2024. június 1., szombat

❣️HÉTVÉGI ISTENTISZTELETEK❣️

SZOMBAT: 

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=985289479969238

Vincze Gábor: Szentszellem és az ébredés | 2024.06.01 | Élő Ige Gyülekezet -

Hit Gyülekezete Istentisztelet | Fodor Sándor | 2024.06.01-

VASÁRNAP:

2024.06.02. KSzEVideo élő közvetítése -
https://www.youtube.com/live/CXwT3fizark

Kecskeméti Baptista Gyülekezet - élő közvetítés
https://www.youtube.com/watch?v=4bsqTKaNf8Y

Agapé ÉLŐ

https://www.youtube.com/watch?v=d0qgLQdsS9A

Belvárosi Gyülekezet Budapest

https://www.youtube.com/watch?v=jDXV8IES484

Vasárnap | Golgota Budapest LIVE 

Budapest-Fasori Református Egyházközségből 

Istentisztelet – Pasaréti Református Gyülekezet

Georgisz Szokalopulosz - Ceglédi Istentisztelet

https://www.youtube.com/@georgisz/streams


🌟ADJ HITEDNEK SZÁRNYAKAT❣️

💞Üdvözöllek Testvérem,

Az első böjti imahetem fiatal keresztényként éltem.
Svájcba mentem, Ebnat Kappel egy csodálatos szállójába, hogy csoportos böjtön vegyek részt.
Ott találkoztam első ízben Eric Dufourral, aki drága barátom lett. 
Mégis szörnyű hetet éltem meg…
Anyagi okokból a hotel alatti atomelhárító bunkerben aludtam.
 (nem sokat láttam a szép svájci tájakból…!)
Gyomrom rosszul viselte a böjtöt, és kétszer is gyomorhurutom volt. 
Kutyabeteg voltam, és „katonai” ágyamban töltöttem a böjti hét nagy részét.
Az utolsó nap megláttam egy almát a hotel csarnokában. 
Elcsentem, s félvén attól, hogy valamelyik lelkigyakorlatozó meglát, kint ettem meg szégyenkezve. 
Kicsit úgy éreztem magam, mint Ádám, aki a tiltott gyümölcsbe harapott.
Mindezek után nem is mertem venni a hetet bezáró úrvacsorából… 
Ezt mondtam akkor magamban: „Eric, a böjt nem neked való”.

Több éven át megfosztottam magam az imában élt böjt jótevő hatásától: Lelkileg, fizikailag, érzelmileg stb. Egyszer aztán 3 hónapra visszavonultam a munkaszolgálatból, hogy lelkileg feltöltekezzem. 
Amint kikerültem a kerékvágásból, Jézusra tudtam összpontosítani az imában, és hagytam, hogy újra a böjt felé vezessen. Megtudtam, éppen Eric Dufourtól és hitvesétől, Racheltől, hogy többféle módon lehet böjtölni, például gyümölcs- és zöldségleveken.

Megtanultam, hogy természetes, ha néha a test erősen reagál, és hogy van rá megoldás. 
Szívesen kezdtem 3, majd 7, majd 12 napos böjtökbe, és naptáramba rendszeresen iktattam be imát és böjtöt, félrevonulván egy időre, legtöbbször elszigetelt helyre. 
Ilyenkor írtam meg több olyan szöveget is, amit olvasol…

Még ha számomra teljesen lehetetlennek is tűnt, és orvosilag is eltanácsoltak, lám, a böjtöt immár mindig türelmetlenül várom, még ha az első néhány napnak éhség is a velejárója; mert már tudom, mennyire gyümölcsöző, és szárnyakat ad hitemnek.

Pál apostol a Filippiekhez írt levelében olvassuk: „Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a munkálást jó kedvéből.” (Filippi 2,13)
 
Isten képessé fog tenni, és a kellő pillanatban támaszod lesz a böjt során.
Testvérem, ne veszítsd el hát bátorságodat, ha nem sikerül böjtölnöd…!
Isten nem haragszik rád, ellenkezőleg: Biztatni akar, hogy ne add fel! 
Találd csak meg a böjtölés neked megfelelőbb módját (finoman kezdve), és fogadd Isten látogatását ott, ahol vagy!

Arra hívlak, imádkozz most velem: „Uram, látod vágyamat, hogy engedelmeskedjek neked, időt szakítván a böjtre és az imára, hogy közelebb kerüljek hozzád. 
Már többször megpróbáltam, de nem bírtam végig kitartani. 
Adj erőt, hogy eleget tegyek ezen elköteleződésemnek, és mutasd meg, mi a legjobb módja annak, hogy tiszteletet tegyek neked, hogy így életemben változást lássak! Köszönöm Uram. Ámen.”

Köszönöm, hogy vagy!

Meghallgatható:

🌟TELJES VAGY KRISZTUSBAN❣️

,,💞Mert Benne (Krisztusban) lakik az istenség egész teljessége testileg, és Benne (Krisztusban) jutottatok el ti is ehhez a teljességhez, mert ő a feje minden fejedelemségnek és hatalmasságnak. Kolossé 2,9-10.

Ha magadra nézel, mit látsz? Olyannak látod magad, mint akinek sok hiányossága van és sok területen tökéletlen, vagy olyannak, aki teljes Krisztusban?
Sok hívő csak a hiányosságait, tökéletlenségét látja. 
Ez azért van, mert a hiányosságaikra és tökéletlenségeikre összpontosítanak. 
A saját gyengeségeikre néznek, kárhoztatják magukat, és alacsonyabb rendűnek érzik magukat másoknál.

A jó hír az, hogy Isten nem emberi szemmel néz minket. 
Az ember testben lát, Isten pedig szellemben. Ő már teljesnek lát minket Krisztusban. Tökéletlenségeink ellenére úgy lát minket, mint az Ő isteni természetének részeseit, mint új teremtényeket, és nem csak mint hódítókat, hanem mint győzteseket a hibáik felett. Isten azt akarja, hogy mi is így tekintsünk magunkra.

Bármi, amiről úgy érezzük, hogy a hiányában vagyunk, akár isteni jellemvonások, akár egészség, Krisztusban már a miénk.
Régebben úgy gondoltam, hogy úgy kell imádkoznom: „Istenem, tégy engem türelmesebbé, vagy bölcsebbé”. 
De aztán megértettem, hogy Krisztus az én türelmem és Krisztus az én bölcsességem (1Korinthus 1:30). 

Ő az én gyógyulásom, helyreállásom és nyugalmam. Mindenem megvan, mert teljes vagyok Őbenne!
Meg kell értenünk, hogy nem majd valamikor leszünk teljesek, hanem már azok vagyunk Krisztusban! Nem marad más hátra, mint hogy naponta ebben járjunk, azáltal, hogy elhisszük és megvalljuk ezt az igazságot, és kijelentjük, hogy amire éppen szükségünk van az Krisztusban megvan. Őbenne van a teljes megbocsátás, a teljes megigazulásod, a kegyelem és jóindulat teljessége, és a teljes védelmed.

Ne az életedben lévő hiányosságokra koncentrálj, hanem inkább arra, hogy ebben a pillanatban teljes vagy Krisztusban. Ha így teszel, akkor a gyengeségeid, hiányosságaid és tökéletlenséged helyett az Ő erejét, hatalmát és teljességét fogod látni megnyilvánulni az életedben!

Joseph Prince -

🌹NÉZZÜK AZ ÚR SZABADÍTÁSÁT⭐

„💞De Mózes így felelt a népnek: Ne féljetek! Álljatok helyt, és meglátjátok, hogyan szabadít meg ma az ÚR benneteket! Mert ahogyan ma látjátok az egyiptomiakat, úgy soha többé nem fogjátok látni őket.” II. Mózes 14:13, MBT

Nem egyszerű dolog a szabadulás sem! A rabság a legnehezebben elviselhető élmény, ami létezik, de a szabadság sem egyszerű. Először rabszolgaság hosszú évszázadokon át, azután kiáltozás Istenhez (mert eddig is el kell jutni, hogy a menny ne az öklünket, hanem az összekulcsolt kezünket lássa meg). 
Azután bántjuk azt, aki szabadítani jött, mert nem történnek olyan sebességgel az események, ahogyan mi szeretnénk. (De miért történnének gyorsabban, ha mi a lassú leckéket sem értjük meg?) 
Majd csapások, melyekből nemcsak az ellenség veszi ki a részét, de hármat a választottaknak is ki kell állniuk. Nem könnyű dolog a szabadulás sem.

Azután keserű füvekkel és sült báránnyal ünnepelni akkor, amikor még mindig rabszolgák vagyunk. Pedig saruval a lábon és bottal a kézben nem lehet nyugodtan enni! 
Közben arra gondolni, hogy én magam is elsőszülött vagyok és nekem is van elsőszülöttem, és mindent megtettem-e, ami a megmeneküléshez szükséges. 

Vitaminokat nem szedhetek rá, mert nem betegség, ami jön, pajzzsal nem érek semmit az öldöklő angyal ellen. Csak vérrel kenjem be az ajtófélfát? 
Nem elég festékkel? Miért épp az ajtót? Vagy bízzak abban, amit Mózes mondott, még akkor is, ha nem minden részletét értem? Muszáj nekem mindent a legapróbb pontokig értenem ahhoz, hogy engedelmeskedni tudjak? Miért nem részesedhet ebből az ünnepből az idegen, csak aki Isten családjához tartozik? Miért kell ennyire komolyan elköteleznem magam ahhoz, hogy én is részt vegyek ezen az ünnepen? Nem könnyű esemény ez a szabadulás.

Majd jön a jel, és végre indulunk. Vége a rabságnak, a kínzásoknak, végre teljesedik, amit Isten megígért. De én azt gondoltam, hogy kiérünk Egyiptomból, és sétálunk egy órát (hiszen szoknunk kell a szabad levegőt), és ott leszünk Kánaánban. Nem kell hosszú út, hiszen mi mindent tudunk. 
Már tudjuk, hogy Mózest kell okolni azért, ha nyom a saru, ha hosszú az út, ha mögöttünk egyiptomi katonákat látunk felfegyverezve. Nekünk jobb lett volna Egyiptomban rabszolgának lenni, mint itt a pusztában meghalni. Inkább vagyunk mi robotok, és mindent megteszünk, amit nekünk mondanak, mint mártírok, akik engedelmesen halnak meg. Nem egyszerű dolog a szabadulás.

Mózes ennek a fenyegetőző népnek mondja, hogy ne féljenek, mert Isten ma nagyot fog tenni értük. Ezért a népért? Isten Maga? Megszabadít? Hiszen most van egész Egyiptom a nyomunkban. 
Ilyen szorult helyzetben még rabszolgaként sem voltunk. Isten nem mérlegelte, hogy megérdemlik egyáltalán ezt a nagy szabadítást? Kettéválasztani a tengert egy ilyen tömeg miatt, akik csak hitetlenkedni és csúfolódni tudnak? Milyen jó, hogy Isten nem így gondolkozik. 
Ő azt kéri, hogy ne féljünk, álljunk helyt, és úgy nézzük végig, hogy Isten milyen csodát tesz értünk. Nem passzívan, nem úgy, hogy közben a félelemtől nem vesszük észre a csodát, hanem helytállni és nem félni! Nem egyszerű valami ez a szabadulás.

De ha Mózesnek megfogadjuk ezt a két tanácsát: nem félni és helytállni együtt, akkor talán nem is lesz olyan nehéz az a szabadulás. Azaz rájövünk, hogy nekünk van rá szükségünk, hogy ne legyen olyan könnyű, mert ha túl könnyű lenne, akkor Isten semmire sem tudna bennünket megtanítani.

Szerző: Robert Csizmadia -



🌹ELSŐ EMLÉK⭐

,,💞Mielőtt hegyek születtek, mielőtt a föld és a világ létrejött, öröktől fogva mindörökké vagy te, ó, Isten!,, Zsoltárok könyve 90:2

Melyik a legrégebbi emléked? Esetleg egy jó játék a szüleiddel még kisgyermekként? 
Egy játék, amit már rég elvesztettél, de a szívedben mindig megtalálod? 
Egy kis versike, ének, vagy mondóka amit gyermekként tanultál? Egy illat? 
Bármi is legyen az, valószínűleg jóval fiatalabb, mint te magad vagy.
 (Legalább néhány évvel.)

Bármi is legyen a legrégebbi emléked, egy biztos, Isten is emlékszik rá. 
Ő ott volt az első lépéseidnél.
Ő ott volt amikor először fogtál kezedbe homokot. 
Ő ott volt, amikor a szüleid kiválasztották a neved. 
Ott volt, amikor elképzelték, hogy milyen leszel. 
Ott volt, amikor még csak gondolatban sem voltál.

Isten ott volt a világ első pillanatában, és nem ez volt az első emléke. 
Ő formálta a világunkat olyanná amilyen. 
Az univerzum első másodperceiben már mint tervező és végrehajtó aktív részt vállalt. 
Ilyen öreg lenne Isten. De mondok jobbat. Ilyen hatalmas Isten. 
Ott volt, és ereje egy cseppet sem csökkent azóta. Vajon mikre emlékezhet? 
Miket láthatott? Mi mindent teremtett amiről még álmodni sem merünk?

Neked mi az első emléked? Egy biztos! Közel sem olyan régi, mint az Övé. 
Ő már a világ kezdetén alkotott. Már az elején hatalmas volt, és azóta sem csökkent hatalma.

REGGELI CSENDESSÉG - 2024.06.01☀️❤️

A Zsoltárok 54. fejezet

Könyörgés segítségért

1 A karmesternek: Húros hangszerre. Dávid tanítókölteménye,
2 abból az időből, amikor a zífiek Saulhoz mentek, és ezt mondták neki: Nem tudod, hogy Dávid nálunk rejtőzködik? 1Sám 23,19-20; 26,1
3 Istenem, segíts meg neveddel, szolgáltass nekem igazságot hatalmaddal!
4 Istenem, hallgasd meg imádságomat, figyelj beszédemre!
5 Mert idegenek támadtak rám, erőszakos emberek törtek életemre, akik nem törődnek Istennel. (Szela.)
6 De Isten megsegít engem, az Úr megtartja életemet.
7 Szálljon a baj támadóimra, semmisítsd meg őket igazságoddal!
8 Készségesen áldozok neked, magasztalom neved, Uram, mert jó vagy.
9 Mert minden nyomorúságból kimentettél engem, megvetéssel nézek ellenségeimre.

https://www.youtube.com/watch?v=zkBAdVt6diw
Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -

💥Van Erőm - Gyere, pihenj meg Jézusnál⭐

Jézusnak is szüksége volt egy kis csendességre, miután megtudta, hogy egy közeli ismerőse halott. 
Azért elmegy egy lakatlan helyre, hogy békét, nyugalmat, magányt találjon.
Azonban a túlsó parton megszámlálhatatlan sokaság várta. 
Jézus félreteszi a saját nehézségét, a gyász fájdalmát, hogy másokon segíthessen. 
Amíg csak ereje tart, kész az utolsó elesett embert is megkeresni, mindezt azért, mert szeret.
Ha egészen egyszerűen szeretném megfogalmazni a történet mondanivalóját, akkor így hangzana: Isten törődik velünk. 

Nem hagyja az embereket betegen, hanem meggyógyítja őket; nem engedi, hogy éhesen távozzanak el, hanem enni ad nekik. 
Emlékezteti őket, és ezáltal minket is, hogy minden ajándék, a mindennapi betevő kenyér, sőt még a lélegzetvételünk is Isten hatalmas áldását tükrözi, amelyet kiáraszt ránk.
Krisztusnak olyan emberekre van szüksége, akiknek adhat, és ők is adhatnak másoknak. 

Ne gondoljuk értéktelennek magunkat, vagy azt, hogy mi erre nem vagyunk képesek, mert ez a történet azt bizonyítja, hogy Jézus a keveset is naggyá teszi. 
Ha felajánljuk Jézusnak a szerény képességeinket, ő meglepő módon tudja használni azokat.
Ahhoz, hogy szeretetet tudjunk adni, nem kell sem tudósnak, sem gazdagnak lenni. 
Jézus egy istállóba született, egyszerű körülmények között, most meg az egész világ ismerheti szeretetét.

Légy bátor, és kérd Istent, hogy használjon. Ne bátortalanodj el, hanem mindig néz fel Jézusra.


2024. május 31., péntek

REGGELI CSENDESSÉG -2024.05.31☀️❤️

HITTEL KÉRNI -

Máté 15:8

Jézus tanítása a tisztaságról

1 Akkor farizeusok és írástudók mentek Jeruzsálemből Jézushoz, és ezt mondták:
2 Miért szegik meg tanítványaid a vének hagyományát? Amikor ugyanis étkeznek, nem mossák meg a kezüket.
3 Ő így válaszolt nekik: És ti miért szegitek meg Isten parancsolatát a ti hagyományotokért?
4 Mert Isten ezt mondta: „Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.” 2Móz 20,12; 5Móz 5,16; Péld 23,22
5 Ti pedig azt tanítjátok, hogy aki ezt mondja apjának vagy anyjának: Áldozati ajándék az, amivel kötelességem volna téged megsegíteni –
6 annak nem kell tisztelnie az apját. Így tettétek érvénytelenné Isten igéjét a ti hagyományotokért.
7 Képmutatók, helyesen prófétált rólatok Ézsaiás:
8 „Ez a nép ajkával tisztel engem, szíve azonban távol van tőlem. Ézs 29,13
9 Pedig hiába tisztelnek engem, ha tanításként emberi parancsolatokat tanítanak.”Kol 2,22; Tit 1,14
10 Ekkor odahívta a sokaságot, és így szólt hozzájuk: Halljátok és értsétek meg!
11 Nem az teszi tisztátalanná az embert, ami bemegy a száján, hanem ami kijön a szájából, az teszi tisztátalanná az embert. ApCsel 10,15; Róm 14,14; 1Tim 4,4; Jak 3,6
12 Tanítványai ekkor hozzá lépve megkérdezték tőle: Tudod-e, hogy a farizeusok megbotránkoztak, amikor meghallották ezt a beszédet?
13 Ő pedig így válaszolt: Minden növényt, amelyet nem az én mennyei Atyám ültetett, ki fognak gyomlálni.
14 Hagyjátok őket, világtalanok vak vezetői ők! Ha pedig vak vezet világtalant, mind a ketten gödörbe esnek.
15 Péter ekkor ezt kérte: Magyarázd meg nekünk az előbbi példázatot!
16 Ő pedig így szólt: Még mindig értetlenek vagytok?
17 Nem gondoltok arra, hogy minden, ami bemegy a szájon, a gyomorba jut, és az árnyékszékbe kerül?
18 Ami azonban kijön a szájból, az a szívből származik, és az teszi tisztátalanná az embert.
19 Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúskodások és istenkáromlások. 1Móz 6,5; Róm 7,18
20 Ezek teszik tisztátalanná az embert. De az, hogy mosatlan kézzel eszik, nem teszi tisztátalanná az embert.

Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -
https://www.youtube.com/watch?v=FXRX0pT5r7k



💥Van Erőm - Képessé tesz⭐

Ézsaiás ebben a versben nem csak azt mondja: „Isten képessé teszi azokat, akik igéjéből erőt merítenek.”
Azt mondja: „Isten képessé teszi azokat, akik igéjéből erőt merítenek, hogy megtudják tenni a lehetetlent.”
Pont az erőtlenek, a gyengék kapnak szárnyat a feladataik teljesítéséhez, és az Istenbe vetett rendíthetetlen bizalom arra készteti az embert, hogy a körülmények ellenére se adja fel.
Csodálatos ígéret ez, amit Ézsaiás ebben a részben megfogalmaz, de jelen olvasóként feltevődik egy kérdés: Hogyan élhetek át többet mindabból, amit Isten kínál a számomra?
Két kérdésre kell válaszolnunk:
1. Hiszem-e, hogy Isten képes egy erőtlen embert győztessé tenni?
Bizonyára nagyon sokan azonnal mondanák rá megfelelő választ: Hiszem!
Ám, ekkor kell feltennünk a következő kérdést:
2. Hajlandó vagyok elfordítani a tekintetem az aggodalom, félelem, stressz örvényétől, és a mennyei dicsőségre, Istenre figyelni?
Sokan azonnal mondanák rá az igenlő választ, azonban a hétköznapokban pillanatok alatt úrrá lesz az életünk felett a félelem.
Mindannyian gyengék vagyunk, de nem kell szuperhősök legyünk. Isten arra hív, hogy higgyünk benne és a tekintetünket, szívünket felé fordítsuk, ahogyan a zsoltárok is mondta:

„De nekem olyan jó Isten közelsége! Uramat, az Urat tartom oltalmamnak.”
(Zsoltárok 73,28)

https://www.youtube.com/watch?v=f-iy-nf5O_w



2024. május 30., csütörtök

🌹A gyógyulás kulcsa⭐

,,💞Egyszer a városbeliek ezt mondták Elizeusnak: 
Uram, magad is látod, hogy ez a város jó lakóhely, de a vize rossz, és a földje terméketlen. 
Erre ő így felelt: Hozzatok ide egy új tálat, és tegyetek bele sót! 
Oda is vitték neki. Ő pedig kiment a víz forrásához, sót dobott bele, és ezt mondta: Így szól az Úr: Meggyógyítom ezt a vizet, nem okoz többé halált és terméketlenséget. És a víz meggyógyult, így van ez még ma is, Elizeus szava szerint, amelyet kimondott.,,Királyok második könyve 2.fejezet 19-22.vers

Különleges történet ez! Nem csak azért, mert egy csodával határos dolog történt, hanem azért, mert reményt ad a gyógyulásra mindannyiunk számára.

Amikor bibliai történeteket olvasok, többnyire fontosnak tartom, hogy megismerjem a történelmi és földrajzi részleteket, így könnyebben tudok azonosulni a leírtakkal. Ez e történet Jerikóban játszódik. 
A régészeti ásatások azt mutatták, hogy a régi Jerikó északnyugatra feküdt a maihoz képest és valóban van ott egy forrás. A forrás mai neve Szultán-forrás. Talán egyszer ellátogatok oda… ☺

A város lakói sokat szenvedtek a vízhiány miatt és a forrás okozta betegségek, terméketlenség és halál miatt. Nem csak az emberek sínylették meg a beteg vizet, hanem az állatok és a növények is. 
Az ott élők elpanaszolták Elizeusnak bánatukat, aki egy új edényt és sót kért tőlük, majd isteni csoda történt.

Az ókori emberek számára fontosak voltak a szimbólumok, erre szolgált az új edény és a só is, amelyek Isten iránti hódolat kifejeződése és a tisztítás erejét szimbolizálták, hiszen Istennek nem lett volna szüksége ilyen eszközökre a gyógyítás megtételéhez.
Isten meggyógyította ezt a forrást, hogy vize ne betegséget, szenvedést és halált hozzon, hanem örömet, frissességet és életet.

Isten a te forrásodat is meggyógyítja! Életed keserítő tényezői nem rendelkeznek akkora erővel, mint az az Isten, aki világot teremtett, halottat támasztott és kegyelmet adott. 
Ma is vannak Elizeusok, akiket az Úr felhasznál, hogy a környezetük számára áldássá váljanak. 
Lehet, hogy te a forrás vagy és szükséged van egy Elizeusra, de az is lehet, hogy te vagy Elizeus, aki segít a bajbajutottakon. 

Istennél van a gyógyulás és a gyógyítás kulcsa is, kérd el tőle bátran és élj!

Áldott napot!

REGGELI CSENDESSÉG - 2024.05.30☀️❤️

Tápláló Szeretet - 

JÉZUS AZ ÉLET KENYERE 

János Evangéliuma 6. fejezet

35 Jézus azt mondta nekik: Én vagyok az élet kenyere: aki énhozzám jön, nem éhezik meg, és aki énbennem hisz, nem szomjazik meg soha.
36 De megmondtam nektek: láttatok ugyan engem, és mégsem hisztek.
37 Akit nekem ad az Atya, az mind énhozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el;
38 mert nem azért szálltam le a mennyből, hogy a magam akaratát tegyem, hanem hogy annak az akaratát, aki elküldött engem.
39 Annak pedig, aki elküldött engem, az az akarata, hogy abból, amit nekem adott, semmit se veszítsek el, hanem feltámasszam az utolsó napon.
40 Mert az én Atyámnak az az akarata, hogy annak, aki látja a Fiút, és hisz benne, örök élete legyen; én pedig feltámasztom azt az utolsó napon.
41 A zsidók zúgolódni kezdtek ellene, mert ezt mondta: Én vagyok az a kenyér, amely a mennyből szállt le.
42 És azt kérdezték: Nem Jézus ez, József fia, akinek ismerjük apját és anyját? Akkor hogyan mondhatja: A mennyből szálltam le?
43 Jézus így válaszolt nekik: Ne zúgolódjatok egymás között!
44 Senki sem jöhet énhozzám, ha nem vonzza őt az Atya, aki elküldött engem. Én pedig feltámasztom azt az utolsó napon.
45 Meg van írva a prófétáknál: „És mindnyájan Istentől tanítottak lesznek.” Aki az Atyára hallgatott, és tőle tanult, az mind énhozzám jön. Ézs 54,13; Jer 31,33-34
46 Nem mintha bárki látta volna az Atyát: csak aki az Istentől van, az látta az Atyát. 1Tim 6,16
47 Bizony, bizony, mondom nektek: aki hisz, annak örök élete van.
48 Én vagyok az élet kenyere. 1Kor 10,3-5
49 Atyáitok a mannát ették a pusztában, mégis meghaltak.
50 De ez az a kenyér, amely a mennyből szállt le, hogy aki eszik belőle, meg ne haljon.
51 Én vagyok az az élő kenyér, amely a mennyből szállt le: ha valaki eszik ebből a kenyérből, élni fog örökké, mert az a kenyér, amelyet én adok oda a világ életéért, az az én testem.

A Bibiai rész meghallgatható:
https://abibliamindenkie.hu/uj/JHN/6

Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika:
https://www.youtube.com/watch?v=V1sU3NQ8Kig

Van Erőm - LEHETETLEN KÜLDETÉS⭐

,,Istenünk keze nyugodott rajtunk, és megvédett bennünket az ellenségeinktől és a rablóktól, akik az úton leselkedtek.,, Ezsdrás 8:31

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ezsdrás%208&version=ERV-HU;NIV

Ha a fiatalkori Ezsdrásnak valaki azt mondta volna, hogy egy napon több mint 1700 embert fog hazavezetni, lehetséges, hogy ő elképzelhetőnek tartotta volna.

Azonban, ha ez az út 4 hónapon keresztül tartana, nagy kincseket cipelve, négy hónap alatt pedig mindenki egészséges kellene maradjon, akkor elgondolkozott volna, hogy képes lenne minderre.
Azonban, történetünkben az az érdekes, hogy Ezsdrás tudta, hogy ha ő nem is, de Isten képes erre a lehetetlen küldetésre, hogy a nép épségben hazatérjen a fogságból.

Mi volt a siker kulcsa? Az, hogy a kezdetekkor Istenhez fordultak, böjtöltek, imádkoztak.
Hogyan végződött a történet? Bekövetkezett a „happy end”.
Egy hosszú út után, 4 hónap elteltével, több mint 1700 ember, hatalmas kincsekkel teli rakománnyal, biztonságosan és egészségesen tért haza.

Semmilyen emberi segítség nélkül, Isten gazdag áldásával.
Számomra ez a lehetetlen küldetés a történelem egyik legnagyobb csodájává vált.
Ilyenkor elgondolkodom azon, hogy ez az Isten az én Istenem.
Csak Ő képes ilyen hatalmas csodákra a mi életünkben is.

Ma reggel, ahogy egykor Ezsdrás csapata kérte az ő segítségét, áldását, támogatását, úgy ezt mi is tegyük meg.
Ne induljunk el a mai nap, hogy ne kértük volna Isten áldását az életünkre, munkánkra, egészségünkre.

Ezsdrás a következőre hívja fel a figyelmet: „…megalázzuk magunkat Istenünk előtt, és jó utat kérjünk tőle magunknak, hozzátartozóinknak és minden jószágunknak.” (Ezsdrás 8,21)

A mai nap kérd el Isten áldását az életed minden területére.


2024. május 29., szerda

⭐ AZ ÉLET VIZE🌹

,,💞És a Lélek és a menyasszony ezt mondják: Jövel! És aki hallja, ezt mondja: Jövel! És aki szomjúhozik, jöjjön el; és aki akarja, vegye az élet vizét ingyen.,, Jelenések könyve 22. fejezet 17.

Gyermekkorom legszebb emlékei közé tartoznak a Zalakaroson a nagyszüleimmel töltött nyarak, 
ahogy húgommal együtt kedvünkre futkároztunk le-fel a szőlőben, ahogy reggelente elmentünk a papámmal az erdőbe gombászni. 

Ha becsukom a szemem, még most is magam előtt látom, és a számban érzem a keserűgombából készült gőzölgő gombapaprikás ízét.
És emlékszem arra is, hogy csatornázás híján vödrökkel és kannákkal a keresztutcában lévő kerekes kúthoz jártunk vízért, melynek kerekét gyerekként mindig mi is forgatni akartuk. 
No meg, hogy a nyári melegben az a finom, friss, hideg víz minden üdítőnél többet ért.
Milyen távolinak és hihetetlennek tűnik mindez manapság! 

Egyrészt, hogy a víz nem a csapból folyt, hanem úgymond el kellett menni, meg kellett dolgozni érte. 
Másrészt, hogy a kút vize a környékkel közös volt és ingyenes.
Akárcsak a Bibliában szereplő ’élet vize’, mely valóságos és jelképes víz is egyben. 

Szimbolizálja az elvesztett édeni állapot helyreállítását (lásd: az édenkert folyói), 
a keresztséget, az Isten szavát, az evangéliumot, az örök életet, magát Jézust (Ján.4:10-14), a Szentlelket (Jn.7:39), azaz minden olyan dolgot, áldást, 
amely Istentől jön és, ami összekapcsol Ővele.

De amit mai Igénk is hangsúlyoz; ez a víz nincs ránk erőltetve, Isten nem önti ránk, 
lelki infúzióként nem köti és tölti belénk akaratunkon kívül a mennyei áldásokat. 
Ezért a vízért nekünk kell elmennünk a kereszthez. „Ha valaki szomjúhozik, jöjjön én hozzám, és igyék.” (Ján.7:37)

Uram! Köszönöm, hogy nem hagyod, hogy az irántad való szeretetem, lelkesedésem kiszáradjon, hogy a beléd vetett hitem elhervadjon. 
Köszönöm, hogy ma reggel is Nálad, az élet vizénél csordultig tölthetem a lelkem vedreit. Ámen.



💥Van Erőm - HŰSÉGES AT ÚR! ⭐

Hadd halljam minden reggel, hogy hűséges az Úr.
Talán nem is kell ennél nagyobb öröm, mint tudni azt, hogy hűséges az Úr, és hűséges lesz ezután is hozzánk, családunkhoz, szeretteinkhez.
Nincs könnyű dolgunk, hiszen a mostani időben nagyon nehéz megmaradni, hogy Istenről halljunk minden reggel. Ő, azonban nem feledkezik meg rólunk, keres bennünket, mi pedig készek kell legyünk befogadni mindazt, amit számunkra elkészített. 

A zsoltáros a következőket írja: „Hadd halljam minden reggel” – vagyis kéri Istent, hogy ne feledkezzen meg róla, hanem engedje meg, hogy minden reggel hallja: „Hűséges Istenem van, akiben bíznom kell...”

Ma tőled kérdezem: „Valóban elmondhatod, hogy Istenben bízol?”
Isten hűséges! – vagyis állandóan, minden percben velünk van, és bármi történik is az életünkben, 
Ő soha nem fog elhagyni, mert amit Isten megígért, azt meg nem szegi. 
Ha tehát bízunk Istenben, akkor meg fogja mutatni a helyes utat számunkra, és nem kell félnünk a holnaptól, nehézségektől, mert: Ha Isten velünk van, akkor senki nem lehet ellenünk.
A kérdés azonban az, hogy én akarok-e vele járni? 
Kész vagyok-e rábízni az egész életem, szeretteim életét?
A döntés rajtam áll!
Legyünk bátrak meghozni ezt a csodás döntést már a reggeli órákban.

A mai Van Erőm meghallgatható a következő linken:
https://youtu.be/cDgNYg1dg04

2024. május 28., kedd

💥Van Erőm - Reménnyel ajándékoz⭐

Isten azokon keresztül szól hozzánk, akiknek már szólt. 
Igéje által nem telik el úgy nap, hogy ne szólna a ma emberéhez is.
Valami csodálatos történik, amikor megtapasztaljuk, hogy Isten szava hogyan változtatja meg életünket; hogyan ad erőt, amikor már nincs.

Ő az, aki soha nem hagy egyedül harcolni és fáradozni, hanem segít.
Ő az, aki a feladatot is adja nekünk, de erőt is ad hozzá; mi több, velünk együtt végzi.
Mögöttünk és mellettünk is ott van.
Jézus Krisztus csodái nem csak Kapernaumban, Názáretben történtek meg, hanem még a jelenben is folytatódnak. 
Ott folytatódik, amikor Isten kegyelméből egy szeretett családtagunk gyógyultan távozhat az intenzív osztályról. 
Ott folytatódik, amikor hosszú hetek után, egy ember felkelhet az ágyából, és dicsérheti az Urat. 
Sőt, még ott is, amikor az emberi vigasztalás mit sem ér, de Jézus segít a gyász hordozásában. 
Ott folytatódik, amikor az emberek bizonyságot tesznek Jézusról, aki hűségesen betartotta ígéretét. 
Reményt adott, vigasztalást, szeretett. Új élet adott, amikor Isten megváltott gyermekeinek nevez bennünket. 

Jézus által megtudtuk, hogy Isten szeret, és gyengeségünk ellenére is kitart mellettünk.

A mai Van Erőm meghallgatható a következő linken:

2024. május 27., hétfő

🌹Kitartás és jutalom ⭐

,,💞Boldog ember az, aki a kísértésben kitart; mert minekutána megpróbáltatott, elveszi az életnek koronáját, amit az Úr ígért az őt szeretőknek.,, Jakab apostol levele 1. fejezet 12. vers

A világ egy része izgatottan készül most a párizsi olimpiára. 
A magyar rádió is több riportműsorral, archív felvételek lejátszásával hangol az eseményre. 
 Ezek közül csíptem el nemrég egy, Kemény Dénessel, a vízilabda válogatott volt szövetségi kapitányával készült interjút, akivel 2000-2008 között három olimpiai aranyat nyertünk.

Ami szavaiból megragadt, hogy nevéhez hűen ő a kemény munka híve. 
Így, a sikereket sem a szerencsének, a játékosok puszta tehetségének, hanem a kitartó, szorgalmas edzésmunkának tulajdonította. Emellett azt is elmondta, hogy szomorúan tapasztalja, hogy ugyanezeket az eredményeket manapság sokan a befektetett idő és energia nélkül akarják elérni.

S mi a helyzet velünk, akik nem az olimpiára, nem egy hervadó babérkoszorú, nem egy felejthető medalion elnyerésére készülünk? Mennyire vesszük komolyan és mennyire tesszük oda magunkat az örök élet koronájáért való küzdelemben? Vajon bennünket is beszippant a korszellem, hogy alig munkával akarunk nagy eredményt?

Nem imádkozunk, de olyan imatapasztalatokat szeretnénk, mint Illés. 
Nem tanulmányozzuk a Bibliát, mégis jobban akarjuk ismerni, mint, akik írták. 
Nem, vagy alig fordítunk időt az evangélium hirdetésére, az embertársaink felkarolására, de elvárjuk, hogy megteljenek az imaházaink.

Ezzel szemben Jakab azt írja, hogy csak az lehet boldog és győztes, aki a próbában kitart, aki aktívan részt vesz az edzésen.

Mire várunk tehát? „mi is, kiket a bizonyságoknak ily nagy fellege vesz körül, félretéve minden akadályt és a megkörnyékező bűnt, kitartással fussuk meg az előttünk levő küzdő tért. 
Nézvén a hitnek fejedelmére és bevégezőjére Jézusra” (Zsid.12:1-2)

Ámen!

⭐MINDIG MEGHALLGAT🌹

,, 💞Ne vess el orcád elől, szent lelkedet ne vedd el tőlem!,, Zsoltárok 51:13

A gyermekeimnek tanítom az imádkozást. Minden evésnél elmondjuk az "Édes Jézus légy vendégünk..." imát.
Kisfiam türelmetlenebb, ő már sokszor az elején mondja az áment, de a kislányom általában végigvárja.
Mindketten a maguk módján imádkoznak, és őszintén szólva nem hiszem, hogy bármelyikükét elvetné Isten. Szerintem mindkettőt hallja, és mosolyog rajtuk, majd jó étvágyat kíván nekik.

A zsoltárok imádságok, és mint imádság, bizonyos funkciót tölt be. 
Van hála, van áldás kérő, van bűnbánó...
A fenti részlet épp ez utóbbiból van. Ez kicsit más, mint az az ima, amit a gyerekeknek tanítunk.

Képzeljük el a helyzetet! Valaki úgy érzi, hogy Isten elfordult tőle, mert meggyűlölte mindazt, amit tett, sőt mi több, őt magát is.
Úgy érzi, hogy Isten teljes mértékben elhatárolódik, nem képes még rá sem nézni a zsoltárosra, Dávidra.
Sötétség, kétségbeesés, bánat, csüggedés lesz úrrá rajta, és nem tud szabadulni a rossz érzéseitől sem éjjel, sem nappal.

Isten szerintem meghallgatja az imákat!
Hiszek benne, hogy Ő figyel ránk, és hiszek benne, hogy mindig velünk van attól függetlenül, hogy mit tettünk, vagy hogy mit érzünk.
Hiszek benne, hogy Isten nem hagy el soha senkit.
Hiszek benne, hogy a bűnös mellett áll, még akkor is, amikor az teljesen el akar távolodni Tőle.
Hiszek benne, hogy a nevetőkkel együtt nevet, és amikor tenyerembe temetett arccal sírok, Ő velem zokog.

Dávidot nem hagyta el Isten. Nem ment messze tőle, de Dávid ezt épp nem érzi. 
Ki kell adja magából az érzéseit, és Isten hallja a fájdalmat, elfogadja, és enyhíti.
Isten sosem hagy el. Legyen bármekkora is a bűnöd, Ő ott áll melletted, és várja, hogy engedd hogy átöleljen.
Nem vet meg, és nem lök el magától, mert te vagy a szeretett gyermeke. 
Várja, hogy fájdalmaid, örömeid, életed minden részét megoszd Vele.

Imádkozz! Ne azért, mert kell, hanem azért, mert beszélgetni akarsz Istennel! Ő mindig meghallgat!

Szerző: Ömböli Dávid -

🌹SZOLGA VAGY BARÁT?⭐

,,💞Többé nem mondalak titeket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az Ura. 
Titeket azonban barátaimnak mondtalak, mert mindazt, amit az én Atyámtól hallottam, tudtul adtam nektek.,, János evangéliuma15:15

Ez az ige nehezen érthető azok számára, akik Istent egy távoli nagy főnöknek látják, aki megteremtette világot benne az embert, majd pályára helyezte mindkettőt. És időnként, amikor a helyzet megkívánja, helyes irányba tereli a pályáról letért teremtményeit.

Mikor Jézus eljött erre a földre egy másfajta istenképet mutatott meg az emberiségnek. Istennek a legemberközelibb arcát mutatta be, hogy a legapróbb kétséget is eloszlassa ezzel kapcsolatban, hogy isten egy önkényes uralkodó lenne. Isten a megmentő Isten, Isten a megváltási tervnek a ki gondolója, és ő az, aki megteszi az 1. lépést a bajba jutott ember felé.

Ezért mondja Jézus, hogy bár Isten mindenek fölött úr, mégis sokkal fontosabb neki társnak tekinteni az embert, mint szolgának. Vajon miért? Mert, ha barátnak tekintjük Jézust, akkor sokkal könnyebb megtenni, amiket ő parancsolt nekünk. Egy barátnak szeretetből engedelmeskedünk, szeretetből teszünk dolgokat. Nem azért tesszük, mert a főnöknek meg kell tenni, mert egy alá fölérendelt viszony van közöttünk. Jézusnak nem a pozíciónk féltése, anyagi megélhetésünk miatt kell megtenni, amit ő parancsolt, hanem azért, mert a barátainak nevez minket. Az a feladat, amit Isten ránk bízott, csak akkor teljesíthető igazán, ha ilyen kapcsolatba kerülünk Jézussal.

Ha Istennek barátságos arcát ismertetem meg az emberekkel, akkor valószínűleg nyitottabbak is lesznek arra, hogy meghallgassák életükre vonatkozó tanításait. Ha egy ilyen istenképet képviselt volna a kereszténység, akkor mennyivel több lelkes hívő lenne ma ezen a világon.

Legyél ma te is barátja Jézusnak, hogy másokat is barátságra tudj vezetni Jézussal!



⭐REGGELI CSENDESSÉG - 2024.05.27❣️

NE KORLÁTOZD ISTENT AZ ÉLETEDBEN!

- Reggeli elmélkedés egy kiválasztott szentírási rész alapján - Szerkesztő: Kertész Marika -
https://www.youtube.com/watch?v=hAdMxsi5AyM



💥Van Erőm - Hol van ez a hely?⭐

Bizonyára a következő szavak igazán felkeltik majd az érdeklődésedet: az ellenség feltétel nélküli szeretete; a kamat nélküli kölcsön; 
egy élet amikor már nem kell aggódni a mindennapi betevő falat vagy a ruházat miatt. 

Sokunkban felmerül a kérdés: hol van az a hely, ahol mindezek a csodálatos dolgok megvalósulhatnak?

Jézus üzenetének a lényege egyértelmű: ahelyett, hogy az emberi életfeltételeinkhez ragaszkodunk, szorgalmasan próbálunk minél többet dolgozni, vagy magunk erejében bízva a lehető legtöbbet várjuk el az élettől, inkább bízzuk rá magunkat Mennyei Atyánkra.

Engedjük, hogy Ő legyen a lendítő erő, amikor nehezen kelünk fel. Ő legyen a cél, amikor nem találjuk a kiutat az élet útvesztőiből. Ő legyen a biztonság, amibe kapaszkodhatunk, ha bajban vagyunk. 
Ő legyen a védelem, ha sérelmeket szenvedünk el. Ő legyen a minden számunkra.
A jutalom sem marad el. A hangsúly egy híres királyságon van, amely várja azokat az embereket, akik Istent keresik a hétköznapokban.

Olvassuk el újra a fejezet utolsó két versét, és reménységgel haladjunk újból előre: 
„Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek. 
Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.” (Máté 6,33-34)

A mai Van Erőm meghallgatható a következő linken:

2024. május 26., vasárnap

🌟 HÉTVÉGI ÉLŐ ISTENTISZTELETEK ❣️

SZOMBAT:

  • Dicsőség Háza Gyülekezet Cegléd & Kecskemét -
Vesd alá magad Istennek! Minél inkább az Ige alá veted a szavaidat, gondolataidat, látásmódodat. Annál kevésbé talál utat a tolvaj az életedhez! Ez áldás!
https://www.facebook.com/100075830838146/videos/303497736161013
  • Hit Gyülekezete Marosvásárhely -

VASÁRNAP:
  • KSzEVideo élő közvetítése
  • Agapé ÉLŐ 
https://www.youtube.com/watch?v=d0qgLQdsS9A
  • Belvárosi Gyülekezet Budapest
  • Vasárnap | Golgota Budapest LIVE
https://www.youtube.com/watch?v=SXm74i25kOU
  • Budapest-Fasori Református Egyházközségből
https://fasor.hu/gyulekezet/index.php?m=elokv
  • Istentisztelet – Pasaréti Református Gyülekezet
https://www.youtube.com/watch?v=4xqI3klNrLA
  • Kecskeméti Baptista Gyülekezet - élő közvetítés
  • Georgisz Szokalopulosz - Ceglédi Istentisztelet



🌹GYERMEKNAPRA ⭐

,, 💞Kisgyermekeket is vittek hozzá, hogy megérintse őket. 
Amikor a tanítványok ezt meglátták, rájuk szóltak, 
Jézus azonban magához hívta őket, és így szólt: Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa. 
Bizony mondom nektek, aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen nem megy be abba.,, Lukács evangéliuma 18:15-17

Állj! Ne küldjétek el őket! Miért gondoljátok azt, hogy ők nem valók ide? 
Azt hiszitek, nem értik, amit mondok? Hogy ez csak bizonyos felnőtteknek való? 
Az evangélium mindenkié. Az övéké is. És higgyétek el, sokkal jobban értik, sokkal többet értenek belőle, mint gondoljátok!

Engedjétek, hogy hozzám jöjjenek, hisz nekik is szükségük van Istenre! 
Szükségük van arra, hogy találkozzanak Vele, a szerető Atyával, hogy megismerjék Őt rajtam keresztül. 
Hogy lássanak egy másik példát amellett, akinek meg kell felelni, aki csak akkor fogad el, ha megtartják az összes kiegészítő, apró törvényt. Szükségük van arra, hogy lássák, van alternatíva. 
Van választás, van másik út. Szükségük van az én Atyámra, aki elfogad, aki felemel, aki azért küldött el, hogy megkeressem és megtartsam az elveszetteket. Szükségük van arra az Atyára, aki minden tetted ellenére szeret, visszafogad, és helyre akar állítani.

Engedjétek ide hozzám őket, nincs mitől félnetek! Engem ők nem zavarnak, sőt! 
Szeretném, ha úgy fogadnátok Isten szeretetét, ahogy ők. 
Szeretném, ha olyan nyitottsággal és bizalommal lennétek irántam és az Atya iránt, ahogy ők vannak. 
Szeretném, ha olyan mély kötődés alakulna ki köztünk és köztetek, mint ahogyan egy gyermek kötődik szerető szüleihez.

Az én Atyám várja őket, és velük együtt minden gyermekét, hogy áldást adhasson nekik, az Ő jelenlétét, a Vele való kapcsolatot. Hát ne tilts el senkit, se másokat, se magadat Isten országától!

💥Van Erőm - A FEJEZET VÉGE⭐

Márk evangéliuma 4. fejezetének utolsó verseiben arról olvasunk, hogy Jézus tanítványaival a túlsó partra igyekezett. 
Jézus a hajó hátsó részében aludt, a tanítványok meg szinte jajveszékelve költötték fel a Mestert, aki a következőt parancsolta a szélnek, viharnak: „Hallgass el, némulj meg!” (Márk 4,39) 

Jegyezzük meg jól Jézus szavait, mert a későbbiekben hasznát vehetjük.
Nyugalom, megkönnyebbülés, felüdülés, kikapcsolódás, áldott csend a lélekben – milyen szépen hangzik!
Jó pár fejezet elolvasására volt szükségem, míg megértettem a lényeget, amikor Jézus a következőt mondja: „Állhatatosságotokkal nyeritek meg majd a lelketeket.” (Lukács 21,19)

Ez azt jelenti, hogy meghúzom a határt. Azt jelenti, hogy nem törhetem állandóan a fejem a dolgaimon, és stresszelhetek, aggodalmaskodhatok, idegeskedhetek egész nap, remélve azt, hogy valami változni volt. 
Legfeljebb egyet fogok előre lépni, majd kettőt hátra.

Amikor jön a kísértés, hogy aggódnom, félnem kellene a holnap felől, vagy idegeskednem a munkám felől, akkor meghúzom a határt és ezt mondom: „Miért csüggedsz el, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert még hálát adok neki, szabadító Istenemnek!” (Zsoltárok 42,12)

Az elsődleges cél mindig Jézus legyen. Ha a vihart lecsendesítette, akkor az olykor háborgó lelkembe is nyugalmat hozhat.

A mai Van Erőm meghallgatható a következő linken: https://youtu.be/TxLxULS5ImA