2017. október 5., csütörtök

Az imameghallgatás feltételei

Időnként halljuk ezt a mondást: Túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. A reklámok nagy betűkkel hirdetnek lehetetlenül olcsó dolgokat, de amikor a kisbetűs részt is elolvassuk, rájövünk, hogy nem is olyan nagy üzletről van szó.


A keresztények újra és újra bátorítást kapnak, hogy imádkozzanak és vigyék Isten elé kéréseiket, és ő teljesíteni fogja.
De előbb vagy utóbb mi is találkozunk az apró betűs szöveggel, az imameghallgatás feltételeivel.
Azt a felszólítást kapjuk, hogy: „szüntelen imádkozzatok” (Thess 5:17), de arról is olvasunk, hogy a sok imádság értéktelen, ha nem megfelelően tesszük: „És mikor imádkoztok, ne legyetek sokbeszédűek”, (Mt 6:7).

Ezért nézzük meg a hatékony ima feltételeit:

1. Felismerni, hogy szükségben vagyunk:

Ha nincs igazán szükségünk Istenre és segítségére, miért is kérnénk Őt. Vannak olyan fizikai betegségben szenvedők, akik nem fogadják el, hogy orvosi segítségre lenne szükségük. Az ilyeneknek rosszabb állapotba kell kerülniük először, és csak azután lehet segíteni rajtuk.
Nem csak a világ, hanem a gyülekezet is hatalmas lelki szükségben van:
Jel 3: 17: „Gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem; és nem tudod, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás és szegény és vak és mezítelen”.
Fel kell ismernünk ezt, hogy a megfelelő segítséget kérhessük.

A fizikai élet példái segítenek abban, hogy miként ébredhet bennünk szomjúság, hogyan döbbenhetünk rá, szükségünk van Istenre. A só, a napfény és a mozgás tesz szomjassá. Azonosítsuk be ezeket a lelki életünk eszközeivel.

2. Kérni a segítséget:

Ez talán egyértelműnek tűnik, de Isten szeret válaszolni azoknak, akik kérnek. Ha kérünk és teljesíti, azt is bizonyítani tudjuk, hogy közösségünk van Vele és dolgozik életünkben. Jézus életében is látjuk ezt, amikor Lázár feltámasztásánál mondta:
Jn 11:41,42 „Atyám, hálát adok néked, hogy meghallgattál engem.Tudtam is én, hogy te mindenkor meghallgatsz engem; csak a körülálló sokaságért mondtam, hogy elhiggyék, hogy te küldtél engem.”

/A kérés megóv attól is, hogy később magunknak tulajdonítsuk a dicsőséget az eredményeinkért. Ugyanakkor emlékeztet bennünket arra is, hogy függő viszonyban vagyunk Istennel. Elismerjük, hogy Ő irányítja életünket./

3. Hit Istenben:

Zsid 11:6 „Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert a ki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ő létezik és megjutalmazza azokat, a kik őt keresik.” Azt mondja az ige , hogy azokat jutalmazza meg, akik Őt keresik. Hinnünk kell, hogy Ő létezik és azt is, hogy megjutalmaz, ha keressük. Az igazi hit az Adakozót keresi, nem az adományt.

Hit Istenben; ez nem azt jelenti, hogy hit egy megadott válaszban. Nem arról van szó, hogy megkapom, amit kértem. A hit bizalom abban, hogy Ő tudja, mire van szükségem, és a legjobbat teszi életemben.

4. Kitartás:

Sherry elvesztette a pénztárcáját. Barátaival imádkozott és elkezdték keresni. Egy idő után valaki azt javasolta: imádkozzunk újra. Ő így válaszolt: Miért lenne erre szükség? Azt gondolod, hogy nem hallotta Isten? Néhány hét múlva, végül meglett a pénztárca.

Kármel hegyén - miután a Baál papjai egész nap kiáltoztak - Illés egy egyszerű, rövid imádságot mondott, és Isten válaszolt (1Kir 18:36). De a történet tovább folytatódik. A hegy tetején egyedül imádkozott, hogy végre, három és félévi szárasság után, legyen eső. Hétszer imádkozott és küldte el a szolgáját, hogy nézze az eget, mire Isten válaszolt.

“Amikor Illés a Kármel hegy tetején az esőért imádkozott, hite próbára lett téve, de kitartott kérésében Isten előtt. Hat alkalommal imádkozott őszintén és nem volt jele annak, hogy könyörgése meghallgatásra talált, de erős hittel sürgette kérését a kegyelem trónja előtt. Ha a hatodik alkalom után, elcsüggedve feladta volna, imája nem hallgattatott volna meg, de kitartott mindaddig, amíg választ kapott.”

Azt látjuk ebben a történetben, hogy időnként Isten a kitartásunkat is kéri, hogy teljesíthesse kéréseinket.

5. A megbocsátás lelkülete:

A mintaima közepén olvassuk: “És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek;” (Mt 6:12). Jézus erről beszél az adós szolga példázatában.

Mt 18:34-35 „És megharagudván az ő ura, átadta őt a hóhérok kezébe, mígnem megfizeti mind, a mivel tartozik. Ekképpen cselekszik az én mennyei Atyám is veletek, ha szívetekből meg nem bocsátjátok, ki-ki az ő atyjafiának, az ő vétkeiket.,,

Ez a történet egy fontos alapelvet ismertet meg velünk. Mindaddig, amíg elfogadjuk Isten bocsánatát magunknak, addig megbocsátóak leszünk mások felé. Ha nem tudunk megbocsátani másoknak, ez azt jelenti, hogy nem fogadtuk el Isten bocsánatát.

Ő nem erőlteti bocsánatát senkire. Ha visszautasítjuk, tiszteletben tartja és visszatartja áldását életünkből. Isten itt nem csak felszínes megbocsátásról beszél:
“Ha szívetekből meg nem bocsátjátok”. Szívből csak úgy tudunk megbocsátani, ha szívből elfogadjuk Isten bocsánatát.

6. Menjünk oda, ahol az ima készül:

Hol készül az imádság? Először a belső szobánkban. A titkos imádság az első lépés a hatékony imaélethez. Akik titkon imádkoznak, nyilvánosan kapják meg jutalmukat.

A csoportos ima is nagyon fontos. Akik őszintén keresik az Istennel való kapcsolatot, ott találhatók az imaórákon. Az Ige arra hív, hogy együttesen is kérjük Istent. Mt 18:19. „Ismét, mondom néktek, hogy ha ketten közületek egy akaraton lesznek a földön minden dolog felől, a mit csak kérnek, megadja nékik az én mennyei Atyám”.

Az egyik oka a csoportos ima hatékonyságának, hogy Isten meg tudja oldani az egyik legnagyobb problémáját: az emberek maguknak tulajdonítják a dicsőséget azért, amit Isten tesz rajtuk keresztül. Ha többen imádkozunk ugyanazért, és Isten teljesíti, egyikünk sem tulajdoníthatja magának az eredményt

7. Mindenütt, mindenért, mindenkor imádkozzunk:

Minél többet osztunk meg életünkből Istennel, annál több választ, tanácsot és bölcsességet kapunk Tőle. Ő nem úgy tesz velünk, mint a mesében, hogy csak három kívánság teljesül. Életünk minden részét folyamatosan elé vihetjük.

A szüntelen imádság nem jelent szüntelen beszédet. Ha együtt vagyunk a barátunkkal, vagy házastársunkkal, nem kell feltétlenül állandóan beszélni. Időnként a csend által is kommunikálunk, vagy azzal, hogy közös munkát végzünk. Így van ez Istennel is.
Életünk láthatatlan társa lehet minden pillanatban.

8. Ima és munka:

Isten nem akarja, hogy remeték legyünk, elvonulva a világtól és csak imádkozzunk. Jézus a hegy és a tömeg között élt. Az emberek között töltötte a napot, de mindig talált időt - órákat - arra, hogy egyedül legyen Atyjával.

Az egyik leggyakoribb ok, amiért problémáink lehetnek az imaélettel, hogy nem dolgozunk. Ha fizikailag táplálkozni akarunk, úgy, hogy soha sem mozgunk, halálos következményekkel kell számolnunk. Így van ez a lelki életben is. Ahhoz, hogy egészséges legyen az imaéletünk, vállalnunk kell a keresztény szolgálatot. Az ima és munka egyensúlya fontos feltétele az imameghallgatásnak.

9. Kérjünk Jézus nevében: /NEM Mária és a szentek a közbenjárok, hanem JÉZUS!

TÉRJETEK MEG a tévtanításokból, mert magatokat csonkítjátok meg általa!


/Minden tiszteletem Máriáé, mint engedelmes, hűséges szolgálóleánya az Úrnak, mint édesanya iránt, aki átélte fia Jézus iszonyatos halálát és hite nem hagyta el! Mindazonáltal nem kapott olyan szerepet, hogy ,,közbejáró,,!!! 
Tévtanítás! Attól mert ezt tanultuk anno, az még nem jelenti azt, hogy jó és egy jobb meglátás után ne tudjuk elengedni azt ami téves! 
Ez is alázat kérdése! 
Nem az Egyházra, tanítódra, papodra tudsz mutogatni, ha nem hallgatattik meg imád, hanem egyedül magadra! 
Nem az Egyházad fog téged üdvözíteni, sem nem Mária, hanem egyedül csak Jézus! /  
Nem rájuk, vagy férjedre-feleségedre, apádra, anyádra, tudsz majd mutogatni majd, amikor Jézus előtt megállsz, ha nem sikerül az életed! Egyedül csak te magadra!
 Ami nincs a Bibliában, az Igében, az nincs is...!!
ÁMEN!-szerkesztő-

Nem mehetünk Isten elé a saját igazságunkkal. A mennyei bankba csak Jézus aláírásával mehetünk. Jézus nevében erő van, és az Ige arra tanít, hogy az Ő nevében tárjuk fel kéréseinket Istennek.

“Ámde Jézus nevében imádkozni többet jelent, mint nevét említenünk az ima elején és végén. Uralja Jézus lelkülete és indulata imánkat; ígéreteit hisszük, kegyelmében bizakodunk, és munkáját végezzük.”

Ahhoz, hogy így imádkozhassunk, közvetlen kapcsolatban kell lennünk Vele.

10. Hálaadás és dicséret:

A zsoltárok tele vannak Isten dicsőítésével. „Adjanak hálát az Úrnak az ő kegyelméért, és az emberek fiai iránt való csodadolgaiért.” (Zsolt 107:8;)

“Imáink és áhítataink ne csupán kérésből álljanak! Gondolataink ne csupán saját szükségleteinkre irányuljanak, hanem gondoljunk azokra a jótéteményekre is, melyeket elvettünk. Túl sokat sohasem imádkozunk, de hálánkkal gyakran takarékoskodunk. Napról napra részesülünk Isten kegyelmének ajándékaiban, és mégis mily kevés hálát tanúsítunk iránta, mily keveset magasztaljuk és dicsőítjük azért, amit velünk cselekedett.”

Miért olyan fontos a dicséret és a hálaadás? Mivel így a dicsőséget annak adjuk, Akit megillet, és nem tartjuk meg magunknak. Másrészről lehetetlen dicsőíteni Istent, és köszönetet mondani a sok jóért és közben szomorúnak és elégedetlennek maradni. Isten azt akarja, hogy örömet találjunk az Ô szolgálatában.

Az ige azt mondja, hogy maga Isten is örül rajtunk:
  „Az Úr, a te Istened közötted van; erős ő, megtart; örül te rajtad örömmel, hallgat az ő szerelmében, énekléssel örvendez néked”.(Sof 3:17).
 Ha Isten így gondol reánk, akkor válaszoljunk mi is úgy, hogy örömöt találunk Benne.
 Zsolt 37:4 "Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit”.

Farkas Győző-

Kigyűjtöttem egy-két Igét, mikor NEM hallgattatik meg az ima:

A bűnös életmódhoz való kötődésünk is akadályt jelent az imánk meghallgatásában.
“Ha hamisságra néztem volna szívemben, meg nem hallgatott volna az én Uram” (Zsolt 66:18).
“Valaki elfordítja az ő fülét a törvénynek hallásától, annak könyörgése is utálatos” (Péld 28:9).
“Járuljunk Hozzá igaz szívvel, hitnek teljességével, mint akiknek szívük tiszta a gonosz lelkiismerettől” (Zsid 10:22).

"Nem az úr keze rövid ahhoz, hogy megsegítsen, nem az ő füle süket ahhoz, hogymeghallgasson, hanem a ti bűneitek választottak el titeket Istenetektől, a ti vétkeitek miatt rejtette el orcáját előletek, és nem hallgatott meg." (Ésaiás 59:1-2)
Plusz a meg nem bocsátás is akadály!

Máté 5.24....„Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy embertársadnak valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki embertársaddal, aztán térj vissza és ajánld fel ajándékodat.,,

Mindazonáltal a töredelmes szívűeknek:

"Ó, könyörgést meghallgató, hozzád folyamodik minden test."-(Zsoltárok 65,3.) 

,,Tudjátok meg hát, hogy kedveltjévé választott az Úr; meghallja az Úr, ha hozzá kiáltok!,,
(Zsoltárok 4:4.)

Összefüggésében ismerd az Igét, ne egy-két igét kiragadva, mert azért van annyi vita keresztény-és keresztény között, ezért van ennyi felekezeti különbség és mindenki azt hiszi nála van az igazság csak...:( !

Apropo, vita...miért is van ellenszenves vita? Miért nem tud egy-két keresztény szeretettel megvitatni egy-egy kérdést??  Miért kell rögtön indulatosnak lenni és egy feltett kérdésért rögtön a fejét is levenni az illetőnek és megkérdőjelezni a kereszténységét! Jézus azt mondta, hogy én szelíd vagyok és alázatos! 
Úgy szólj hozzá, ahogy Jézus tenné!!! Úgy próbáljunk cselekedni, viselkedni ahogy Jézus tenné! Ha ezeket a szelídnek egyáltalán nem mondható véleményeket egy világi ember elolvassa, csak szégyellem, hogy keresztény oldalon ezt olvassa, ezt látja! Nem éppen csábító, hogy megtérjen közénk!
Lehet szelíden is határozott lenni...sőt...Az alázat pedig azt jelenti, hogy:
Senki sem tud mindent csak a teremtő Isten! Ezért minden meghallgatok, megvizsgálok, ami jó megtartom, ami nem elvetem...nem ezt tanította a nagy Tanítónk?
Ezek a kérdések, hozzászólások által is tanulunk, mindhalálig ez a dolgunk! -Ámen!

Zsoltárok könyve 17. rész:

1. Dávid imádsága. Hallgasd meg, Uram, az igazságot, vedd észre könyörgésemet, figyelmezzél imádságomra, mely nem jő csalárd ajakról.
2. A te orczádtól jőjjön ki ítéletem, a te szemeid hadd lássanak igazat.
3. Megpróbáltad az én szívemet, meglátogattál éjjel; próbáltál engem, nem találtál semmi rosszat; ha tán gondoltam is, nem jött ki a számon.
4. Az emberek cselekedeteinél a te ajkad igéjével vigyáztam az erőszakosnak ösvényeire.
5. Ragaszkodtak lépteim a te ösvényeidhez, nem ingadoztak lábaim.
6. Hívtalak én, mert te felelhetsz nékem, Istenem! Hajtsd hozzám füledet, hallgasd meg az én beszédemet.
7. Mutasd meg csudálatosan a te kegyelmedet, a ki megszabadítod jobboddal a te benned bízókat a támadóktól.
8. Tarts meg engemet, mint szemed fényét; szárnyaid árnyékába rejts el engemet.
9. A gonoszok elől, a kik pusztítanak engem; ellenségeim elől, a kik lelkendezve vesznek körül engem.
10. Megkövéredett szívöket elzárták, szájokkal kevélyen szólanak.
11. Körülvettek most minket mentünkben; szemeiket ránk szegzik, hogy földre terítsenek.
12. Hasonlók az oroszlánhoz, a mely zsákmányra szomjaz, és a rejtekhelyen ülő oroszlánkölyökhöz.
13. Kelj fel, oh Uram! Szállj vele szembe, terítsd le őt, szabadítsd meg lelkemet a gonosztól fegyvereddel;
14. Az emberektől, oh Uram, kezeddel, a világ embereitől! Az ő osztályrészük az életben van; megtöltötted hasukat javaiddal, bővölködnek fiakkal, a miök pedig marad, gyermekeikre hagyják.
15. Én igazságban nézem a te orczádat, megelégszem a te ábrázatoddal, midőn felserkenek.

Szerkesztő-



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése