2022. március 26., szombat

💥A Nap Igéje💥

Józsué 1:5,
,Meg nem áll senki előtted életednek minden idejében: a miképen Mózessel vele voltam, teveled is veled leszek; el nem hagylak téged, sem el nem maradok tőled.,,

2022. március 25., péntek

💥Örömteli mindennapok💥

,,Bizony, irgalmas, kegyelmes és türelmes az Örökkévaló hozzánk,szeretete nem fogy el.
Nem hibáztat szüntelen,nem haragszik örökké, nem bűneink szerint bánik velünk,
nem büntet vétkeinkért, ahogy megérdemelnénk.
Mert amilyen magas az ég a föld felett,olyan magasan elborít bennünket hűséges szeretetével.
Amilyen messze van napkelet napnyugattól, olyan messze dobta el bűneinket tőlünk!,,
 
Zsolt.103,8-12


Milyen irgalmas az az Isten, akinek az irgalmából élünk, és aki minket is irgalmasokká tehet egy durva világban? Olyan, hogy mi hagytuk ott őt, és mégis ő jött utánunk Jézus Krisztus személyében, hogy ne pusztuljunk el.
Isten olyan irgalmas, hogy amit megbocsátott, arra soha többé nem hivatkozik.
Isten olyan irgalmas, hogy „tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent?" Róma 8,32.
Jézus pedig olyan irgalmas volt, hogy „gazdag létére szegénnyé lett értetek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok" 2Kor.8,9.
Hogy Ő, „aki nem ismert bűnt, bűnné lett értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őbenne" 2Kor 5,21.
Bűn nélküli életét áldozta fel értünk, akik akkor még ellenségei voltunk.
Nagy irgalmából elszenvedte vétkeink ítéletét, kifizette adósságunkat. „Eltörölte a követelésével minket terhelő adóslevelet, amely minket vádolt, eltávolította azt az útból, odaszegezve a keresztfára." Kol 2,14
Aki ezt a nagy isteni irgalmat hittel magáévá teszi, az képes lesz irgalmasan viszonyulni másokhoz. Akinek ilyen nagy tartozását elengedték, az engedje el másokét, és legyen kész mindig áldozatot hozni, ha azzal valakin segíthet!
A fent idézett példázatban erre mutat rá Jézus,kövessük Őt ebben.

Forrás:

💥Van erőm💥

Ézsaiás ebben a versben nem csak azt mondja: „Isten képessé teszi azokat, akik igéjéből erőt merítenek.” Azt mondja: „Isten képessé teszi azokat, akik igéjéből erőt merítenek, hogy megtudják tenni a lehetetlent.”
Pont az erőtlenek, a gyengék kapnak szárnyat a feladataik teljesítéséhez, és az Istenbe vetett rendíthetetlen bizalom arra készteti az embert, hogy a körülmények ellenére se adja fel.
Csodálatos ígéret ez, amit Ézsaiás ebben a részben megfogalmaz, de jelen olvasóként feltevődik egy kérdés: Hogyan élhetek át többet mindabból, amit Isten kínál a számomra?
Két kérdésre kell válaszolnunk:
1. Hiszem-e, hogy Isten képes egy erőtlen embert győztessé tenni?
Bizonyára nagyon sokan azonnal mondanák rá megfelelő választ: Hiszem!
Ám, ekkor kell feltennünk a következő kérdést:
2. Hajlandó vagyok elfordítani a tekintetem az aggodalom, félelem, stressz örvényétől, és a mennnyei dicsőségre, Istenre figyelni?
Sokan azonnal mondanák rá az igenlő választ, azonban a hétköznapokban pillanatok alatt úrrá lesz az életünk felett a félelem. Nem kell más, mint egy nehézség, amely néha legyengíthet, de ne feledjük, hogy abból Isten felemelhet.
Mindannyian gyengék vagyunk, de nem kell szuperhősök legyünk. Isten arra hív, hogy higgyünk benne és a tekintetünket, szívünket felé fordítsuk, ahogyan a zsoltárok is mondta: „De nekem olyan jó Isten közelsége! Uramat, az Urat tartom oltalmamnak.” (Zsoltárok 73,28)

💥A Nap Igéje💥

Zsidók 11:3
,,Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy a mi látható, a láthatatlanból állott elő.,,



💥Reggeli dicséret🌹Az Úr meghallgat

"Kiáltott az elesett, az Úr meghallgatta, és minden bajából kiszabadította." Zsoltárok 34:7


“Ó, jajj, segíts rajtam!” - hányan mondogatják naponta! Van aki szokásból, van aki meggyőződésből. Minél nagyobb a baj, annál nagyobb átéléssel: ilyenkor mélyebb és sírósabb lesz a hang. 
Én is mondogatom. És bejön. Működik iskolában, munkahelyen, úton…

Emlékszem az iskolai évekre, ahogy a dolgozat előtt felsóhajt a diák: “Istenem most segíts!” 
Fontos kérdés persze, hogy tanult vagy sem, hiszen nem "hit" kell ehhez, hanem tanulás... ű
Azért fogadalmak sűrűn érkeznek Istenhez azoktól is ilyenkor érettségi előtt, akik annyira nem is hisznek benne. És mégis, milyen jó, amikor szerez a tanuló egy tapasztalatot: Isten meghallotta még ezt a sóhajt is - és megsegít!

Emlékszem, amikor a forgalommal szemközt sodródtam az M0-n. Az “Istenem most segíts!” nem szóként hangzott el, inkább két adrenalin molekula közti hézagként. 
Van, hogy idő sincs a szavakra. És van sok hasonló helyzet: talán egy könnycsepp, egy lélegzetvétel, egy pillantás az, ami Istent megszólítja. És milyen jó, hogy Ő ezekből is ért.

Dávid ezeket a verseket akkor fogalmazódta meg, amikor idiótának tette magát, hogy mentse az életét. Nem egy felemelő élmény, amit megosztanánk az unokáinkkal, mert nem hősies cselekedet. 
Abímelek királyhoz menekül, aki aztán fontoóra veszi, hogy mit kezdjen vele. 
Lehet, hogy Dávid akkora bajkaverő, hogy inkább ki kellene végeztetnie? 
Dávid így inkább csökkenti saját keresztmetszetét, és csorgatja a nyálát, és furcsán viselkedik. És közben imádkozik, hogy ezt valahogy élve megússza. Van úgy, hogy a veszélytől kiszárad az ész, elfogy minden sziporkázó gondolat, és csupán értelemvesztett szerep az ima. Isten mégis hallotta - Isten mégis óvta.

Vajon akkor, amikor minden érzésem és minden gondolatom azt súgja, hogy elvesztem, hogy nincs esély: akkor is ki tudom mondani hittel: az Úr meghallgat? Vajon akkor, amikor a világ tűnik értelmét vesztett helynek, ahol nincsen már biztonság, Isten hall? Vajon akkor, amikor megállunk az ítéletben, és Sátán minden vádját ránk zúdítja: akkor is működik Isten védelme?

“Érezzétek, és lássátok, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki hozzá menekül.” (9.v.)
 Úgyhogy kezdjük gyakorolni még ma Dávid tapasztalatát: " Kiáltott az elesett, az Úr meghallgatta, és minden bajából kiszabadította."

(Csizmadia Róbert)

2022. március 24., csütörtök

💥Van erőm💥

Ha már olvasod a mai üzenetet, akkor Isten kegyelméből ma reggel is felkeltél. Csodás érzés az, amikor a nap sugarai ébresztenek, beragyogják a világot, épp úgy, ahogyan Isten szeretete tölti be a földet. 
Ezt a kis mondatot Isten mondta Illésnek, amikor már mindenből elege volt.
Te is érezted már azt, hogy nincs kedved felkelni? Sőt, igyekeztél pihenni, de fáradtan, szomorúan
ébredtél?
Lehet, hogy neked is szól ez az üzenet: „Kelj fel!”
Isten megáldotta Illést, sok csodát tudott tenni általa, de elfáradt.
Mondhatni, hogy nem volt testi-lelki ereje, hogy feladatát betöltse, és boldogan tudja hirdetni Isten csodálatos hatalmát, szeretetét, kegyelmét.
Olyan ez, mintha ezt mondanánk: „Uram, nekem ehhez nincs kedvem, fáradt vagyok, belefáradtam…”
Erre az Úr azt mondaná: „Kelj fel, és cselekedj!”
Számomra két fontos üzenete volt a mai igének:
Az első, hogy ha Isten hív, akkor menni kell.
A második, hogy, bármekkora teher nyomja is vállunkat, vagy a betegség tövise szúrja a testünket Isten mindig is ott lesz az életünkben, soha nem fog magunkra hagyni. Mindig erőt fog adni, hogy továbbra is betöltsük küldetésünk.
Visszatérve a történethez, Illés az Úr hívására felkelt, evett egy keveset és negyven napig ment célja felé.
A mai üzenet tehát ez: Kapaszkodj Istenbe. Kelj fel! Egyél! Bátran indulj el a mai napon.

💥Reggeli dicséret🌹"...mert örökké tart szeretete"

"...mert örökké tart szeretete, "Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!"
Zsoltárok könyve 136:1


Az 1979-ben bemutatott Brian Élete című film egyik gyakran idézett jelenetében a fennálló római hatalom ellen szövetkező zsidó nacionalista lázadók csoportja éppen a "titkos" rejtekhelyükön tervezgeti, hogyan támadják meg elnyomóikat az éjszaka leple alatt. 
"A rómaiak kiszipolyoztak minket, apáinkat, apáink apáit és apáink apáinak apáit is" — mondja a csapat vezetője, és a hangulat fokozása érdekében felteszi a kérdést — "és mit adtak nekünk mindezért cserébe?"

A jelenet humora a következő beszélgetés. A jelenlévő felkelők egymás után kezdik sorolni: a vízvezetéket, a csatornázást, az utakat, az öntözést, a gyógyászatot, az oktatást, a bort, a népfürdőket, a közbiztonságot. Ezeken kívül? Semmit.

Valahogy így vagyunk sokszor mi is Istennel, és a 136. Zsoltár ezt a hozzáállásunkat célozza meg zsigeri módon. A zsoltárt többféleképpen is felosztható, de a legszembetűnőbb a versszakok ritmusossága mentén "kettészelni". Minden első sor új információt tartalmaz arról, hogy mit tegyünk mi, válaszul arra, amit tett Isten értünk. Ebből kiderül, hogy Isten hálára és dicsőítésre méltó, mert ő teremtett mindent, ő vezette ki Izraelt Egyiptomból, segített győzni a harcokban, és ő tartja fenn az életünket.

Ez a zsoltár egy rémálom annak, akit felkérnek felkérnek, hogy igehirdetés előtt felolvassa a pulpitusról, mert a versszakok második sora mindvégig (huszonhatszor!) ugyanaz. "...mert örökké tart szeretete!" Ez a négy szó megtöri a vers folyamát, és időbe telik, hogy megértsük: ezt a zsoltárt soha nem csak egy ember olvasta fel. A versszakokban a dicsőítés vezetője és a nép egymásra válaszolgatnak, és míg a pap okokat sorol, amiért Isten méltó a dicséretünkre, addig a nép válasza Isten jellemének alapját ismétli.

Minden, de minden, amivel bírunk, Isten ajándéka, ezt sose felejthetjük el! És hogy miért ad nekünk ennyi mindent? Hát azért, ...

"...mert örökké tart szeretete!"

(Ömböli Krisztián)

💥A Nap Igéje💥

János 8:36,
,Azért ha a Fiú megszabadít titeket, valósággal szabadok lesztek.,,


2022. március 23., szerda

💥Van erőm💥

,,A te személyes megváltód még erre is képes: „Erőtlenségeinket ő vette el, és betegségeinket ő hordozta.” (Máté 8,17)


A nyugalom napján egy hétköznapi zsidó ember számára tilos volt bármilyen teher hordozása (maximum két szárított füge súlya lehetett). Bajban levő ember megsegítéséről szó sem lehetett.
Mit tesz Jézus ezen a napon?
Prédikál, tanít, meggyógyítja Péter anyósát, és más betegségben szenvedőket. Szombat este, amikor eljön a pihenés ideje, ő fáradhatatlanul tovább munkálkodik. Mert az emberek várták Jézust, számítottak arra, hogy meggyógyítja őket. Amíg volt egy szűkölködő lélek, addig Jézus Krisztus számára nem volt nyugalom.
Panasz nélkül, fáradság nélkül, csupa testvéri szeretetből megpróbált enyhíteni a szenvedők sorsán. Ilyen módon hordozta a terheket, és ilyen módon tart most bennünket is tenyerében az Isten.
Bár, Jézus Krisztus eljövetelével nem szűntek meg a betegségek, sőt talán a terhek is nagyobbak lettek. Egy valami, azonban változást hozott: Jézus levette rólunk a bűnnek terhét, hogy érezhessük életünk minden napján, hogy velünk van az Úr!
Így hát, ha Jézus felemelt téged, akkor te is emelj fel másokat. Ha szenvedésed közepette támogatott, erősített, akkor így erősíts te is a melletted levőket. Isten pedig gyengeséged közepette meg fog erősíteni, hogy másokért tudj tovább menni, képviselve Jézust a világban.

💥Reggeli dicséret🌹Ami örökre megmarad

„Tudom, hogy valamit Isten cselekszik, az lesz örökké, ahhoz nincs mit adni és abból nincs mit elvenni; és az Isten ezt avégre műveli, hogy az ő orcáját rettegjék. Ami most történik, régen megvan, és ami következik, immár megvolt, és az Isten visszahozza, ami elmúlt.”
(Prédikátor könyve 3. fejezet 14-15. vers)


A szolgálati lakást, ahol most lakunk, egy héttel a beköltözésünk előtt vásárolta meg az egyház. 
A tulajdonos egy testvérpár, két középkorú férfi volt, akik nemrég elhunyt édesanyjuk után örökölték meg és rögtön el is adták az ingatlant. Az adásvételi szerződés aláírásakor az volt a kérésünk, hogy lehetőleg ürítsék ki a lakást, de mindenképp vigyék el azt, amire szükségük van, hiszen a teljes körű felújítás miatt minden a hulladéktelepre fog kerülni.

Hogy mit vittek el? Azt nem tudjuk, de hogy mi maradt azt igen. Megdöbbentő volt látni, hogy a sok régi, használhatatlan kacattal együtt itt hagyták a régi családi fényképeket, szüleik egymásnak írt szerelmes leveleit, az olimpikon édesapjuk érmeit, kupáit, emléklapjait.

Ahogy ezeket kézbe vettük és nézegettük, arról beszélgettünk, hogy mennyi mindent megteszünk azért, hogy valami maradandót alkossunk ebben a földi életben, hogy a nevünk fennmaradjon.
De lám, nem kell ahhoz több generációnak elmúlnia, már a következő nemzedék sem becsüli meg, amit elértünk, amiért vért verítékeztünk.

Van-e így értelme egyáltalán ennek a földi életnek? Ha csak ebben reménykedünk, ha csak ideig-óráig lévő pillanatnyi dicsőségre vágyunk, ha csupán elavuló, inflálódó, korrodálódó tárgyak gyűjtögetésén fáradozunk, akkor biztos nincs.

De mi az, ami örökre megmarad? Amit nem emészt meg a moly, amit nem lophat el senki?

A megváltás, amit az Isten tett és tesz érted. Az ennek megértésére, a Megváltóval való kapcsolatra szánt idő. Az így elsajátított, a Tőle áradó szeretet és megbocsátás továbbadása.

„Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, ahol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és ahol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják. Mert ahol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is.” (Máté 6:20-21)

(Tóth Szilárd)

💥A Nap Igéje💥

Zsidók 4:12
,,Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat a léleknek és
szellemnek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait.,, 
(Váradi - Károli Biblia)



2022. március 22., kedd

💥Örömteli mindennapok💥

,,Jézus így válaszolt: „Én vagyok az út, az igazság és az élet! Az Atyához csakis rajtam keresztül lehet eljutni.,, János14,6.


A járható,akadálymentes utakat,amik a jó és helyes irányt mutatják, a célhoz vezetnek,útjelző táblákkal jelölik .
Ezekre általában odafigyelünk,hogy ne tévedjünk el,ne tegyünk fölösleges köröket.
Visszafordíthatatlan károk érhetnek minket,ha nem figyelünk oda ezekre az útjelzőkre!
Jézus egy útjelzőként tárja elénk önmagát,amire életbevágóan fontos odafigyleni!
Az életünkbe kerülhet ,ha nem a kijelölt úton járunk.
Az örök életünk a tét !
Jézus ezt mondja:„Én vagyok az út, az igazság és az élet!
Az Atyához csakis rajtam keresztül lehet eljutni.
Vegyük észre a "CSAKIS"szót,ami egy kizárólagosságot jelent.
Nem mutat senki másra,csakis magára ,aki az örök élet felé vezető utat mutatja.
Nincs más ,hiába keresed,csak tévutakat találsz,aminek a vége a pusztulás nem az élet.
Lehet,hogy éppen keresed az utat,ne keress tovább,kövesd a járhatót,Jézus Krisztust,aki az örök életre vezet.
Ugye te sem akarsz eltévedni?

Járj Jézussal,fogd meg a kezét,és soha többé ne engedd el!

Legyen örömteli napod :)

💥Van erőm💥

Csodás tervek kavarognak a fejünkben. Például, előre eltervezzük, amikor vendégségbe készülünk, vagy éppen vendégeket várunk. Szeretnénk bebiztosítani a házunkat, autónkat, de leginkább a gyerekünk jövőjét.Azonban a legfontosabb kérdés ez marad: Hány tervben szerepel Jézus?
Ha igazán őszinték akarunk lenni önmagunkkal szemben, akkor a legjobbat szeretnénk az életben. 
Van egy jó hírem! Van még valaki, aki jó dolgokat tartogat nekünk, és jó dolgokkal szeretné megáldani az életünket: Mennyei Atyánk. Ehhez csak egy dolgot kell tennünk (ami olykor könnyű, olykor pedig borzasztóan nehéznek bizonyul majd): Kételkedés nélkül bízzunk Benne!
Ha ezt tesszük, akkor megoldódnak a problémáink sokasága?
Nos, nem ígérem. Egy dolgot viszont elárulhatok: Jézussal életünk legrosszabb napja is nagyszerűbb lehet, mint az eddigi életünk legcsodálatosabb napja nélküle.
Lehet, hogy mi nem tudjuk mi fog történni az elkövetkezendő időszakban, de Isten tudja. 
Olykor okkal helyez el új útjelző táblákat az életünkben, netán új embereket, akiknek jelenlétét csak az idő múlásával érthetünk majd meg.
Egy dolog biztos: Reményteljes jövő az, amelyben szerepel Jézus. Csodálatos az a terv, amely végén ott szerepel: „Legyen meg a te akaratod, Uram!”

💥Reggeli dicséret🌹 Kiben bízol?

„Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja. Minden sikerül, amit tesz.” Első zsoltárok 3.vers


„Mielőtt elmegyek itthonról eszem pár falatot, nehogy éhes legyek.” ;
 „Felöltözőm jól, mert inkább legyen melegem, minthogy fázzak.”. Tudod mi a közös a két kijelentésben? Mind a kettőben egy-egy ellentét van. Észrevétlenül is ellentéteket rakunk mondatainkba megemlítve a lehetséges problémát és a megelőző orvosságot. Jobb esetben cselekszünk is, rosszabb esetben elmegyünk otthonról éhen.

A Biblia is előszeretettel használ ellentétpárokat. Tudatosabban, mint ahogy mi, hiszen talán így tudja a legjobban megértetni velünk a dolgok lényegét. Többek között például azt a lényeget, amelyet az Istenbe vagy saját magunkba vetett bizalomról érdemes tudni. 
Az idézett szakasz Jeremiás könyvéből való. Ott szép ellentétpárok vannak: az átkozott férfival az áldott férfi, a pusztai cserjével a víz mellé ültetett fa, a maga erejében bízó emberrel az Úrban bízó ember áll szemben. 
De mit is vigyünk magunkkal erre a napra a fenti részből? Egyszerű.

Tavaszodik. Figyeld csak, ahogy zöldül a természet. Időről időre megnyílnak az ég csatornái és megöntözik a földet, hogy aztán a napsugarak élettel töltsék meg a növényeket. A víz minden teremtmény egyik alkotóeleme, ami nélkül nem lenne élet. A víz olyan a növényeknek, állatoknak és persze nekünk embereknek is, mint amilyen Isten annak az embernek, aki Hozzá fordul. 
A hitünk a növény, amely a víztől növekedni kezd. Olyan Isten jelenléte az életünkben, mint a víz annak a növénynek, amely épp életre kel. Ha képesek vagyunk feladni, legalább csak egy kicsit azt, hogy a saját magunk erejében bízzunk, akkor Isten olyan csodákat tud tenni az életünkben, amelyet addig nem is gondoltunk. Menjünk a Forráshoz, hogy amit teszünk, minden sikerüljön. 
Istennel semmi sem lehetetlen!

Áldott napot!

(Csomó Hajni)

💥A Nap Igéje💥

5Mózes 32:1-4.
,,Figyeljetek egek, hadd szóljak! Hallgassa a föld is számnak beszédeit! 
Csepegjen tanításom, mint eső; hulljon mint harmat a beszédem; mint langyos zápor a gyenge fűre, s mint permetezés a pázsitra! Mert az Úr nevét hirdetem: magasztaljátok Istenünket! Kőszikla! 
Cselekedete tökéletes, mert minden ő úta igazság! Hűséges Isten és nem csalárd; igaz és egyenes ő!,,





2022. március 21., hétfő

💥Van erőm💥

„Bízzatok!” Amint az eredeti szövegből is kiderül, parancsként hangzik el ez a szó, és én hiszem, hogy nem csak a tanítványoknak hangzott el, hanem nekünk is, akik Jézusban bízunk. 
Igen! Benne kell bíznunk, kételkedés nélkül. Gondolj csak bele, hogy Ő a saját vérével fizetett érted, hogy életed legyen. Megváltott, hogy Benne bízva boldogan élhess. Amikor már feladnád, tudd, hogy mindig vár egy kinyújtott kéz, és nem fogsz elsüllyedni. Ebben bízhatsz!„Én vagyok!” 
Ő nem csak volt vagy lesz, hanem jelen van. Pontosan tudja azt, hogy most milyen helyzetben vagy. 
Arra vár, hogy életed része legyen. Ne magányosan utazz életed csónakjában, hanem legyen Ő az útitársad, aki az esetleges viharokat lecsendesíti, aki a vak szemét megnyitja, a bénát talpra állítja, a sírónak letörli könnyeit és a reménytelen élethelyzetbe a reményteljes jövőt adja a benne bízóknak. 
Mikor lábad meginogna, Ő ott van. 
Mikor lelked félelmek közt lesz, ő már ott van.
„Ne féljetek!” Ez az ige is parancsként hangzik. Akkor miért félünk? Mi az, amit nem kegyelemből kaptunk volna a mennyei Atyánktól? Amikor Jézus megígérte, hogy velünk lesz a világ végezetéig, akkor ezt komolyan is gondolta. Miért kételkedsz? Bízz Benne, mert Ő él! Ne félj, mert veled van!

💥Reggeli dicséret🌹 A tettek ereje

"Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: „Uram, Uram!”, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát." Máté evangéliuma 7. fejezet 21. verse


Mindig fáj, ha kizárnak valamiből bennünket, ami számít. Mai, toleranciát kereső és sokszor imádó világunk nehezen viseli el, ha valaki kizárólagosságra törekszik. Különösen így van ez a vallás terén. TOLERANCIA! - kiáltjuk. Ezt szeretnénk. Fogadjon el mindenki mindent, amíg nem sért, nem bánt vele másokat. Néha keresztény emberként sajnálom, hogy a hitem kizárólagosságra törekszik és nem mondhatom azt egy más vallásúak, hogy: Jól van az úgy. Csak csináld tovább! 
Mert nem tehetem. Isten miatt és a cél miatt nem tehetem, ami felé törekszünk.

A fenti ige is valami hasonlóról szól. Ráadásul maga az Úr mondja, hogy nem lehetünk ott mindannyian Isten országában. Pedig mi nem így szeretnénk. Valahol, belül azt szeretné az emberiség, ha Isten olyan jó fej lenne, hogy végül mindenki célba érhetne. Az Úr azonban feltételt szab, mégpedig nem is akármilyet. Nem elég csupán ismerni az Isten akaratát, hanem még cselekedni is kell azt. Protestáns lelkülettel szinte azonnal felszólalunk, hát hit által jutunk az Isten országába, mi a szerepe a cselekedeteinknek? Jézus a tettek embere volt. Hite és tettei teljes összhangban voltak egymással ezért volt annyira hiteles és ezért volt akkora ereje, szolgálatának akkora hatása az egész világra. Meg kell értenünk egyszer és mindenkorra, hogy a kettő összetartozik. Nincs külön érdem csupán hit által tettek nélkül. Ahogy cselekedetekkel sincs hit nélkül. A hit embere a tettek embere is egyben.

Van egy elképzelés az utánunk következő világról, ami bár nagymértékben hamis és távol áll a Szentírástól, mégis nagy hatással van milliók gondolkodására. Ez pedig nem más, mint az, hogy az örökkévalóságban is a jelenlegi életünket fogjuk folytatni, csak egy kicsit másként. Ha rosszak voltunk, akkor a cimborákkal rosszalkodunk egy kicsit tovább az alvilágban. Bár ez egyfajta büntetés, de nem kell annyira komolyan venni. Ugyanakkor a jók a mennybe mennek, ahol egy kicsit unalmas, de szépségekkel teli öröklét vár rájuk. A Biblia szerint azonban csak azok jutnak azt örökkévalóságba, akik itt a Földön is Istennel élték az életüket. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy tudtak róla, hanem azt is, hogy ismerték őt. Nem azt jelenti, hogy szerettek volna helyesen élni, hanem azt is, hogy tetteik Jézus cselekedeteit követték, mert úgy igyekeztek élni, mint Uruk élt és szolgált ezen a földön. Mivel az Isten országába csak az igaz, a szép, a helyes, a jó folytatódik, csak azok léphetnek be oda, akik élveznék és szeretnék ezt az életet. Isten örökkévalósága gyötrelem lenne mindazok számára, akik istentelenül szeretnek élni. Erre pedig nem fogja kényszeríteni senki. Azok pedig, akik örömüket lelték Isten szolgálatában, minden szépségben és jóságban, amit átélhettek vele már most a földön; azoknak Istennek országa maga lesz a földöntúli boldogság.

A tetteink arról szólnak, hogy kik vagyunk, miben hiszünk. Tetteinknek éppen ezért ereje van. Megmutatják kihez tartozunk most és így azt is, kihez tartozunk majd a jövőben.

(Restás László)

💥A Nap Igéje💥

Zsoltárok 65:5
,,Boldog az, a kit te kiválasztasz és magadhoz fogadsz, hogy lakozzék a te tornáczaidban; hadd teljesedjünk meg a te házadnak javaival, a te templomodnak szentségével!,,

2022. március 20., vasárnap

💥A Nap Igéje💥

Máté 8:8
,,És felelvén a százados, monda: Uram, nem vagyok méltó, hogy az én hajlékomban jőjj; hanem csak szólj egy szót, és meggyógyul az én szolgám.,,


TÚRMEZEI ERZSÉBET - HAZAÉRKEZÉS

Ádám késő utóda, én is
az Édenen kívül születtem.
Az Édenen kívül bolyongtam
átok alatt, számkivetetten.

Küzdve bogánccsal, tövisekkel,
kiverejtékezett kenyéren,
emberszívemben Édenkertnek
emléke szunnyadt hófehéren.

És magamválasztotta úton,
magamakarta szóval, tettel,
és szép, szabad nyomorúságban
pazarul évre év veszett el.

S mikor kisemmizett a kedvem,
csalóka vágyak megcsúfoltak,
odalett büszke emberségem,
és úgy hevertem, mint a holtak:

samaritánus irgalommal
fölémhajolt az Istenember.
Megetetett vigasztalással,
megitatott hűs kegyelemmel.

Éreztem, hogy kevély szememből
sok bűnsirató könny szivárog:
„Elég, elég a magaméból!
Ezután a Te utadon járok!”

Ahogy kimondtam – lehanyatlott
a kard a kérubok kezében.
Messzetévedt, bús gyermekének
kitárta kapuját az Éden.

Fái között ott várt az Isten,
ködbeborult királyi Felség.
„Atyád” – súgta az Istenember.
S elfödött az Isten-közelség.

„Atyám!” – A viharvert madárka
pihen el így a pelyhes fészken. –
„Atyám!” Ujjongani szeretnék,
sírni, kacagni: hazaértem!

Haza, a Te akaratodba,
édeni kerted közepébe!
Ó, akármilyen messze Tőled
szüntelen ott kísért a képe!

Küzdve bogánccsal és tövissel,
kiverejtékezett kenyéren,
emberszívemben Édenkerted
emléke szunnyadt hófehéren.

Soha, soha ne legyek újra
magam útjának átokvertje!
Védve és virrasztva öleljen
akaratodnak Édenkertje.

Boríthat benne éjsötétség
és túl a táj, mint nap ragyoghat:
akaratodnak Édenéből
nem egy lépést! nem egy tapodtat!

Az Atya fényben állt a fák közt,
és gyermeke előtte térden.
Harmatos, hűvös alkonyat volt…
Ádám útóda… hazaértem!



💥Reggeli dicséret🌹A Jó fog győzni

„Az Isten által vetett szilárd alap azonban megáll, amelyre ez van pecsételve: Ismeri az Úr az övéit, és hagyja el a gonoszt mindenki, aki az Úr nevét vallja!”
Pál második levele Timóteushoz 2. fejezet 19. vers


Családunkban egy időben nagy-nagy kedvenc volt A három kismalac című mese, főleg az, amikor a férjem édesapja, Papó mesélte, meséli a gyermekeimnek. A történet főhősei házat szeretnének építeni. Az első kismalac szalmából húz fel egy kis kalyibát, a második fakunyhót tákol, míg a harmadik kőházat épít. Aztán megérkezik a farkas mindhármuk életébe. Az első két kunyhót könnyedén szétfújja, tönkreteszi, az építők pedig csodával határos módon végül el tudnak menekülni harmadik társukhoz, a takaros kőházba. Ezzel már nem bír a farkas, és végül az egyik változat szerint otthagyja őket, a másik változat szerint még pórul is jár.

Ez egy nagyon fontos történet gyermekeink fejlődése szempontjából. Belőle megtanulhatják, hogy a jó győz a gonosz felett, sőt, a kicsik és védtelenek is szembeszállhatnak vele és legyőzhetik. 
Ehhez viszont elengedhetetlen a megfelelő védelem, a kemény munkával felépített kőház biztonsága.

Lehet, hogy szakmai ártalom, de akárhányszor hallom ezt a mesét, nem tudok nem gondolni Jézus egyik példázatára (Mt 7:24-27). Arra, amiben két emberről beszél, akik házat építettek. 
Az egyik leásott, és sziklára alapozta otthonát, a másik homokon húzta fel. Mindkét házat ugyanúgy vihar tépázta tomboló széllel, zuhogó esővel, árvízzel. Az első szilárdan állt, mert biztos alapokra épült, a másik pedig teljesen elpusztult, mert a víz kimosta a falak alól a homokot.

A különbség az alapoknál keresendő: az egyiknek volt, a másiknak nem. Pál a fenti igénkben ugyanarról az alapról beszél, mint Jézus a Hegyi beszédben. Ez az Istennel való kapcsolat. 
Hogy Ő ismer minket, és mi is napról napra egyre jobban megismerjük Őt. Ez az alap az, hogy Istennek számítunk, egyen egyenként, név szerint, mindannyian. Te is és én is. Ő ismer minket, és azt szeretné, ha mi is egyre közelebb kerülnénk hozzá, ha élő kapcsolatban lennénk vele, és ez formálná döntéseinket, az általunk képviselt elveket, cselekedeteinket.

Hát halld meg, Kedves Olvasó, ennek a bibliai igének a reményét! Ebben a pillanatról pillanatra változó, forrongó világban, ahol a biztonság olyan múlandó, mégis van egy szilárd pont, Akire bátran támaszkodhatsz, Aki sosem fog cserbenhagyni. Ha a Krisztussal való közösségre alapozod az életedet, akkor meg fog állni. 
Nem leszel gondtalan, de talpon maradsz a viharokban, mert azok viszont jönni fognak. 
A Gonosz minden követ megmozgat azért, hogy elveszítsen, de te csak nézz Krisztusra, kapaszkodj feléd nyújtott kezébe, és maradj kapcsolatban Vele. Ő meg fog tartani. A Jó fog győzni. Örökké.

(Szilvási-Csizmadia Andrea)

Heti imagondolatok: AZ IMA ÉS SZORGALOM

"Kövessétek mindenki irányában a békességet és a szentséget, amely nélkül senki sem láthatja meg az Urat: Vigyázván arra, hogy az Isten kegyelmétől senki el ne szakadjon; nehogy a keserűségnek bármely gyökere, fölnevekedvén, megzavarjon, és ezáltal sokan megfertőztessenek." 
(Zsidók 12:14-15)

HOGYAN NYILATKOZTATHATOM KI KRISZTUST AZOKNAK, AKIKKEL ÉLETEM ÖSSZEHOZ MA?

Az Istenfélő élet tanúságtétele: "A jellem hatalom. Az igaz, önzetlen, Istenfélő élet csendes bizonyságtevésének szinte ellenállhatatlan befolyása van. Ha életünk Krisztus jellemét tükrözi, akkor együtt működünk vele lelkek megmentésében, és csakis akkor tudunk együtt munkálkodni Istennel, ha életünk az Ő jellemét tükrözi. Minél messzebbre terjed befolyásunk, annál több jót tehetünk. Ha azok, akik magukat Isten szolgáinak mondják, követik krisztus példáját, és gyakorolják mindennapi életükben a törvény elveit; ha minden tettük arról tanúskodik, hogy szeretik Istent mindenekfelett és felebarátjukat, mint önmagukat, akkor lesz ereje az egyháznak arra, hogy felrázza a világot."

A készség belülről fakad: "Az igaz jellemet nem kívülről alakítják, húzzák az emberre, hanem az belülről sugárzik kifelé. Ha másokat az igazság ösvényére kívánunk vezetni, akkor annak elveit gondosan meg kell őriznünk szívünkben."


Letagadhatatlan érv: "Másokra gyakorolt befolyásunk nem annyira attól függ, amit mondunk, inkább attól, amik vagyunk. Az emberek harcolhatnak vagy dacolhatnak érveinkkel, ellenállhatnak felhívásainknak, de az önzetlen szeretetet sugárzó élet olyan érv, amelynek nem tudnak ellentmondani. A Krisztus szelídségével jellemezhető következetes élet hatalom a világon. ha olyan ember szólja Isten Igéjét, aki megszentelődött általa, akkor az Igének életadó ereje van, amely vonzóvá teszi azt a hallgatók számára, és meggyőzi őket élő valóságáról. Ha valaki szeretetből fogadta el az igazságot, ez megmutatkozik meggyőző modorában, hanghordozásában."

Azt mondjuk, amit valóban tudunk: "Krisztus tanúbizonyságaiként el kell mondanunk, amit mi magunk láttunk, hallottunk, éreztünk. Ha lépésről lépésre követjük Jézust, jogunk van elmondani a lényegét annak az útnak, amelyen vezet minket. Elmondhatjuk, hogy tettük próbára ígéretét, s hogyan találtuk igaznak. Bizonyságot tehetünk, hogy megismertük Krisztus kegyelmét. Ez az a bizonyságtétel, melyre Urunk hív, s melynek hiányában a világ elvész."

A bennünket körülvevő légkör: "Minden embert a reá jellemző légkör vesz körül. Ezt a légkört megtöltheti a hit és a bátorság éltető ereje, és balzsamossá teheti a szeretet jó illata. De lehet terhes és fagyos is az elégedetlenség és önzés mélabújától, és mérgezett valamilyen halálos bűn szennyétől. A bennünket körülvevő légkör - tudatosan vagy öntudatlanul - kihat minden emberre, akivel érintkezünk."

ÖSSZEFOGLALÁS ÉS IMAGONDOLATOK

Ha önző, önelégült életet élünk, olyan légkör vesz körül bennünket, ami eltaszít tőlünk másokat. Ha Isten jelenléte megváltoztatja életünket, akkor szeretet, kedvesség, önzetlenség fog jellemezni bennünket, és ez mágnesként vonzza az embereket Jézushoz. Nem azon múlik, hogy mit mondunk, hanem hogy miként élünk. Gyakorolni kell, amit prédikálunk, és mindnyájunk számára ez a legnehezebb.

Urunk! Segíts nekünk, mert e világ elvész, mivel nem lát elegendő átalakult életet. Mivel kevés azok száma, akik élete tanúbizonyságot tenne Krisztus szeretetéről, kedvességéről és igazságáról. Urunk költözz belénk, és sugározd ki belőlünk az együttérző szeretet jellemtulajdonságait. Átalakult életünk tanúbizonysága - nem a némiként kiigazított, hanem a gyökeresen átformált - hatalmas befolyást gyakorolhat a világra, és vonzóvá teheti a vallásosságot az emberek számára.

💥Van erőm💥

Ismerd fel Jézust!

Bár tombolt a vihar, de a tanítványok utólag felismerték Jézust.
Ő ad nekünk békét a bánat viharaiban. Amikor eljön a szomorúság, és a halál árnyékának völgyében találjuk magunkat, akkor Jézus Isten szeretetéről és az örök életről beszél nekünk. 
Megvigasztal, támogat, erőt ad. Mikor már majdnem feladnánk, és valahonnan megmagyarázhatatlan erőt kapunk a terhek hordozásához, biztosak lehetünk, hogy Jézus az.
Ő ad nekünk békét, amikor az élet a feszültség és bizonytalanság viharába sodor bennünket. 
Vannak időszakok, amikor nem tudjuk, hogy mit kell tennünk. Forduljunk bátran Jézushoz, hisz még a tanítványok is ezt tették. Kérdezzük meg bátran tőle: „Uram, mi a terved velem?”. 
Talán nem azonnal, de biztos vagyok abban, hogy Ő megadja a választ.
Ő ad nekünk békét a magány időszakában. A tanítványok úgy érezték, hogy magukra maradtak, holott a Világ Megváltója egy csónakban utazott velük. Jézus megígérte, hogy velünk maradt, ezért bármennyire is egyedül érzed magad, Jézus melletted van.
Ő ad nekünk békét a szorongás viharaiban. A béke legfőbb ellensége az aggodalom. 
Aggodalom a családunk tagjaiért, az ismeretlen jövőért, a munkahelyünkért. Jézus, azonban nagyon sokszor arról szeretne biztosítani bennünket, hogy Isten csodálatos módon, 
Atyai szeretettel gondoskodni fog rólunk. Mert megváltott és szeret.

💥Van erőm💥

Mit jelent az, hogy veled van Istened?

Talán semmi sem rémiszt meg egy embert, mint az a tudat, hogy egyedül van egy süllyedő hajóban, mérföldekre a biztos talajtól. Ott van a mindennapjainkban a holnaptól való félelem, amikor már azt
gondoljuk, hogy másnapra nem lesz erőnk. Nem is beszélve a csalódásokról, amikkel naponta összeütközünk. Vagy a hang, ami azt sugallja, hogy „…erre nem vagy képes, ezért nyugodtan add fel.”

Nem tekinthetünk ezekre a dolgokra úgy, hogy természetesek az életünkben. Inkább tekintsünk rá úgy, mint egy megoldásra váró probléma, amelyet igen is le tudunk győzni, csakis Istennel közösen.
Mert Isten ott van a holnapban, és arra vár, hogy végtelen erejével közbelépjen, cselekedjen. 
Minden csalódás után a szeretetével vár, ahol megnyugodhat a zaklatott lélek. Nincs távol akkor sem, amikor az ember azt hiszi, hogy valamire nem képes, hanem eszébe juttatja, hogy ne adja fel, menjen bátran, mert soha nem marad egyedül.
Ez az ige az évszázadok során hány embernek nyújthatott erős támaszt a kilátástalannak tűnő helyzetekkor is.

Most pedig szeretnék hozzád szólni, kedves Olvasó! 
Lehet, hogy jelenleg nem felhőtlen az életed, de vegyél egy mély levegőt, mert te egy erős Istennek vagy a szeretett gyermeke, aki előtt nincs lehetetlen.
Zofóniás próféta könyvének az utolsó fejezete arról szól, hogy Isten megmenti hűséges híveit. 

Ezért minden ok megvan az örömre. A csoda pedig az, hogy Isten szeretetében az egész föld, annak minden népe osztozik.
Hidd el, hogy veled van Istened ma, holnap, örökké.


Áhítat morzsák: A dicsőséges evangélium! (Glorious Gospel – Selected Quotes)



Ám annak ellenére, hogy tombolt a rosszakarattal teli üldöztetés, az evangélium tündöklő fényességgel ragyogott; és oly erősen, mint egy bevehetetlen szikla, sikeresen ellenállt az ellenség heves támadásainak.
 – John Foxe (1516–1587)

*********
Íme az Ember! (János 19:5)

„Nézd: az Ember!” – hangzott Pilátus gúnyolódása.
A különböző korok azonban azóta is ezt teszik: Őreá tekintenek, és e látvány csak egyre dicsőségesebbé válik.
Ahogy Krisztusra néznek, azt látják, hogy a töviskorona ragyogó aranykoronává változik, és félrevetett köntös úgy kezd el csillogni, mint azon öltözék, amit a megdicsőülés estéjén hordott. Lángokban szenvedő mártírok tudtak mosolyra fakadni, e látványnak örülve. Bűnösök fordultak egy új élet felé, ennek köszönhetően. Kisgyermekek tekintettek Őreá, és a mennyei otthon elmosódó emlékei újra felidéződtek bennük.
Krisztus szent látványa felé vágyakozik az emberek szíve azóta is, szüntelenül.
Robert E. Speer (1867–1947)

*********
„A boldog Isten dicsőségének evangéliuma szerint, mely reám bízatott.” (1Tim. 1:11)

Korunk legnagyobb újdonsága: az evangélium. Olyan régi, hogy már új!
Az „evangélium” szó jelentése az, hogy „jó hír”
. …Igen, dicsőséges jó hír ez a fiataloknak, mert Krisztus által nemesebbé tehetik jövőbeli éveiket, és egész életük során Isten angyalai lesznek a segítőik, és a mennyei seregek a szövetségeseik. 
Dicsőséges jó hír ez a középkorúaknak is, mert Krisztus által a kuszaságaik kibogozódnak számukra; bátorságuk új erőre kap; és minden akadály és gát felett mindörökre biztossá tett győzelem adatik számukra.
Dicsőséges jó hír ez az idősebbeknek is, mert együttérzéssel fordul feléjük azon drága Személy, akiről János apostol így írt: „Az ő feje pedig és a haja fehér vala, mint a fehér gyapjú, mint a hó”; és az Úr örökkévaló karja védelmezi őket. Dicsőséges jó hír ez a haldoklóknak is, mert már készenlétben állnak a szolgáló angyalok, hogy hazakísérjék őket; már nyílnak a kapuk, hogy befogadják őket; már árad reájuk az örök dicsőség, hogy körülölelje őket; és a szerető Isten köszönti és vonja keblére őket!

Nagyon is helyénvaló tehát, hogy igehirdetésemben a dicsőséges evangéliumról szólok. Olyan meghívás ez, ami a legragyogóbb Személytől származik, aki valaha is csak járt ezen a földön…

Ó, mennyire örülök, hogy a keresztény költők a tollaikkal mind azon fáradoztak, hogy az evangélium eme Páratlan Személyét magasztalják.

Isaac Watts, hogyan érzel az Úrral kapcsolatban? És ő ezt írja: „Nem szégyellem az Urat magaménak vallani”.
Newton, te mit gondolsz erről az evangéliumról? És ő ezt írja: „Lenyűgöző kegyelem, mily édes a hangja!”
Cowper, te hogyan vélekedsz az Úrról? És már jön is válasz: „Van egy Forrás, vérrel teljes…” Charles Wesley, te mit gondolsz az Úrról? S ő válaszol: „Jézus, lelkem szent Szerelmese”.
Horatius Bonar, te mit mondasz? És ő így válaszol: „Bűneimet mind Jézusra helyezem”.
Ray Palmer, te hogyan látod Őt? És ő ezt írja: „A hitem felnéz Reád”.
Fanny Crosby, te hogyan vélekedsz? És ő ezt írja: „Áldott bizonyosság: Jézus az enyém”.

De most még magasabb szintű bizonyságokhoz fordulok: 
Salamon, mi a te véleményed? S a válasz: „A Völgyek Lilioma”.
Ezékiel, te mit mondasz Róla? S a válasz: „Hírneves Ültetvény”.
Dávid, te miként vélekedsz Felőle? S a válasza: „Pásztorom”.
János apostol, te mit gondolsz Róla? S a válasza: „Fényes Hajnalcsillag”.
Pál, és te hogyan látod Őt? És már jön is a válasz: „Krisztus a minden mindenekben”.

Ó, ti drága vérrel megvásárolt, halhatatlan lelkek – ti is ilyen jól vélekedtek-e az Úrról?

 …Igen, Pálnak teljesen igaza volt, amikor a Krisztusról szóló jó hírt így nevezte:
 „a dicsőséges evangélium”!

 – Thomas De Witt Talmage (1832–1902)

💥Reggeli dicséret🌹 Vigyázz a szívedre

“Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!”
Példabeszédek könyve 4. fejezet 23. vers

Szokták mondani, hogy a szív sérüléseit a legnehezebb begyógyítani. Ha valaki megüt, sebaj, elmúlik a fájdalom. Ha ellöknek felállsz. Ha megvágnak begyógyul. De ha a szíved törik össze, az nem gyógyul egykönnyen.

A kisfiam a minap odahozott hozzám egy műanyag játékot, amit darabokra tört. Mutatta nekem, hogy javítsam meg. Ahogy nézegettem, forgattam elgondolkoztam valamin. Meg tudom ragasztani, de sosem lesz új. Bármennyire is ügyes vagyok, nyoma marad a törésnek. A ragasztás helyén gyengébb lesz az anyag, könnyebben el fog törni. Ráadásul csúnyább is lesz.

Bármennyire is próbálkozol, ha a szíved összetörik, nem tudod összeragasztani. 
Nincs az az anyag, ami maradéktalanul helyretenné. A szívedet csak az idő tudja begyógyítani, és az sem maradéktalanul.

A Példabeszédek könyvének írója azt mondja, hogy bármi történhet veled, de a szíved óvnod kell. 
Az élet forrása. Nem csak azért, mert a véredet pumpálja. Nem csak biológiailag fontos szerv. 
A szív, mint az érzelem (és a zsidó kultúrában sokszor az értelem) központja ha sérül, akár életet tehet tönkre. Az érzelmeinket rongálja, a világunkat törheti össze.

A szívre nincs ragasztó. Ha összetörik, rengeteg idő kell, hogy begyógyuljon. Épp ezért vigyázz a szívedre!

(Ömböli Dávid)


💥A Nap Igéje💥

3János 1:2
,,Szeretett barátom, kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod, és légy egészséges, a mint jó dolga van a lelkednek.,,

💥Biblia- Isten Szent Igéje💥

,,A szeretet és hűség ne hagyjon el téged: kösd azokat a nyakadba, írd fel a szíved táblájára!,,
Péld.3:3