2018. december 23., vasárnap

Bögrés mézeskalács

Véletlenül találtam rá, de csak ajánlani tudom. A tészta olyan, mint a vaj, és ha ügyesek vagyunk, valóban azonnal puha és finom.


Hozzávalók / 12 adag

8 bögre finomliszt
1.5 bögre porcukor
3 teáskanál szódabikarbóna
2.5 dl méz
30 dkg vaj
3 db tojás
3 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés-

  • Az átszitált lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket jól összekeverjük. 
  • A mérce egy 2.5 dl- es bögre.
  • A mézet és a vajat megmelegítjük, de csak éppen hogy. 
  • Majd hozzáöntjük a liszthez, és a tojásokat is beleütjük.
  • Egy villával kissé összedolgozzuk, csak annyira, hogy egy kicsit elvegyüljenek az anyagok. 
  • Ezután kézzel egynemű tésztát gyúrunk. 
  • Mikor ez kész, becsomagoljuk folpackba, és 10-15 percre betesszük a hűtőbe, hogy a vaj visszahűljön.
  • Három részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk, és formázzuk. 
  • A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 4-es fokozat). 
  • A kiszúrt formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 10 PERC (NEM TÖBB!) alatt megsütjük. Tényleg nem szabad tovább sütni, mert akkor kemény lesz. Ez a kulcs! 

Díszíteni szabad, de nekem már ne fért bele.
Ne tegyük zárt dobozba, hadd szívja be a levegő páráját, és akár egy hónapig is puha marad.