2017. június 4., vasárnap

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

,,Abban az időben nem volt király Izraelben, hanem ki-ki azt cselekedte, amit jónak látott.,,
Bír 17,6



A Bírák könyvének 17. része a kegyes könnyelműség több példáját beszéli el nekünk. 
Először is itt van egy anya, akitől ellopnak 1100 ezüstöt. Amikor észreveszi, átkot mond a tolvajra. Fia, Mika hallja az átkot, és bevallja, hogy ő lopta el a pénzt. Az anyja rögtön ezt mondja neki: "Légy megáldva, fiam, az Úrtól"! S a kegyes fecsegéssel megáldott fiúnak nincs sürgetőbb dolga, minthogy a pénzt bálvánnyá változtassa és a bálványszobrot házában felállítsa. Ehhez a könnyelmű "kegyes" párhoz illett a Betlehemből származó lévita is, aki elvándorolt otthonról, hogy ott tartózkodjék, ahol éppen helyet talál (8. v.). Véletlenül összetalálkozik Mikával, aki meghallja, hogy a fiú lévita. Azonnal egész életére szóló állást ajánl fel neki házánál, ahol mint bálványpap szolgálhat. A lévita meggondolatlanul elfogadja az ajánlatot, és Mika mindezt a könnyelmű, bűnös cselekedetet ezekkel a kenetteljes szavakkal "szenteli" meg: "Most tudom, hogy jól fog tenni velem az Úr, mert a lévita lett a papom". (13. v.)

Kedves szülők! Őrizkedjetek a könnyelműségtől a nevelésben! Őrizkedjetek a könnyelmű átkozódástól és semmitmondó áldásoktól! 
Ne büntessetek úgy, hogy a következő pillanatban már fel is oldjátok azt!

S ti, fiatalok! Ne legyetek könnyelműek! Ne menjetek bele súlyos következményekkel járó, életetek végéig tartó kapcsolatokba olyan családokkal, akik valami módon a világ bálványait szolgálják! Különösképpen ne álljatok Isten országának munkájába, ha csak a kényelmes életet, a jó megélhetést keresitek benne!

A kegyes könnyelműség bűneitől az óv meg bennünket, ha komolyan vesszük azt a kívánságot, amelyet Pál így fejezett ki: "Mit akarsz, Uram, hogy cselekedjem"?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése