekért — lévén, hogy régiek és ritkák — a névleges értéküknél sokkal többet, esetenként több százszorosukat is kifizetheti a gyűjtő, ha magáénak akarja tudni egyiket-másikat. 
Aztán ott vannak az elrontott, félrenyomott, vagy visszahívott pénzek is. 
Ha van drága érme, na akkor ezek igazán azok.

Ilyen az 1933-as, dupla sasos húszdolláros is.
Eredetileg 445.500 db-ot vertek belőle, de veretése után azonnal az összeset beolvasztották — illetve beolvasztották volna. Összesen huszonkét érme “élte túl” az olvasztást: kettőt az ország tartott meg, ezeket az Amerikai Nemzeti Történelmi Múzeum numizmatikai részlegén állították ki, húsznak pedig ismeretlen módon lába kélt. Ezek közül kilencet mára már elpusztítottak, és ha valaki követte a számolást, ez azt jelenti, hogy az 1933-as, dupla sasos húszdolláros a világ egyik legritkább pénzérméje: összesen tizenhárom darab létezik belőle, melyek közül csak egyetlen egy van magánkézben.

És hogy mennyit ér az 1933-as, dupla sasos húszdolláros? 7,5 milliárd forintot. 
Legalábbis ennyit fizetett érte 2021 júniusában egy magángyűjtő, amikor árverésen megvásárolta azt az egyetlen egy közkézen forgó példányt.

Amiből csak egyetlenegy van, az mindent megér: belőled egyetlen egy van, és Istennek megértél egy Egyszülött Fiút.
Az Isten országából is csak egyetlen egy van: az mit ér meg neked?


(Ömböli Krisztián)

💥REGGELI CSENDESSÉG💥

Ő jó, és jól dönt felőled


Zsoltárok könyve 33. rész 18. 
,,💞Ámde az Úr szemmel tartja az őt félőket, az ő kegyelmében bízókat,,,
Jeremiás próféta könyve 17. rész 7. 
,,💞Áldott az a férfi, a ki az Úrban bízik, és a kinek bizodalma az Úr;

- Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -

💥🕊️NAPI EVANGÉLIUM🕊️💥

Egy alkalommal Jézus ezt a példabeszédet mondta el a farizeusoknak: 
„Volt egy gazdag ember. Bíborba és patyolatba öltözködött, és mindennap dúsan lakmározott. 
Volt egy Lázár nevű koldus is, ez ott feküdt a gazdag kapuja előtt, tele fekéllyel. 
Szívesen jóllakott volna az ételmaradékból, amely a gazdag ember asztaláról lehullott, de abból sem adtak neki. Csak a kutyák jöttek, és nyalogatták a sebeit. 
Meghalt a koldus, és az angyalok Ábrahám kebelére vitték. A gazdag is meghalt, és eltemették. 
A pokolban, amikor nagy kínjai közt feltekintett, meglátta messziről Ábrahámot és a keblén Lázárt. Felkiáltott: Atyám, Ábrahám! Könyörülj rajtam! 
Küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét vízbe mártva hűsítse nyelvemet. 
Iszonyúan gyötrődöm ezekben a lángokban. Fiam – felelte Ábrahám –, emlékezzél rá, hogy milyen jó dolgod volt életedben, Lázárnak meg mennyi jutott a rosszból. 
Most ő itt vigasztalódik, te pedig odaát gyötrődöl. Azonfelül köztünk és köztetek nagy szakadék tátong, hogy aki innét át akarna menni hozzátok, ne tudjon, se onnét ne tudjon hozzánk átjönni senki. 
Akkor arra kérlek, atyám – kiáltotta újra –, küldd el őt atyai házunkba, ahol még öt testvérem él. 
Tegyen bizonyságot előttük, nehogy ők is ide jussanak a gyötrelmek helyére. 
Ábrahám ezt felelte: Van Mózesük és vannak prófétáik. Azokra hallgassanak. 
Ám az erősködött: Nem teszik, atyám, Ábrahám! 
De ha valaki, a halottak közül elmenne hozzájuk, bűnbánatot tartanának. 
Ő azonban így felelt: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, akkor még ha a halottak közül támad is fel valaki, annak sem hisznek.” Lk 16,19-31

http://www.biblia.hu/biblia_k/k_42_16.htm

Elmélkedés:
Az adakozást, a szegények segítését, mint a nagyböjt fontos cselekedetét állítja elénk az evangélium. Jézus példabeszédet mond egy szegény és egy gazdag emberről. 
A gazdagnak mindene megvolt, amit a földi élet nyújthat. Úgy gondolta, hogy a javak birtoklása teszi boldoggá az életét és egész életében élvezte az anyagi javak által nyújtott előnyöket. 
Lázárnak, a szegény embernek csak a nehézségek, a nélkülözés, a betegség jutott földi életében. 
Sorsuk ellentétes, s ha csak a földi életre gondolunk, s tovább nem látunk, akkor igazságtalannak tűnik. Ezt az igazságtalanságot oldja fel a túlvilági élet, hiszen haláluk után nagyot fordul sorsuk. 
A gazdagnak a pokol szenvedései jutnak, a szegény ember a túlvilági jót nyeri el. 
A gazdag azért kapott büntetést, mert – bár lett volna rá lehetősége – vagyonából nem segítette a szegényt, s azt csak saját jólétére fordította.
Tévedés volna azt hinnünk, hogy csak a tehetősek, a gazdagok tudnak segíteni a szegényeken. 
A tapasztalatok szerint a szegényebbek, mivel jobban átérzik a nélkülözők nyomorát, sokkal szívesebben adakoznak, mint a gazdagok, akik nem ismerik a hiányt, a nélkülözést. 
Isten azért adja nekünk a földön az anyagi javakat, hogy azokat helyesen használjuk fel, s ennek része az is, hogy segítjük a nálunk szegényebbeket. Figyeljünk oda mások gondjára a nagyböjti időben!
© Horváth István Sándor

Imádság:
Uram, Jézus! Vezess engem a gyógyulás útján és a hit útján.
Benned ismerem fel gyógyítómat és te vagy a hit ajándékozója. Időt adsz nekem a bűnbánatra és a megtérésre.
Időt adsz nekem a lelki megújulásra és hitem elmélyítésére.
Időt adsz nekem, hogy veled találkozzak. Megbocsátó kegyelmed mindennél többet ér számomra!



2023. március 8., szerda

💥Örömteli mindennapok💥

Isten betölti minden szükségeteket!


,,💞Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket dicsőséges gazdagsága szerint, ha a Krisztus Jézusban éltek. Dicsőség Atyánknak és Istenünknek örökké!,, Fil.4,19


Miért aggodalmaskodunk a szükségeink miatt,amikor Krisztusban minden a miénk, Vele együtt mindent megkaptunk az Atyától.
Miért nem tudjuk végre elfogadni,hogy bármi elérhető számunkra,mert Jézus Krisztus megszerezte számunkra,ideadta a kulcsokat is,ami kinyitja a zárat .
Isten gondoskodott rólunk, de amíg nem hisszük el, nem lesz a miélnk.
A Biblia tele van ígéretekkel, azokkal az áldásokkal, amikben már a földi életünkben élhetünk, de nekünk kell birtokba venni azokat.
Mert Istennek minden ígérete Jézus Krisztus által vált „igen”-né, és az ő közreműködésével valósul meg a végső „Ámen” is, vagyis az ígéretek maradéktalan beteljesülése. 2Kor.1,20

Használd a kulcsokat, Isten Igéje kulcs.
Néhány Ige, ami megerősíti ezt: Isten Királyságával törődjetek — erre törekedjetek mindenek előtt! Isten pedig majd törődik azzal, amire szükségetek van. 
Ne félj, te kicsiny nyájacska, mert Mennyei Atyátoknak úgy tetszett, hogy nektek adja a Királyságot!”Luk.12,31-32
Az ő isteni hatalma mindennel megajándékozott bennünket, ami ahhoz szükséges, hogy Isten tetszésére és dicsőségére éljünk — azon keresztül ajándékozott meg, hogy egyre jobban és bensőségesebben megismerjük őt, aki a saját dicsőségébe hív bennünket.2Péter 1,3.

"Minden a tiétek"-1Kor.3,22.
Amikor Isten azt mondja ,,Minden- Valamennyi ígérete",az szó szerint mindent jelent.
Mennyit tudsz befogadni? Rajtad múlik!
Kezdj el hinni Istenben,hinni az Igében,elfogadni és megcselekedni amit mond.
Így leszel áldott mindenben.
Isten teljesen megbízható, és megtartja ígéreteit! Ő hívott el bennünket, hogy teljes életközösségben éljünk a Fiával, Urunkkal, Jézus Krisztussal.1Kor.1,9.
Teljes életközösségben!

Legyen örömteli napod :)

💥A Nap Igéje💥

János 14:2,3
,,💞Az én Atyámnak házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek nektek.
És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket; hogy a hol én vagyok, ti is ott legyetek.,,

💥Mai Gondolat💥

💞Köszönöm, Jézus, hogy megváltottál és teljessé tetted az életemet❣️

💥Biblia- Isten Szent Igéje

Márk Evangyélioma 8. rész 35.
,,💞Mert valaki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt; valaki pedig elveszti az ő életét én érettem és az evangyéliomért, az megtalálja azt.,,


💥Mai Ige💥

💞Van-e olyan Isten, mint te, aki megbocsátja a bűnt…? 
Nem tartja meg haragját örökké, mert abban telik kedve, hogy kegyelmet ad.” (Mikeás 7:18)

A BÉKESSÉG SZAVAI❣️

💞Hadd halljam meg, mit hirdet az Úristen! Bizony, békességet hirdet népének, híveinek, hogy ne legyenek újra oktalanok.” Zsoltárok 85:9

Akik rendszeresen olvassák a Bibliát, és megfigyelték az Ószövetségben a választott nép történelmének megörökített mozzanatait, és a prófétákon keresztül hozzájuk szóló isteni üzeneteket, azok észrevehettek egy érdekes jelenséget. Isten sokszor küldött figyelmeztetést azokban az időszakokban, amikor a nép figyelmen kívül hagyta tanácsait és parancsait, és kizsákmányolták a kiszolgáltatottakat, illetve Isten helyett a bálványokhoz fordultak. 

Ezek a feddő üzenetek általában arról szóltak, hogy mivel a maguk útját akarják járni, 
Isten sem erőlteti rájuk áldásait és védelmét, és ezért számíthatnak rá, hogy az ő országukban is lesz szárazság, járványok, háborúk, jönnek a megszállók, és így tovább, amik máshol is történnek a dolgok természetes rendje szerint.

Ami azonban érdekes, hogy a figyelmeztető üzenetek után a próféták szavaiban, írásaiban idővel mindig megjelenik Isten változatlan szeretetének üzenete, és a helyreállítás, a békesség ígérete. 
A fenti zsoltárvers alapján Isten ezt (többek közt) azért teszi, azért „hirdet békességet népének, híveinek, hogy ne legyenek újra oktalanok”. 

A bátorítással, az ígéretekkel, a bűnös nép megváltozásának, megtérésének előre vetítésével próbálja elkerülni azt, hogy újra ugyanazokat a hibákat, bűnöket kövessék el, amik miatt a rossz dolgok megtörténtek velük. Egy pozitív képet mutat nekik magukról, hogy segítsen olyanná válni.

Ez egy olyan hozzáállás, amit mi is megtanulhatnánk tőle! Igaz, hogy nem mindig működött a történelem során – ez attól függött, hogy a címzettek hallgattak-e rá vagy sem, 
– Istenünk mégis így dolgozik, mert tudja, hogy jobbá szidni senkit nem lehet, csak jobbá szeretni. 

Hogyan szoktunk mi viszonyulni a körülöttünk élő, (szerintünk) problémás emberekhez? 
Hogyan beszélünk velük? 
Mit üzennek nekik a cselekedeteink? Segítenek-e jobbá válni, vagy a mi elvárásainkat közvetítik? 
Ha lelki emberek vagyunk, Isten gyermekei, akkor cselekedjünk úgy, ahogy tőle látjuk!

(Simon Csaba)


💥BARÁTI ÜZENET JÉZUSTÓL❣️

Figyeltelek, ahogy ma reggel felkeltél. Reméltem, hogy beszélgetsz majd velem, még ha csak néhány szót is: megkérdeznéd a véleményemet, vagy megköszönnéd azokat a jó dolgokat, amelyek a napokban történtek veled. De észrevettem, hogy nagyon elfoglalt voltál.
Megint vártam, amikor föl-alá szaladgáltál a házban és készülődtél. 
Túlságosan lekötött az, hogy milyen ruhát vegyél fel. Tudtam, hogy lenne pár perced, hogy megállj egy pillanatra és köszönj, de te túl elfoglalt voltál. 
Egyszer egy ideig tétlenül várakoztál, 15 percig dologtalanul üldögéltél.

Aztán láttam, hogy talpra ugrasz, és már azt hittem, beszélgetni akarsz velem. 
De végül a telefon után nyúltál, és felhívtad egy barátodat, hogy megtárgyaljátok a legújabb pletykákat. Egész nap türelmesen néztelek. 
Azt hiszem, a sok elfoglaltságod miatt nem értél rá, hogy bármit is megossz velem. 
Sokkal több dolgod volt annál, mintsem hogy szakítani tudtál volna rám egy kis időt.
Észrevettem, hogy ebéd előtt körülnéztél. 
Talán kínosnak érezted, hogy hozzám szólj, ezért nem hajtottad meg a fejed.
 Viszont megláttad, hogy 3-4 asztallal arrébb néhány barátod köszönetet mondott, mielőtt nekiláttak volna az étkezésnek, de te mégsem tetted ezt. Nem baj! 

Amikor hazamentél, úgy tűnt, hogy otthon is sok dolgod van. Miután néhányat elvégeztél közülük, bekapcsoltad a tévét. 
Nem tudom, hogy te szereted-e a tévét, vagy sem, mert nem sok lényeges dolog történik ott. 
Ennek ellenére sok időt eltöltesz a készülék előtt, nap mint nap, holott nem gondolsz közben semmire, miközben csak bámulod a képernyőt. Ismét türelmesen vártam, míg tévézés közben megvacsoráztál. 
Ez alkalommal sem szóltál hozzám. Lefekvéskor úgy láttam, hogy már túl fáradt voltál. 
Jó éjt kívántál a családodnak, majd bezuhantál az ágyba és pillanatok alatt el is elaludtál. Nem baj!

 Talán még észre sem vetted, hogy én mindig ott vagyok melletted. 
Türelmesebb vagyok, mint gondolnád. Még van idő, és remélem, hogy egyszer majd fogsz velem beszélgetni.
Szeretnélek megtanítani arra, hogy légy türelmes másokkal. 

Nagyon szeretlek téged, és minden nap várok egy fejbólintásra, egy imára, vagy a szíved mélyéről feltörő hálaadásra. Nagyon nehéz egyoldalúan beszélgetni veled.
Nos, amikor te másnap ismét felkelsz, én újra várni fogok rád a szeretettemmel. 
Remélem, az új nap során szánsz rám egy kevés időt....

HIÁNYZOL!!! 

Szerető barátod: Jézus -

💥Biblia- Isten Szent Igéje💥

Máté Evangyélioma 28. rész 20. 
,,💞Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!,,


💥REGGELI CSENDESSÉG💥

Isten átvisz mindenen 


Zsoltárok könyve 23. rész 6. 
,,💞Bizonyára jóságod és kegyelmed követnek engem életem minden napján, s az Úr házában lakozom hosszú ideig.,,

Zsoltárok könyve 30. rész 15-16

,,💞De én bízom benned, URam, vallom: Te vagy Istenem! 
Kezedben van sorsom..,,

https://www.youtube.com/watch?v=O1vp5mVPeGE

 Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -

💥🕊️NAPI EVANGÉLIUM🕊️💥

Jézus Jeruzsálembe indult. Útközben magához hívta tizenkét tanítványát és bizalmasan közölte velük: „Most fölmegyünk Jeruzsálembe. Ott az Emberfiát a főpapok és írástudók kezére adják, halálra ítélik, majd kiszolgáltatják a pogányoknak, megcsúfolják, megostorozzák és keresztre feszítik, de harmadnapra feltámad.”
Ekkor odalépett hozzá a Zebedeus-fiúknak (Jakab és János apostoloknak) anyja, fiaival együtt, és leborult előtte, hogy kérjen valamit. 
Jézus megkérdezte tőle: „Mit kívánsz?” Ő azt felelte: „Intézd úgy, (Uram,) hogy az én két fiam országodban melletted üljön: az egyik jobbodon, a másik pedig bal oldaladon.” 
Jézus így válaszolt nekik: „Nem tudjátok, hogy mit kértek. Készek vagytok-e arra, hogy kiigyátok azt a kelyhet, amelyet nekem ki kell innom?” 
„Készek vagyunk!” – felelték. Jézus erre így folytatta: „A szenvedések kelyhét velem együtt kiisszátok majd. De hogy ki üljön mellettem jobb és bal felől, azt nem én döntöm el. 
Azok ülnek majd ott, akiket mennyei Atyám erre kiválasztott.”
Amikor a többi tíz (apostol) ezt meghallotta, méltatlankodni kezdett a testvérpár viselkedése miatt. Jézus magához hívta őket, és így szólt hozzájuk: „Tudjátok, hogy a pogányoknál hogyan hatalmaskodnak a vezető emberek: akinek nagyobb a rangja, érezteti a hatalmát. Nálatok ne így legyen! Aki köztetek nagyobb akar lenni, legyen a szolgátok! És aki első akar lenni, legyen a cselédetek! 
Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másoknak, és odaadja életét váltságul mindenkiért.” Mt 20,17-28

Elmélkedés:
Jézus alázatos, a szenvedést önként vállaló magatartásával gyökeresen ellenkezik tanítványainak nagyravágyása. Meglehetősen éles az ellentét, amelyet tovább fokoz az időbeli egybeesés. 
A tanítványok éppen akkor kezdenek saját felemelkedésükről gondolkodni, amikor Mesterük a rá váró szenvedésről beszél nekik.
A nagyravágyást önmagában nem érdemes erkölcsi szempontból jónak vagy rossznak minősítenünk. 
Ha valaki azt érti alatta, hogy neki több tisztelet, megbecsülés jár, mint másoknak, pedig valójában semmivel sem tesz többet a közösségért vagy családjáért, mint mások, akkor helytelenül gondolkodik. Abban az esetben is helytelen magatartásról van szó, ha valaki saját előmenetele érdekében minden eszközt megragad, még mások háttérbe szorítását, megkárosítását is. 
Nagyra törőnek szoktuk nevezni azt az embert, aki jó célokat tűz ki maga elé, céltudatosan és szorgalmasan törekszik azok megvalósítására, s e célok inkább szolgálják mások javát, mintsem az övét. 
Ez esetben pozitív tulajdonságról és magatartásról beszélhetünk. 
Az evangéliumi történetben Jézus ebbe az irányba tereli a két nagyravágyó tanítványát, 
Jakab és János apostolokat, mégpedig saját példájából, küldetéséből, életáldozatából kiindulva. 
A szenvedések kelyhéről, a szenvedés vállalásáról, a szolgáló lelkületről, az élet odaadásáról beszél nekik, amely értékes Isten szemében. 
Az Úr minden követőjének ezt az utat kell választania.
© Horváth István Sándor

Imádság:
Urunk, Jézus Krisztus! Életünk során vannak olyan pillanatok, amikor lelkesedünk érted, de olyanok is, amikor elgyengülünk, elkeseredünk, nehéznek tartjuk a kereszthordozást, talán azt is érezzük, hogy elhagyott minket az Isten. Segíts minket ezekben az órákban és napokban! 
Segíts, hogy újra felvegyük életünk keresztjét és induljunk veled! 
Ne csak arra gondoljunk, hogy életünk végén a halál vár minket, hanem nézzünk tovább, higgyünk a feltámadásban, higgyünk az örök életben! 
Életünk leggyengébb pillanata az, amikor meghalunk. 
De könnyebb erre a pillanatra felkészülnie annak, aki hisz a feltámadásban, hisz abban, hogy halála után Isten kegyelméből új életre támadhat. 
Add, hogy életünk nehéz szakaszaiban mindig arra gondoljunk, hogy a mennyei Atya az örök boldogságra hív minket.

2023. március 7., kedd

💥A Nap Igéje💥

Ésaiás 57:19
,,Megteremtem ajkaikon a hálának gyümölcsét. Békesség, békesség a messze és közel valóknak, így szól az Úr; én meggyógyítom őt!,,



💥Mai Gondolat💥

„💞A Biblia minden könyv felett áll, minden korban olvasták, benne van minden feltétel az emberi élethez.” (John Quincy Adams)


💥REGGELI CSENDESSÉG💥

Isten megtisztít téged


Korinthusbeliekhez írt II. levél 6. rész 3,,
💞Senkit semmiben meg ne botránkoztassunk, hogy a szolgálatunk ne szidalmaztassék.,,

Máté Evangyélioma 23. rész 3. 
,,💞Annakokáért a mit parancsolnak néktek, mindazt megtartsátok és megcselekedjétek; de az ő cselekedeteik szerint ne cselekedjetek. Mert ők mondják, de nem cselekszik.,,

- Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -

💥🕊️NAPI EVANGÉLIUM🕊️💥

,,Egy alkalommal Jézus e szavakkal fordult a néphez és tanítványaihoz: „Mózes tanítószékében az írástudók és a farizeusok ülnek. Tegyetek meg és tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert tanítják ugyan, de maguk nem teszik azt. 
Súlyos, sőt elviselhetetlen terheket kötöznek össze és helyeznek az emberek vállára, de maguk egy ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Amit tesznek, azért teszik, hogy lássák őket az emberek. 
Szélesre szabják imaszíjukat, és köntösükön megnagyobbítják a bojtokat. 
Vendégségben szeretnek a főhelyekre ülni, a zsinagógában pedig az első székekbe. 
Elvárják, hogy az emberek köszönjenek nekik a főtereken, és hogy rabbinak, azaz mesternek szólítsák őket. Ti ne hívassátok magatokat mesternek, mert egy a ti Mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. De atyának se hívjatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. 
És tanítónak se hívassátok magatokat, hisz egy a ti tanítótok: Krisztus. 
Aki a legnagyobb köztetek, az legyen a többi szolgája. Aki önmagát magasztalja, azt megalázzák, és aki önmagát megalázza, azt felmagasztalják.” Mt 23,1-12

Elmélkedés:
Kortársainak hamis, kétszínű, a látszatra törekvő vallásosságát leplezi le Jézus, aki az írástudók és farizeusok tanítását ugyan követendőnek tartja, de cselekedeteiket nem, mert azok ellenkeznek szavaikkal. Mindeközben nagyon kemény szavakat használ. 
De ugyanilyen határozottsággal szól hozzánk is, ha engedünk a kétszínűség kísértésének. Sokan, amikor felfedezik magukban e kétszínűséget, elhatározzák, hogy most aztán megmutatják Istennek, hogy tudnak igazán vallásosak lenni: Istennek tetszően fognak imádkozni és részt venni a misén. 
Vigyázat! Ezzel már megint az ember kerülhet a középpontba és nem Krisztus!
A kétszínűség, a farizeusi lelkület ellenszere az alázat. 
Ezt ajánlja nekünk Jézus nagyböjti utunkon. 
Az alázatos ember elkerüli az önhittséget, nem próbálja önmagát és értékeit felnagyítani, hanem mindig a szerénységre törekszik. 
Az alázatosság tehát először is azt jelenti, hogy más emberekkel való viszonyomban nem akarok mások fölé kerekedni. 
Az alázatosságnak egy komolyabb szintje az, amikor elismerem Isten előtti kicsinységemet, beismerem, hogy mindent Istennek köszönhetek. 
Az Isten előtti alázat bűnösségem beismerését jelenti. 
De még ennél is mélyebb értelmű Krisztus alázata, aki megváltásunk alázatos szolgája lett.
© Horváth István Sándor

Imádság:
Urunk, Istenünk! Látjuk és elismerjük, hogy a világban, az Egyházban és bennünk egyaránt jelen van a jó és a rossz. Isten és a sátán küzd a lelkünkért, örök sorsunkért. 
Segíts, hogy minden helyzetben felismerjük és elutasítsuk a gonosz kísértéseit! 
Növeld bennünk az életszentség vágyát, hogy készek legyünk engedelmeskedni neked, teljesíteni akaratodat! Gyarlóságunk, esendőségünk és bűnre hajló emberi természetünk ellenére is hozzád tartozunk, és tanításod szerint akarunk élni. 
Segítsen minket a te kegyelmed és irgalmad az üdvösségre!



💥Van Erőm💥 Az imádságon túl

Miután Dávid letette a szomorúságait és a bajait Isten kezébe, most mondhatni új levegőt vesz. 
Mintha venne egy mély lélegzetet, és ezt mondaná: Imádságomat tudom, hogy meghallgatja az Úr.Kétségtelen, hogy a lelki reménytelenség hosszú időn át gyötörte, mielőtt megújult volna, és olyan fokú meggyőződésre jutott volna, amilyet itt mutat, mert már láttuk, hogy sok éjszakát töltött folytonos sírással.
Ez az igeszakasz arra tanít miket, hogy Isten kegyelme az élet egyetlen világossága a hívők számára, valamint, – amint Isten kimutatta a haragjának valamiféle jelét, – akik újra hozzá térnek, azok felfedezik, hogy Isten kegyelmes hozzájuk.
Dávid háromszor említi, hogy imái meghallgattattak, s ezzel arról tesz bizonyságot, hogy a szabadulását Istennek tulajdonítja, s megerősíti magát abban a meggyőződésében, hogy nem hiába adta át magát Istennek.
Ha gyümölcsét tapasztaljuk imáinknak, hinnünk kell, hogy Isten fülei nem voltak bezárva.
Mikor látszólag nincs eszköze a hívőknek a megpróbáltatásokból való kimeneküléshez, s mikor már minden kétségbeejtőnek, vagy reménytelennek látszik, akkor Isten hatalma által megszabadulnak, minden várakozás ellenére. Mikor Isten hirtelen átváltoztatja az emberek lesújtott állapotát örömre és boldogságra, azzal még látványosabban mutatja meg az Ő hatalmát, s még csodálatosabbá teszi annak megjelenését.

2023. március 6., hétfő

💥A Nap Igéje💥

János 14:1
,,💞Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higyjetek Istenben, és higyjetek én bennem.,,

💥AZ ATYA SZERETETE IRÁNTAD💥

Testvérem, képzeljünk ma el egy édesapát a gyermekével…
A kisfiú tele életerővel fel-alá futkározik a lakásban… És puff! Lever a földre egy vázát. Apró darabokra törik.

Gondolod, hogy attól kezdve kevésbé fogja szeretni az apa a gyermekét?
Persze, hogy nem! Egészséges ember lévén meglehet, hogy mérges lesz, és valószínűleg haragudni fog. Ám továbbra is szeretni fogja.

Ha el akarnák venni tőle a gyermeket, nem küzdene-e, hogy megtarthassa?
Ugyanígy van ez velünk, Isten gyermekeivel is. Nem tudnánk semmi olyat tenni, ami elszakítana minket Isten irántunk való szeretetétől.

Tökéletes mennyei Atya lévén, tökéletes szeretettel szeret minket Isten.
Ha nem ezzel a szeretettel szeretne minket, hogyan küldhette volna el egyetlen Fiát, aki neki a legkedvesebb volt, hogy kereszthalált haljon értünk, bűneink miatt?

Minden bűnünket ismerte Isten, amikor elküldte e világba Jézust, s annak ellenére mindvégig elment áldozathozatalában.

Sőt! Annyira, annyira, de annyira szenvedélyesen szeretett (és szeret) minket Isten, hogy tudva és akarva hozta meg ezt az áldozatot, hogy kiengesztelődjünk Ővele.

Testvérem, légy biztos az Atya irántad való végtelen és feltétlen szeretetében! 
Ezen a második nagyböjti héten elmélkedj irántad való szeretetén, élj tudatosan ebből a szeretetből! 
A gyermeke vagy. Küzd azért, hogy megtarthasson téged maga mellett Testvérem.

És semmi, semmi az égvilágon nem tudna elszakítani téged az Ő szeretetétől! (Lásd Róma 8,38-39)

💥Van Erőm💥 Kétségbeesésből megújulás IV.

Ézsaiás ebben a versben nem csak azt mondja: „Isten képessé teszi azokat, akik igéjéből erőt merítenek.”
Azt mondja: „Isten képessé teszi azokat, akik igéjéből erőt merítenek, hogy megtudják tenni a lehetetlent.”
Pont az erőtlenek, a gyengék kapnak szárnyat a feladataik teljesítéséhez, és az Istenbe vetett rendíthetetlen bizalom arra készteti az embert, hogy a körülmények ellenére se adja fel.
Csodálatos ígéret ez, amit Ézsaiás ebben a részben megfogalmaz, de jelen olvasóként feltevődik egy kérdés: Hogyan élhetek át többet mindabból, amit Isten kínál a számomra?
Két kérdésre kell válaszolnunk:
1. Hiszem-e, hogy Isten képes egy erőtlen embert győztessé tenni?
Bizonyára nagyon sokan azonnal mondanák rá megfelelő választ: Hiszem!
Ám, ekkor kell feltennünk a következő kérdést:
2. Hajlandó vagyok elfordítani a tekintetem az aggodalom, félelem, stressz örvényétől, és a mennyei dicsőségre, Istenre figyelni?
Sokan azonnal mondanák rá az igenlő választ, azonban a hétköznapokban pillanatok alatt úrrá lesz az életünk felett a félelem.
Mindannyian gyengék vagyunk, de nem kell szuperhősök legyünk. Isten arra hív, hogy higgyünk benne és a tekintetünket, szívünket felé fordítsuk, ahogyan a zsoltárok is mondta:

„De nekem olyan jó Isten közelsége! Uramat, az Urat tartom oltalmamnak.”
(Zsoltárok 73,28)

https://www.youtube.com/watch?v=f-iy-nf5O_w




💥REGGELI CSENDESSÉG💥

KI VAGY TE, HOGY ÍTÉLKEZEL MÁSOK FELETT?

Rómabeliekhez írt levél 2. rész 1.
,,💞Annakokáért menthetetlen vagy óh ember, bárki légy, a ki ítélsz: mert a miben mást megítélsz, önmagadat kárhoztatod; mivel ugyanazokat míveled te, a ki ítélsz.,,

Lukács Evangyélioma 6. rész 37 
,,💞Ne ítéljetek és nem ítéltettek; ne kárhoztassatok és nem kárhoztattok; megbocsássatok, néktek is megbocsáttatik;,,

- Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -


💥🕊️NAPI EVANGÉLIUM🕊️💥


A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Legyetek irgalmasok, amint mennyei Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.”
Lk 6,36-38

Elmélkedés:
Az irgalmasdág témája újból előkerül a nagyböjti időben. 
Most annak mércéjét és okát jelöli meg Jézus: „Legyetek irgalmasok, amint mennyei Atyátok is irgalmas.” Amikor embertársaink felé gyakoroljuk az irgalmasság testi és lelki jócselekedeteit, annak az Istennek a cselekedeteit utánozzuk, aki irgalommal fordul felénk. 
Az Istenből áradó irgalom egyik jellegzetessége a hűség, amelyre Jézus példabeszédei szépen rávilágítanak. A tékozló fiú például nem volt hűséges atyja szeretetéhez. 
Hűtlen lett az atyai házhoz, a családhoz. Megtagadta a szeretetet, hűtlenné vált, kegyetlen módon viselkedett, amikor örökségét kikérve távozott. Atyját végtelenül bántotta fiának cselekedete, de mégsem akadályozta meg abban, meghagyta szabadságát. 
De az apa még a fiú hűtlensége ellenére sem tagadta meg tőle atyai szeretetét, hűséges maradt ahhoz a szeretethez és irgalmához, ami korábban is jellemezte. Amikor a fiú megbánta tettét, irgalommal fogadta vissza.
A nagyböjtben különösen is figyelünk az irgalmas Istenre. Az irgalom, a megbocsátás, a könyörület Isten lényeges tulajdonsága. Amikor Jézus az Atyáéhoz hasonló irgalomra buzdít minket, akkor azt kéri, hogy legyünk hűségesek az irgalmasságban. Ne tagadjuk meg senkitől a megbocsátást! 
Engedjük, hogy Isten megérintsen bennünket és sugározzuk azt tovább a megbocsátásra vágyó emberek felé!
© Horváth István Sándor

Imádság:
Urunk, irgalmasság Istene, könyörülj rajtunk, bűnösökön. Taníts meg bennünket a könyörületre és a megbocsátásra. Ne engedd, hogy hasonlóak legyünk a könyörtelen szolgához, aki nem követte ura irgalmasságát. Emlékeztess minket arra, hogy gyengeségeink miatt milyen sokszor esünk el életünk rögös útján. Szítsd fel szívünkben a megbocsátást és a segítő szándékot botladozó testvéreink iránt. 
Add meg nekünk az irgalom lelkét, hogy akaratod szerint kovásza legyünk eljövendő országodnak.

2023. március 5., vasárnap

💥Reggeli dicséret🌹 Bízz bennem, lelkész vagyok!

“Az Úr pedig így szólt Mózeshez: Menj végig a nép előtt, és végy magadhoz néhányat Izráel vénei közül! Vedd kezedbe botodat, amellyel a Nílusra ütöttél, és menj! 
Én majd ott állok előtted a sziklán, a Hóreben. Üss a sziklára! 
Víz fakad belőle, és ihat a nép. Mózes így cselekedett Izráel vénei előtt.” 
Mózes második könyve 17:5-6


Az utolsó korty teát ittam meg a kedvenc bögrémből, leteszem magam elé az asztalra, és akaratlanul is megakad a szemem a feliraton: "Bízz bennem, lelkész vagyok". 
A bögrét a lelkészi felszentelésem alkalmából, az öcsémtől kaptam ajándékba. 
Egy lelkész életében nincs is talán meghatározóbb esemény, mint a felszentelése, hiszen ez az az alkalom, amikor az egyház elismeri, hogy a szolgálatra Isten hívta el őt, és hogy a lelkész önszántából az életét erre a célra különíti el. 
A "segéd" jelző eltűnik, és amikor az egyházi vezetőség a térdelő lelkész fejére teszi a kezét, és áldást kér rá és a családjára, mintha (de csak mintha) valami alig érezhető erő járná át az ember testét. 
A bögre erre az alkalomra emlékeztet, az öcsém életvidám humorával: a háttérben a "szokatlan" 
(maradjunk ennél a szónál) szakállas fizimiskám sziluettje, az előtérben a szavak:
 "Bízz bennem, lelkész vagyok".

Ahogy az üres bögrét szorongatom, eszembe jutnak azok az alkalmak, amikor pont ezt a bizalmat vonták meg tőlem, és lehet, hogy pont azért, mert lelkész vagyok. 
Mintha az, hogy szakállam van, hogy hosszabb a hajam a megszokottnál, vagy hogy néhány évtizeddel fiatalabb vagyok "a kelleténél" feljogosítana bárkit is a bizalmatlanságra. 
Aztán eszembe jutnak azok a kollégáim, akik pusztán azért, mert más kromoszómákkal születtek, nem jogosultak a felszentelésre: nekik nem azért nincs "felszentelési bögréjük", mert nem érdemlik meg, hanem azért, mert Isten nőnek teremtette őket. 
De úgy tűnik, a bizalmat tőlük éppoly könnyen megvonják. 
Néha ezzel a bögrével állnék fel a szószékre, látogatnék gyülekezeti tagokat, csak hogy olvashassák is:
 "Bízz bennem, lelkész vagyok".

Mózes is hasonlóan érezhette magát, bár bögréje neki se volt. Isten hívta ki az egyiptomi fáraó udvarából, fel a hegyre a csipkebokor elé, majd vissza Egyiptomba, hogy immár "felszentelve" vezesse ki a népet. 
De mintha ez mit sem számítana, a nép újra meg újra fellázad ellene, egyszer az étel, máskor az ital miatt panaszkodik, Mózesnek pedig (el tudom képzelni) a hócipője is tele van az állandó siránkozással és a bizalmatlansággal. Aztán "a nép ismét perlekedni kezdett Mózessel, és azt mondta: 
Adj nekünk vizet, hogy ihassunk!" Hallom a fogyasztói hozzáállást a nép hangjából még a nyomtatott szavakon keresztül is: "Te akartad ezt, a te ötleted volt, oldd meg! 
Ki akart a pusztában szomjan halni? Én biztos nem! Kirángattál bennünket a jómódból, most csinálj valamit, nekünk ez jár!" És hallom a saját reakciómat legbelülről, kezdeném védeni az álláspontomat, magyarázkodni, bezárni, visszatámadni — De mózes nem ezt teszi. "Mózes pedig így felelt nekik: Miért perlekedtek velem? Miért kísértitek az Urat?" (Mózes második könyve 17:2) 
Miért nem bíztok — bennem, de különösen Istenben? Hiszen az életemet tettem fel arra, hogy ti nektek lehetőségetek legyen kievickélni a bűn mocsarából, olyan nagy kérés, hogy egy picit bízzatok?

Mert ha valóban Isten hívta el, és valóban ő vezette ki a népet is, akkor a zúgolódás — noha Mózesnek van címezve — valójában Isten ellen szól! És Isten azonnal tudja a megoldást: a szárazból vizet csinál, a kőből forrást fakaszt, nem tart semmiből. Lehetett volna szépen is kérni, nem rögtön méltatlankodva. 
Kicsit bízva abban, hogy amit kérek, már megadatott nekem... (János evangéliuma 16:23-24) 
Mert amikor elhívta Mózest, amikor kivezette a népet Egyiptomból, és amikor engem (és téged is!) szolgálatra hívott el, Isten asztalán már rég ott volt a saját bögréje, saját felirattal, ami a világegyetem kezdete előtt igazságot hirdetett: "Bízz bennem, Isten vagyok!"

(Ömböli Krisztián)

💥Reggeli dicséret🌹 Szívbeli megtérés

"De még most is így szól az Úr: Térjetek meg hozzám teljes szívvel, böjtölve, sírva és gyászolva! Szíveteket szaggassátok meg, ne a ruhátokat, úgy térjetek megIstenetekhez, az Úrhoz! 
Mert kegyelmes és irgalmas ő, türelme hosszú, szeretete nagy, és visszavonhatja még a veszedelmet!" Jóel próféta könyve 2:12-13

Sokszor láttam már, hogy milyen, amikor a megtérés "félrecsúszik". 
Az ember megismeri Jézust és az evangélium örömhírét, és teljes vállszélességgel beleveti magát a keresztény életmódba, minden adott volna a megváltozott élethez, legbelül azonban valami hibádzik. 
Megvannak a szükséges mozdulatok, szavak, megvannak a külsőleg jól felismerhető motívumok, az öltöny, az ünneplő ruha, bizonyos napok ünneplése, bizonyos ételek elhagyása, és első ránézésre nem is tűnik fel, de mondhatnánk, hogy valami mégiscsak "bűzlik".

A kívülálló szemében a "megtért" keresztény ember képe sokszor hasonlít azokra a "testrablókra", a régi sci-fikből jól ismert űrlényekre, amik a földre érkezve felveszik az ember alakját, de a gondolkodásukat, vágyaikat, érzelmeiket nem tudják magukra ölteni. Kívülről embereknek néznek ki, belül azonban mindig űrlények maradnak. És aki "megtért" (így, idézőjelekben) emberrel találkozik, joggal érezheti így, hiszen a "megtért" ember csak kívülről olyan, mint a valódi keresztény, belülről ember, ugyanolyan bűnös ember marad, mint előtte volt. Ilyen az, amikor félrecsúszik a megtérés. Látszat-kereszténység.

Jóel prófétán keresztül Isten szívig ható megújulásra szólít fel bennünket. 
Ne a ruhán (annak megszaggatásán, vagy kivasalásán) látsszon, hogy mennyire hiszel Istenben! 
A kereszténység nem arról szól, hogy ki tudj jobban színlelni, ki mond, vagy ír nagyobb ÁMEN-t, ki oktatja ki keményebben a másik embert, ha az nem úgy gondolkodik, mint ő. 
A kereszténység — a Krisztushoz való hasonlóság — belülről-kifelé haladva valóban megváltoztatja az ember életét.

Ha a vége az lesz, hogy a ruha is megszaggatásra (vagy kivasalásra) kerül, bizonyos napokon tiszteli Istent, és bizonyos ételeket megvon magától, az jó és becsületre méltó. 
Ehhez viszont először a szívben kell végbemenjen a mindent átfogó változás.

A legenda szerint Karácsony Sándor, nemzetünk egyik legnépszerűbb pedagógiai, filozófiai írója és egyetemi tanára volt az, aki szerintem a legszebben szemléltette a diákjainak egy előadásán a megtérés lényegét: "Tudjátok, ez olyan, mint amikor az emberben 360 fokos fordulat történik.”
A tanítványok tisztelettel hallgatták, hogy biztosan mellébeszélt. 
Biztosan nem értette, mi a 360 és a 180 fok. Csak mondta, hogy az igazi megtérés az 360 fokos fordulat.
A végén mégis szóltak, hogy: "Sándor bácsi, talán 180 fokosra tetszik gondolni; hogy eddig erre megyek, most meg éppen ellenkezőleg.”
 
"Nem! Úgy értem, hogy az Isten megpörgetett engem, és csinálom ugyanazt tovább, amit csináltam. 
Ha parasztember voltam, megpörget, s aztán jobb paraszt leszek; Ha pap voltam, megpörget, jobb pap leszek; Ha tanár voltam, jól megpörget az Isten és továbbra is tanár leszek, csinálom tovább.”
 (Forrás: Farkas József református lelkipásztor igehirdetése, KÉZIRAT, 1999. február 28.)

És miért mondom mindezt? Azért, mert ahelyett, hogy a "hogyan"-ra tennénk a hangsúlyt, 
(Hogyan mutathatom ki a megtérésemet?) helyezzük a "miért?"-re! 
Miért akarom kimutatni a megtérésemet?
Azért, "mert kegyelmes és irgalmas [az Úr], türelme hosszú, szeretete nagy." 
Más motivációra nincs is szükség.

Szerző: Ömböli Krisztián - 


💥Mai Igerész💥

Thessalonikabeliekhez írt II. levél 3. rész 3.
,,💞De hű az Úr, a ki megerősít titeket és megőriz a gonosztól.

1. Végezetre imádkozzatok értünk atyámfiai, hogy az Úrnak beszéde terjedjen és dicsőíttessék, a miként ti köztetek is.
2. És hogy meneküljünk meg az alkalmatlan és gonosz emberektől. Mert nem mindenkié a hit!
3. De hű az Úr, a ki megerősít titeket és megőriz a gonosztól.
4. Bízunk is az Úrban reátok nézve, hogy megteszitek és meg is fogjátok tenni azokat, a miket parancsolunk.
5. Az Úr pedig igazgassa a ti szíveteket az Isten iránt való szeretetre, és Krisztus iránt való állhatatosságra.
6. A mi Urunk Jézus Krisztus nevében pedig, rendeljük néktek, atyámfiai, hogy vonjátok el magatokat minden atyafitól, a ki rendetlenül él, és nem ama utasítás szerint, a melyet mi tőlünk kapott.
7. Magatok is tudjátok, mimódon kell minket követni; mert nem viseltük magunkat közöttetek rendetlenül.
8. Sem ingyen kenyeret nem ettünk senkinél, hanem munkával és fáradsággal, éjjel-nappal dolgozva, hogy közületek senkinek se legyünk terhére.
9. Nem azért, mintha nem volna rá jogunk, hanem hogy magunkat például adjuk néktek, hogy minket kövessetek.
10. Mert a mikor nálatok voltunk is, azt rendeltük néktek, hogy ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék.
11. Mert halljuk, hogy némelyek rendetlenül élnek közületek, a kik semmit nem dolgoznak, hanem nyughatatlankodnak.
12. Az ilyeneknek azonban rendeljük és kérjük őket a mi Urunk Jézus Krisztusra, hogy csendesen munkálkodva, a magok kenyerét egyék.
13. Ti pedig, atyámfiai, meg ne restüljetek a jó cselekvésben.
14. Ha pedig valaki nem engedelmeskedik a mi levél által való beszédünknek, azt jegyezzétek meg; és ne társalkodjatok vele, hogy megszégyenüljön.
15. De ne tartsátok ellenségnek, hanem intsétek, mint atyafit.
16. Maga pedig a békességnek Ura adjon néktek mindenkor minden tekintetben békességet. Az Úr legyen mindnyájatokkal!
17. A köszöntést én Pál írom a saját kezemmel, a mi ismertető jegye minden levelemnek. Így írok.
18. A mi Urunk Jézus Krisztusnak kegyelme mindnyájatokkal! Ámen.

A BÖJTRŐL❣️

,,💞De még most is így szól az Úr: Térjetek meg hozzám teljes szívvel, böjtölve, sírva és gyászolva! Szíveteket szaggassátok meg, ne a ruhátokat, úgy térjetek meg Istenetekhez, az Úrhoz! 
Mert kegyelmes és irgalmas ő, türelme hosszú, szeretete nagy, és megbánja, még ha veszedelmet hoz is.,, (Jóel könyve 2:12,13)

A Böjt ideje egy szóban összefoglalható: bűnbánat. Így hát ezen időszakban a Mindennapi Imák Könyve az egyik legkedvesebb olvasmányom. 

A böjt elkezdésekor az ima így hangzik:
"Mindenható és Örökkévaló Isten, Aki sohasem utálod meg azt, akit Te teremtettél, és ezért megbocsátod minden bűnbánónak vétkét. Teremts bennünk egy új és bűnbánó szívet, hogy őszintén megbánhassuk bűneinket, beismerve elveszett voltunkat. 
Hogy Tőled a kegyelem Istenétől tökéletes helyreállítást és bocsánatot nyerhessünk, Jézus Krisztus, a mi Urunkon keresztül. Ámen."

Ha ez az ima túl ódivatúnak tűnik, talán azért van, mert ritkán emlékezünk arra, hogy bűnünk tulajdonképpen lázadás Isten ellen, és azt is gyakran elfelejtjük, hogy szerencsétlen, szánalmas bűnösök voltunk egykor mi is, akik egy mocsárban vesztegeltünk. 

Egy idős puritán tanácsa így szól: "Ne feledkezz meg az önvizsgálatról." 
Mert ez a legjobb módja annak, hogy értékeljük Jézus kereszt áldozatát.
A böjt ideje egy befelé forduló önvizsgálat időszaka a Feltámadás napjáról való megemlékezés előtt. 
Csakis egy őszinte bűnlátás fog segíteni bennünket arra, hogy teljes egészében értékelni tudjuk Isten kegyelmét. 
Ha igazán megértjük, hogy milyen mélységben van az ember, tudjuk csak megragadni igazán megváltásunk hatalmas voltát.
Ne feledd, Krisztus nem csak általánosságban a világ bűneiért halt meg, hanem Ő meghalt a te minden egyes, személyesen elkövetett bűneidért is.
Kegyelem Atyja, kérlek segíts megértenem a fenti Bibliavers üzenetét. 
Ha nem látom tisztán bűnöm súlyát, kérlek segíts, hogy "teljes szívvel Hozzád térhessek". 
Áldalak bűnbocsánatodért!


💥Van Erőm💥Kétségbeesésből megújulás III.

Először, hogy Isten nincs korlátozva, ami az időt illeti. 
Egyszerre van jelen a múltban, 
Szentlelke által közöttünk a jelenben, és már előttünk jár a jövőben. 
Az érdekes azonban az, hogy kétségbeesésünk közepette szeretnénk sürgetni Istent, hogy néhány dolgot jó volna hamarabb megvalósítania az életünkben. 
De Isten a maga tempójában halad, és idegeskedésünk nélkül véghezviszi szándékát. 
Tehát Isten örökkévaló, és kedves testvérem, ebben az örökkévalóságban te is benne vagy.
Másodszor, Isten a Teremtője mindennek. Nincs egyetlen egy centiméter sem, ezen a földöm, amely ismeretlen lenne előtte, vagy jelenléte kívül esne azon. 
Bárhová is visz minket az élet, legyen az babiloni száműzetés, egy magányos hely vagy egy intenzív osztály, Isten már ott lesz mellettünk. 
Az ő kegyelmében és hatalmában vagyunk mindig és mindenhol.

Harmadszor, Isten mindig munkálkodik. Naponta elfáradunk. Minden nap szükségünk van táplálékra és pihenésre. Életünk körülbelül egyharmadát ágyban alva töltjük, erőt gyűjtve, majd meghalunk. 
Istennek nincs szüksége helyreállításra. Ő a túláradás és az öröm örökké kimeríthetetlen forrása. 
Életed bármelyik eseményében aktívan véghezvisz körülbelül tízezer dolgot, amiről még csak nem is tudsz. És ő soha nem fárad el vagy kimerül, hanem örökké friss, mindig éber, mindig erős.

Meghallgatható: