2017. január 26., csütörtök

A SAJÁT SZÍVÜNK, ELMÉNK FELETT MI RENDELKEZÜNK


A SAJÁT SZÍVÜNK, ELMÉNK FELETT MI RENDELKEZÜNK.
Ezért azt, hogy mivé válunk az évek folyamán, döntő részt mi határozzuk meg. Hogy mi érlelődik bennünk, azért mi felelünk. De valóban felelünk, mert a végén Az, Akitől az életünket kaptuk sáfárkodásra, maga elé állít bennünket számadásra. Ez elkerülhetetlen és megtörténik függetlenül attól, hogy hiszünk ebben vagy sem, ehhez igazodva élünk, vagy nem. 
De az Úr mindig kellő időt ad mindenkinek arra, hogy a rosszat jóra fordítsa. 
(Nyári István lelkipásztor)

„AZÉRT, SZERETTEIM, EZEKET VÁRVA IGYEKEZZETEK, HOGY SZEPLŐ ÉS HIBA NÉLKÜL VALÓKNAK TALÁLJON TITEKET BÉKESSÉGBEN.” (2Pt 3,14)


Biblia-Ige- Zsoltárok könyve 28. rész


1. Dávidé. Hozzád kiáltok, Uram, én szirtem; ne fordulj el szótlanul tőlem, hogy ne legyek, ha néma maradnál, a sírba szállókhoz hasonló.
2. Halld meg esedezéseimnek szavát, mikor kiáltok hozzád, és mikor felemelem kezeimet a te szentséged lakhelye felé.
3. Ne számlálj engem a hitetlenek és gonosztevők közé, a kik békességgel szólnak felebarátaikhoz, pedig gonoszság van szívökben.
4. Fizess meg nékik az ő cselekedeteik és igyekezetök rosszasága szerint; kezök munkája szerint fizess meg nékik; add meg nékik jutalmukat!
5. Minthogy nem figyelnek az Úr cselekedeteire és kezének munkáira, lerontja őket és föl nem építi őket.
6. Áldott az Úr, hogy meghallgatta esedezéseimnek szavát.
7. Az Úr az én erőm és paizsom, ő benne bízott szívem és megsegíttettem; örvend szívem és énekemmel dicsérem őt.
8. Az Úr az ő népének ereje, és az ő fölkentjének megtartó erőssége.
9. Tartsd meg a te népedet és áldd meg a te örökségedet, legeltesd és magasztald fel őket mindörökké!

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

  Hit által engedelmeskedett Ábrahám, amikor elhívatott, hogy menjen ki arra a helyre, amelyet öröklendő volt és kiment, nem tudva, hová megy.

     Zsid. 11,8

A Szentírás röviddel egymásután számol be a bábeli toronyépítők és Ábrahám ősatya sorsáról.

Az előzők fényes szárnyalásban soha el nem múló nevet akartak maguknak szerezni, és csúfosan megszégyenültek.

Ábrahám olyan utat járt Isten vezetését követve, amelynek emberi mérték szerint nyomorúságba kellett torkolnia.

Isten mégis Ábrahámnak adott olyan nevet, amely a mai napig az egész világon ismert, mint a mennyország fejedelmének és ,,Isten barátjának" neve (Jak. 5,23).

Ábrahám életében még több csodálatos ellentétet is találunk a 2.Kor. 6,9 értelmében "mint ismeretlenek, mégis ismerősek, mint bánkódók, noha mindig örvendezők, mint szegények, de sokakat gazdagítók".

Ábrahám olyan ember volt, aki részben könnyen, részben nehezen talált otthonra.

Könnyen otthonra talált, mert amikor Isten azt parancsolta neki, hogy menjen ki hazájából, ő engedelmeskedett és hamarosan új otthonra lelt. Nem kellett neki ehhez sem saját ház, sem jó barátok és ismerősök az emberek közül. Csak egyre volt szüksége: arra a bizonyosságra, hogy Isten rendelte arra a helyre, ahol van. Ezzel a bizonyossággal a szívében a jövevénység minden nélkülözése jelentéktelen volt neki.

Istenével a legtávolabbi és legelhagyatottabb vidéken is otthon volt.

Másfelől azonban Ábrahám nehezen talált otthonra. Jövevénynek és vándornak tartotta magát e földön (Zsid. 11,13). Várta az alapokkal bíró várost, amelynek építője és alkotója Isten (Zsid. 11,10). Jóllehet Ábrahámnak nagy vagyona volt, s gyakran hosszabb ideig tartózkodott egy helyen, mégsem lett itt lent otthonossá soha.

Ábrahám ősatyja azoknak, akik csak akkor lesznek majd otthon, amikor a mennyei Jeruzsálemet elérik.

Varga László: Isten asztaláról

 "Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen."

     János 14,27

Hogy a világ milyen békességet ad, azt naponta szomorúan tapasztaljuk. Sikerült úgy tönkretenni a világ békéjét, hogy ma már a leghatalmasabb országok legnagyobb biztonságban élő polgárai is rettegnek. Fegyverrel, fenyegetéssel, bosszúállással igyekeznek a világ vezetői békességet teremteni, és nem akarnak rájönni, hogy dobbal nem lehet verebet fogni. Jézus a halála előtti estén, mintegy végrendelkezve ígéri nekünk az igazi békességet. Azt a békességet, amelyet a világ minden kegyetlensége nem tud megingatni. Amely a börtönben is nevetésre tanítja a rabokat, az éhezésben adakozásra, a betegségben mások vigasztalására ad erőt. A békességhez biztonság kell. Azt a mi világunk megközelítőleg sem tudja megadni. De ha tudjuk, hogy Isten szeret, hogy az Ő akarata ellen egy hajszál sem eshetik le a fejünkről, s ha éppen az életünket veszi el valaki, akkor sem ér veszteség, mert a megölt és feltámadott Krisztus örök életre vár minket, semmi sem rendítheti meg belső békességünket.
Uram, Istenem, add meg nekem ezt a békességet! Sokszor félek, okkal vagy ok nélkül. Sokszor bosszankodom, bőven van rá okom. Sokszor ökölbe szorul a kezem, amikor aljasságot, kegyetlenséget látok. De azután újra tudomásul veszem, hogy igen, ez van a világban, nekem kötelességem, hogy mindezek ellen megtegyem a magamét, de csak magamért felelhetek. És ha jó lelkiismerettel zárom a napomat, ismét elönt az a nyugalom, hogy történhet velem és körülöttem bármi, én a Te kezedben vagyok, és boldogan adhatok hálát neked, aki megőriztél, megsegítettél, bátorítottál. Kérlek, tartsd meg bennem, otthonomban, családomban és közösségemben ezt a békességet, és adj a világ vezetőinek több hitet, hogy ott is érvényre jusson végre a Te békességed! Ámen.

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-VÁRNUNK KELL ŐT



A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 25,1-13
"Akkor hasonló lesz a mennyek országa a tíz szűzhöz, akik fogták lámpásukat, és kimentek a vőlegény fogadására. Öt közülük balga volt, öt pedig okos. A balgák ugyanis amikor magukhoz vették lámpásukat, nem vittek magukkal olajat, az okosak viszont lámpásukkal együtt olajat is vittek korsóikban.Mivel pedig a vőlegény késett, mindnyájan elálmosodtak, és elaludtak. 6 Éjfélkor aztán kiáltás hangzott: Íme, a vőlegény! Jöjjetek a fogadására! 7 Ekkor felébredtek a szüzek mind, és rendbe hozták lámpásukat. A balgák így szóltak az okosakhoz: Adjatok nekünk az olajotokból, mert lámpásunk kialszik.Az okosak így válaszoltak: Hátha nem lesz elég nekünk is meg nektek is: menjetek inkább a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak. 10 Amíg azok távol voltak vásárolni, megjött a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre. Azután bezárták az ajtót. 11 Később megérkezett a többi szűz is, és így szóltak: Uram, uram, nyiss ajtót nekünk! 12 Ő azonban így válaszolt: Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket." 13 "Vigyázzatok tehát, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok!" 



"Vigyázzatok tehát, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok."

(Mt 25,13)

Ez a tíz lány részt akart venni egy lakodalmi menetben. Képzeljük el, hogy ott várakoznak egy házban, félúton a menyasszony és a vőlegény lakása között. Ott ülnek, mindannyian ünnepi ruhába öltözve, kezükben lámpásaikkal, készen arra, hogy a vőlegény elé menjenek, ha az jön. Akkor aztán csatlakoznak a vőlegény barátaihoz. Vidám énekeket énekelve vezetik az ifjú párt abba a palotába, ahol a lakodalmat tartják.
Csakhogy sokkal több idő telt el, mint korábban gondolták. Izgatott beszélgetésük alábbhagyott, szunyókálni kezdtek, majd elaludtak. Akkor hirtelen egy éles kiáltás riasztotta fel őket: jön a vőlegény. Gyorsan rendbe hozták lámpácskáikat, melyekből az összes olaj kiégett. A lányok között ötnek volt elég előrelátása, hogy tartalék olajat hozzanak magukkal és mentek a vőlegény fogadására, vidáman égő lámpákkal. De a többiek nem voltak elég elővigyázatosak és kiderült, hogy ott állnak világító eszköz nélkül, pedig ez hozzátartozott volna felszerelésükhöz. Mivel amazoknak nem volt elég olajuk, hogy kölcsönözzenek, ezek elszaladtak vásárolni. De mire az öt balga lány futva odaért a lakodalmas házhoz, az ajtó már zárva volt. Kívül rekedtek. Túl későn érkeztek.
A történet lényege az, hogy mivel nem tudjuk, sem a napját, sem az óráját Krisztus visszajövetelének, készen kell lennünk, hogy bármikor elébe álljunk. Amikor eljön Krisztus, már túl késő elkészülni. Most kell készen lennünk.
Az Újszövetség arról beszél nekünk elejétől végig, hogy milyen félelmetes dolog az Úr hirtelen visszatérése azok számára, akik nem várják Őt. A tíz lányról szóló példázat a legjobb indulattal megválasztott, a legtermészetesebb környezetbe helyezett példázat ennek az igazságnak a kifejtésére. Csakugyan: mindössze egy kis sajnálatot érzünk ez iránt az öt lány iránt.
Nem sajnálod-e azt a sok-sok embert, akiknek soha nem jut eszükbe, hogy az Úr visszajön?

Oswald Chambers: Krisztus mindenek felett- FONTOLD MEG ÉS ADD ÁT MAGAD MEGINT!



   "Ha pedig a mezőnek füvét... így ruházza az Isten, nem sokkal inkább-e titeket..." (Mt 6,30)


Jézus egyszerű megállapítása is rejtély marad előttünk, ha nem vagyunk egyszerűek. Hogyan lehetnénk mi is olyan egyszerűek, mint Jézus? Ha Szent Szellemét befogadjuk, megismerjük, reá bízzuk magunkat, engedelmeskedünk Isten szavának, amit Ő hozott: így válik életünk bámulatosan egyszerűvé. "Gondoljátok meg - mondja Jézus -, hogy a ti mennyei Atyátok így ruházza a mező füvét: mennyivel inkább felruház akkor titeket, ha helyes viszonyban maradtok vele. Valahányszor visszaesünk szellemileg, mindig azért történik, mert orcátlanul okosabbak akarunk lenni, mint Jézus Krisztus. Megengedjük, hogy a világ gondjai beosonjanak a szívünkbe és elfeledkezünk a mi mennyei Atyánk "sokkal inkább"-járól. Tekintsetek az égi madarakra: egyetlen céljuk, hogy engedelmeskedjenek a bennük levő élet alaptörvényének és Isten gondoskodik róluk. Jézus azt mondja, hogy "ha helyes kapcsolatban vagytok velem és engedelmeskedtek a Szent Szellemnek, aki bennetek van, akkor Isten a ti tollaitokról, is gondoskodni fog". "Vegyétek eszetekbe a mező liliomait": ott nőnek, ahova ültették őket. Sokan nem akarunk ott nőni, ahova ültettek minket, ezért sehol sem gyökerezünk meg. Jézus azt mondja: ha engedelmeskedünk az Isten által belénk oltott életnek, akkor Ő minden egyébről gondoskodik majd. - Talán valótlanságot állított Jézus Krisztus? Ha eddig még nem tapasztaltuk meg ezt a "sokkal inkább"-ot, azért van, mert nem engedünk a belénk adott isteni életnek: zűrzavaros okoskodásokat fogadunk be. Mennyi időt herdáltunk már el úgy, hogy kérdéseinkkel zaklattuk Istent, holott teljesen szabadok lehettünk volna arra, hogy minden erőnket összeszedjük az Ő munkájának a végzésére.


Carl Eichhorn: Isten műhelyében-Kemény, de jóakaratú dorgálás



   "Mérges kígyók fajzatai, ki figyelmeztetett titeket, hogy a bekövetkező harag elől meneküljetek? "

(Lukács 3, 7)  

Túlságosan kemények, szinte taszítók Keresztelő János fenti szavai. De nem szidalom volt az, amikor Keresztelő János még népének kegyeseit is viperafajzatoknak nevezi. Ez felelt meg a valóságos tényeknek. A mérges vipera kis, jelentéktelen és ártalmatlannak tűnő lény. De méregfoga van, amin keresztül a halálos méreg egy cseppje belejut a sebbe. Ez igazolódott be nagy mértékben a farizeusoknál, törvénytudóknál, papoknál és főpapoknál. Ezeket a lelki vezetőket, a kegyesség e vélt példaképeit valóságos sátáni gyűlölet töltötte el az Úr iránt. Addig nem nyugodtak, míg halálra nem adták őt. A külsőképpen kegyes ember, aki valójában azonban nem akar megtérni, rosszabb a világ gyermekeinél. Lelke mélyéig gonosz. Ezt látjuk az áruló Júdás esetében is.

Keresztelő János idejében ezek a kegyesek igen magabiztosak voltak. Sokan azt gondolták róluk, hogy nekik sikerült megtalálniok azt az utat, melyen védve vannak az eljövendő ítélet elől. "Ki mutatta meg nektek ezt az utat?" - kérdezte a Keresztelő. Senki! És mégis, a legkisebb aggodalmat sem érezték a jövő miatt. Ilyen az elvakult ember mindaddig, míg meg nem tér. Azok a kegyesek, akik valóban megtértek és életük gyökeresen megújult, soha nem olyan biztosak dolgukban, mint a meg nem tért ember. Néha még aggodalom is elfogja őket, vajon megállhatnak-e majd az elkövetkező ítéletben. A bűneit meg nem bánt ember viszont olyan nyugodtan halad a maga útján, mintha számára a menny már teljesen biztosítva lenne. János komor, súlyos szavakkal tárta e magabiztos emberek elé a rájuk váró szörnyű jövőt, azaz az elkövetkező isteni ítélet és harag tüzét. Ugyanekkor elvett tőlük minden olyan hamis vigasztalást, amivel a meg nem tért ember olyan szívesen nyugtatgatja magát: "Hiszen mi nem vagyunk pogányok! A választott néphez tartozunk!" Tény, hogy Ábrahámtól származtak, de nem voltak az ő lelki gyermekei, hitének örökösei. Azt hitték pedig, hogy úgyszólván nélkülözhetetlenek Isten számára. Isten azonban a kövekből is tud fiakat támasztani Ábrahámnak.

Nem azok az igazi jó barátok, akik kellemesen és finoman közelednek hozzánk. Sokkal inkább azok, akik pillanatnyilag talán még fájdalmat is okoznak, de ugyanakkor megóvnak attól, hogy örök halál legyen a részünk.

Charles H. Spurgeon: Isten ígéreteinek tárháza-Isten Legyőzi a félelmet


"Nem fog a varázslás Jákóbon, sem az igézet Izráelen"

(4Móz 23,23)
Ez az Ige gyökerestől ki kellene irtson minden ostoba, babonás félelmet! Még ha lenne is valami igazság a varázslásban és a babonákban, mindez nem árthat az Úr népének! Akiket Isten megáld, azokat nem lehet megátkozni.

A hitetlenek, mint Bálám is, szőhetnek cselt Isten népe ellen, de minden csalafintaságuk kudarcot vall. Puskaporuk átázik, kardjuk kicsorbul. Összegyülekeznek, de hiába, mert az Úr nincs velük. Csöndben nézhetjük, míg hálójukat szövik, mert úgysem fognak meg bennünket. Ám hívják segítségül Belzebúbot és alkalmazzák kígyó természetének minden ravaszságát, az sem segít nekik: a varázslásuk nem fog hatni, jóslásuk megcsalja őket. Milyen áldás ez! Mennyire megnyugtatja a szívet! A komolyan imádkozók küzdenek Istennel, de velük senki sem küzdhet, őket senki sem győzheti le. Isten gyermekeinek erőt ad az Úr a győzelemhez, de rajtuk senki sem vehet erőt. Nem kell félnünk magától az ördögtől sem, és semmiféle titokzatos ellenféltől, mert csalárdak szavai, sötétek és kifürkészhetetlenek tervei. Mindezek nem árthatnak annak, aki az élő Istenben bízik. Ezért mi dacolunk az ördöggel és valamennyi légiójával.

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja- A hívõ ember szenvedése

"Szenvedjétek el a fenyítést, hiszen úgy bánik veletek az Isten, mint fiaival. "(Zsid 12,7)


Meglepő megfigyelés, hogy Isten gyermekeinek sokszor még több szenvedésben van részük, mint a nem hívőknek. Mit mond erről a Biblia?

Ennek egyik oka az, hogy a hívők általában érzékenyebbek mások szenvedésére. Nekik fáj az, ha emberek veszekednek, ha egymás gyengeségével visszaélnek, ha bárhol a világon tragédiák történnek. Ők sírnak a sírókkal. S fáj nekik az is, hogy sokan nem ismerik Istent.

Aztán Isten őket szigorúbban figyelmezteti, mint másokat. Vigyáz arra, hogy ne bízzák el magukat, ne csússzanak vissza bűnökbe. "Csak veletek léptem közösségre..., ezért kérem számon rajtatok minden bűnötöket" - mondta az Úr egyszer népének (Ám 3,2). 
Ebben az ő védő szeretete mutatkozik meg. Olyan a szenvedés a hívők életében, mint a fájdalom, ami kellemetlen, de figyelmeztet valami bajra, amit orvosolni kell.

Leginkább azonban a szenvedés Isten nevelőeszköze a hívők életében. Az az apa, aki felelősen szereti gyermekét, ha szükséges, meg is fenyíti. Isten nagyon szereti gyermekeit, ezért ilyen módon is neveli, formálja, tisztogatja őket, hogy használható eszközök legyenek a kezében. "...javunkra teszi ezt, hogy szentségében részesüljünk." (Zsid 12,10)

A hívőknek olykor egyszerűen azért kell szenvedniük, mert Jézus tanítványainak vallják magukat. Az a világ, amely keresztre juttatta a Megváltót, nem viseli el követőit sem. Ez azonban nem büntetés, hanem kiváltság: az lesz gúny tárgya, mellőzött, megalázott, aki valóban közel van Krisztushoz. Pál apostol így ír erről: "nektek nemcsak az adatott meg a Krisztusért, hogy higgyetek benne, hanem az is, hogy szenvedjetek érte" (Fil 1,29). Ez a szenvedés a vértanúságig is fokozódhat, napjainkban is sokan vannak, akik készek az életüket is odaadni Krisztusért, az evangéliumért.

Az így elhordozandó szenvedéseket viseljük béketűréssel, és imádkozzunk üldözött testvéreinkért!


Napi áhítat- Rácsodálkozás Jézus képességeire

Olvasmány: Mk 6,1–6

Minél több napot és évet töltesz együtt Jézussal, annál jobban fogsz csodálkozni azon, mire képes.

„Jézus akkor elment onnan, a hazájába ment, és követték a tanítványai. Amikor azután eljött a szombat, tanítani kezdett a zsinagógában. Sokan hallgatták, és álmélkodva így szóltak: Honnan kapta ezeket, miféle bölcsesség az, amely neki adatott, és hogyan lehet, hogy ilyen csodák történnek általa? Vajon nem az ácsmester ő, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon testvére? Nem itt élnek-e közöttünk húgai is? És megbotránkoztak benne. Jézus pedig így szólt hozzájuk: Nem vetik meg a prófétát másutt, csak a tulajdon hazájában, a rokonai között és a saját házában. Nem is tudott itt egyetlen csodát sem tenni azon kívül, hogy néhány beteget – kezét rájuk téve – meggyógyított. Csodálkozott is hitetlenségükön. Majd sorra járta a környező falvakat, és tanított.”
Magyarázat

Jézus Názáretben nőtt fel, ahol családjával együtt csendes, átlagos életet éltek. Tették a dolgukat, mint mindenki más. Mivel ez a galileai település egy kis városka volt, mindenki ismerte az ács fiát, aki maga is nevelőapja mesterségét gyakorolta, míg harmincéves korában el nem indult otthonról, hogy betöltse küldetését.
Csak néhány hónap telt el azóta, hogy utoljára látták, hallották, most pedig egy teljesen más ember áll előttük. Értetlenül és csodálkozva hallgatják beszédét, de képtelenek felfogni, ki az a Jézus, akit ők még mindig úgy ismernek, mint a falu ácsa, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon testvére. Szerintük nem normális az, ami történik, Márk le is írja, hogy megbotránkoztak benne. Egy ács ne akarjon tanítani, prófétálni, csodákat tenni: a cipész maradjon a kaptafájánál! Milyen korlátolt az emberi gondolkodás, képtelen felfogni Isten munkáját és tervét. A názáretiek csodálkozása, mindaz, amit tapasztaltak, kevésnek bizonyult ahhoz, hogy hitet ébresszen bennük, és hogy felismerjék Jézusban Isten Fiát, a Messiást!
Nem elég, ha csak a csodálkozásig jutunk. Szükségünk van hitre, hogy saját korlátainkon túl felismerjük az igazságot, és meglássuk Istent!
(Merényi Zoltán)

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„A ti mennyei Atyátok” (Máté 6,26)


Isten gyermekei, kétféleképen gyermekek; először: Isten gyermeke a teremtés által, másodszor: Isten gyermekeivé lettek a Krisztusban lett váltság által. Azért joguk van Hozzá, így imádkozni: „Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben”. Atya! Mily szépen hangzik ez! 
Ebben méltóság rejlik: „Ha én Atya vagyok, hol az én tisztességem?” Fiai vagytok, hol van engedelmességtek? Ebben szeretet is rejlik, egybekötve méltósággal; méltóság, mely nem kelt ellenszenvet; az elvárt engedelmesség örömmel lesz teljesítve. Azon engedelmesség, melyet Isten gyermekei Istennel szemben gyakorolnak, szeretetből eredjen. Ne úgy járjatok Isten házába, mint valami rabszolga, ki kényszerből veti alá magát a munkának, hanem azért haladjatok parancsainak útján, mert az Atyátok útja. Adjátok tagjaitokat az igazság szolgálatába, mert az igazság Atyátok akarat, s az Ő akarata legyen gyermekeinek is akarata. Atya! Ebben királyi tekintély rejlik, de oly gyöngéden burkolva a szeretetbe, hogy a király ábrázatja a koronát elfeledteti, királyi pálcája pedig ezüst kegyelem pálcájává válik; ez a kormánypálca a valóságban, nem vasvessző, mert annak szerető kezében, aki azt tartja, alig vehető észre. Atya! Ebben tisztesség és szeretet van. Milyen nagy is egy atyának szeretete gyermekeihez! Amire képtelen a barátság vagy rokonság, amire nem vállalkozik a jóakarat, azt gyakorolja az atyai szív és kéz fiaival szemben. Ők az Ő húsa és vére, meg is áldja őket, hogy ők az Ő gyermekei, azt Tőle telhetőleg érezteti is velük. Ha a földi Atya ily fáradhatatlan szeretettel és gondoskodással őrködik gyermekei fölött, mennyivel inkább a mi mennyei Atyánk? Abba, kedves Atya! Aki ezt mondhatja, fenségesebb dicséneket énekel, mint valamennyi kerubim és sérafim. Az egész menny ezen szóban van: Atya! Mindazt magában rejti, amit kívánhatok; minden szükségem kielégíttetik, minden kívánságom betöltetik, csak kérnem kell azt. Mindent birok most és örökké, ha csak dadogni is tudom: Atyám!



„Dicsőségedből nézz le rám,
Nézz gyermekedre óh Atyám,
Kit neked adott szent Fiad,
Hallgasd meg hő imáimat.”

Kenneth Hagin : A hit: cselekedet Isten Igéje alapján!


Az Igének pedig megtartói legyetek és ne csak hallgatói… — JAKAB 1,22.

Sokan nagy küzdelmet folytatnak. Azt mondják: próbálnak hitre jutni, illetve megpróbálnak hinni. Pedig nincs másra szükség, mint egyszerűen annak alapján cselekedni, amit Isten mond. Én ezt a kifejezést használom: ‘cselekvés Isten Igéje alapján’, nem pedig azt, hogy ‘hitre jutni’ vagy ‘hinni’, ugyanis a ‘hit’ pontosan ezt jelenti! Egyszer valaki megkérdezte a gyógyító szolgálatban Isten által hatalmasan használt Raymond T. Richey-től: „Micsoda dolog ez a ‘hit’?” Richey azt válaszolta: „A hit nem más, mint cselekvés Isten Igéje alapján.” Smith Wigglesworth mindig azt mondta: „A hit az egy cselekedet.” A hit valóban az — cselekedet Isten Igéje alapján.

Megvallás: Én az Ige cselekvője vagyok. Ismeretet szerzek Isten Igéjéből, hallom az Ő Igéjét, és a szerint cselekszem. Én Isten Igéje alapján cselekszem!

Joel Osteen mai napon..

Mai napon Isten a növekedés korszakát készíti elő számomra.


Lehet, hogy fájdalommal küszködsz. Veszteséget éltél meg, csalódáson mentél keresztül. Az az üzenetem számodra, hogy ez még nem a történet vége. Istennek még mindig terve van veled és számodra. Ne hagyd, hogy a keserűség és a csüggedés határozzák meg a jövődet. Isten azt mondja: „Kelj fel. Töröld le a könnyeidet és állj vissza a játszmába.” Merj cselekedni! A hozzáállásod legyen ilyen: „Bár fájdalom ért, mégis itt vagyok.” „Bár csalódtam, mégis tudok mosolyogni.” „Bár rosszat tettek ellenem, én mégis ragaszkodom Istenhez, és Őt dicsérem.” Maradj a játszmában. Istennek van egy „után” terve számodra! /Joel Osteen/

Köszönet és Hála



Drága Uram! Köszönöm, hogy Te akkor is mellettem voltál, amikor a történések forgataga elködösítette látásomat, és szem elől tévesztettelek. Te hatalmasabb vagy minden eseménynél.
A Te szereteted, kegyelmed, megbocsátásod és bátorításod körbevesznek, még akkor is, amikor nem látom vagy érzékelem azokat.
Köszönöm a napokat, amikor tisztán láthatlak. De azokért az időszakokért is hálát adok, amikor nehezebb érzékelnem a jelenlétedet. Mert tudom, a kimerültségemben Te mellettem állsz, akármilyen mélyen is vagyok, Te velem vagy. Amikor magányosnak érzem magam, Te akkor is biztosítasz arról, hogy nem hagytál magamra.
A sikereimben és a nehézségeimben is ott vagy velem. Csupán egyet kell tennem: figyelmemet és szívemet feléd kell fordítanom. Jézusom, amikor Rád figyelek, akkor nagyságod eltörpíti a problémáimat. Te egyedül tudod megújítani a napomat. Jézus nevében, Ámen

Áhítat morzsák-GYÜMÖLCSEI FAJTÁJUKNAK MEGFELELŐ MAGVAKAT HOZNAK


Jézus, az Isten Fia arról beszél tanítványainak a János evangéliuma 15. fejezetében, hogy a szőlő akkor tud gyümölcsöt teremni, ha a tőkén marad, belőle táplálkozik. Ezzel a példával szemlélteti az Úr tanítványainak, hogy meg kell tanulniuk Jézusban megmaradni, belőle táplálkozni, ha Isten dicsőségére gyümölcstermőkké szeretnének válni.
A gyakorlatban ez a gyümölcstermés úgy zajlik majd, hogy a tanítványok egybenőve az Úrral, az Atya szeretetében járva, Isten iránti szüntelen engedelmességben élik az életüket.
Ez pedig túláradó örömmel fogja betölteni a lényüket. Sőt, mi több, engedelmességük miatt Jézus barátaivá is válhatnak, olyanokká, akiknek az Atya – az Ő Fiáért – imádságait mindig meghallgatja majd.
Egyikünk számára sem kétséges, hogy a tanítványok hallgattak az Úr szavára, s gyümölcstermő emberekké váltak, hiszen mi, ma, itt a huszonegyedik században, több mint kétezer évvel az elhangzott útmutatás után az apostolok gyümölcstermésének eredményei vagyunk.
De hogyan működik a gyümölcstermés valójában? Hogyan lehetséges, hogy hitemmel, szolgálatommal, engedelmességemmel, életemmel ugyanazt a gyümölcsöt termem meg másokban? Mózes első könyvének első fejezetében, a teremtés történetben olvashatunk arról, hogyan zajlik a természetben, a növények esetében a gyümölcstermés folyamata.

A harmadik napról ezt olvashatjuk:
Azután ezt mondta Isten: Hajtson a föld gyenge füvet, maghozó füvet; gyümölcsfát, hogy neme szerint való gyümölcsöt teremjen, és magva legyen a földön. És úgy lett. Hajtott tehát a föld gyenge füvet, maghozó füvet a maga neme szerint és gyümölcstermő fákat, amelyeknek gyümölcsei fajtájuknak megfelelő magvakat hoznak. És látta Isten, hogy ez jó. És lett este, és lett reggel: harmadik nap. (1 Mózes 1: 11-13)


Amikor Isten megteremtette a növényeket, úgy alkotta meg őket, hogy a termésbe – ami a mi táplálékunk lett – az Úr elhelyezte a magokat, amelyek onnan kikerülve, s megfelelő talajba hullva, eső által megöntözve, napsugár által növekedve, oxigéndús környezetben kihajtanak, felnőnek, érett növénnyé lesznek, amelyek szintén képesek lesznek a gyümölcstermésre. Gyümölcsük közepén maggal látta el az Úr a növényeket, hogy a körforgás bármikor újra indulhasson. A gyümölcstermést tehát az Úr belekódolta a növények életébe, mégpedig olyan módon, hogy az mindig megújulhasson, önmagát újratermelhesse, gyümölcse mindig, mindenkinek áldás lehessen.


Jézus a János evangéliuma 12. fejezetének 24-25. versében ezt mondja: Bizony, bizony, mondom nektek, ha a búzaszem földbe nem hull, és el nem hal, csak egymaga marad, ha pedig elhal, sok termést hoz. Aki szereti a maga életét, elveszti azt, és aki gyűlöli a maga életét e világon, örök életre tartja meg azt.
Isten tehát a gyümölcsöket maggal a közepükön alkotta meg, ami önmagában hordozza az újabb életet. Ugyanezt a törvényszerűséget figyelhetjük meg szellemi értelemben is, Isten Királysága terjedését illetően. Amikor hit által újjászületünk, Ő belénk ülteti az Ige magját, s ahogy meghalunk önmagunknak és egyre inkább Istennek és Istenért élünk, gyümölcsünk majd e magból nő ki. Az Atyának való gyümölcstermésünk során pedig, a gyümölcsünk belsejében megtalálható Ige-magot hintjük el mi is az emberi szívekben, amelyek – ha jó talajba hullanak, s megvannak a megfelelő körülmények is hozzá, mivel ugyanazt az Ige-DNS-t adják tovább – ugyanazt a termést produkálják majd. Így növekszik Isten szellemi Királysága. Így lehetséges, hogy a tanítványok örökségéből részesülünk ennyi év után is, hiszen ők is az Ige magjait hintették mindenfelé, s az újra és újra megtermette a maga gyümölcsét az emberi szívekben. Így lehetséges tehát átadni az áldásokat, amire elhívott bennünket Isten.
Ám a Szentírásból azt is megtanulhatjuk, hogy nem csak jó, hanem rossz gyümölcsök is léteznek, mégpedig a test gyümölcsei. S mivel a gyümölcstermésbe a Mindenható a reprodukciót belekódolta, akik test szerint járnak, azok is hintik a magokat, melyek emberi szívekbe hullva, ugyanazokat a rossz gyümölcsöket termik meg majd. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen maggal rendelkezünk, s mit vetünk: az Ige szellemi magját, vagy a test bűnös magját. Jézusról azt olvashatjuk a Szentírásban, hogy kiváltott bennünket az atyáinktól örökölt hiábavalóságokból, s az is világos előttünk, hogy a kereszt mindenre megoldást kínál nekünk, csak le kell tenni az Úrért az életünk!

Mindig legyen előttünk, hogy Istennek való gyümölcstermésünk során gyümölcsünk kellős közepén ott rejtőzik az Ige magja, ami csak arra vár, hogy miután egy éhes lélek gyümölcsünket táplálékként elfogyasztotta, szíve talajára hullva növekedésnek indulhasson, s az ő élete is megteremhesse ugyanazt a gyümölcsöt, ami áldás lehet mások számára… a körforgás pedig örök… egészen Krisztus visszajöveteléig.

BARTHA BORBÁLA Magyarországon élő, keresztény író és szolgálattevő, az Istennel való mély, bensőséges kapcsolatról és annak gyakorlati megvalósításáról jelentek meg művei („A kimondhatatlan ajándék”; „Meghitt kapcsolatban az Atyával János evangéliuma alapján”). A könyveivel kapcsolatos, további információk a http://bbartha.extra.hu/

Reggeli dicséret- Az ellenségről is gondoskodó Isten

"bár [Isten] nem hagyta magát bizonyság nélkül, mert jótevőtök volt, a mennyből esőt adott nektek és termést hozó időket, bőven adott nektek eledelt és szívbéli örömet."
Apostolok cselekedetei 14:17


2008 februárja volt. Feleségem és én együtt ebédeltünk egy szerb házaspárral egy mind a négyünk számára idegen országban. A beszélgetés kedélyesen indult, de aztán a férj gondolatai hamar a szerbiai eseményekre terelődtek. Ebben a hónapban kiáltotta ki Koszovó függetlenségét, és szakadt el egykori anyaországától, Szerbiától.
A férj szidta a koszovóiakat, de még inkább az Egyesült Államokat, mivel mind a múltban, mind most ellenségesen lépett fel velük szemben. Majd szenvedélyesen ecsetelte Szerbia sanyarú sorsát, két éve Montenegró, most pedig Koszovó hagyta cserben őket.
– Még egy kis idő – fakadt ki keserűen ebédelő társunk –, és Szerbia nem lesz más, mint egy kicsiny terület Belgrád és a közvetlen környékén.
Nem szóltam semmit. Mélyen hallgattam – mit is mondhatna ilyenkor egy magyar? 
De a fejemben a gondolatok hangosan zakatoltak. „Vajon hallott-e már beszélgetőtársam Trianonról?” Valószínűleg nem. De ha mégis, akkor sem tulajdoníthatott neki nagy jelentőséget, hiszen az a tragédia nem az ő országát sújtotta.

Milyen érdekes az ember. Hogy fáj, ha sérelem ér bennünket – és ez igaz mind nemzeti, mind egyéni szinten. Ilyenkor föl vagyunk háborodva, jogosan verjük az asztalt, és igazságért kiáltunk. Amikor azonban a másikkal történik valami hasonló, és talán – részben vagy egészben – mi is hozzájárultunk a másik megsértéséhez, akkor azt a kérdést bagatellizáljuk. „Mit kell ezen annyit rágódni – mondjuk ilyenkor. Minek ekkora hűhót csapni egy ilyen apróság miatt.”

Nos, ezek vagyunk mi emberek. Így viszonyulunk mi egymáshoz. Isten azonban valami egészen más. Pál apostol arról beszél Athénban, hogy a Mindenható gondviselése elhat minden néphez. 
Ő nem csak a zsidókat szereti, hanem a görögöket is; sőt nem csak a magyarokat, hanem a szerbeket is. Mikor ilyen és ehhez hasonló bibliai szövegekkel találkozom, mindig elgondolkodom, vajon mennyire tudtam fölfüggeszteni nemzeti érzéseimet a keresztyénség fényében, és mennyire tudom elfogadni azokat a nemzeteket, melyekre hagyományosan haragudnom kellene? És tovább megyek, mennyire tudom félretenni „jogos” sérelmeimet azokkal szemben, akik az elmúlt héten/hónapban/évben/évtizedben megbántottak, és mennyire tudok rájuk is úgy tekinteni, mint közös mennyei Atyánk gyermekeire? Ha Isten gondot visel a másikról is (és nem csak rólam), és ha a Mindenható szereti az engem megsértőket is (és nem csak engem), akkor lehetséges, hogy az én világképemet kell egy kicsit áthangolni. Nem könnyű, de próbáljuk meg ezt ma közösen! Hátha egy hangyabokányit jobbá válik tőle a világ…

Bejegyezte: Árvai Tamás

IMA


Édes Atyám, köszönetet mondok mindenért az életemben.

Maga az életemért, családomért, testvéreimért, barátaimért.
Kérlek tedd buzgóvá szívemet-szívünket a mindennapi életben, munkában, téged tanulásban, imádkozásban, a másokért való könyörgésben és kérlek, hallgasd meg azokat.

Juttasd eszembe azokat, akikről hosszú ideje megfeledkeztem és azokat akikért imádkozzak.

Szívemben éljen, hogy az imádságnak megtartó ereje van, amit már olyan sokszor megtapasztaltatott velem mérhetetlen szereteted.

Uram, zárj szíved mélyébe,
és ott maradva égess,
tisztíts, hevíts, hajlíts
és egyszerűsíts
szíved kívánsága
és igénye szerint.
/Teilhard De Chardin/

Tiéd mindenért a dicsőség!

Ámen 💖

2017. január 25., szerda

Joel Osteen pásztor bátorító üzenete: Hogyan látott el Isten mindennel?


A Szentírás azt mondja, hogy felkentek vagyunk. A felkenés szó jelentése: bátorság, erő és képesség. Ez azt jelenti, hogy képes vagy arra, amire Isten hivatott. Meg tudod valósítani céljaid, megvannak az ötleteid, a kreativitásod, a tehetséged ahhoz, hogy sikeres légy. Túl tudsz lépni minden akadályon. Erővel vagy felfegyverezve minden csatához. Azok az erők, amik veled vannak, hatalmasabbak azoknál, amik ellened vannak. Felkentnek lenni azt jelenti, hogy Isten már felsorakoztatta a megfelelő embereket, hogy utadba kerüljenek. Már felsorakoztatta a szerencsés helyzeteket. Mindened megvan ahhoz, hogy győzelmes életet élj. Nem átlagos, éppen elviselhető, középszerű életet, hanem te kiváltságra születtél. A nagyság magjait hordozod magadban. Sosem kellene szenvednünk, hanem mindig felszabadult életet kell élnünk. Talán nem tapasztaltad meg a múltban, de ha bízol, akkor csak idő kérdése és már közeleg. Ne ragadj le ott, ahol vagy. Ne légy gyenge, legyőzött mentalitású. Húzd ki magad és legyen olyan a hozzáállasod, hogy én felkent vagyok, meg tudom valósítani álmaimat, le tudok győzni minden akadályt, a Világegyetem megalkotója fegyverezett fel erővel és tudással.
Azt mondod, Joel, engem már annyi csalódás ért. Megpróbáltam, de belebuktam. Úgy érzem, már elértem a felső határt. Nem. Talán már sok mindenen mentél keresztül, talán ért már sok balszerencse az életben, de addig nincs vége, amíg Isten nem mondja, hogy vége. Az ellenség mindig akkor küzd ellened a leghevesebben, amikor tudja, hogy Isten valami nagyszerűt tartogat számodra. Lehet, hogy túl vagy sok nehéz időszakon, de hagy jelentsem ki, hogy most új korszakba lépsz. A szelek a te javadra fordulnak meg. A Mindenható Isten hátszelet küld neked. Ha bízol és hiszel, akkor új korszakokat fogsz megtapasztalni egészségedben, anyagiakban, karrieredben. Hittel és láttad, amint másokkal megtörténik. Isten azt mondja, ez a te időd. Ez most a te időd, hogy magasabbra emelkedj. Hagyd, hogy ez a mag gyökeret verjen.

Mark 5-dik fejezetében van egy hölgy, aki már 12-éve beteg volt. Az orvosok nem adtak neki reményt. Nagyon maga alatt volt, de egy nap meghallotta, hogy Jézus a városába fog jönni. Valami mélyen legbelül azt mondta neki, ez a te korszakod. Ez a te időd a gyógyulásra, ez a te időd, hogy szabaddá válj. Amikor meglátta a rengeteg embert maga körül, arra gondolt, sosem jutok oda hozzá. Akkora a tömegnyomor, én gyenge vagyok, nem érzem jól magam. Nem hiszem, hogy képes vagyok rá. Majdnem elszalasztotta a lehetőséget, de ahelyett, hogy ezeken a negatív gondolatokon rágódott volna, elkezdte emlékeztetni magát arra, hogy: Felkent vagyok, meg tudom tenni, amit kell. Erővel vagyok felfegyverezve ehhez a csatához. Gondolatait a megfelelő irányba terelte. Elkezdett keresztültörni a tömegen és végül eljutott Jézushoz, megérintette köpönyege szegélyét és hirtelen meggyógyult. Jézus azt mondta neki Márk 5.34-ben: Lányom, a hited gyógyított meg.

Értsd meg, hogy hitünk az, ami erőnket aktiválja. Könnyű hátradőlni és azt mondani, Joel, ez nem az én korszakom. Már 3 éve semmi jó nem történt velem. Minden lehetőséget elszalasztottam. Nem! Le kell ráznod magadról ezt a legyőzött beállítódást és merj hinni. Merj felkelni és azt mondani, ez az én korszakom, ez az én időm, hogy szabad legyek. Arra gondolok, hogy néhány hónap múlva, 2008 májusában Lakewood belép az 50-dik évébe. A Szentírásban az 50-dik év nagyon jelentős. A Jubileum évének nevezik. Ez volt az az év, amikor az adósságokat eltörölték. Ez volt az az év, amikor a szolgákat szabadon engedték és minden vagyon visszakerült tulajdonosához. A Jubileum évében nagy ünnepségek voltak. Tudom, hogy ez csak szimbolikus, de merem hinni, hogy mi is belépünk a mi jubileumi évünkbe. Ez olyan időszak lesz, amikor Isten kegyét egy magasabb szinten tapasztaljuk meg. Természetfölötti lehetőségeket fogsz kapni. A Jubileum évében meg fogsz szabadulni adósságaidtól, megszabadulsz függőségeidtől és rossz beállítódásodtól. Ez lesz az az idő, amikor egészség jár át. A betegségek, fájdalmak, amelyek évekig kínoztak, minden helyre fog állni. Tudom, hogy néhányatoknak sok negatív dolog volt a múltjában, és könnyű megrekedni ott, ahol vagy, de arra kérlek, vesd meg lábad és állj úgy hozzá, hogy ez egy új nap, most belépek Jubileumom évébe. Minden kötöttségtől, korláttól megszabadulok. Felkent vagyok, tehetséges vagyok, nem maradok ott, ahol vagyok, hanem magasabbra emelkedek. Ez az én korszakom. Szeretem azt a tényt, hogy Isten már mindennel felszerelt bennünket, amire szükségünk van. Nem kell erőlködni és kikényszeríteni a dolgokat. Már minden megvan benned. Az erő, a kreativitás, az ötletek. Isten már felsorakoztatta a megfelelő embereket, a szerencsés helyzeteket, amikre szükséged van.

Olvastam egy kis pókról. Már mindannyian láttuk hogyan szövik a pókok halójukat. A szálak olyan ragadós anyaggal vannak bevonva, hogy amikor a rovar hozzáér, nemcsak beleakad, hanem oda is ragad. Ezért fordulhat elő, hogy akár egy nagy szitakötőt is meg tud fogni egy kis háló. De gondoltál már arra, hogy ha a háló olyan ragacsos, hogyan tud a pók úgy átmenni rajta, hogy nem ragad bele? Isten úgy alkotta meg a pókot, hogy olajat termel a szervezete, ami lefolyik lábaihoz és ez lehetővé teszi, hogy keresztülmenjen a hálón. Más szavakkal a pók azért nem ragad a hálóba, mert fel van kenve élete. Néhányatoknak már rég fel kellett volna adni. Olyan sok akadályon kellett túljutnod. Mások ugyanilyen helyzetben csak megrekedtek ott, ahol voltak, de te nem, te csak mentél tovább.

Miért?

Mert tudod, hogy felkent vagy. A kis pókhoz hasonlóan a felkenés az olaj, ami síkossá tesz bennünket, hogy ne ragadjunk le. Az emberek beszélnek a hátad mögött a munkahelyen, próbálják lerombolni hírnevedet, próbálnak rossz színben feltüntetni. Sokan feldühödnek, sokan próbálnak visszavágni, de nem te. Rólad lepereg, mert te be vagy olajozva. Ha felkentként jársz, semmi sem fog rajtad.

Emlékszem, fiatal koromban a tengerpartra jártam focizni a barátaimmal. Előtte jól bekentem magam Hawaiian Tropic napolajjal, hogy ne égessen meg a nap. Nem vagyok olyan nagyon gyors, de ezzel az olajjal magamon senki nem tudott megtámadni. Nálam 2-szer nagyobb fickók megragadtak, de kicsúsztam a kezeik közül. Az volt az előnyöm, hogy be voltam olajozva. Így van ez veled is, ha fel vagy kenve, a dolgok, amiknek le kellene törni téged, nem fognak. Talán elküldenek a munkahelyedről. Csalódnod kellene, le kellene törnöd, de te tovább bízol és végül egy jobb állást kapsz. Talán véget ér egy kapcsolatod. Igazságtalanság. Keserűnek, csalódottnak kellene lenned, de te tovább bízol és Isten kinyit egy másik ajtót. Ha nehéz időkkel nézel szembe, emlékeztesd magad rá: fel vagyok kenve. Nem leszek negatív, nem vesztem el örömöm, tele vagyok dicsérettel. Tudom, hogy Isten uralja a helyzetet. Hiszem, hogy azt, ami a karomat akarja, a javamra fordítja. Sokan, ha visszatekintetek életetekre, azt mondhatjátok, nem kellene itt lennem.

Hogy éltem túl azokat a nehéz időket?

Hogy gyógyultam ki abból a betegségből?

Ez volt a felkenés, amit Isten életedre tett. Ő adott neked erőt, amikor úgy érezted nem bírsz továbbmenni. Ő adott neked boldogságot, amikor szomorúnak kellett volna lenned. Ő nyitott ki egy ajtót, amikor semmilyen kiutat sem láttál. Most vissza tudsz nézni és elmondhatod, hol lennék, ha nem tapasztaltam volna meg Isten jóságát életemben. Amikor elkezdtem ministrálni, nem tudtam, hogy képes vagyok-e rá. Voltak idők, amikor elbátortalanodtam. Olyan a természetem, hogy próbálok mindenkinek a kedvében járni. Aztán hallottam egy panaszt, egy bírálatot és arra gondoltam, változtatni kell. Úgy tűnt, ebben az időben annyi minden jött ellenem, már fel akartam adni, de egy éjjel volt egy álmom. Nagyon tiszta és élénk volt. Tudtam, hogy egy sima álom. Ebben az álomban egy nagy mezőn futottam. Fölöttem repülők szálltak alacsonyan és bombákat dobtak rám. Olyan volt, mint egy filmben. A bombák a közelemben csapódtak be. Hatalmas volt a zaj, de valahogy minden alkalommal eltévesztett a bomba. Ez 4-5 alkalommal történt meg és álmomban csodálkoztam, hogy még életben vagyok. Végül berohantam egy kis házba és elrejtőztem az egyik szobában. Nagyon féltem. Hallottam, hogy a katonák jönnek és reméltem, nem fedeznek fel. De ekkor kivágódott az ajtó és rám szegezték fegyverüket. Azt hittem, mindennek vége. De legnagyobb meglepetésemre megfordultak és elmentek. Olyan volt, mintha láthatatlan lettem volna számukra. Amikor fölébredtem, olyan békességet éreztem, mint még soha.

Mélyen legbelül hallottam, amint Isten azt mondja: Joel, lehet, hogy felrobbannak körülötted a dolgok, de én a tenyeremben tartalak. Azt mondta, ha bízol bennem, egyetlen ellened fordított fegyver sem fog célba találni. Minden alkalommal, ha ellenem jönnek a dolgok, csak emlékeztetem magam, hogy felkent vagyok, ez nem fog rám hatni. Isten vezet és védelmez engem. Most is előtted jár Isten és egyengeti utad. Talán nehéz időket élsz meg, de ez nem a vég, hanem csak a kezdet. Talán úgy érzed, szárazságban élsz. Nem sokat tapasztaltál meg Isten jóságából, de ha visszanyered örömöd és hinni kezdesz, Isten megígéri, megáld téged olajjal és átsiklasz a nehézségeken. Néhányatoknak friss olajra van szüksége. Kezdd a hozzáállásoddal. Ne panaszkodj, ne a negatívra koncentrálj, hanem imádkozz. Lehet nagy a problémád, de hagy mondjam el, mi egy nagy Istent szolgálunk és a jó hír, hogy ő már ellátott téged mindennel, amire a megoldáshoz szükséged van.

Láttam valami érdekeset egy kis halról. Úgy hívják Mózes lelke és a Vörös-tenger mélyén él. Ezekben a vizekben nagy cápák is vannak, amik ezeket a fajta halakat eszik. A 70-es évek elején kutatók felfedeztek valami érdekeset ezekkel a halakkal kapcsolatban. Minden más hasonló méretű és súlyú halat megesznek a cápák, de Mózes lelkét nem eszik meg. Felfedezték, hogy azért nem, mert Mózes lelkének egyedülálló védekező rendszere van. Ha támadás éri, mérgező toxinokat bocsát ki, ami lefagyasztja a cápa száját. Mutatták a képen, hogy a kis hal a cápa kitátott szájában volt. Csak annyit kellett volna tennie, hogy becsukja a száját, de nem tudta. Isten adott valamit ennek a pici halnak, ami megvédelmezi. A cápa csak azután pár perccel tudta becsukni a száját, amikor a hal elúszott. Arra gondoltam, hogy amikor ez a kis hal a cápa szájában van, nem emelkedik a vérnyomása, nem hívja a 911-et, nem válik depresszióssá, hogy ilyen a szerencsém, hanem tudja, hogy felkent, tudja, hogy különleges. Isten már a Világ megalkotásakor elrendelte, hogy ez a hal védett legyen az ilyenfajta ellenségektől.

Te is a leghatalmasabb Isten gyermeke vagy. Nemcsak egyedülálló védelmi rendszered van, hanem Isten saját életét lehelte beléd. Körbevesz kegyével, mint egy védőpajzzsal. Azt mondja, ha ellenség támad rád, ő megvéd. Ha azok a gondolatok jönnek, hogy sosem fogsz belépni korszakodba, sosem leszel egészséges, sosem emelkedsz magasabbra, tudod, hogyan bocsásd ki a mérgező toxint az ellenség legyőzésére? Kezdd el Isten szavait idézni. Tudom, hogy több vagyok egy áldozatnál. Én vagyok a fej és nem a farok. Győztes vagyok és nem legyőzött. Ha hiszel, és Isten szavain meditálsz, akkor a cápához hasonlóan az ellenség nem tud neked ártani.

Van egy Eszter nevű fiatal hölgy a Bibliában. Sok nehézségen kellett túljutnia. Eszter árva volt, korán elvesztette szüleit. Nem sok jövője volt, de volt egy Mordechai nevű nagybátyja. Mordechai hívő volt és évekig biztatta Esztert. Bár Eszternek ilyen nehézségei voltak, olyanokat mondott neki, hogy: Eszter, nagyszerű dolgokat fogsz véghezvinni életedben. Isten keze van rajtad. Különleges, tehetséges, áldott vagy. Évről évre hallgatta Eszter ezeket a szavakat, melyek beivódtak tudatába. Egy nap a király feleséget keresett magának. Elküldte szolgáit, hogy keressék meg a 127 provincia mindegyikében a legszebb lányt. Eszter is bekerült a legszebb 127 lány közé. Azt mondod, Joel, nekem nincsenek megfelelő kapcsolataim. - Eszternek sem voltak. Nincs végzettségem. – Eszternek sem volt. Joel, én csak vidéken élek. – Eszter is ott élt.

Miről beszélek?

Túl gyakran beszélünk arról, amit nem tudunk, miközben Isten próbálja megmutatni nekünk, hogy mit tudunk megcsinálni. Átlagosan gondolkodunk, miközben Isten rendkívülit tervez velünk. Ne nyomd el álmaidat, ne várj el kevesebbet annál, mint amit Isten elültetett lelkedben. Legyenek nagy álmaid. Merd hinni, hogy valami nagyszerűre vagy képes. Eszterhez hasonlóan lehet hátrányos helyzeted, de értsd meg, Istennel nincs hátrányos helyzet. Megtartották a nagy szépségversenyt. 127 lány volt ott, de Isten Esztert választatta meg a királlyal. Ha hiszel, Isten a szükséges szerencsét hozza életedbe. Előidézi, hogy a megfelelő emberek kedveljenek, kegye kiemel a tömegből. Nem hiszem, hogy csak fizikai szépsége miatt választotta őt a király. Voltak ott más szép lányok is. Belső szépsége miatt választotta. Eszter hitte, hogy ő áldott. Hitte, hogy ő különleges. Ő Isten jóságáról beszélt.

A Szentírás azt mondja Példabeszédek 21:1-ben: A király szíve Isten kezében van.

Ez azt jelenti, hogy nem mások irányítják végzeted, hanem Isten. Ő már felsorakoztatta a megfelelő embereket, helyzeteket. De neked is meg kell tenned a részed és hinned kell, hogy áldott vagy. Hinned kell, hogy kiváltságos vagy. Ha egy ajtó bezárul, ne hátrálj meg, hidd, hogy Isten kinyit egy másik ajtót. Hidd, hogy Isten a megfelelő pozícióba hozza az embereket.

Egy éve értekeztem az egyik munkatársunkkal. Átvettük azokat az interjúkat, amiket az új könyvemmel kapcsolatban adok. Tudtam, hogy az egyik nemzeti újság is a listáján volt, ami még soha nem írt rólunk. Azt mondta a kollégám, hogy nem is fognak, mert a főnök nem igazán kedvel engem és kijelentette, hogy soha nem fog cikket megjelentetni a lelkészségünkről. Én ezt kihívásnak tekintettem. Azt mondtam a barátomnak: Tudod mit? Én hiszem, hogy egy nap megjelenik egy cikk rólunk ebben a lapban. Kb. 2 hónap múlva ez a kollégám felhívott és azt mondta, hogy van egy interjúnk ezzel a lappal. Én azt mondtam: Hogyhogy? Azt mondtad, sosem fognak meginterjúvolni. Azt válaszolta: Igen. De a főnök átkerült egy másik részlegbe és az új riporter nagyon kedvel téged. Ha hiszel, Isten elmozdítja az embereket az utadból, hogy elérhesd végzeted. Értsd meg, semmilyen személy nem tarthat vissza, hogy mindazt megkapd, amire Isten megteremtett. Talán úgy érzed most, hogy valaki az utadban van. Ez az ember nem tarthat vissza végzetedtől.

A Szentírás azt mondja, senki sem szállhat szembe Istenünkkel. Ne légy keserű, ne próbáld kikényszeríteni a dolgokat, csak higgyél és Isten megvívja csatáidat és elvisz oda, ahol lenned kell. Ez történt Eszterrel. Egy árva volt a provinciában, nem volt jövője és most a palotában van, most jómódú.

Miről beszélek?

Istennél nincs hátrányos helyzet. Lehetsz túl balszerencsén, csalódásokon, de hagy bátorítsalak, ne maradj azokon az oldalakon, új fejezetek várnak rád. A Szentírás beszél arról, hogyan rögzítette Isten életünk minden napját még mielőtt megszülettünk. Ez azt jelenti, hogy már meg van írva életed története egy könyvben. A jó hír, hogy nagyszerű vége lesz. De sokan, ha visszaesést élnek meg vagy hátrányos helyzetben vannak, egyszerűen elfogadják, hogy ilyen az élet.

Mi történik?

Leragadnak ezen az oldalon. Ha visszanyered tüzed és elkezdesz előre törni, hinni, elvárni, akkor valahol a jövődben új fejezethez érsz, ami mindezt összerakja. Nem érted most a sötét időket, de megvan az oka. Higgyél és eljön a következő fejezet. Új korszak közeleg. Itt a kulcs: Esztert Isten jogságáról tanúsították. Mordechai folyamatosan hittel töltötte fel, mint pl.: Eszter, bár árva vagy és nem laksz szép helyen, nincsenek csinos ruháid, de te mégis különleges vagy. Isten keze van rajtad, nagyszerű dolgokat fogsz véghezvinni. Eszter újra és újra hallgatta ezt és elkezdett hinni benne. Az igazság az, hogy mindenkinek szüksége van valakire, aki hittel tölti fel.

Amikor elkezdtem pásztorkodni ebben a templomban, Victoria mondta nekem, hogy áldott vagyok. Azt mondta, egyszer nagy emberek előtt fogsz állni, amikor még a színfalak mögött a kamerával foglalkoztam. Hittel, győzelemmel töltött fel. Valakinek fel kell tárnia benned a nagyság magjait. Józsuának Mózes volt, Eliasnak Elizsau, Timothynak Pál. Ha neked nincs senkid, aki győzelemmel töltsön fel, engedd meg nekem, hogy én legyek a Mordechai-od. Hadd mondjam el, hogy nagyságra születtél, a Mindenható Isten magját hordod magadban. Nincs olyan akadály, amit nem tudsz legyőzni. Nincs olyan hátrány, ami visszatarthat. Isten a tenyerében tart, ő felfegyverzett téged. A megfelelő emberek már az utadban vannak. A gyarapodás új korszakaiba lépsz be. Isten feltámasztja a feladott álmokat. Helyreállítja a leírt kapcsolatokat. Új életet lehel egészségedbe, anyagiakba, karrieredbe. Hallom, amint Isten azt mondja: Most belépsz a Jubileum évébe. Ez a te időd a felemelkedésre, a felszabadulásra.

Miért nem teszel úgy, mint az a hölgy, aki keresztülvágott a tömegen?

Kelj fel és mondd, ez most az én korszakom. Ha ezt megteszed, meglátod Isten jóságának egy magasabb fokát. Eszterhez hasonlóan olyan helyekre juttat el, amiről nem is álmodtál. Az az imám számotokra, hogy ne éljetek a kétség árnyékában, mert áldottak vagytok és legjobb napjaitok nem mögöttetek, hanem még előttetek vannak.

Lisa E Szanyel megosztása-

Biblia-Ige- Zsoltárok könyve 147. rész


1. Dicsérjétek az Urat! Hiszen Istenünkről énekelni jó; hiszen őt dicsérni gyönyörűséges és illendő dolog!
2. Az Úr építi Jeruzsálemet, összegyűjti Izráelnek elűzötteit;
3. Meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket.
4. Elrendeli a csillagok számát, és mindnyájokat nevéről nevezi.
5. Nagy a mi Urunk és igen hatalmas, s bölcseségének nincsen határa.
6. Megtartja az Úr a nyomorultakat; a gonoszokat földig megalázza.
7. Énekeljetek az Úrnak hálaadással, pengessetek hárfát a mi Istenünknek!
8. A ki beborítja az eget felhővel, esőt készít a föld számára, és füvet sarjaszt a hegyeken;
9. A ki megadja táplálékát a baromnak, a holló-fiaknak, a melyek kárognak.
10. Nem paripák erejében telik kedve, nem is a férfi lábszáraiban gyönyörködik;
11. Az őt félőkben gyönyörködik az Úr, a kik kegyelmében reménykednek.
12. Dicsőitsd Jeruzsálem az Urat! Dicsérd, oh Sion, a te Istenedet!
13. Mert erősekké teszi kapuid zárait, s megáldja benned a te fiaidat.
14. Békességet ád határaidnak, megelégít téged a legjobb búzával.
15. Leküldi parancsolatát a földre, nagy hirtelen lefut az ő rendelete!
16. Olyan havat ád, mint a gyapjú, és szórja a deret, mint a port.
17. Darabokban szórja le jegét: ki állhatna meg az ő fagya előtt?
18. Kibocsátja szavát s szétolvasztja őket; megindítja szelét s vizek folydogálnak.
19. Közli igéit Jákóbbal, törvényeit s végzéseit Izráellel.
20. Nem tesz így egyetlen néppel sem; végzéseit sem tudatja velök. Dicsérjétek az Urat!

Cseri Kálmán



(Kecskemét, 1939. április 30. – ) magyar református lelkipásztor.

Kecskeméten érettségizett 1957-ben. Tanulmányait a Károli Gáspár Református Teológián folytatta, ahol 1962-ben végzett. 3 évig Cecén, majd 6 évig Budahegyvidéken szolgált segédlelkészként. Innen hívta meg lelkipásztorának a pasaréti gyülekezet Joó Sándor halála után, 1971-ben. 39 éven keresztül a Pasaréti Református Egyházközség vezető lelkésze, innen vonult nyugdíjba 2010. június 30-án. Utóda Horváth Géza lett, aki 1988-tól a nagyvarsányi református gyülekezet lelkipásztora volt.

Cseri Kálmán hitvallása szerint minden gyakorlati kérdésben is Isten igéje, a Biblia szerint szeretne dönteni és cselekedni. A református lelkipásztori irodalom kiemelkedő művelője, akit nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is széles körben ismernek. Több mint húsz önálló, számos kiadást megért kötete, nagyszámú folyóiratcikke és publikációja jelent meg.

(forrás: Wikipédia)

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Jertek, építsünk tornyot, amelynek teteje az eget érje!

     l.Móz. 11,4

Kain utódai nagyon megsokasodtak. Lakóhelyeiket egyre inkább kiterjesztették kelet felé.

Egyre inkább letelepedtek és szilárd lakóházakat építettek sátrak helyett.

Az egyik építőmester így szólt egyszer: "Jertek, vessünk téglát és égessük ki jól; és lett nékik a tégla kő gyanánt, a szurok pedig ragasztó gyanánt." Erős, szilárd házak épültek.

Ez ellen semmi ellenvetésünk nem lehet. De tovább így szól róluk az Ige: "És ezt mondták: Jertek, építsünk magunknak várost és tornyot, amelynek teteje az eget érje és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész földnek színén". Ó, bárcsak maradtak volna ezek az emberek a téglaégetésnél és házépítésnél!

De most olyat kezdtek el, ami utálatos Isten előtt. Kevély terveket tápláltak szívükben. A gőg lelke előtt, amely az ördög lelke, megnyitották belsőjüket. Ettől a pillanattól ellenük volt Isten és vállalkozásuk kudarcra volt ítélve. Nagy nevet akartak maguknak szerezni.

De "ami az emberek közt magasztos, az Isten előtt utálatos" (Lk. 16,15). Alapjában véve Bábel építői megszégyenültek. Ezek közül a kevély, dicsőségre vágyó emberek közül még csak egynek a neve sem maradt fenn. A büszke torony a porba süllyedt, s mint nyomorúságos romhalmaz, a mai napig bizonyság azok ellen, akik Istent nem tisztelik.

Ez a lelkület napjainkban is munkálkodik azokban, akik óriási vállalkozásokba kezdenek a gazdasági vagy politikai életben, hogy maguknak nevet szerezzenek. A vége ennek mindig csak egy lehet: nyomorúságos romhalmaz.

Tanuljuk meg ebből a történetből, milyen igaz marad az Ige: "Isten a kevélyeknek ellene áll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad" (l.Pt. 5,5).

Varga László: Isten asztaláról

 "Megmutatta nekem a szent várost, Jeruzsálemet, amely az Istentől, a mennyből szállt alá... A város falának tizenkét alapköve volt, és azokon a Bárány tizenkét apostolának tizenkét neve... A város falának alapköveit mindenféle drágakő ékesítette: az első alapkő jáspis... a tizenkettedik ametiszt."
     Jelenések 21,10-20
A Jelenések könyvének csodálatos szimbólumai talán itt ragyognak a legszebben. A menny "városának" leírása képekben. A Bárány menyasszonya: a mennyei örök egyház. Minden részletén a tizenkettes szám uralkodik: Isten népének számszimbóluma. Kapuja az Ószövetség: Izráel törzsei. Alapkövei az apostolok: Krisztus evangéliuma. Minden falát a tizenkétezres számszimbólum jelzi, összességében a tizenkétszer tizenkétezer, a száznegyvennégyezer: Isten népének tökéletes teljessége. (A 3 a tökéletesség, a 10 a teljesség, 12 az Isten népének számszimbóluma. Ezek szorzata: 12x103=144.000.) Díszei az üdvözültek. Itt van az igazi evangélium, örömüzenet a mi számunkra: különbözők a díszek, de mindegyik drágakő. Különbözők az üdvözülők, de Istennek mindegyik értékes, drága gyermeke. Mindegyiknek megvan a maga helye a menny "városában". Nem az a kérdés, hogy te melyik drágakő jele alá tartozol, annál inkább az: odatartozol-e, vagy sem, drágakő lehetsz-e Isten szemében? Nem arravalóságodtól függ, csak attól: akarsz-e az övé lenni itt és odatúl, a "csodavárosban"?
Krisztusom, akarok a Tied lenni. Tudom, nem vagyok odavaló. Nem ragyog belőlem semmiféle drágakőnek fénye, csak gyarló emberi nyomorúság. De vágyom oda menni. Vágyom veled lenni. Vágyom arra, hogy én is ott legyek "menyasszonyodnak", örökkön élő mennyei egyházadnak csodálatos, emberi szóval elmondhatatlan dicsőségében. Ne bűneimet, méltatlanságomat nézd, Uram! Szereteted azt mind eltörölheti, ha Te akarod. Szeress engem, bűnös gyermekedet, fogadj be szeretteimmel együtt mennyei otthonodba! Ámen.

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-HŰSÉG


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 24,45-51
45 "Ki tehát a hű és okos szolga, akit azért rendelt szolgái fölé az úr, hogy kiadja nekik az eledelt idejében? 46 Boldog az a szolga, akit ilyen munkában talál ura, amikor megjön!47 Bizony, mondom néktek, hogy egész vagyona fölé rendeli őt. 48 Ha pedig a gonosz szolga így szólna szívében: Késik az én uram,49 és szolgatársait verni kezdené, és együtt enne és inna a részegekkel: 50 megjön annak a szolgának ura azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyben nem is gondolja; 51 akkor kettévágatja, és a képmutatók sorsára juttatja: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás." 



"Boldog az a szolga, akit ebben a munkában talál ura, amikor megjön."

(Mt 24,46)

A sáfárság gondolata nagyon jelentős a Biblia világában, de a modern élet nem sok segítséget nyújt nekünk abban, hogy megmagyarázzuk, ki is az a sáfár. A régieknek nem állt rendelkezésükre vonat vagy repülőgép. Az utazás hosszadalmas volt. Amikor valaki útra kelt, megesett, hogy több mint egy évig távol volt. Így a tulajdonát vagy üzletét egy sáfárra bízta távolléte idejére. Ez a valaki, a sáfár, teljes körű felhatalmazást kapott, hogy lebonyolítsa az üzleti ügyeket, vagy hogy vezesse a háztartást, amíg a gazda meg nem jön. A gazda visszatérte az elszámolás napja is volt. És mivel az uraság útját nem egy utazási iroda tervezte meg, a hazatérés időpontja bizonytalan volt.
Láthatjuk, hogy milyen kitűnő például szolgált a sáfárság intézménye Urunknak, amikor figyelmeztetni akarta követőit, hogy várakozzanak és dolgozzanak, miközben reménykednek visszajövetelében. Ezért számos példázat szól sáfárokról, akik uruk dolgát végzik és akiknek állandóan szem előtt kell tartaniok, hogy gazdájuk váratlanul jön meg. A példázatok lényege nem az, hogy a gazda sokáig távol lesz, hanem, hogy váratlanul jön haza.
Nos, ha választanod kellene valakit, akire rábízd üzletedet vagy gazdaságodat, melyik lenne az a kívánatos jellemvonás, amelyet keresnél benne? A megbízhatóság, a hűség lenne az. A sáfárban nem az a legfontosabb, hogy briliáns elme legyen, hanem, hogy hűséges legyen. A hű sáfár minden döntésében gazdájára gondol először. És minden éjjel úgy tartja rendben könyveit, s vállalata annyira rendben van, hogy ha ura még az éjjel megjön, kész legyen számot adni.

Oswald Chambers: Krisztus mindenek felett-ENGEDJ TERET ISTENNEK



   "De mikor az Istennek tetszett..." (Gal 1,15).


Nekünk, mint Isten munkásainak meg kell tanulnunk, hogy teret engedjünk, szabad mozgást biztosítsunk Istennek. Számítgatunk, mérlegeljük a lehetőségeket, aztán megállapítjuk, hogy ez vagy az fog történni, de közben megfeledkezünk arról, hogy Isten a maga tetszése szerint, váratlanul belenyúlhat az eseményekbe. Meglepődnénk-e, ha Ő úgy toppanna be összejövetelünkre, ahogyan sohasem gondoltuk volna? Ne szabd meg, hogy milyen különleges úton jöjjön; Őt várd, így engedj teret neki. Várd az Ő jövetelét, de ne te határozd meg, hogyan jöjjön. Bármilyen jól ismerhetjük Istent: azt a nagy leckét meg kell tanulnunk, hogy Ő bármelyik pillanatban meglepően megmutathatja magát. Hajlamosak vagyunk a meglepetésnek ezt a mozzanatát kihagyni számításunkból, pedig Isten sohasem munkálkodik másképpen. "Amikor az Istennek tetszett..." Őrizd meg életedet olyan állandó kapcsolatban Istennel, hogy az Ő meglepő hatalmával jobbról is, balról is megmutatkozhasson. Légy mindig várakozó helyzetben és vigyázz: engedj teret Istennek, hogy bármikor közbeléphessen, amikor neki tetszik.

Carl Eichhorn: Isten műhelyében-A lélek gyógyulást keres



   "Akarsz-e meggyógyulni? "

(János 5, 6)  

A bethesdai beteg már 38 éve ágyhoz volt kötve. Nem is gondolt már komolyan arra, hogy egyszer még másként is lehetne. Megszokta nyomorúságos állapotát. De az Úr felrázta őt eltompultságából. Életének sötét, sivár magánosságába reménysugár hull: számodra is van még segítség, van még remény. Akarod? Sajnos a legtöbben egyáltalán nem vágynak arra, hogy a bűn sokkal végzetesebb nyomorúságából megszabaduljanak. Megszokták istentelen állapotukat. Mást már el sem tudnak képzelni. A lélek egyáltalán nem érzi, hogy beteg. Sőt, szenvedélyesen hódol olyan dolgoknak, amikről tudja, hogy romlására vannak s talán még testileg is csak tönkreteszik. - A testi betegségek sok esetben a lélek sérüléseit, fogyatkozásait és sebeit tükrözik. A kapzsiság például belső megkeményedést hoz magával, kéregként veszi körül a lelket és megkövesíti azt. A testi gyönyöröknek és szenvedélyeknek belső ziláltság, felbomlás, szétesés a következménye. Minden bűn megbénítja, gúzsba köti a lelket, akárcsak valami bénító betegség, úgy, hogy nem tud többé szabadon mozogni, Isten felé lendülni. Elszakad Istentől, akinél egyedül találhatna gyógyulást. Sorvadásnak, halálnak van kiszolgáltatva.

A bűn egyik legsúlyosabb következménye a lelkiismeret szörnyű megsebesülése. Minden vétek elsősorban a lelkiismeret sérülését vonja maga után, amely éppen olyan érzékeny, mint a szemünk. Amíg fájdalmas érzékenység van benne, amit Isten Igéje is kiválthat, a lelkiismeret még nem egészen halott.

Akarsz-e meggyógyulni? Jézus ezzel a kérdéssál olyan emberhez közelít, akiben még van érzékenység a maga belső baja, nyavalyája iránt. Akarsz-e meggyógyulni? Lehet, hogy időközben vannak olyan pillanataid, amikor akarsz, de azután ismét régi lényed kerekedik felül. Mentegeted, kisebbítgeted vétkeidet. Az olyan betegen, aki nem vállalja azt, hogy beteg, nem lehet segíteni. Ha egyszer átérzed a magad szomorú belső helyzetét és minden áron meg akarsz gyógyulni, a lelkek nagy orvosa téged is kezelésébe vehet. És mégha kétségbeejtően nagy is már a kár, gyógyíthatatlannak látszanak a sebek, ő meg tud és meg akar gyógyítani. Sebei hozzák gyógyulásunkat. Vére az az orvosság, mely helyreállítja a halálra sebesült és beteg lelket. Csak bizalommal fordulj hozzá. Nála nincs reménytelen eset.