2017. június 6., kedd

Varga László: Isten asztaláról

"Ti asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek, ahogyan illik az Úrban. Ti férfiak, szeressétek feleségeteket, és ne legyetek irántuk mogorvák. Ti gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek minden tekintetben... Ti apák, ne ingereljétek gyermekeiteket, nehogy bátortalanokká legyenek. Ti szolgák, engedelmeskedjetek minden tekintetben földi uraitoknak... tiszta szívvel... Ti urak, adjátok meg szolgáitoknak azt, ami igazságos és méltányos, hiszen tudjátok, hogy nektek is van Uratok a mennyben." - Kolossé 3,18-25 4,1

Ebben a minden viszonyra kiterjedő utasításban sehol egy szó sincs jogokról. A meglévő társadalmi viszonyokat elfogadja Pál, de azokban jogok helyett minden félnek párhuzamos kötelességei vannak. Könnyű engedelmeskedni az alárendelteknek, ha a fölérendeltek teljesítik a saját kötelességeiket. De ez nem feltétel. A kötelességek Istennel szemben állnak fenn, ezért akkor is érvényesek, ha a másik fél nem teljesít. "Aki igazságtalanul cselekszik, azt kapja vissza, amit tett, mert nincsen személyválogatás" (Kol 3,25). 
A garancia tehát nem a jog, hanem Isten ítélete. Pál nem vonja ki az alárendeltségből a korabeli rendben a nőket, a gyermekeket és a szolgákat (rabszolgákat), de szigorú felelősséggel terheli azokat, akikkel szemben megköveteli a engedelmességet. 
A férjeknek még szigorúbban ír az Efezus 5,25, ahol Krisztus példája szerint, tehát teljes önfeláldozással követeli meg a szeretetet feleségük iránt. Az apák ne zsarnokoskodjanak, nehogy pipogya gyermekeket neveljenek. (Milyen érvényes szempont ma is!) De a legnagyobb dolog, hogy a rabszolgák Isten előtt egyenlők uraikkal. Ez az, ami teljesen új abban a korban. Ez a szemlélet képes volt megszüntetni erőszak nélkül a rabszolgaságot.

Urunk, ma más társadalmi és emberi viszonyok között kell alkalmaznunk az ige egy-egy rendelkezését. De a szemléletmódja ma is egyetlen megoldása lenne társadalmi kérdéseinknek: párhuzamos kötelességvállalás és kölcsönös engedelmesség, szeretetben. Tanítsd meg rá mai közösségeink tagjait is! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése