2017. október 6., péntek

Csendes percek Istennel-Üres fészek

              „Nem maradok el tőled, nem hagylak el.”Józs 1,5

Vajon a rózsabokornak vannak tüskéi, vagy a tüskebokornak rózsái? Minden attól függ, honnan nézzük.
A tüskékkel teli nézőpontról tekintek rövidesen kiürülő fészkemre. Keményen igyekszem elűzni a gondolatot, hogy nemsokára egyedül maradok (a macskámmal!), mikor a fiam leérettségizik, és az idei nyártól kollégiumba költözik, mert felvették a főiskolára.
15 éve, mióta a férjem meghalt, csak mi ketten vagyunk.
Durva dolog egyedül felnevelni egy gyermeket. De életem legnagyobb öröme volt végignézni, ahogy a totyogó kisfiú kedves, rendes fiatalemberré serdül.

Gügyögése minden pillanatát élveztem, szerettem az autótologatást kísérő brüm-brüüüm-öket, de még a videó játékok hangját is, ami a szobájából kiszűrődik.
Könnyű filmekkel, mások szolgálatával, állandó nyüzsgéssel próbálom elvonni a figyelmemet a napról, amikor bepakolunk a kocsiba.
De végül elfáradok, s minden este álomba sírom magam.
Hogy miért fáj ennyire? Mert ha Nick elmegy, ezentúl egy személyre fogok főzni. Egy személyre fogok takarítani. Minden egyszemélyes lesz. Nem hallok szívemnek kedves hangokat, mikor hazaérkezem. Nem jön senki, hogy segítsen behozni a vásárolt holmit a kocsiból. Nem meséli el, mi történt ma az iskolában. Nem hallom a kacagást, ahogy a macskánkkal bolondozik.
Az elengedés és egyedül maradás gondolata mindig előcsalja a könnyeket, s a párnám újra lucskos lesz. Pedig nagyon ronda ilyenkor.
Azokon a napokon, mikor rám nehezednek a kiürülő fészekkel kapcsolatos gondolatok, reggel nem igyekszem kikelni az ágyból. Csak fekszem, és dagonyázom az önsajnálatban. Minek igyekeznék? Csak hogy induljon egy újabb nap, amelyik közelebb visz az elváláshoz?

De aztán egy keskeny fénysugár beóvakodik a szobába. Nyávogni kezd a macska, ki akar menni. A kamaszgyerek, aki még az enyém, eldönti, hogy éhes. Indul az élet.
Nincs idő tocsogó párnára, félig üres napra, tüskékkel teli rózsabokorra.
Ugrás ki az ágyból, fogadni kell az új napot a maga új kihívásaival. Ideje feltűzni a gyönyörű rózsákat a tüskebokorra.
- Isten szeret, örökké tartó szeretettel (Jer 31,3).
- A tenyerébe vésett (Ézs 42,16).
- Átsegít minden viharon (Mk 4,35-41).
- Csodásan megalkotott (Zsolt 139,14).
- Éjjel-nappal oltalmaz (Zsolt 121, 1-8)
- Megbocsátott, megtisztított (1 Jn 1-9).
- Ujjongva örül nekem (Zof 1,17).

Nem félig teli, hanem csordultig van az életem. Csak akarjam észrevenni, akarjak örülni Istennek és mindannak a gyönyörűségnek, amit ad nekem.
Fájnak a tüskék, de az élet tele van rózsákkal. Azt kérem mindegyikünknek, akik az üres fészekkel szembesülünk, engedjük, hogy eláradjon bennünk az Isten jósága fölött érzett öröm, és mindannak a jó illata, ami Tőle származik.
A gyermekek kirepülnek a fészekből, de Isten nem hagy el sohasem.

Uram, segíts, hogy meglássam a rózsákat a tüskék között. Arra akarok figyelni, hogy Te mindig velem maradsz, és vigyázol rám éjjel-nappal. Uram, hálás vagyok, hogy eddig a gyermekemmel lehettem. Köszönöm, Uram, hogy Hozzád tartozom, és hogy sosem vagyok egyedül. Jézus nevében, Ámen.


Csendes percek Istennel: A fájdalmas gyermekkor átalakítása egy céltudatos felnőttkorrá

,,Az Úrnak lelke nyugszik rajtam, mert felkent engem az Úr. Elküldött, hogy örömhírt vigyek az alázatosaknak, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak, és szabadon bocsátást a megkötözötteknek. Hamu helyett fejdíszt adok Sion gyászolóinak, gyászfátyol helyett illatos olajat, a csüggedés helyett öröméneket. Igazság fáinak nevezik őket, az Úr ültetvényének: őt ékesítik.,, (Ézsaiás könyve 61. rész, 1,3. vers)


Múlt héten Eszter királynőről írtam áhítatot. Nem vagyok még kész azonban arra, hogy magára hagyjam ezt a kis árva lányt, akiből egy gyönyörű, hatalommal rendelkező királynő vált. Amikor történetét olvasom, mindig megtelek reménnyel. Bár nem sokat tudunk Eszter szüleiről, arról azonban szól a Biblia, hogy unokatestvére, Márdokeus nevelte fel. A feljegyzések alapján, megállapíthatjuk, hogy nem voltak nők a környezetében, ennek ellenére egy bájos, szeretetre méltó, fiatal hölggyé cseperedett, megnyerve mindenki szívét, akivel kapcsolatba került.

Lehet, hogy a te gyermekkorod sem volt ideális. Talán egy alkoholista apád volt, vagy egyáltalán nem is volt egy apa jelen az életedben. Talán egy függőségektől megterhelt anyával éltél együtt, de az is lehet, hogy a szülő anyád elhagyott mielőtt megismerted volna. Szegénységben nőttél fel, vagy árva otthonban, esetleg nevelő szülők neveltek? A szüleid azt éreztették veled, hogy nem ajándék vagy számukra, csupán egy teher, akivel küszködniük kell? Bár az is lehet, hogy csodálatos gyermekkorod volt, de egészen biztos vagyok abban, hogy a környezetedben nem mindenki büszkélkedhet ezzel.

Arról szeretnélek biztosítani, hogy a gyermekkori emlékeidet Isten fel tudja és fel is fogja használni célja elérésében az Ő dicsőségére...de csak akkor, ha ezt megengeded neki. Nem az számít, hogy hogyan kezdted az életet, sokkal fontosabb, hogy miként fejezed be.

Pál apostol a következőt írta a Filippi beliekhez írt levelének 3. fejezetének a 14. versében: "egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért."

Pálnak fel kellett dolgoznia a múltját, hogy képes legyen betölteni amire Isten elhívta a jelenben.

Ehhez hasonlóan, ha a fájdalmas múltunkat magunk mögé tudjuk tenni, és engedelmeskedünk Isten tervének a jelenben, akkor egy gyümölcsöző, a feladatát betölteni képes, sok örömet adó felnőttkorunk lehet. A múlt nehézségeit a jelen szolgálatában tudjuk felhasználni. Isten a káoszt a reménység üzenetévé formálhatja. Ő egy megrettent kis árva lányt használt hatalmas tervében. Isten kész volt ezt megtenni Eszter királynőért. Ő érted is meg szeretné tenni ugyanezt.

Uram, Eszterhez hasonló életet szeretnék élni. Ez nem jelenti azt, hogy királynő akarok lenni, hanem a szolgád kívánok lenni, hozzá hasonlóan. Segíts kérlek, hogy ne a múltam sebeit nyalogassam, hanem arra tekintsek, hogy mit szeretnél, hogy elvégezzek a jelenben és a jövőben. Válassz engem. Küldj engem. Használj engem. Jézus nevében, Ámen.


(Forrás: November 20, 2013 Transforming a Painful Childhood into a Purposeful Adulthood, Sharon JaynesCopyrighted by Girlfriends in God, Inc. 2013
Used with permission  www.girlfriendsingod.com)

Kenneth E. Hagin-Parancsolt, hogy őrizzenek

,,Mert az Ő angyalainak parancsolt felőled, hogy őrizzenek téged minden utadon.,,- Zsoltárok 91,11

Én egy úttörő pünkösdi misszionáriustól hallottam ezt az esetet.

Az egyik szomszédos törzs elrabolt egy kislányt abból a törzsből, ahol ő misszionárius volt. A lány törzsébe tartozó emberek tudták, hogy ha nem kapják vissza őt sötétedés előtt, sohasem fogják már látni.

Így a misszionárius és egy bennszülött tolmács útra keltek a dzsungelen keresztül az emberrablók falujába. Mindenféle ajándéktárgyat vittek magukkal és alkudoztak a törzsfőnökkel a lány visszaadásáról, közben azonban éjszaka lett. 

Mivel éjszaka nem tudtak haladni a dzsungelben, kénytelenek voltak az emberrablók falujában maradni. A földön aludtak egy nádfedeles kunyhóban. Másnap dobok ébresztették őket. 
A tolmács azt mondta: a dobok azt jelentik, hogy meg fogják ölni őket. A törzsfőnök úgy döntött, hogy megtartja mind az ajándéktárgyakat mind a lányt. Aztán hallották amint az ellenséges bennszülöttek jönnek értük.

A misszionárius és a tolmács letérdelt, imádkoztak és átadták magukat Istennek. Majd a misszionárius azt mondta: „Ne várjuk meg őket. Menjünk ki. Én megyek előre.”
Csukott szemmel kilépett és várt. Az eltelt pár perc örökkévalóságnak tűnt a számára. Egy suhintással le tudták volna vágni a fejét. Ehelyett azonban jajgatást és nyögéseket hallott.
Amikor odanézett, a bennszülöttek valamennyien arccal a földön voltak. „Ezek ‘isten’-nek nevez-nek téged” — mondta a tolmács. „Azt mondják, hogy amikor kiléptél, két óriás is kilépett veled fehér ruhában, a kezükben hatalmas kard volt.”

Megvallás: Isten az Ő angyalainak parancsolt felőlem, hogy őrizzenek engem minden utamon.

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Valaki pedig iszik abból a vízből, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik” (János 4,14)

Aki az Úr Jézusban hívővé lett, az teljes megelégedést talál Nála a jelenre nézve és bőséges örömöt az örökkévalóságra nézve. A hívő nem az az ember, akinek napjai komorak, a vigasz fogyatékossága miatt; — akinek éjjele nem ér véget, a szívet emelő gondolatok hiánya miatt, mert Megváltójában az örömnek olyan kútfejére és a vigasznak olyan forrására talál, hogy folyton megelégedett és boldog. Állítsátok őt egy utálatos szemétdomb közepére, még ott is nemes társra talál. Űzzétek ki a sivár pusztaságba, égi mannát eszik, kergessétek ki őt a rokonai közül, a saját házából, ő mindazáltal talál „igaz barátot, ki jobban szeret és szilárdabban támogat a testvérnél.” Hervasszátok el valamennyitek indáját, az idők sziklája oltalmazó árnyékot nyújt neki. 
Ássátok alá minden földi reményének alapját, szíve mégis rendíthetetlen marad az Úrban való bizalomban. 

A szív telhetetlen sírüreg, míg be nem vonul abba az Úr Jézus, azután pedig egy csordultig teli pohárrá lesz. A Krisztusban olyan bőség van, hogy Ő egyedül mindene a hívőnek. A valóban szent érzelmű, annyira megelégszik a Jézusban található bőséggel, hogy soha sem szomjazik meg, ha csak azért nem, hogy nagyobb kortyokat ihasson az élő kútfőből. Ez ne a bágyadtság okozta szomjúság legyen, hanem az édes vágyakozás szülte szomjúság. Valami felségesnek fog előtted tűnni, Jézus szeretetének teljes élvezetéért esedezni. Egyszer valaki ezt mondta: „Sokszor és gyakran merítgettem vedremmel a forrásból, de most Jézus után való szomjúságom olyan elégedetlenné vált, hogy szeretném magát, a forrást ajkamhoz emelni és megszakítás nélkül kedvemre inni”. Ez-e a te szíved érzése is, kedves hívő keresztyén? Érzed, hogy Jézusban minden vágyad teljesült és hogy most nincs más kívánságod, mint többet tudni Őróla és Vele bensőbb közösségben állni? Akkor jöjj szüntelen e forráshoz és vedd az életnek vizét ingyen. 
Jézus nem fogja soha sem azt gondolni, hogy túl sokat veszel, hanem mindenkor szívélyesen fogad és mondja: „Igyál, igen csak igyál mindig, én szerelmesem és barátom”.

Jelenések könyve: Az első négy trombitaszó

Jelenések 8:6-12.

Isten a Jelenések könyvében többféle módon mutatta be a világtörténelmet és a kereszténységgel kapcsolatos események részeit, hogy amikor majd bekövetkeznek, ne ijedjünk meg, ne essünk pánikba. Szerette volna, ha ismernénk azt az időt, amiben élünk. Éppen ezért különféle formákban, más, és más képekkel illusztrálva mondta el azokat, amik majd történnek.

Először a levelek – amelyeket a hét gyülekezetnek küldött – mutatják be az egyház állapotát az apostoloktól egészen Jézus második eljöveteléig. Másodszor a pecsétek felnyitásával kísérte végig a történelmet az apostolok diadalmas szolgálatától egészen az Ő visszajöveteléig. A megszólaló trombiták is végigvezetnek bennünket a történelmen. Általában tömören fogalmaz, mégis találó szavakkal segít abban, hogy a történelmi eseményt behelyettesíthessük. Vannak, amik a kereszténységen belül, vannak, amik azon kívül történnek. A trombitaszók által megjelenített események kívülről támadják a hitehagyó kereszténységet.

Az első trombita megszólalásakor vérrel és tűzzel elegyített jégeső hull a földre. Ez jelképesen a nyugati gótok hódítását írja le, akik Alarich vezetésével 402-ben télen keltek át az Alpokon, elpusztították az itáliai városokat, végül 410 augusztusában kifosztották a fővárost, Rómát.

A második trombitaszó nyomán lángoló hegy esett a tengerbe. Ez a kép azt szeretné szemléltetni, hogy 455-ben a vandálok feldúlták Rómát, és a Földközi-tengert is teljes egészében elfoglalták, amivel a kereskedelmet felügyeletük alá vonták. A „mi tengerünk”, ahogy a rómaiak nevezték vandálok kezére jutott.

A harmadik trombita megszólalása után egy „üröm” nevű csillag esett le az égből a folyóvizekre. Ez tömören azt mutatja be, ahogy Attila a hunok királya vezette hadjáratait 451-től 453 tavaszán bekövetkezett haláláig. A hulló csillag démoni személyiségre utal. Attila az Ég fiának tartotta magát, s az Isten kardjáról szóló legenda is hozzá kötődik.

A negyedik trombita hangja után a Nap, a Hold és a csillagok harmadrésze elhomályosodott. Róma bukását jelképezi, ami a civilizáció elveszítését is magával hozta. Barbár népek és körülmények következtek évszázadokon át Európában. A herulok vezére Odoaker 476-ban végső csapást mért a Nyugatrómai birodalomra, amikor az utolsó nyugatrómai császárt, Romulus Augustulust lemondásra késztette, és helyére lépett. Róma fennhatósága alatt volt társadalmi szervezettség, kultúra, bizonyos rend, ami bukásakor megszűnt. A civilizáció fénye kialudt.

Minden pontosan úgy következett egymás után, ahogy a próféta leírta. Ez azt jelzi, hogy Isten kezében tartja a történelmet, és a Te sorsodat is. Tud mindenről, ami történt veled, és történni fog. Ha Ő ilyen mindentudó és hatalmas, legjobb, ha rábízod életedet. Mondd el imában, hogy szeretnéd, ha Ő irányítaná sorsodat.

Gyűrűs Panni-

E.W. Kenyon: Jézus csodálatos neve 1.rész

Előszó--Miért írtam ezt a könyvet

Ez az üzenet megpróbálja valóságossá tenni a modern egyház számára Isten Igéjének szinte teljesen ismeretlen rejtett gazdagságát.

A könyv írója éveken át úgy érezte, hogy a tanítványok olyan erővel rendelkeztek, ami számunkra
teljesen ismeretlen, és hogy ezzel az erővel ma is rendelkeznie kellene az egyháznak.
Hosszú időn keresztül kereste a megoldást erre a problémára, és hiszi, hogy ez a könyv felfedi majd e rejtett forrást.
Hisszük, hogy mások is építeni fognak erre az alapra, és hogy a mi Urunk visszajövetele előtt a
hívőknek legalább egy része a korai egyház erejének frissességében fog élni.
Ha segít neked ez a könyv, add tovább.

I. fejezet
1.Miért írtam ezt a könyvet?
Jónéhány évvel ezelőtt összejöveteleket tartottam Tennessee állam egyik városában. Egy délután,
amint éppen Jézus nevéről tanítottam, egy ügyvéd félbeszakított, és azt kérdezte:
— Ezzel azt akarod mondani, Jézus meghatalmazást, törvényes jogot adott nekünk, hogy használjuk az
Ő nevét?
Én azt válaszoltam:
— Testvérem, te ügyvéd vagy, én meg laikus. Te mondd meg: Jézus valóban meghatalmazást adott
nekünk?
Ő azt mondta:
— Ha hiszünk annak, ami le van írva, akkor Jézus meghatalmazást adott az egyháznak.
Majd azt kérdeztem tőle:
— Mi az értéke e meghatalmazásnak?
Ő azt válaszolta:
Ez attól függ, hogy mi van mögötte, mekkora hatalmat, mekkora erőt képvisel ez a név. 

Ezt követően elkezdtem kutatni, mekkora ereje és hatalma volt Jézusnak.
Majd megszületett ez a könyv 

2. Az Ő nevének értéke az Ő képességével mérhető, és mindaz, amit e név hordoz, hozzánk tartozik, mert Jézus megadta nekünk, hogy korlátok nélkül használjuk az Ő nevét.
János 16:24 Mostanáig semmit sem kértetek az Atyától az én nevemben: kérjetek és megkapjátok,
hogy a ti örömötök teljes legyen.
Jézus itt nemcsak megadja nekünk nevének használatát, hanem még azt is kijelenti, hogy azt az imát,
amit az Ő nevében mondunk el, Ő különleges figyelemmel fogadja. 

3.„Amit csak kérni fogtok az Atyától az én nevemben, megadja néktek.” 
Jézus azt mondja: Ti az Atyától kértek az én nevemben; én támogatni fogom azt, az Atya pedig meg
fogja adni nektek.
Ez tisztán jogi alapra helyezi az imát, mivel nekünk adta a törvényes jogot, hogy használjuk az Ő
nevét.
Ahogy élünk a kiváltságainkkal és jogainkkal az új szövetségben, és imádkozunk Jézus nevében, az
ima átkerül a kezünkből Jézus kezébe; ezt követően Ő felelősséget vállal érte, mi pedig tudjuk, hogy Ő azt
mondta: „Atyám, hálát adok Néked, hogy meghallgatsz engem, én tudom is, hogy Te mindenkor
meghallgatsz engem.”
Más szavakkal: tudjuk, hogy az Atya mindig meghallgatja Jézust, így amikor Jézus nevében
imádkozunk, az olyan, mintha maga Jézus imádkozna — Ő veszi át a mi helyünket.
Az ima mint hivatalos eljárás
Az imát ez nemcsak jogi alapokra helyezi, hanem hivatalos eljárássá teszi.
Amikor imádkozunk, átvesszük Jézus helyét, hogy beteljesítsük az Ő akaratát; Ő pedig átveszi a mi
helyünket az Atya előtt.
Ő azt mondta, hogy a nevét nemcsak imaéletünkben használhatjuk, hanem a körülöttünk levő
láthatatlan erők elleni harcban is.
„Azokat pedig, akik hisznek [szó szerinti fordításban: „a hívőket” — Isten minden gyermeke hívő]
ilyen jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek; új nyelveken szólanak, kígyókat vesznek föl; és ha
valami halálost isznak, meg nem árt nékik: betegekre vetik kezeiket, és meggyógyulnak.”
Itt felfedi a saját részét a nagy küldetésben.
Abban a nagy dokumentumban Jézus azt mondja: „Nékem adatott minden hatalom mennyen és
földön. Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket.
Imé, én tiveletek vagyok minden napon.”
Jézus az Ő nevének erejével és hatalmával van velünk.
Mit jelent a név az Atyának, az egyháznak és a sátánnak?
Az Atyának többet jelent, mint amit valaha is felfoghat ebből a szívünk vagy értelmünk; mégis, egy
keveset megsejthetünk abból a gazdagságból, amit az Atya elrejtett ebben a névben.
Először, Ő kiválóbb nevet örökölt az angyaloknál, mint elsőszülött Fiú.
Másodszor, Isten egy olyan nevet adott neki, amely minden név fölött való; hogy a Jézus nevére
minden térd meghajoljon mindhárom világban.
Harmadszor, győzelmével a bűn, a sátán, a betegség, a halál, a pokol és a sír felett olyan nevet szerzett,
amely minden név felett való.
Amikor Jézus törvényes jogot adott nekünk, hogy használjuk ezt a nevet, az Atya tudott mindarról,
amit ez a név magában foglal. Amikor az elnyomott lelkek suttogják e nevet imáikban, Ő nagy örömmel
ismeri el ezt a nevet. 

4. Értelmünk számára felfoghatatlan, hogy milyen lehetőségeket foglal magában ez a név, és amikor azt mondja az egyháznak: „Amit csak kérni fogtok az Atyától az én nevemben, megadja néktek” — ezzel egy
előre aláírt csekket ad át nekünk a menny minden erőforrásával, és arra kér minket, töltsük ki.
Nagyon megérné az egyháznak, ha elkezdené alaposan tanulmányozni Jézus erőforrásait, hogy
felmérhesse azt a gazdagságot, amit e név tartalmaz a számára ma.

Köszöntünk Szent Szellem!: NEM MÁGUS

"Baltazár, te nagy mágus! Tudom, hogy szent, Isteni Lélek van benned, és nincs olyan titok, amit ne tudnál megfejteni. Magyarázd meg azt a látomást, amelyet álmomban láttam!,,
(Dániel könyve 4:6; új protestáns fordítás)

Romona, egy körülbelül negyvenéves hölgy, aki éppen végzős volt az egyetem filozófia-pszichológia szakán, így panaszkodott nekem: "Manapság annyi misztikus, vallásos látnók, New Age-médium és önjelölt próféta van a világon, hogy fogalmunk sincs már, kiben bízhatunk! 

- "Hadd beszéljek neked egy férfiról, aki több mint 500 évvel Jézus földi születése előtt élt! - válaszoltam neki. - "Miért mennénk vissza olyan messzire? Miért nem hozol fel inkább egy közelebbi példát?" - ellenkezett, de közben láttam arcán az érdeklődést.

Gyorsan kértem a Szentlélek segítségét, és belekezdtem Dániel és Nabukodonozor király történetébe. - "Igen, ez valóban régen történt, de nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy pontosítsunk minden részletet, és bizonyítást nyerjen az, hogy Isten igazsága a sok hamisítvány közül is kitűnik."
Elmagyaráztam neki, hogy Nabukodonozor azért bízott Dánielben, mert hallotta Isten csodálatos szavát egy hatalmas állóképpel kapcsolatosan. A történet Dániel könyve 2. fejezetében található. - "Romona, ez az álom a nemzetek felemelkedését és bukását jövendöli meg - folytattam. - Ellenőrizhetünk minden történelmi információt, és azokból kitűnik, hogy Dániel próféciái sokkal hamarabb feljegyzésre kerültek, mint ahogy az ott leírt események közül az utolsók teljesedtek volna. Az olyan források, mint a holt-tengeri tekercsek és az a híres kézirat, amit Tischendorf gróf talált a Szent Katalin kolostorban, egyértelműen bizonyítják, hogy Dániel könyve valóban hiteles ótestamentumi könyv."
De az Úr nem csak az objektív tényeket szeretné megismertetni velünk. Dániel nem mágus volt, hanem Isten gyermeke, akit betöltött a Szentlélek. Ezért amikor megértette a próféciát, az Örökkévaló nevét áldotta érte. Elismerte, hogy a bölcsesség csakis tőle jött. Dániel áldotta, magasztalta és dicsőítette az Atyát, amikor felismerte nagyságát és mindenható voltát (Dn 2:20—23).
- "Ezt az ismertetőjegyet kell keresned! - tanácsoltam Romonának. - Egy valódi próféta szívében és életében látni fogod, hogy kizárólag az Úrnak ad dicsőséget, és Őt magasztalja fel. Kétségtelen bizonyítékát találod életében annak, hogy őszintén átadja magát Istennek."

Imádság a mai napra
"Uram, add, hogy bizalmamat erősen a Te bölcsességedre és hatalmadra alapozzam!"

Napi áhítat: Jézus és a levegő

Heti téma:

Olvasmány: Jn 3,5–15

Tanuld meghallani Isten Lelkének fuvallatát, hogy kinyithasd előtte lelkedet.
5„Jézus így felelt: „Bizony, bizony, mondom néked, ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. 6Ami testtől született, test az, és ami Lélektől született, lélek az. 7Ne csodálkozz, hogy ezt mondtam neked: Újonnan kell születnetek. 8A szél arra fúj, amerre akar; hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy: így van mindenki, aki a Lélektől született.” 9Nikodémus megkérdezte tőle: „Hogyan történhet meg mindez?” 10Jézus így válaszolt: „Te Izráel tanítója vagy, és ezt nem tudod? 11Bizony, bizony, mondom néked: amit tudunk, azt szóljuk, és amit láttunk, arról teszünk bizonyságot, de nem fogadjátok el a mi bizonyságtételünket. 12Ha a földi dolgokról szóltam nektek, és nem hisztek, akkor hogyan fogtok hinni, ha majd a mennyeiekről szólok nektek? 13Mert nem ment fel a mennybe senki, csak az, aki a mennyből szállt le, az Emberfia. 14És ahogyan Mózes felemelte a kígyót a pusztában, úgy kell az Emberfiának is felemeltetnie, 15hogy aki hisz, annak örök élete legyen őbenne.”
Magyarázat:

„Egy séta a jó levegőn nem tölti meg kegyelemmel a lelket, de amit az így nyert oxigén ad a testnek, az a kegyelem után a második legjobb dolog” – írta Spurgeon egy helyen. Ez a gondolata abban is segít, hogy a helyén tudjuk kezelni azt az ajándékot is, amit a minket körülvevő tiszta levegő jelent. 

Jézus ura az elemeknek, ura a levegőnek is. Volna-e erőnk az ő nevében tenni a levegő állapotának javulásáért? Például úgy, hogy autó helyett a közösségi közlekedést, biciklizést vagy gyaloglást választjuk, amikor csak lehet?
Akarunk-e úgy beszélni Jézusról egymással, mint akinek hatalmát meglátjuk az elemekben is? Merünk-e úgy beszélni róla másokkal, mint akiknek nem mindegy, hogy mi lesz a tiszta levegővel? A szél fú, ahova akar – mondja igénk.
Talán senkik sem várták úgy, hogy fújjon végre a szél, mint a londoniak 1952 decemberében. Ott akkor olyan sűrű volt a szmog, hogy a legrosszabb napokon a látótávolság tíz méter sem volt a városban, a közlekedés összeomlott, még a mentők sem tudtak közlekedni, az utcák kiürültek.
Öt nap után végre a szél kifújta a szennyezett levegőt Londonból.
Adja az Úr az ő Lelkének frissítő szelét, és tisztítsa meg a mi szívünk áporodott levegőjét is!

(Sinka Csaba)

Zsoltárok könyve 25. rész 5.vers


1. Dávidé. Hozzád emelem, Uram, lelkemet!
2. Istenem, benned bízom; ne szégyenüljek meg; ne örüljenek rajtam ellenségeim.
3. Senki se szégyenüljön meg, a ki téged vár; szégyenüljenek meg, a kik ok nélkül elpártolnak tőled.
4. Útjaidat, Uram, ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg engem.
5. Vezess engem a te igazságodban és taníts engem, mert te vagy az én szabadító Istenem, mindennap várlak téged.
6. Emlékezzél meg, Uram, irgalmasságodról és kegyelmedről, mert azok öröktől fogva vannak.
7. Ifjúságomnak vétkeiről és bűneimről ne emlékezzél meg; kegyelmed szerint emlékezzél meg rólam, a te jóvoltodért, Uram!
8. Jó és igaz az Úr, azért útba igazítja a vétkezőket.
9. Igazságban járatja az alázatosokat, és az ő útjára tanítja meg az alázatosokat.
10. Az Úrnak minden útja kegyelem és hűség azoknak, a kik szövetségét és bizonyságait megtartják.
11. A te nevedért, Uram, bocsásd meg bűnömet, mert sok az.
12. Kicsoda az, a ki féli az Urat? Megmutatja annak az útat, a melyet válaszszon.
13. Annak lelke megmarad a jóban, és magzatja örökli a földet.
14. Az Úr bizodalmas az őt félőkhöz, és szövetségével oktatja őket.
15. Szemeim mindenha az Úrra néznek, mert ő húzza ki a tőrből lábamat.
16. Tekints reám és könyörülj rajtam, mert árva és szegény vagyok.
17. Eláradtak szívemnek szorongásai, nyomorúságaimból szabadíts meg engem.
18. Lásd meg szegénységemet és gyötrelmemet; bocsásd meg minden bűnömet.
19. Lásd meg ellenségeimet, mert megsokasodtak, és gyilkos gyűlölséggel gyűlölnek engem.
20. Őrizd meg lelkemet és szabadíts meg engem; ne szégyenüljek meg, hogy benned bíztam.
21. Ártatlanság és becsület védelmezzenek meg engem, mert téged várlak.
22. Mentsd ki, Isten, Izráelt minden bajából.

2017. október 5., csütörtök

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„És ő felkelt, és evett és ivott; és ment annak az ételnek erejével negyven nap és negyven éjjel”  -(1 Királyok 19,8)


Minden erő, amit a mi kegyelmes Istenünktől kapunk, az Ő szolgálatára lesz adva, nem pajzánságra, sem dicsekedésre

Mikor a próféta a szén között sült pogácsát és fejénél a pohár vizet meglátta, mikor a fenyőfa alatt ült, az nem hozott neki kényelmet és azok által nem nyert kellemes nyugalmat, hogy magát felüdítse; hanem inkább parancsot kapott, hogy annak az ételnek erejével negyven nappal és negyven éjjel menjen az Isten hegyéig, a Hórebig. 
Mikor a Mester tanítványait enni hívta ezekkel a szavakkal: „Jöjjetek, ebédeljetek”, az ebéd megtörténte után ezt mondta Péternek: „Legeltesd az én juhaimat”. 
Azután még hozzáfűzte: „Kövess engem”. Így áll a dolog velünk is. 
Mi mennyei kenyeret eszünk, hogy erőnket az Úr szolgálatában használjuk el. Vacsorázni jövünk és megesszük a húsvéti bárányt, felövezett derékkal és pálcával kezünkben, hogy azonnal felkelhessünk, mihelyst éhségünket lecsillapítottuk. Némely keresztyén szeret Krisztus által élni, de arra nem sokat gondol, hogy Krisztusért éljen. A földnek az előkészület helyének kellene lenni a mennyre, s a menny éppen az a hely, ahol a szentek a legfelségesebben tápláltatnak, és legtöbb teendőt kapnak. Urunk asztalához ülnek és az Ő templomában szolgálnak Neki éjjel és nappal. 

Mennyei ételeket élveznek és tökéletességben szolgálnak az Úrnak. Kedves hívő keresztyén, azzal az erővel, melyet napról-napra Krisztustól kapsz, dolgozz Neki, a te Uradnak. Némelyikünknek még sokat kell tanulni Urunk szándékaira vonatkozólag, ami végett kegyelmével ajándékoz meg. 

Ne tartsuk vissza az igazság drága magvait, ahogy az egyiptomi múmia megtartotta a búzaszemeket évezredeken át anélkül, hogy alkalmat adott volna azoknak a fejlődésre: nekünk hintetni kell az igazságot és megöntözni. Mi célból küldi az Úr az esőt a szomjazó földre, miért adja az éltető napfényt? Nem azért-e, hogy azok a föld gyümölcseinek növekedését előmozdítsák, hogy az emberek dúsan tenyésszenek? 
Így táplálja és erősíti az Úr a mi lelkeinket is, hogy azután megújult erőnket az Ő dicsőségének előmozdítására fordítsuk.

Csendes percek: HŰSÉG ÖRÖKRE

1 Dávid imádsága. URam, hallgasd meg igaz ügyemet, figyelj esedezésemre! Ügyelj imádságomra, mert ajkam nem csalárd.
2 Tőled jön felmentő ítéletem, hiszen látja szemed az igazságot.
3 Megvizsgáltad szívemet, meglátogattál éjjel. Próbára tettél, nem találsz bennem álnokságot, nem jön ki ilyen a számon.
4 Bármit tettek az emberek, én a te beszédedre figyelve őrizkedtem az erőszakosok útjától.
5 Lépteim ösvényeidhez ragaszkodnak, nem inognak meg lépteim.
6 Hozzád kiáltok, mert meghallgatsz, Istenem. Fordítsd felém füledet, hallgasd meg beszédemet!
7 Tégy csodát híveddel, mert te megszabadítod azokat, akik jobbodhoz menekülnek támadóik elől.
8 Őrizz engem, mint szemed fényét, rejts el szárnyaid árnyékába
9 a bűnösök elől, akik erőszakoskodnak velem, halálos ellenségeim elől, akik körülfognak.
10 Konok szívük elzárkózik, szájuk gőgösen beszél.
11 Lépten-nyomon körülvesznek, arra igyekeznek, hogy földre terítsenek.
12 Olyanok, mint a zsákmányra vágyó oroszlán és a rejtekében lapuló oroszlánkölyök.
13 Lépj elő, URam! Szállj szembe vele, és terítsd le! Ments meg engem kardoddal a bűnösöktől!
14 Ments meg kezeddel az emberektől, a világ embereitől, URam, akik kiveszik részüket az életből! Töltsd meg hasukat azzal, amit nekik tartogatsz, lakjanak jól vele a fiaik is, és ami megmarad, hagyják gyermekeikre!
15 Én pedig meglátom orcádat, mint igaz ember, öröm tölt el, ha meglátlak, amikor fölébredek.
Zsolt 17.

,,Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el?,, (Zsolt 22,2)

Északi vidéken lakom, ahol a téli napok rövidek. A kopár, hideg szárazság, a lombjukat vesztett fák elmélyítik a sivárság érzését. Ez az évszak a nyomorúság és nehézségek idejére emlékeztet. Munkanélküliként több jelentkezővel kellett versengenem minden kínálkozó munkalehetőségért. Ha volt is kis pénzem, gyorsan elment. Barátaim elláttak bátorító szavakkal, de csak nagyon kevesen nyújtottak kézzel fogható segítséget.
Mielőtt felismertem volna, elöntött a depresszió sivársága, és nagyon elbátortalanodtam. A túlélés mindennapi céllá vált, de a túlélni akarásom a napok rövidülésével csökkent. Úgy tűnt, hogy elborít a sötétség.
Mivel már évek óta hittem az Úrban, amikor ijesztővé vált a helyzetem, az imádságból és a Szentírás olvasásából merítettem új erőt. A 22. zsoltár nagyon jól kifejezte az érzéseimet.
Elhagyatottnak érezve magamat, mint a zsoltáros, Istenhez kiáltottam. 
Imádkozva és olvasva a Szentírást, bizonyosságot nyertem arról, hogy Isten velem van. Isten hűséges jelenléte megerősített engem ebben a sivár életszakaszban.

A depresszióm nem illant el azonnal, a helyzetem sem lett mindjárt jobb, de Isten hűsége engem is megerősített. Egyre nagyobb bizonyosságot és magabiztosságot nyertem abban a hitben, hogy az Úr vezérelni fog majd az új ösvényeken.

Imádság: : Ó Istenünk! Köszönjük hűségedet! Segíts, hogy hűségesen szolgáljunk téged és másokat! Ámen.


Mivel Isten hűséges, én is hűséges lehetek. 

Gale Richards (Iowa, USA)

IMÁDKOZZUNK A DEPRESSZIÓS BARÁTAINKÉRT!



Napi áhítat: Jézus és a víz

Hét témája: Teremtés hete – Jézus és teremtményei

Olvasmány: Jn 4,1–15

Meg kell őriznünk földünk tisztavíz-készletét, hogy éljünk. És lelkünket is csak tiszta forrásból itassuk.
„Amikor pedig megtudta Jézus, hogy a farizeusok meghallották, hogy ő több tanítványt szerez és keresztel, mint János – 2bár maga Jézus nem keresztelt, hanem a tanítványai -, 3elhagyta Júdeát, és elment ismét Galileába. 4Samárián kellett pedig átmennie, 5és így jutott el Samária egyik városához, amelynek Sikár volt a neve. Ez közel volt ahhoz a birtokhoz, amelyet Jákób adott fiának, Józsefnek. 6Ott volt Jákób forrása. Jézus akkor az úttól elfáradva leült a forrásnál; az idő délfelé járt. 7Egy samáriai asszony jött vizet meríteni. Jézus így szólt hozzá: „Adj innom!” 8Tanítványai ugyanis elmentek a városba, hogy ennivalót vegyenek. 9A samáriai asszony ezt mondta: „Hogyan? Te zsidó létedre tőlem kérsz inni, mikor én samáriai vagyok?” Mert a zsidók nem érintkeztek a samáriaiakkal. 10Jézus így válaszolt: „Ha ismernéd az Isten ajándékát, és hogy ki az, aki így szól hozzád: Adj innom!, te kértél volna tőle, és ő adott volna neked élő vizet.” 11Az asszony így szólt hozzá: „Uram, merítő edényed sincs, a kút is mély: honnan vennéd az élő vizet? 12Talán nagyobb vagy te atyánknál, Jákóbnál, aki ezt a kutat adta nekünk, és aki maga is ebből ivott, sőt fiai és jószágai is?” 13Jézus így válaszolt neki: „Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, 14de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne.” 15Az asszony erre ezt mondta: „Uram, add nekem azt a vizet, hogy ne szomjazzam meg, és ne kelljen idejárnom meríteni.”


Magyarázat:

Ma a világ népességének egyharmada vízhiányban szenved, minden második ember olyan helyen él, ahol hat hónapon keresztül vízhiány van, s félmilliárd ember él olyan helyen, ahol a napi vízfogyasztás a duplája annak, amit vissza tudnak pótolni – mondta Áder János köztársasági elnök az ENSZ közgyűlésén New Yorkban 2016. április 21-én. Azóta sem változott ez a helyzet jelentősen. A Biblia korában élő keleti emberek is jól tudták, mi a szomjúság. Sőt Jézus is tudta. Vizet kér a samáriai asszonytól. Aztán hamarosan úgy beszél neki magáról, mint a vizek forrásáról. Bár ebben a beszélgetésben a továbbiakban a vízről lelki értelemben van szó, a természetes értelmezés is megáll továbbra is. Igaz a vizek Urára a zsoltár szava: „Te fakasztasz forrásokat a völgyekben, hogy folydogáljanak a hegyek között.” (Zsolt 104,10) Egy üdülőhelyen a zuhanyzókabinban egy kis szöveg volt felragasztva: azt kérték az ott tisztálkodóktól, hogy csak a tusolás elején és végén folyassák a vizet. Isten abban is bölcsességet tud adni nekünk, hogy azzal az ajándékkal, amit az édesvíz jelent a föld és lakói számára, felelősen, takarékosan bánjunk. Ez is Isten ajándéka, amivel jól kell sáfárkodnunk.

(Sinka Csaba)

Az imameghallgatás feltételei

Időnként halljuk ezt a mondást: Túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. A reklámok nagy betűkkel hirdetnek lehetetlenül olcsó dolgokat, de amikor a kisbetűs részt is elolvassuk, rájövünk, hogy nem is olyan nagy üzletről van szó.


A keresztények újra és újra bátorítást kapnak, hogy imádkozzanak és vigyék Isten elé kéréseiket, és ő teljesíteni fogja.
De előbb vagy utóbb mi is találkozunk az apró betűs szöveggel, az imameghallgatás feltételeivel.
Azt a felszólítást kapjuk, hogy: „szüntelen imádkozzatok” (Thess 5:17), de arról is olvasunk, hogy a sok imádság értéktelen, ha nem megfelelően tesszük: „És mikor imádkoztok, ne legyetek sokbeszédűek”, (Mt 6:7).

Ezért nézzük meg a hatékony ima feltételeit:

1. Felismerni, hogy szükségben vagyunk:

Ha nincs igazán szükségünk Istenre és segítségére, miért is kérnénk Őt. Vannak olyan fizikai betegségben szenvedők, akik nem fogadják el, hogy orvosi segítségre lenne szükségük. Az ilyeneknek rosszabb állapotba kell kerülniük először, és csak azután lehet segíteni rajtuk.
Nem csak a világ, hanem a gyülekezet is hatalmas lelki szükségben van:
Jel 3: 17: „Gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem; és nem tudod, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás és szegény és vak és mezítelen”.
Fel kell ismernünk ezt, hogy a megfelelő segítséget kérhessük.

A fizikai élet példái segítenek abban, hogy miként ébredhet bennünk szomjúság, hogyan döbbenhetünk rá, szükségünk van Istenre. A só, a napfény és a mozgás tesz szomjassá. Azonosítsuk be ezeket a lelki életünk eszközeivel.

2. Kérni a segítséget:

Ez talán egyértelműnek tűnik, de Isten szeret válaszolni azoknak, akik kérnek. Ha kérünk és teljesíti, azt is bizonyítani tudjuk, hogy közösségünk van Vele és dolgozik életünkben. Jézus életében is látjuk ezt, amikor Lázár feltámasztásánál mondta:
Jn 11:41,42 „Atyám, hálát adok néked, hogy meghallgattál engem.Tudtam is én, hogy te mindenkor meghallgatsz engem; csak a körülálló sokaságért mondtam, hogy elhiggyék, hogy te küldtél engem.”

/A kérés megóv attól is, hogy később magunknak tulajdonítsuk a dicsőséget az eredményeinkért. Ugyanakkor emlékeztet bennünket arra is, hogy függő viszonyban vagyunk Istennel. Elismerjük, hogy Ő irányítja életünket./

3. Hit Istenben:

Zsid 11:6 „Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert a ki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ő létezik és megjutalmazza azokat, a kik őt keresik.” Azt mondja az ige , hogy azokat jutalmazza meg, akik Őt keresik. Hinnünk kell, hogy Ő létezik és azt is, hogy megjutalmaz, ha keressük. Az igazi hit az Adakozót keresi, nem az adományt.

Hit Istenben; ez nem azt jelenti, hogy hit egy megadott válaszban. Nem arról van szó, hogy megkapom, amit kértem. A hit bizalom abban, hogy Ő tudja, mire van szükségem, és a legjobbat teszi életemben.

4. Kitartás:

Sherry elvesztette a pénztárcáját. Barátaival imádkozott és elkezdték keresni. Egy idő után valaki azt javasolta: imádkozzunk újra. Ő így válaszolt: Miért lenne erre szükség? Azt gondolod, hogy nem hallotta Isten? Néhány hét múlva, végül meglett a pénztárca.

Kármel hegyén - miután a Baál papjai egész nap kiáltoztak - Illés egy egyszerű, rövid imádságot mondott, és Isten válaszolt (1Kir 18:36). De a történet tovább folytatódik. A hegy tetején egyedül imádkozott, hogy végre, három és félévi szárasság után, legyen eső. Hétszer imádkozott és küldte el a szolgáját, hogy nézze az eget, mire Isten válaszolt.

“Amikor Illés a Kármel hegy tetején az esőért imádkozott, hite próbára lett téve, de kitartott kérésében Isten előtt. Hat alkalommal imádkozott őszintén és nem volt jele annak, hogy könyörgése meghallgatásra talált, de erős hittel sürgette kérését a kegyelem trónja előtt. Ha a hatodik alkalom után, elcsüggedve feladta volna, imája nem hallgattatott volna meg, de kitartott mindaddig, amíg választ kapott.”

Azt látjuk ebben a történetben, hogy időnként Isten a kitartásunkat is kéri, hogy teljesíthesse kéréseinket.

5. A megbocsátás lelkülete:

A mintaima közepén olvassuk: “És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek;” (Mt 6:12). Jézus erről beszél az adós szolga példázatában.

Mt 18:34-35 „És megharagudván az ő ura, átadta őt a hóhérok kezébe, mígnem megfizeti mind, a mivel tartozik. Ekképpen cselekszik az én mennyei Atyám is veletek, ha szívetekből meg nem bocsátjátok, ki-ki az ő atyjafiának, az ő vétkeiket.,,

Ez a történet egy fontos alapelvet ismertet meg velünk. Mindaddig, amíg elfogadjuk Isten bocsánatát magunknak, addig megbocsátóak leszünk mások felé. Ha nem tudunk megbocsátani másoknak, ez azt jelenti, hogy nem fogadtuk el Isten bocsánatát.

Ő nem erőlteti bocsánatát senkire. Ha visszautasítjuk, tiszteletben tartja és visszatartja áldását életünkből. Isten itt nem csak felszínes megbocsátásról beszél:
“Ha szívetekből meg nem bocsátjátok”. Szívből csak úgy tudunk megbocsátani, ha szívből elfogadjuk Isten bocsánatát.

6. Menjünk oda, ahol az ima készül:

Hol készül az imádság? Először a belső szobánkban. A titkos imádság az első lépés a hatékony imaélethez. Akik titkon imádkoznak, nyilvánosan kapják meg jutalmukat.

A csoportos ima is nagyon fontos. Akik őszintén keresik az Istennel való kapcsolatot, ott találhatók az imaórákon. Az Ige arra hív, hogy együttesen is kérjük Istent. Mt 18:19. „Ismét, mondom néktek, hogy ha ketten közületek egy akaraton lesznek a földön minden dolog felől, a mit csak kérnek, megadja nékik az én mennyei Atyám”.

Az egyik oka a csoportos ima hatékonyságának, hogy Isten meg tudja oldani az egyik legnagyobb problémáját: az emberek maguknak tulajdonítják a dicsőséget azért, amit Isten tesz rajtuk keresztül. Ha többen imádkozunk ugyanazért, és Isten teljesíti, egyikünk sem tulajdoníthatja magának az eredményt

7. Mindenütt, mindenért, mindenkor imádkozzunk:

Minél többet osztunk meg életünkből Istennel, annál több választ, tanácsot és bölcsességet kapunk Tőle. Ő nem úgy tesz velünk, mint a mesében, hogy csak három kívánság teljesül. Életünk minden részét folyamatosan elé vihetjük.

A szüntelen imádság nem jelent szüntelen beszédet. Ha együtt vagyunk a barátunkkal, vagy házastársunkkal, nem kell feltétlenül állandóan beszélni. Időnként a csend által is kommunikálunk, vagy azzal, hogy közös munkát végzünk. Így van ez Istennel is.
Életünk láthatatlan társa lehet minden pillanatban.

8. Ima és munka:

Isten nem akarja, hogy remeték legyünk, elvonulva a világtól és csak imádkozzunk. Jézus a hegy és a tömeg között élt. Az emberek között töltötte a napot, de mindig talált időt - órákat - arra, hogy egyedül legyen Atyjával.

Az egyik leggyakoribb ok, amiért problémáink lehetnek az imaélettel, hogy nem dolgozunk. Ha fizikailag táplálkozni akarunk, úgy, hogy soha sem mozgunk, halálos következményekkel kell számolnunk. Így van ez a lelki életben is. Ahhoz, hogy egészséges legyen az imaéletünk, vállalnunk kell a keresztény szolgálatot. Az ima és munka egyensúlya fontos feltétele az imameghallgatásnak.

9. Kérjünk Jézus nevében: /NEM Mária és a szentek a közbenjárok, hanem JÉZUS!

TÉRJETEK MEG a tévtanításokból, mert magatokat csonkítjátok meg általa!


/Minden tiszteletem Máriáé, mint engedelmes, hűséges szolgálóleánya az Úrnak, mint édesanya iránt, aki átélte fia Jézus iszonyatos halálát és hite nem hagyta el! Mindazonáltal nem kapott olyan szerepet, hogy ,,közbejáró,,!!! 
Tévtanítás! Attól mert ezt tanultuk anno, az még nem jelenti azt, hogy jó és egy jobb meglátás után ne tudjuk elengedni azt ami téves! 
Ez is alázat kérdése! 
Nem az Egyházra, tanítódra, papodra tudsz mutogatni, ha nem hallgatattik meg imád, hanem egyedül magadra! 
Nem az Egyházad fog téged üdvözíteni, sem nem Mária, hanem egyedül csak Jézus! /  
Nem rájuk, vagy férjedre-feleségedre, apádra, anyádra, tudsz majd mutogatni majd, amikor Jézus előtt megállsz, ha nem sikerül az életed! Egyedül csak te magadra!
 Ami nincs a Bibliában, az Igében, az nincs is...!!
ÁMEN!-szerkesztő-

Nem mehetünk Isten elé a saját igazságunkkal. A mennyei bankba csak Jézus aláírásával mehetünk. Jézus nevében erő van, és az Ige arra tanít, hogy az Ő nevében tárjuk fel kéréseinket Istennek.

“Ámde Jézus nevében imádkozni többet jelent, mint nevét említenünk az ima elején és végén. Uralja Jézus lelkülete és indulata imánkat; ígéreteit hisszük, kegyelmében bizakodunk, és munkáját végezzük.”

Ahhoz, hogy így imádkozhassunk, közvetlen kapcsolatban kell lennünk Vele.

10. Hálaadás és dicséret:

A zsoltárok tele vannak Isten dicsőítésével. „Adjanak hálát az Úrnak az ő kegyelméért, és az emberek fiai iránt való csodadolgaiért.” (Zsolt 107:8;)

“Imáink és áhítataink ne csupán kérésből álljanak! Gondolataink ne csupán saját szükségleteinkre irányuljanak, hanem gondoljunk azokra a jótéteményekre is, melyeket elvettünk. Túl sokat sohasem imádkozunk, de hálánkkal gyakran takarékoskodunk. Napról napra részesülünk Isten kegyelmének ajándékaiban, és mégis mily kevés hálát tanúsítunk iránta, mily keveset magasztaljuk és dicsőítjük azért, amit velünk cselekedett.”

Miért olyan fontos a dicséret és a hálaadás? Mivel így a dicsőséget annak adjuk, Akit megillet, és nem tartjuk meg magunknak. Másrészről lehetetlen dicsőíteni Istent, és köszönetet mondani a sok jóért és közben szomorúnak és elégedetlennek maradni. Isten azt akarja, hogy örömet találjunk az Ô szolgálatában.

Az ige azt mondja, hogy maga Isten is örül rajtunk:
  „Az Úr, a te Istened közötted van; erős ő, megtart; örül te rajtad örömmel, hallgat az ő szerelmében, énekléssel örvendez néked”.(Sof 3:17).
 Ha Isten így gondol reánk, akkor válaszoljunk mi is úgy, hogy örömöt találunk Benne.
 Zsolt 37:4 "Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit”.

Farkas Győző-

Kigyűjtöttem egy-két Igét, mikor NEM hallgattatik meg az ima:

A bűnös életmódhoz való kötődésünk is akadályt jelent az imánk meghallgatásában.
“Ha hamisságra néztem volna szívemben, meg nem hallgatott volna az én Uram” (Zsolt 66:18).
“Valaki elfordítja az ő fülét a törvénynek hallásától, annak könyörgése is utálatos” (Péld 28:9).
“Járuljunk Hozzá igaz szívvel, hitnek teljességével, mint akiknek szívük tiszta a gonosz lelkiismerettől” (Zsid 10:22).

"Nem az úr keze rövid ahhoz, hogy megsegítsen, nem az ő füle süket ahhoz, hogymeghallgasson, hanem a ti bűneitek választottak el titeket Istenetektől, a ti vétkeitek miatt rejtette el orcáját előletek, és nem hallgatott meg." (Ésaiás 59:1-2)
Plusz a meg nem bocsátás is akadály!

Máté 5.24....„Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy embertársadnak valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki embertársaddal, aztán térj vissza és ajánld fel ajándékodat.,,

Mindazonáltal a töredelmes szívűeknek:

"Ó, könyörgést meghallgató, hozzád folyamodik minden test."-(Zsoltárok 65,3.) 

,,Tudjátok meg hát, hogy kedveltjévé választott az Úr; meghallja az Úr, ha hozzá kiáltok!,,
(Zsoltárok 4:4.)

Összefüggésében ismerd az Igét, ne egy-két igét kiragadva, mert azért van annyi vita keresztény-és keresztény között, ezért van ennyi felekezeti különbség és mindenki azt hiszi nála van az igazság csak...:( !

Apropo, vita...miért is van ellenszenves vita? Miért nem tud egy-két keresztény szeretettel megvitatni egy-egy kérdést??  Miért kell rögtön indulatosnak lenni és egy feltett kérdésért rögtön a fejét is levenni az illetőnek és megkérdőjelezni a kereszténységét! Jézus azt mondta, hogy én szelíd vagyok és alázatos! 
Úgy szólj hozzá, ahogy Jézus tenné!!! Úgy próbáljunk cselekedni, viselkedni ahogy Jézus tenné! Ha ezeket a szelídnek egyáltalán nem mondható véleményeket egy világi ember elolvassa, csak szégyellem, hogy keresztény oldalon ezt olvassa, ezt látja! Nem éppen csábító, hogy megtérjen közénk!
Lehet szelíden is határozott lenni...sőt...Az alázat pedig azt jelenti, hogy:
Senki sem tud mindent csak a teremtő Isten! Ezért minden meghallgatok, megvizsgálok, ami jó megtartom, ami nem elvetem...nem ezt tanította a nagy Tanítónk?
Ezek a kérdések, hozzászólások által is tanulunk, mindhalálig ez a dolgunk! -Ámen!

Zsoltárok könyve 17. rész:

1. Dávid imádsága. Hallgasd meg, Uram, az igazságot, vedd észre könyörgésemet, figyelmezzél imádságomra, mely nem jő csalárd ajakról.
2. A te orczádtól jőjjön ki ítéletem, a te szemeid hadd lássanak igazat.
3. Megpróbáltad az én szívemet, meglátogattál éjjel; próbáltál engem, nem találtál semmi rosszat; ha tán gondoltam is, nem jött ki a számon.
4. Az emberek cselekedeteinél a te ajkad igéjével vigyáztam az erőszakosnak ösvényeire.
5. Ragaszkodtak lépteim a te ösvényeidhez, nem ingadoztak lábaim.
6. Hívtalak én, mert te felelhetsz nékem, Istenem! Hajtsd hozzám füledet, hallgasd meg az én beszédemet.
7. Mutasd meg csudálatosan a te kegyelmedet, a ki megszabadítod jobboddal a te benned bízókat a támadóktól.
8. Tarts meg engemet, mint szemed fényét; szárnyaid árnyékába rejts el engemet.
9. A gonoszok elől, a kik pusztítanak engem; ellenségeim elől, a kik lelkendezve vesznek körül engem.
10. Megkövéredett szívöket elzárták, szájokkal kevélyen szólanak.
11. Körülvettek most minket mentünkben; szemeiket ránk szegzik, hogy földre terítsenek.
12. Hasonlók az oroszlánhoz, a mely zsákmányra szomjaz, és a rejtekhelyen ülő oroszlánkölyökhöz.
13. Kelj fel, oh Uram! Szállj vele szembe, terítsd le őt, szabadítsd meg lelkemet a gonosztól fegyvereddel;
14. Az emberektől, oh Uram, kezeddel, a világ embereitől! Az ő osztályrészük az életben van; megtöltötted hasukat javaiddal, bővölködnek fiakkal, a miök pedig marad, gyermekeikre hagyják.
15. Én igazságban nézem a te orczádat, megelégszem a te ábrázatoddal, midőn felserkenek.

Szerkesztő-



Istenem változtass meg engem!

"Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!" -(Zsoltár 51:12)

A világban élő ember saját erejére, értelmére támaszkodik! Míg rá nem jön egyszer arra, hogy egyedül nem megy...még a ,,hitetlen,, ember is amikor bajban van Istenhez kiállt, aztán szépen elfejeti amikor kisimulnak a bajok!

Ilyen az ember mindaddig, míg Isten Igéje meg nem győzi. 
Szépen mondja a Biblia, hogy "az atyáitoktól való hiábavaló életetekből váltott meg." (1Pt 1:18) 

Csak azt az egyet akarja, hogy engem-téged megváltoztasson! Jobban akarja, mint a reggeli napfényt, mint a holdfényt. Ezt akarja legjobban, hogy engem megváltoztasson. 
Nem teszi meg, ha nem egyezek bele! Ez egy alapvető tanítása a Bibliának, szabad-akaratra teremtette az Úr gyermekeit! 



"Hagyjatok fel vétkeitekkel, amelyeket elkövettetek, és újuljatok meg szívetekben és lelketekben! Miért halnátok meg Izráel háza?" (Ezékiel 18:31)

"Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek:  eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek." (Ezékiel 36:26)

Ez a szeretet hódítása. Ha valakit erőszakkal adnak férjhez, annak olyan lesz a házassága. Csupa nyomorúság! Isten nem akar ilyen frigyet! Azt akarja, hogy én kérjem, én is akarjam. Én nem tudok magammal tenni semmit. Ő akar és tud.
Nekem kérni kell és elfogadni. "Istenem változtass meg engem! Cseréld ki a szívemet!" 

Akkor Ő így szól: Hajlandó vagy te a régiről lemondani? Megtagadod, megbántad azt a sok mérget, ami benne termett?
- Ó, Uram nem voltam én olyan rossz ember.... hát, ha már mégis... akkor cseréld ki! 

Kérni kell! Az Úr Jézus megígérte, hogy aki kér, az mind kap. Azt szeretné, hogy teljesen szabadon adjam magam az Ő kezébe. Tegyen velem, amit akar! Ki fogja a szívünket cserélni. Megváltozik az egész életfelfogás, a gondolkodás. 
A legelső helyre most már az Atya és az Úr Jézus kerül.

Ehhez első a megtisztulás, bűnvallás, bűnrendezés, megbocsátás! Ez ne ,,valláskodásból,, kell, hogy fakadjon! TELJES szívből kell megtenni, hisz az ÚR a szíveket vizsgálja! 
Csak, ha a szíved tiszta és szabad, üres a múlt terheitől, fájdalmától, mert a bűn teher, a meg nem bocsájtás pedig sebeket ad, ami fájdalmat okoz!

Ehhez segítség egy ima:
Ím, nagy Isten… 

1. Ím, nagy Isten, most előtted szívem kitárom, Menedékem nincs sehol e földi határon; Ha te nem jössz bánatomra biztató szóval, Italom könny, a kenyerem keserű sóhaj. 
2. Ha a világ nem tudná is számos bűnömet, Teelőled elrejtenem semmit sem lehet; Látja Lelked minden bűnöm, melynek átka sújt: Vedd le rólam, ó, Úr Isten, vedd le ezt a súlyt! 
3. Jézusomra föltekintek a kereszt alatt, Nincs szívemnek nyugodalma vétkeim miatt; Ó, ne büntesd, Uram, azt, kit megtört a bánat: Szálljon reám irgalmadból béke, bocsánat! 
4. Szent Fiadért, ki engemet vérén megváltott, Hallgass meg, ha bűnbánattal hozzád kiáltok! Vigaszoddal térj kegyesen beteg szívemhez, Hozzád térő gyermekednek, Atyám, kegyelmezz! (Egyik legszebb bűnvallás)

Zsolt 51:
Könyörülj rajtam kegyelmeddel, Istenem, töröld el hűtlenségemet nagy irgalmaddal! 
Teljesen mosd le rólam bűnömet, és vétkemtől tisztíts meg engem! Mert tudom, hogy hűtlen voltam, és vétkem mindig előttem van. 
Egyedül ellened vétkeztem, azt tettem, amit rossznak látsz. Ezért igazad van, ha szólsz, és jogos az ítéleted. 
Lásd, én bűnben születtem, anyám vétekben fogant engem. Te pedig a szívben levő igazságot kedveled, és a bölcsesség titkaira tanítasz engem. Tisztíts meg izsóppal, és tiszta leszek, moss meg engem, és fehérebb leszek, mint a hó. 
Engedd, hogy vidámságot és örömöt halljak, és megújuljanak tagjaim, amelyeket összetörtél.
Rejtsd el orcádat vétkeim elől, töröld el minden bűnömet! Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem! 
Ne vess el orcád elől, szent lelkedet ne vedd el tőlem!
Vidámíts meg újra szabadításoddal, támogass, hogy lelkem készséges legyen,
hogy taníthassam utaidra a hűtleneket, és a vétkesek megtérjenek hozzád.

Ámen.

Jézus véred megtisztít, 
Véred ad új életet, 
 Véred tesz ma szabaddá, értem folyt e drága vér. 
Így a lelkem fehér, mint a hó, mint a hó,


Megvallás:
Az, hogy mind testemmel, mind lelkemmel, életemben is, meg halálomban is nem a magamé vagyok, hanem az én hűséges Üdvözítőmnek, a Jézus Krisztusnak a tulajdona. 
Aki az Ő drága vérével minden bűnömért tökéletesen megfizetett. És engem az ördögnek minden hatalmából megszabadított. 
És úgy megőriz, hogy egyetlen hajszál sem eshetik le fejemről mennyei Atyám akarata nélkül. 
Sőt minden dolognak is üdvösségemet kell szolgálni. Ezért biztosít engem Szellemével/ Szent Lelkével az örök élet felől. 
És szív szerint hajlandóvá és késszé tesz arra, hogy ezután Őneki éljek. 

,, Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. ,, Jn3,16

Értem folyt a vér:

Ámen!

Zsoltárok könyve 51. rész 12.vers


1. Az éneklőmesternek; Dávid zsoltára;
2. Mikor ő hozzá ment Nátán, a próféta, minekutána Bethsabéval vétkezett.
3. Könyörülj rajtam én Istenem a te kegyelmességed szerint; irgalmasságodnak sokasága szerint töröld el az én bűneimet!
4. Egészen moss ki engemet az én álnokságomból, és az én vétkeimből tisztíts ki engemet;
5. Mert ismerem az én bűneimet, és az én vétkem szüntelen előttem forog.
6. Egyedül te ellened vétkeztem, és cselekedtem azt, a mi gonosz a te szemeid előtt; hogy igaz légy beszédedben, és tiszta ítéletedben.
7. Ímé én vétekben fogantattam, és bűnben melengetett engem az anyám.
8. Ímé te az igazságban gyönyörködöl, a mely a vesékben van, és bensőmben bölcseségre tanítasz engem.
9. Tisztíts meg engem izsóppal, és tiszta leszek; moss meg engemet, és fehérebb leszek a hónál.
10. Hallass örömet és vígasságot velem, hogy örvendezzenek csontjaim, a melyeket összetörtél.
11. Rejtsd el orczádat az én vétkeimtől, és töröld el minden álnokságomat.
12. Tiszta szívet teremts bennem, oh Isten, és az erős lelket újítsd meg bennem.
13. Ne vess el engem a te orczád elől, és a te szent lelkedet ne vedd el tőlem.
14. Add vissza nékem a te szabadításodnak örömét, és engedelmesség lelkével támogass engem.
15. Hadd tanítsam a bűnösöket a te útaidra, hogy a vétkezők megtérjenek hozzád.
16. Szabadíts meg engemet a vérontástól, oh Isten, szabadításomnak Istene! hogy harsogja nyelvem a te igazságodat.
17. Uram, nyisd meg az én ajakimat, hogy hirdesse szájam a te dicséretedet.
18. Mert nem kivánsz te véresáldozatot, hogy adnék azt, égőáldozatban sem gyönyörködöl.
19. Isten előtt kedves áldozatok: a töredelmes lélek; a töredelmes és bűnbánó szívet oh Isten nem veted te meg!
20. Tégy jól a te kegyelmedből a Sionnal; és építsd meg Jeruzsálem kőfalait.
21. Akkor kedvesek lesznek előtted az igazságnak áldozatai; az égő és egész áldozat: akkor a te oltárodon áldoznak néked tulkokkal.

********************************

//: Teremts bennem tiszta szívet Ó, Uram! Az erős lelket újítsd meg bennem! 

:// Ne vess el engem a Te orcád elől, Szent lelked ne vond meg tőlem! 
Támogass az engedelmesség lelkével, Szabadításod örömét add nekem!

https://www.youtube.com/watch?v=qy4Dk1MSEuU


Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Az égből letekint az Úr, látja az emberek minden fiát.” -(Zsoltárok 33,13)


Talán semmiféle képies beszéd sem mutatja nekünk oly kegyelem dús fényben Istent, mintha az van felőle mondva, hogy leszáll trónjáról és eljön a mennyből, megfigyelni részvéttel az emberek szenvedéseit és szívére venni az emberek fiainak nyomorúságát.
Mi szeretjük Őt, mert mikor Sodoma és Gomora istentelenséggel megtelt, nem pusztította el e városokat mindaddig, míg személyes meglátogatásával meg nem mutatta kegyelmét nekik. Nem tehetünk mást, ki kell tárni szívünket Urunk iránt való szeretetben, ki a legnagyobb dicsőségből lehajtja fülét hozzánk és a halandó bűnös ajkára teszi, kinek elbágyadt lelke engesztelésért és békéért sóvárog. Mi mást tehetnénk, mint Őt szeretni, mivelhogy tudjuk, hogy még fejünk hajszálait is számon tartja, minden léptünkre figyel és igazgat minden újainkon? Kiváltképpen feltűnik előttünk ez az igazság és meghatja szívünket, ha meggondoljuk, mily figyelmes Ő teremtményeinek nemcsak ideig tartó szükségeire, hanem egész különösképpen szellemi gondjaira is. Jóllehet mérhetetlen távolság van a véges teremtmény és a végtelen Teremtő között, mégis elszakíthatatlan kötelékkel vannak egymáshoz kötve.
Ha egy könny hull szemedből, ne hidd, hogy Isten nem veszi azt észre. Mert „miképpen könyörül atya az ő fiain, azonképpen könyörül az Úr az őt félőkön”. Sóhajaid megindíthatják Jehova szívét; suttogásaid ajkadhoz vonják füleit; imád megállíthatja kezét; hited mozgásba hozhatja karjait.
Ne képzeld, hogy Isten a magasságban trónolva nem gondol rád és nem kíséri figyelemmel lépteidet. Az Úr rád tekint, akármilyen szegény és nyomorult vagy is. „Mert az Úrnak szemei nézik a földet, hogy megerősítse azokat, akik teljes szívvel szeretik Őt.”

„Ő lépteidre figyel;
Lásd, miként vigyáz szeme!
Bárhova mész, nem hagy el,
Veled van hűen őrködve.
Az Ő erős karjával
Védelmez biztonsággal.”

2017. október 4., szerda

Napi Gondolatok Reinhard Bonnkétól

Csak Isten képes üdvözíteni. 

Ha Őt nem izgatta volna a dolog, elvesznénk. Ő az egyetlen, akinek az utunk végén majd számot kell adnunk. Csak az számít, Ő mit gondol rólunk. Ha Ő elítél, mit számít minden más vélemény? Ha Ő nem bocsát meg, mit számít, ha bárki más megbocsát? Ha a Legfelsőbb Bíróság felmentő ítéletet hozna is, ha a sértett fél ki is mondaná: „megbocsátok”, még mindig szembe kell nézni Istennel. A bűnösök végül mind megállnak a Bíró előtt, meztelenül és szégyenkezve, mint Ádám és Éva az Éden kertjében. Mivel takarják majd el meztelenségüket? Az elismerő okleveleikkel, a gyászszertartásukon elhangzott méltatásuk füge faleveleivel? A világ elismerése, tapsa, méltatása és kitüntetése itt már semmit nem ér.
De hála Istennek a „nagy üdvösségért” (Zsidó levél 2,3), hogy Ő maga készítette el számunkra az üdvösség ruháját, amely a legdrágább anyagból készült, és a Golgotán lett láthatóvá Jézus Krisztus által!
Legyetek áldottak! REINHARD BONNKE

Napi Gondolatok Reinhard Bonnkétól

Jézust gonosz emberek elfogták, halálra ítélték, majd megfeszítették – törvénytelenül és igazságtalanul, Őt, az Ártatlant. 

Nem az lett volna az igazságos, ha a Menny megtorolta volna a halálát? Jézus azonban nem bosszúért kiáltott, hanem így imádkozott: „Atyám, bocsáss meg nekik!” (Lukács 23,34) 
Még azok is bűnbocsánatot nyertek Jézus imádsága nyomán, akiknek a lelkén száradt a meggyilkolása, legyenek azok zsidók, rómaiak vagy görögök. Vére, amelyet kiontottak, az ő megváltásukért is folyt. Azon a kereszten nyertek bocsánatot a bűneikre, amelyet ők maguk állítottak. Az üdvösségük, és a miénk is azzal az isteni tollal íródott, amelyhez Jézus drága vére volt a tinta. Ahelyett, hogy bosszút állt volna a bűneinkért, megengedte, hogy ráhulljon minden bosszú, amelyet mi érdemeltünk volna. Ő volt az a hatalmas és végső áldozat, amely örökre megállította a véres bosszúk sorozatát! Jézus saját vérét ajánlotta fel, hogy véget vessen minden ellenségeskedésnek. 
Pál apostol ezt így fejezte ki: „Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával” (2 Korinthus 5,19).
„Mert tetszett az egész teljességnek, hogy benne lakjék, és hogy általa békéltessen meg önmagával mindent, a földön és a mennyben, úgy, hogy békességet szerzett a keresztfán kiontott vére által” (Kolossé 1,19-20).
 „Mert ő a mi békességünk, aki a két nemzetséget eggyé tette, és az ő testében lebontotta az elválasztó falat, az ellenségeskedést, és eljött, és békességet hirdetett nektek, a távoliaknak, és békességet a közelieknek” (Efézus 2,14 és 17). 

Legyetek áldottak! REINHARD BONNKE

Napi áhítat: Jézus és a föld

Hét témája: Teremtés hete – Jézus és teremtményei

Olvasmány: Mt 27,45–54-/link, rá tudsz kattintani/


Az egész föld, az egész teremtettség együtt rezdül az ember sorsával.
45„Tizenkét órától kezdve három óráig sötétség lett az egész földön. 46Három óra tájban Jézus hangosan felkiáltott: „Éli, éli, lamá sabaktáni!” azaz: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engemet?” 47Néhányan az ott állók közül, akik hallották ezt, így szóltak: „Illést hívja.” 48Egy közülük azonnal elfutott, hozott egy szivacsot, megtöltötte ecettel, nádszálra tűzte, és inni adott neki. 49A többiek pedig ezt mondták: „Hadd lássuk, eljön-e Illés, hogy megmentse.” 50Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét. 51És íme, a templom kárpitja felülről az aljáig kettéhasadt, a föld megrendült, és a sziklák meghasadtak. 52A sírok megnyíltak, és sok elhunyt szentnek feltámadt a teste. 53Ezek kijöttek a sírokból, és Jézus feltámadása után bementek a szent városba, és sokaknak megjelentek. 54Amikor pedig a százados és akik vele őrizték Jézust, látták a földrengést és a történteket, nagyon megrémültek, és így szóltak: „Bizony, Isten Fia volt ez!”


Magyarázat:

Jézus halálakor nemcsak az emberek rémültek meg, a természet is görcsbe rándult. Elsötétült az ég, megrendült a föld, és sziklák megrepedeztek. Remegett a föld, mintha félne megnyitni a száját Krisztus vére befogadására. Akkor értjük meg ezt, ha belegondolunk, hogy mi is történt itt: egy borzalmas feszültség kiegyenlítődése ment végbe a Golgotán. A föld persze nemcsak ilyen kiélezett helyzetben engedelmeskedik urának. Akkor is, amikor „csak az a dolga”, hogy teremjen. Jézus a magvetőről mondott példázatának a végén azt a földet emeli ki jó példaként, amelyben kifejlődve a növény sokszoros termést tud hozni. Földünk mai állapota sokak szerint válságos. Számos területen veszélybe került bolygónk a gazdag országok mohósága és a szegény országok növekvő lélekszáma miatt. Például a jövőbeni energiaellátás nem megoldott, ugyanis a legtöbb megújuló energiaforrásnál fennáll az a probléma, hogy a területre jutó energiamennyiségük eltörpül a ma használt energiahordozók mellett. Egyre nagyobb gond az is, hogy az édesvízkészletet az emberiség sokkal nagyobb ütemben fogyasztja, mint ahogyan az utánpótlás képződik. Ma is mintha görcsbe rándulna a föld, csak most már az imént említett tényezők miatt. Teremtő és megváltó Urunk tud igazán segíteni, hogy az övéi ne rontsanak, hanem javítsanak ezen a helyzeten. Becsüld meg a földet, ahol élsz!

(Sinka Csaba)

Isten csodálatos kegyelme: Királyi bevonulás

„Örül; nagyon, Sionnak leánya, örvendezz, Jeruzsálem leánya! Ímé, jön néked a te királyod; igaz és szabadító ő; szegény és szamárháton ülő, azaz nőstény szamárnak vemhén ” 
(Zak 9:9) 


Ötszáz évvel Krisztus születése előtt Zakariás próféta megjövendölte Izráel királyának eljövetelét... Krisztus a zsidó királyi bevonulási szokás szerint járt el... Ahogy felültették a csikóra, hangos diadalkiáltás remegtette meg a levegőt. A sokaság éltette a Messiást, királyát... Nem tudtak külső pompát, ragyogást biztosítani, de átadták neki boldog szívük imádatát. Nem nyújthattak át drága ajándékokat, de felsőruháikat terítették elé szőnyegül, s az utat lombos olaj- és pálmaágakkal hintették be. Nem vihettek királyi zászlókat a diadalmenet élén, hanem óriási pálmaágakat vágtak, a győzelem természet adta jelképe itt, és üdvrivalgás, hozsanna közepette fennen magasra emelve lobogtatták azokat.

Földi életében Jézus még sohasem engedett meg ilyen felvonulást. Világosan előre látta a következményeket, a kereszthalált. Célja az volt, hogy nyilvánosan előlépjen, mint Üdvözítő. Fel akarta hívni a figyelmet az áldozatra, amely megkoronázza küldetését a halott világért...

A világ korábban sosem látott ilyen diadalmenetet. Nem hasonlított a Föld híres hódítóiéhoz. Nem követte szomorú foglyok oszlopa, királyi értékű hadizsákmány sem érzékeltette a jelenetet. A Megváltó körül a bűnös emberekért végzett szeretetmunkájának dicső bemutatói álltak. A Sátán hatalmából megmentett foglyok voltak ők, Istent dicsérték szabadulásukért. A vak mutatta az utat, akinek Jézus visszaadta a látását. A néma hozsannázott a leghangosabban, akinek megoldotta a nyelvét. A nyomorékok, akiket meggyógyított, örömmel ugrándoztak... Lázár, akinek oszlásnak indult testét látták a sírban, most dicső férfikorának erejében örvendett; s ö vezette az állatot, amelyen a Megváltó ült...

Ezt a diadalmenetet maga Isten rendelte el. Megjövendölte a próféta, hogy embernek nem áll hatalmában megmásítani Isten szándékát.

A papok és vezetők csak annyira tudták elzárni az igazságosság Napjának sugarait a világtól, mint amennyire a valóságos nap ragyogását meg tudták volna vonni Földünktől. 
Krisztus népe minden ellenállás dacára vallomást tett Krisztus országáról.

Kenneth E. Hagin : Felnövekedni!

Hogy többé ne legyünk gyermekek… — EFÉZUS 4,14.

Később megtudtam: néhány perccel azután, hogy anyám megmondta a nagybátyámnak, hogy az én kijelentésem szerint, a lánya meg fog gyógyulni; unokatestvérem hirtelen felnyitotta a szemét, és teljesen gyógyult volt! Pedig az intenzív osztályon feküdt, három orvos volt az ágya körül, és a főorvos előzőleg azt mondta, hogy már nem nyeri vissza az eszméletét.

Én egész idő alatt tudtam, hogy meg fog gyógyulni, mert a Márk 11,23. ezt mondta. 
Az évek során működtetni tudtam az Igét minden rokonom esetében egyszer, elhozván nekik így a természetfelettit. De újra nem tudtam megtenni egy esetben sem. Nyilván ez adott nekik konkrét bizonyítékot arról, hogy az Ige működik. Amikor azonban másodszor is visszajöttek hozzám, már nem tudtam hordozni őket a saját hitemmel. Legközelebb Isten már elvárta, hogy ők is tegyenek valami keveset — legalább annyit, hogy egy akaraton legyenek velem.

Nem mindig tudod működtetni az Igét mások helyett. Nem helyes, ha egész életünkben hordozzuk az embereket szellemileg úgy, mintha szülőként a gyerekeinket egész életünk során cipelnénk. Eljön a nap, amikor saját lábukra kell állniuk, és eljön az a nap is, amikor Isten azt mondja: — Tedd le azt a nagyfiút és engedd, hogy magától járjon!

Megvallás: Én felnövekedem szellemileg. Folyamatosan növekedem a hitben.

Köszöntünk Szent Szellem!: AKIT NEM VAKÍTOTT EL BABILON

"Végül megjelent előttem Dániel, akinek a neve az én Istenem neve után Baltazár, akiben szent, Isteni Lélek van, és elmondtam neki az álmomat." (Dániel könyve 4:5; új protestáns fordítás)

Nabukodonozor király igazat mondott. Dániel olyan férfi volt, aki drámai módon bizonyította, hogy a Szentlélek lakozott benne. Habár fogoly volt egy idegen országban, mégsem sötét, nedves tömlöcben sínylődött, hanem pompa és gazdagság vette körül a királyi palotában. Sátán néha ilyen körülmények közé is elvezet, hogy zavart okozzon gondolatvilágunkban, és gyengítse ellenállásunkat a gonoszsággal szemben. A bűnös örömök kényelmesnek, izgalmasnak és kifizetődőnek látszanak - legalább is egy darabig. Pénzünk, csinos külsőnk, intellektusunk, szellemességünk, személyiségünk népszerűvé tesz az emberek előtt, mi pedig élvezzük ezt, míg aztán el nem jön a számonkérés napja, ami feltárja, mennyire értelmetlen és üres volt az egész életünk.
Dániel nem követte el azt a hibát, hogy engedjen a luxuskörülmények csábításának. Még olyan - látszólag jelentéktelen - kérdésben is, mint a táplálkozás, hajthatatlanul ragaszkodott ahhoz, hogy tiszta maradjon, és nem dőlt be Babilon alattomos csalásainak. Dániel szilárd kitartása ihlette azt a kis dalt, amit évekkel ezelőtt gyerekeinknek tanítottunk: "Bátor légy, mint Dániel, bátor és szilárd! Istenedről vallást tégy, akkor Ő megáld!
Szerencsére az oroszlánok vermében töltött időtől eltekintve Dániel nem maradt egyedül, hanem imádkozó barátok kis csoportja vette körül. A Szentlélek arra késztette ezeket a férfiakat, hogy mielőtt kemény próbáknak néznének elébe, imaközösséget alkossanak (Dn 2:13-18). A Szentlélek így tudott köréjük védősövényt húzni gyönyörű, ám barátságtalan környezetükben. Látták Isten dicsőségét, és ez megmutatta, valójában milyen sötétek is földi körülményeik.
Bátor légy, mint Dániel! Soha ne lazíts elveiden egy vonzó személy jelenlétében vagy a csillogó környezet, egy fantasztikusnak ígérkező üzlet, egy izgalmas lehetőség, egy üdítő kikapcsolódás vagy a vad szórakozás lehetősége láttán! Légy erős a Szentlélek Istenben!

Imádság a mai napra
"Atyám, segíts mindig szem előtt tartanom azt, hogy e világ Istenei gyakran vonzónak tűnnek, de Te vagy egyedül az, aki teljesen és mindörökké megbízható maradsz!"

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„És világosság lesz az estének idején.” -(Zakariás 14,7)


Sokszor nézünk várakozásteljesen a jövőbe, az öregség idejére és elfeledjük, hogy „világosság lesz az estének idején”.
 
A szentek közül némelyiknek élete legkedvesebb része az öreg kor. Balzsamos fuvallat érinti a tengerész arcát, amikor a halhatatlanság partjaihoz közeledik, csendesebb hullámok táncolnak hajója körül, gyönyörű vidék mosolyog felé, nyugalom uralkodik körülötte, mély, csendes, ünnepélyes nyugalom. Az öregség oltáráról eltűntek az ifjúi tüzesség hevesen lobogó lángjai, de megmaradt a komoly érzelem valódi lángja. A zarándokok elérték az „Én gyönyörűségem” földjét, azt a boldog mezőséget, mely a mennyországot képezi e földön. Angyalok látogatják, mennyei lég áramlik át rajta, a Paradicsom virágai nőnek benne, a légkört Szeráfok éneke tölti be. Némelyek évek hosszáig időznek itt, mások pedig csak néhány órára jönnek ide elköltözésük előtt, ez földi Éden. Szabad vágyódva várnunk azt a pillanatot, mikor az ottani gyönyörű bokrok árnyékában üdülhetünk, és addig megelégszünk a reménységgel, míg megérkezik az élvezet ideje. A nap, mikor leáldozik, nagyobbnak tűnik, mint mikor magasan van az égen és pompás fény aranyozza meg a lemenetelét kísérő felhőket. A fáradság nem képes megzavarni az öregség kedves alkonyának nyugalmát. A szív a drága tapasztalatok érett gyümölcseit gyűjti felüdülésül az élet vacsorájához és a lélek elkészül a nyugalomra. 

Az Úr népe világosságnak örvend még a halál óráján is, a hitetlenség remeg és retteg. Az árny leszáll, az éj jön, az élet végéhez közeledik. Óh, nem, kiált a hit, éppen most van vége az éjszakának és felvirrad a valódi nap. Megjött a világosság, a halhatatlanság világossága, Atyád arcának világossága. Tedd össze lábaidat ágyadon, nézd az üdvözült lelkek várakozó seregét! Angyalok visznek el téged. Élj boldogan, szeretett lélek, te elvitettél, integetsz kezeddel. 
Óh, most lesz világosság! A gyöngykapuk nyitva, az aranyutcák ragyognak a nemes jáspis csillogásától. 
Mi behunyjuk szemeinket, de te látod a láthatatlanokat. 
Élj boldogan, testvér, nálad már világosság van estének idején, nálunk még nem.

Reggeli dicséret- Tetszik Jézus! Ja, mégse

„Simon Péter így felelt: „Uram, kihez mehetnénk?! A te szavaid vezetnek az örök életre. Mi hiszünk benned, és meggyőződtünk róla, hogy te vagy az Isten Szentje!” 
(János evangéliuma 6:68-69.)

Jézus népszerűsége erősen megugrott mikor ingyen ebédet osztott a több ezres tömegnek. Ha nagyon akarta volna királlyá is megteszik. Még csak fizetett hirdetést sem alkalmazott. Mégis követte mindenféle-fajta ember mindenféle szándékkal.
A 12 fős zárt csoportból egyszeriben tömegbázist tudhatott magáénak.
Facebook-os ismerőseim közül néhányan figyelmeztetnek, hogy akivel 1-2-3 éven belül nem kommunikáltak, törölni fogják. Jogos. Jézus sem akart látszólagos követőket.
Nagy dolog az, hogy valaki Jézushoz jön, de mi lesz ezután? Miért is vagyok itt? Hogyan tovább? Hogyan lehet továbblépni?
Többféleképpen követhetjük Jézust:
1.       Úgy mint a tömeg – valami hív, valami vonz Jézushoz. Talán a kíváncsiság, talán a problémáink, esetleg segítségre, vezetésre vágyunk… talán meg sem tudjuk fogalmazni. De Jézusnál vagyunk és ez nagyon jó.
Szükségleteink vannak. Mindannyiunknak. Reményre vágyunk, biztonságra, tanításra, gyógyulásra, életcélra, társra…
2.       A következő lépés, mikor felismerjük és meggyőződünk arról, hogy Jézus a Megváltónk.
A jelekből, amint LÁTTAK, és amiket most TAPASZTALTAK felismerték, hogy Jézus a megígért Messiás.
- Azt is megfigyelhetjük János leírásában, hogy kétféle jeleket láttak:
        - amit másokon tett
        - amit maguk éltek át
Mindkettő fontos. Látni, hallani mások tapasztalatait. Felismerni Isten hatalmát, cselekvését életükben. Igazi MEGGYŐZŐDÉSre viszont az vezet, amit mi is átéltünk, tapasztaltunk.
3.       Jézus követésének van egy még magasabb szintű formája: a TELJES ELKÖTELEZETTSÉG.
Másnap Jézust tovább követi, keresi a tömeg és itt valami megváltozik. Sokan otthagyják, néhányan viszont végleges döntést hoznak mellette.
A többségnek nem volt elég a tegnapi csoda.
Jézus a legjobbat ajánlja fel, de ennek ÁRA VAN.
Az árat felmérve sokan otthagyták – még tanítványok is.
Jézus követése HIT-et igényel. Teljes azonosulást, szövetséget Jézussal (keresztségben).
De ha szeretünk valakit… számít az ár?

Szerző: Kis István-