2016. szeptember 1., csütörtök

Mindennap az Ige fényében- BOCSÁSD EL NÉPEMET

A mai napon olvasandó igeszakasz: 2Móz 1,8-14 

8 Új király került azonban Egyiptom élére, aki már nem ismerte Józsefet. 9 Az pedig ezt mondta népének: Lám, az izráeli nép nagyobb és erősebb, mint mi. 10 Bánjunk csak okosan vele, hogy még többen ne legyenek, mert ha háború támad, ő is ellenségeinkhez csatlakozik, ellenünk harcol, és kivonul az országból. 11 Ezért munkafelügyelőket rendeltek föléjük, hogy kényszermunkával sanyargassák őket. Raktárvárosokat kellett építeniük a fáraó számára: Pitómot és Ramszeszt.12 De mennél jobban sanyargatták őket, annál inkább szaporodtak és terjeszkedtek, úgyhogy félni kezdtek Izráel fiaitól. 13 Ezért kegyetlenül dolgoztatták az egyiptomiak Izráel fiait. 14 Kemény munkával keserítették az életüket: sárkeveréssel, vályogvetéssel és mindenféle mezei munkával; sokféle munkával kegyetlenül dolgoztatták őket.

"Ezért kegyetlenül dolgoztatták az egyiptomiak Izráel fiait. Kemény munkával keserítették az életüket: sárkeveréssel, vályogvetéssel és mindenféle mezei munkával, sokféle munkával kegyetlenül dolgoztatták őket." (2Móz 1,13-14)  

Az Exodus könyve (magyarul: a Kivonulás, azaz 2Móz) az elnyomott nép felszabadításával foglalkozik. Ezért lett közkedvelt minden idők elnyomottai között.
A fekete rabszolgák az Exodus könyvének énekeit énekelték az Egyesült Államok déli részén elterülő ültetvényeken. A munkásnyúzó elnyomók üzemeinek dolgozói a fáraó uralmát nyögő izraelitákhoz hasonlították magukat. Az ő Mózesük egy munkásvezér volt. A cionista mozgalom, amely sok zsidót vett rá arra, hogy visszatelepüljenek Palesztinába, gyakran utalt az egyiptomi elnyomásra. Leon Uris írt erről a drámai hazatérésről egy bestsellert. (divatos könyvújdonság). A könyv címe: Exodus
Így hát, amikor elkezdjük olvasni a Biblia Exodusnak nevezett könyvét, fel kell vetnünk a kérdést, és válaszolnunk kell rá: kinek a számára íródott ez a könyv ? Kik az elnyomottak? Ki a fáraó, ki a szabadító és miféle szabadságot hoz el ő nekünk?
Ez tulajdonképpen bibliamagyarázati kérdés. A bibliamagyarázat egyik alapvető szabálya az, hogy minden versszakot és minden szakaszt a többi verssel való kapcsolatában kell látnunk. Továbbá a Biblia minden könyvét a többi könyvvel való kapcsolatában kell látnunk. Máskülönben bárki gyakorlatilag bármilyen céllal felhasználhatja a Biblia bármelyik részét.
Az Exodus könyve történelmi beszámoló Izráel népének a születéséről. Elbeszélés, melyben Mózes a központi alak. Meghalljuk, hogy miként próbálta meg a fáraó megnövelni királyságának erejét, s közben csökkentetni a zsidó népesség számát. Aztán Isten intézkedett. Rákényszerítette akaratát a fáraóra, szabadsággal és szövetséggel ajándékozta meg Izráelt.
A könyvnek maradandó tanulságai vannak a zsarnokságról, az elnyomásról, és a szabadságról. Ezt azonban csak úgy kell értelmeznünk, mint ami egy hatalmas tétel a Bibliában elmondott egész szabadítási történetben, vagyis abban az elbeszélésben, amelynek Jézus a központi alakja.
Mózes Istene és Jézus Atyja meg fogja semmisíteni a Sátánt és minden elnyomó hatalom zsarnokát. Meg fogja ajándékozni gyermekeit szabadsággal Krisztusban, aki az ő Fia és az ő Uruk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése