Tanuljuk meg a rosszat megítélni, de a jót ünnepelni!
„A bor csúfolódóvá tesz, a részegítő ital lármássá, senki sem bölcs, aki attól tántorog. A király haragja olyan, mint az oroszlán morgása, aki fölidézi, maga ellen vét. Távol maradni a perpatvartól: dicsőség, a bolond mind belekeveredik. Nem szánt ősszel a rest, de ha majd aratni akar, nem lesz mit. Mély víz az ember szívének a terve, de az okos ember kimeríti. Sok ember hirdeti, hogy ő hűséges, de ki találhat megbízható embert? Feddhetetlenül él az igaz, még a fiai is boldogok lesznek. Ha a király az ítélőszékben ül, tekintete észrevesz minden rosszat. Ki mondhatja: tisztán tartottam szívemet, tiszta vagyok, nincs vétkem? A kétféle súlyt és a kétféle vékát egyaránt utálja az ÚR. Már egy gyermek tetteiből is fel lehet ismerni, hogy tiszta és helyes-e, amit tesz!

Magyarázat

„Sok ember hirdeti, hogy…” – mondja Salamon (Péld 20,6), és ismerjük ezeket a hazug ígéreteket, hiszen nemcsak hallottuk, hanem mondtuk is ezeket: hű leszek, bízhatsz bennem, megváltozom, nem mondom el másnak, megígérem, visszahozom, megteszem, számíthatsz rám, megbocsátok, imádkozom érted… Valahogy ezután mindig eljön a cselekvés ideje, és tetteink vagy azok hiánya megmutatják, kik vagyunk valójában, mennyit ér a szavunk.
Szívünk állapotát tetteink fedik fel, és ahogy egy gyerek viselkedésén is meglátszik jó vagy rossz szándéka, mennyei Atyánk számára is nyilvánvaló, hogy mi van szavaink mögött, „tekintete észrevesz minden rosszat” (Péld 20,8). Felelős szülőként amikor észrevesszük gyermekeink rossz szándékát, nem hagyjuk, hogy maguknak vagy másoknak fájdalmat okozzanak, igyekszünk megakadályozni, figyelmeztetni őket, de szomorú, hogy sokszor itt meg is állunk, mintha csak ennyi lenne a dolgunk. Nemcsak a rossz szándék észrevételéhez kell hogy legyen szemünk, hanem a jóra való törekvést is fel kell ismernünk tetteikben, azt pedig olyankor megdicsérni, elismerni kell és abban bátorítanunk őket (Fil 4,8).
Tanuljuk meg tehát a rosszat megítélni, de a jót ünnepelni! Mennyei Atyánkhoz
(Nagy-Kasza Dániel)