2017. június 5., hétfő

GYÓGYNÖVÉNYEK: Cickafark








Cickafark
(Achillea collina)

Gyógyhatásai


Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya- és fogínygyulladásra használható. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket. Hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is kiváló. Serkenti az epeváladék termelést. Húgyúti betegségekben, légzőszervi bajoknál nélkülözhetetlen.

Felhasználása belsőleg

Gyomorgörcsök megszüntetéséhez a szokásosnál enyhébb gyógyteát készítünk belőle, egy csapott evőkanál helyett csak egy csapott teáskanál füvet adunk 2,5 dl vízhez. Ebből iszunk egy-egy csészével étkezés előtt naponta kétszer, reggel és este egy héten kétszer. Utána hetente egy csészével egy hónapon keresztül ugyanilyen módon. Ugyanígy kezelhetik a máj- és epebetegségeiket: két héten keresztül minden másnap kell meginni egy csésze teát reggel éhgyomorra. Bőséges, rendszertelen vérzésnél reggelente igyanak meg egy-egy csészével 2-3 héten keresztül a menses előtt és alatt. Petefészek-, méhnyak- vagy hüvelygyulladás esetén naponta 3 csészével ajánlott inni étkezések előtt. Nem gombás eredetű fertőzéseknél irrigálni is kell vele: 2,5 dl teával naponta kétfelé osztva, reggel és este. (Gombás eredetű fertőzésnél az irrigátort házilag nem lehet kellőképp fertőtleníteni, ezért ilyenkor nem tanácsos irrigálni). A teát olyan sokáig kell a hüvelyben tartani, ameddig csak lehet (pl. fürdőkádban feltett lábakkal, tamponnal).

Változókorban pásztortáskával, palástfűvel, levendulával, citromfűvel, komlóval, galagonyával egyenlő arányban keverve harmonizáló hatású. Ilyenkor lefekvés előtt kell inni belőle egy csészével.

Étvágyjavításra étkezés előtt, emésztés könnyítésére, az epetermelés serkentésére étkezés után igyanak meg egy csészével.

Vérző aranyérre ülőfürdőt kell készíteni két evőkanál teafűből és két liter vízből, ezt kell a fürdővízbe önteni. 20 percig szabad csak a vízben maradni.

Légzőszervi megbetegedéseknél inhalálásra lehet használni a cickafarkfüvet: egy liter vízhez egy csapott evőkanál teafüvet adunk és a forró gőz fölé hajolva belélegezzük azt. Inni egy héten át naponta egy csészével kell ilyen esetben.

Felhasználása külsőleg

Összemorzsolt friss levele kisebb sebek vérzését azonnal elállítja. Nagyobb sebekre borogatásként tesszük.







Cickafark:

A mezei cickafark kámforos illatú, fehér virágú, hazánkban honos, lágy szárú, 50-80 cm magas, a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó évelő növény. Gyöktörzzsel telel át. Többszörösen szeldelt levelei szórt állásúak. Júniustól késő őszig virágzik.

Gyűjtése:
A drogot a teljes virágzásban gyűjtött, kizárólag fehér színű virágot tartalmazó, föld feletti, maximum 40 cm-es hajtása (Achillae herba), vagy a 2-3 cm-es szárral („csipet”) gyűjtött virágzata (Achillae flos) adja. 4 kg virágos hajtásból 1 kg száraz herbát, 6 kg friss virágból 1 kg száraz virágot kapunk. Gyógynövényként gyűjthető a ritkábban előforduló közönséges cickafark

(Achillea millefolium L.) továbbá a magyar cickafark (Achillea pannonica Scheele).

Tőrténete:

A cickafarkfű már az őstörténet előtt ismert volt. Irakban egy neandervölgyi temetkezési helyen nagy koncentrációban találtak cickafarkfű virágport. Az ókori orvosok is használták. Dioszkoridész szerint a legjobb vérzéscsillapító, mindenféle sebre, fekélyre használható. Hippokratész fürdőként vérző aranyérre ajánlotta. Latin neve achillea millefolium arra utal, hogy Achillész, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a társai sebeinek vérzését. A kelták is igen tisztelték, rituális szertartással szedték.

Kutatások:


Sajnos kisszámú dokumentáció áll rendelkezésre erről a gyakran használt gyógynövényről, pedig sok területen bizonyul hatásosnak. Teája és illóolaja gyulladáscsökkentő, a virágban található azulén allergiát csökkent. A benne található szeszkviterpén laktonok rákellenes hatásúak. Az achillein és a flavonoid hatóanyagai külső és belső vérzést csökkentenek. Valószínűleg a flavonoidoknak köszönhető a görcsoldó hatás.

Figyelem, a fekete üröm keresztallergiát okozhat, (aki allergiás a fekete ürömre, nagy valószínűséggel a cickafarkfűre is allergiás lesz). A virág illóolajtartalma erős fejfájást, rosszullétet, hányást okozhat, ezért önmagában csak a virág fogyasztása nem ajánlott.

Kivonat Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában című könyvéből

------

13 gyógyító tipp cickafarkfűből

A cickafarkfű étvágyjavító, köptető, sekentő és nyugtató, idegerősítő, görcs- és szélgörcsoldó, vérzéscsillapító, vizelethajtó, epetermelést serkentő és epehajtó, reuma és fertőzés elleni szer, antihisztaminikum, és hormonhatással is rendelkezik.




Hatóanyagai

Glikozidikus keserűanyag, illóolaj (0,05–0,25%) – amelynek komponensei a kamazulén, a kámfor, a szabinén, a cineol, a pinén és a borneol –, mentol és achilein alkaloidok, kumarin, cserzőanyag, hangya-, ecet-, szalicil- és sztearinsav, valamint flavonoidok.

Teáját a következőképpen készítsd el: 1 evőkanálnyi virágot forrázz le 2 dl vízzel, 15 percig hagyd ázni, majd szűrd le. Naponta 2 alkalommal fogyaszd édesítés nélkül, étkezés előtt fél órával.

Gyógyító tippek:


1.Étvágyfokozó, emellett javítja az emésztést, enyhíti a görcsöket a vékony- és vastagbélben, megszünteti a felfúvódást, a kellemetlen teltségérzést. Mivel javítja a kiürülési reflexet, alkalmazhatjuk hashajtó helyett. Jót tesz hosszú betegeskedés alatt fellépő emésztőrendszeri fájdalmak, anyagcserezavarok ellen is.

2.Vizelethajtó és tisztító gyógytulajdonságának köszönhetően alkotórésze a reuma elleni és antiszklerotikus teakeverékeknek. Csalánnal, mezei zsurlóval, körömvirággal, fehér fagyönggyel és galagonyavirággal kombinálva jól bevált érelmeszesedés ellen is.

3.A kamazulén antihisztaminikus hatása miatt – főleg gyerekeknél – hatásos asztma ellen, így a köptető hatású gyógynövények (ökörfarkkóró-virág, kankalinvirág és -gyökér), valamint a kamilla, a palástfű, a csalán, a kakukkfű és a körömvirág mellett része az asztmaellenes teakeverékeknek.

4.Az emésztőrendszerben csillapítja az enyhe átszivárgó vérzéseket (például aranyeres bántalmaknál). Urogenitális sebészeti beavatkozások után forrázatát hideg állapotban alkalmazd, hogy a kolin és a betain hatása jól érvényesüljön. Kolinja enyhén csökkenti a magas vérnyomást is.

5.Alkalmazható az éjjeli bevizelés kúrálásában, de csak depresszió elleni (bazsalikom és orbáncfű), valamint idegerősítő (citromfű, levendula, macskagyökér, borsmenta és majoránna) gyógynövényekkel kombinálva hatásos.

6.Jó gyógyszere a női betegségeknek, de 3 hónapnál hosszabb távon nem ajánlott azoknak, akik fogamzásgátló tablettát szednek, illetve akik tudják magukról, hogy hajlamosak a rosszindulatú daganatokra (100 g virágban ugyanis 1000 NE ösztrogénaktivitású női hormonhoz hasonló anyag van). Bárki más azonban nyugodtan fogyaszthatja a cickafarkfűteát női bajokra, mert a növényi hormonpótlás egészségesebb, és nem okoz mellékhatásokat, mint a szintetikus gyógyszerek.

7.Enyhíti a változó korban fellépő kellemetlen tüneteket. Komlóval és édesköménnyel kombinálva csillapítja a hőhullámot, a fejfájást.

8.Csökkenti a menstruációt kísérő erős fájdalmat, és normalizálja a rendellenes vérzést, de az úgynevezett behangoló teát csakis a menstruációs ciklussal összhangban szabad alkalmazni, mégpedig két lépésben.

Első lépésként készítsd el az 1. típusú teát: 200 g cickafarkfűvirág, 50 g komló és 50 g édeskömény keverékéből 1 evőkanálnyit 2,5 dl vízben forralj fel, s 15 percnyi lúgozódás után szűrd le. Naponta 2 alkalommal igyál 2,5 dl teát, de nem mindennap, hanem a menstruáció befejezését követő első naptól 14-15 napon keresztül.

Második lépésként: a 16. naptól kezdve viszont a progeszteronhormon-hatással rendelkező gyógynövényekből – 50 g apróbojtorján, 150 g palástfű és 100 g rozmaringlevél keverékéből – az előbb leírt módon elkészített teát idd (ebben nem szerepel a cickafarkfű!) az újabb menstruáció jelentkezéséig, majd a menstruáció végétől megint következhet az 1., illetve a 2. tea, mindaddig, amíg a rendszertelen ciklus helyre nem áll.

9.Férfiaknál a prosztata-megnagyobbodás kezelésében, az ellenkező nem hormonjainak gyógyhatására alapozva veszik hasznát, hiszen keserűanyaga ugyanolyan biológiai hatással rendelkezik, mint a női ösztrogén hormon.

10.Visszérgyulladásra idd a következő teát: körömvirág, gyermekláncfű, mályvagyökér, apróbojtorján, orbáncfű, levendula, feketenadálytő-gyökér, útifű és cickafarkvirág 1:1 arányú keverékéből 1 evőkanálnyit 2-4 órán keresztül áztass 3 dl vízben, majd gyenge lángon 3 percig főzd, hagyd állni 15 percig, s nagy lyukú szűrőn szűrd le. Naponta 2-3 alkalommal fogyaszd, étkezés után.

11.Fogfájásra öblítőként alkalmazd, borsmentával és macskagyökérrel 1:1 arányban kombinálva. A keverékből 1 evőkanálnyit 2 percig főzz 5 dl vízben, és ezzel öblögesd a szájüreget.

12.Vizes és szeszes kivonata gyógyítja a szájban előforduló fertőzéseket. A gyulladt ínyt bíborvörös kasvirág szeszes kivonatával kombinálva ecseteld, aftózisoknál zsályával és apróbojtorján szeszes kivonatával együtt használd. A bőrkiütések kezelésében szintén jól bevált szer.

13.Szeszes kivonatának bemasszírozásával enyhíthetők a reumatikus és ízületi bántalmak: fellazítja, oldja a csomókat, csökkenti a fájdalmat. Tinktúrája alkotórésze fájdalomcsillapító, izomlazító, valamint belső szervek gyógyítására alkalmazható hidratáló krémeknek, amelyeket hosszasan kell bemasszírozni a beteg szerv fölötti bőrbe, mintha szúrás nélküli injekciót adnánk.

Figyelem!

Nők a cickafarkfüvet csak a menstruáció végét követő első naptól használják, mert hormonzavart okoz! Kivétel a petefészek-gyulladás: ilyenkor a teljes gyógyulásig engedélyezett palástfűvel kombinált használata. Daganatos nők számára ellenjavallt.

Mellékhatás: Fogyasztása sötétbarnára színezi a vizeletet – nem kell tőle megijedni, nem vérről van szó! Túlérzékeny emberek allergiás kiütéssel, hasmenéssel reagálhatnak rá. Az ajánlott adagokat ne lépd túl!

Forrás: freespirit.hu

VIDEÓK:

Rózsika füveskertje - Cickafarkfű
https://www.youtube.com/watch?v=XmDh2--CD7Y&t=288s
Rózsika füveskertje - Ruta és cickafarkfű   
Rózsika füveskertje - Vöröshere, csalán, cickafarkfű

LINKEK:

http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/cickafarkfu-gondozasa-gyogyhatasai/2796/
http://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/cickafark_a_nok_doktora/20030122112043?autorefreshed=1
http://naturportal.hu/gyogynovenyek/cickafarkfu

----------------------

Maria Treben: CICKAFARK (Achillea millefolium)


A cickafark olyan gyógynövény, amely nem hiányozhat életünkből. Jóllehet sok súlyos betegség esetén a legjobb segítőnk, elsősorban mégis a nők számára fontos. Nem lehet elégszer elmondani ezt. Kneipp tisztelendő így vélekedik róla: „Nagyon sok bajtól megkímélnék magukat a nők, ha néha a cickafarkfűhöz folyamodnának." Akár fiatal lányról van szó, aki hajlamos arra, hogy rendszertelenül menstruál, akár idősebb asszonyról, aki a változás éveinek közepén tart, esetleg ezt az időszakot már át is lépte, nagyon fontos mindenkinek, fiatalnak és öregnek, hogy alkalmasint megigyon egy-egy csésze cickafarkfű-teát. Minden szempontból a lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit, úgyhogy a lányok-asszonyok egészségük érdekében nem is tehetnek hasznosabb dolgot, mint hogy erdőn-mezőn jártukban egy nyaláb friss cickafarkfüvet szednek. Legelőkön, utak mentén, erdőszéleken és a gabonaföldek szélén tömegesen fordul elő. Virágjának színe a fehértől rózsaszínbe hajló és a napon fanyar illatot áraszt. Egyáltalában ajánlatos a virágból erős napsütésben szedni, mert ilyenkor a legtöbb benne az illóolaj és ezáltal a gyógyhatás is növekszik. Ismerek egy fiatal gazdaasszonyt, akiről egyszer csak elterjedt, hogy altesti rákja van. Kobaltbesugárzást kapott. A hozzátartozóinak az orvosok elárulták, hogy a betegsége gyógyíthatatlan.



Ekkor eszembe jutott Kneipp tisztelendő és az altesti zavarokra történő utalása és azt tanácsoltam ennek a fiatalasszonynak, naponta annyi cickafarkteát igyon meg, amennyit csak bír. Hogy csodálkoztam, amikor nem is egészen három hét múlva levélben értesített, hogy kitűnően érzi magát, és lassan de biztosan visszanyeri normális testsúlyát. Petefészek-gyulladásnál gyakran már az első cickafark-ülőfürdő megszünteti a fájdalmakat és fokozatosan elmúlik a gyulladás is. Ugyancsak hatásosak ezek a fürdők idős emberek és gyerekek ágybavizelése valamint fehérfolyás kezelésében. Ezekben az esetekben kiegészítőlég napi két csésze cickafarkfű-teát is meg kell inni. - Méhelőesés esetén ugyancsak ülőfürdő-kúra javasolt, kiegészítőlég négy csésze palástfű teát is elkortyolgatunk napközben és pásztortáska-tinktúrával masszírozzuk az altest tájékát a hüvelytől kezdve felfelé. Miómákat cickafark-ülőfürdővel szüntetünk meg, melyeket naponta hosszabb ideig alkalmazunk, mindaddig amíg az orvosi ellenőrzés negatív leletet nem állapít meg. Egy 19 éves lánynak nem jött meg havi vérzése. A ginekológus szakorvos pirulákat írt fel neki. A menstruációja ugyan nem jött meg, viszont a melle ijesztően megnőtt. Ezek után persze vonakodott a pirulákat tovább szedni. Aggódó édesanyja hozzám fordult tanácsért. Azt javasoltam neki, hogy itasson meg a lányával naponta reggel éhgyomorra egy csésze cickafarkteát. Négy hét múlva minden rendben lett és mind a mai napig nincs semmi problémája. Eszembe jut egy hasonló eset is, amely később, mivel semmi nem segített, az ideggyógyintézetben végződött. Sajnos még nem tudtam eleget a gyógynövényekről. A változó korban is rendszeresen kellene a nőknek cickafarkteát fogyasztaniuk. Nem kínozná őket a belső nyugtalanság és hasonló lelkiállapot. Nagyon jót tesz az egészségnek a cickafark-ülőfürdő is. Különösen jótékony a hatása azoknak a láb- és karfürdőknek, amelyeket ideggyulladás esetén készítünk cickafarkfűvel. A cickafarkfüvet azonban déli napsütésben kell szedni. Ezek a fürdők a legtöbbször már az első alkalommal segítenek, és megszüntetik a fájdalmat. Cickafarkteát ajánl dr. Lutze „fejfájásos vértolulás esetén, amikor úgy érezzük, hogy szétpattan a koponyánk, azután szédülés, hányinger, orrvérzés, szúró szemfájdalmak, váladékozással és könnyezéssel együtt járó szembántalmak esetén". Az időjárási front vagy főnszél által előidézett migrénes roham gyakran már egyetlen csésze cickafarktea elfogyasztása után megszűnik. Ilyenkor a teát jó melegen kell kortyolgatni. A tea rendszeres fogyasztásával a migrén teljesen megszüntethető. Mivel régi füvészkönyvekben a cickafarkot úgy emlegetik mint ami az összes betegséget gyógyítja, ott is alkalmazhatjuk, ahol már látszólag minden remény elszállt. Vértisztító ereje folytán olyan betegségeket is ki tud űzni a szervezetből, amelyek évekkel előbb fészkelték be magukat oda. Csak azon múlik, hogy egyáltalán próbálkozunk-e. Valószínűleg nem köztudott, hogy a cickafark közvetlenül és nagymértékben hat a csontvelőre és így fokozza a vérképződést. Ezért aztán ha teakúrát, fürdőket és cickafark-tinktúrás bedörzsöléseket alkalmazunk, olyan csontvelőbántalom, még csontszú esetén is segít, amelynél minden más gyógyszer csődöt mondott. A cickafark tüdővérzés csillapítására is jó, kálmos gyökérrel együtt a tüdőrákot is gyógyítja. A kálmos gyökeret napközben rágcsáljuk, a cickafarkteából pedig reggel és este egy-egy csészével fogyasztunk el kortyonként. Gyomorvérzés, vérző aranyér, valamint erős gyomorégés és gyomornyomás esetén gyors javulást hoz a cickafarktea. Meghűlés, hát- és reumatikus fájás ellen sok cickafarkteát kell inni, olyan forrón, ahogy elbírjuk. A tea szabályozza a veseműködést, megszünteti az étvágytalanságot, elmulasztja a gyomorgörcsöket, a puffadást, a máj zavarait, a gyomor- és a béltraktus gyulladásait, fokozza a bélbolyhok tevékenységét és ezáltal biztosítja a szabályos székelést. Mivel keringési zavarok és érgörcsök ellen is igen hatásos, csak a legmelegebben ajánlható angina pectoris esetén. A cickafark főzetével végzett lemosások és ülőfürdők segítségével megszüntethetjük az igen kellemetlen hüvelyviszketést. - Aranyér gyógyítására használjunk cickafark virágjából készített kenőcsöt (lásd a Felhasználási módoknál).



FELHASZNÁLÁSI MÓDOK Teafőzet: 1 púpozott teáskanál cickafarkfüvet adunk ¼ liter vízhez, leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk. Tinktúra-. egy üveget megtoltunk napos időben szedett cickafarkvirággal, leöntjük 38-40%-os gabona-, vagy gyümölcspálinkával. Két hétig állni hagyjuk a napon vagy a tűzhely közelében. Kenőcs: felmelegítünk 90 gramm sótlan vajat vagy disznózsírt, hozzáadunk 15 gramm friss összeaprított cickafarkvirágot, 15 gramm apróra vágott málnalevelet, jól átsütjük, kevergetjük és levesszük a tűzről. Másnap az egészet felmelegítjük kicsit, egy vászonkendőn átnyomjuk, és az előkészített, tiszta edényekbe töltjük. Hűtőszekrényben tároljuk! Ülőfürdő: 100 gramm cickafarkfüvet (az egész növényről van szó) éjszakára hideg vízbe áztatunk, másnap felforraljuk és hozzáöntjük a fürdővízhez (lásd az Általános részben az Ülőfürdőknél).





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése