2017. június 5., hétfő

A fekete bodza

A bodza majdnem csodaszer!

Ez egy olyan egészséges növény amelyre szüksége van az emberi szervezetnek.

Napjainkban egyre népszerűbbek a bodzából készült egészséges, természetes termékek: a szörp, a tea, a dzsem. Itthon azonban csak egy feldolgozó-üzem működik sajnos és a termés javát külföldön értékesítik. A feldolgozása elsősorban Ausztriában, Németországban és Olaszországban történik, oda exportáljuk az alapanyagot.

A fekete bodza 1. rész
https://www.youtube.com/watch?v=yDGBJ1oI4Bw

A fekete bodza 2. rész
Hogyan készítsünk teát, arclemosót valamint a psoriázisos,pikkelysömörös, ekcémás bőrre pakolást a bodza virágából, ezt mutatja be Farkasné Mann Rózsa gyógymasszőr, a gyógynövények szerelmese. 
https://www.youtube.com/watch?v=tZ9E6xhR3rk&t=206s

A fekete bodza 3. rész Psoriázisos bőr kezelésének előkészítése
https://www.youtube.com/watch?v=0z5vjkO9TB0&t=25s
A fekete bodza 3. rész A psoriázisos bőr kezelése
https://www.youtube.com/watch?v=eIeOhd8znoM

Bodza, a bodza kérge, pipacs
https://www.youtube.com/watch?v=BR1Iohatv-w&t=251s

******************************

A ránctalanító bodza

A bodzavirág-vizet is sokféleképpen használhatjuk: zsíros arcbőr megtisztítására, szemborogatásként, szájöblítőként. 
Krémje jó ránctalanító. Az angoloknak is kedves krémje az enyhén halványító hatású bodzavirág krém, mely az érzékeny, szőke bőrök ápolója. 
Borotválkozás utáni szereket, arc- és szemfrissítő lemosókat is készítenek belőlük.


*********************************

Bodza  (Sambucus nigra) Gyógyhatásai

A virágból készült tea vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. Megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják


A friss bodzahajtás erős hashajtó. Használják még vértisztításra, fülfájásra, rekedtségre
A bogyó izzasztó, nagy mennyiségben hashajtó, ödéma és reuma ellen ajánljuk. Friss leve vagy a belőle készült lekvár bizonyítottan kitűnő szer a TBC gyógyítására. A bodzafa kérge purgáló, féreghajtó hatású. Erős vízhajtó, heveny vesegyulladásra, általános ödémásodásra ajánlják.

A bodza levele vízhajtó és hashajtó, reumás fájdalmakat enyhít. Lázcsillapításra is ajánlják. Bőséges izzadás idézhető elő vele kiütéses láz (kanyaró, skarlát) és reumás láz esetén, hurutos fertőzésnél (hörgőgyulladás, influenza). Ritkán használatos belsőleg. Leginkább vérzésre és égési sebekre ajánljuk.
Felhasználása belsőleg

Gyógytea: nátha esetén napi 2-3 csészével ihatunk, amilyen forrón csak lehetséges. Hatékonyságát növeli, ha forró lábfürdőt veszünk és közben forró bodzateát iszunk, majd azonnal ágyba bújunk. Ilyen módon „kiizzadjuk a náthát”, azaz méregtelenítjük szervezetünket, meggyorsítjuk a gyógyulást.

Orrdugulás, köhögés esetén inhalálni is lehet teájával, kiválóan tisztítja a légutakat, oldja a lerakódást, köptető hatása van.

Vizelethajtásra reggel egy csészével kell fogyasztani.


Testsúly csökkentő hatása miatt a bodzát fogyókúra kiegészítésére napi egy-két csészével 3-4 héten keresztül lehet fogyasztani. A tea fogyasztásánál érdemes figyelembe venni, az erőteljes vizelethajtó hatást, ezért napi két csészénél többet nem javaslunk.

Intenzívebb izzasztó hatást lehet elérni, amennyiben közvetlenül szaunázás előtt elfogyasztunk 1 csésze forró bodzavirág teát.

Köhögéscsillapító szirup egyik alkotóeleme, melynek összetevői: bodzabogyó, lándzsás útifű, fekete ribizli, édesgyökér, ánizs, kandiscukor, méz, kevés szalmiáksó.

Felhasználása külsőleg

Nyugtató hatása miatt borogatásként használjuk mellhártyagyulladásra, vérömlenyre, köszvényre, fagyásra, pikkelysömörre és ekcémára. Lemosásra alkalmas szemgyulladás, árpa esetén.

A magyar népgyógyászatban a kamilla mellett a leggyakrabban használt gyógynövény. A cigány asszonyok minden részét használták gyógyításra: virágát, termését, levelét, kérgét és gyökeré
t.


http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/bodza

*******************************

A bodza terápiás használata és gyógyhatásai

  • Az indiánok fertőzések kezelésére használták a bodzát.
  • Leggyakrabban a nátha orrfolyás és torokfájás tüneteinek kezelésére használják, valamint segít csökkenteni a lázat, izomfájdalmakat és az influenza más tüneteit.
  • Ez a gyógynövény hatékony méregtelenítő, és úgy vélik, hogy segít az olyan fertőzések tisztításában, mint a pattanások, kelések és bőrkiütések. Folyadékként is felhasználják a bodzát a bőrre, mint általános vérzéscsillapítót.
  • A tanulmányok azt mutatják, hogy a bodza kivonat hatékony kezelés az influenzára. A bodza virágát hagyományosan megfázás, influenza és láz kezelésére használják, mivel erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz. A közelmúltban tesztelték a bogyó egyik elfogadott kivonatát, és kimutatták, hogy jelentős javulást hozott az influenza tüneteinél 2-3 nap leforgása alatt.
  • Gyógynövény-kezelésként használják székrekedés esetében. Itt nálunk Európában gyakran használják enyhe hashajtóként és vízhajtóként, vagyis a bodza hasznos a vesék egészségét tekintve is.
  • Kimutatták a bodzáról, hogy antibiotikum kezeléssel együtt, jótékony hatással van a szinusz fertőzésekre.
  • A magas koleszterinszintben szenvedőket vizsgálva, korai jelentések szerint a bodzaszörp csökkentheti a koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint".
  • A bodza öregedés-gátló tulajdonságokkal is rendelkezik.
  • Gyógynövényként is használják, immunrendsze-erősítő. A fekete bodza ösztönzi az egészséges immunreakciót a nem kívánt organizmusok ellen, melyek influenza-szerű tüneteket okoznak. A fekete bodza antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. A bogyók, mint a legtöbb bogyós növénynél, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal.
  • A bodza tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeikről az egész keringési rendszerben.
Az indiánok fertőzések kezelésére használták a bodzát

A bodza alkalmazása:


Folyékony bodza kivonat:
A folyékony bodza kivonatot 5 ml-től (gyerekeknél) 10 ml-ig (felnőtteknél) adagokban igyuk naponta kétszer, és lehet keverni más gyümölcslevekkel.

Bodza tea:
A tea elkészítéséhez, forralj fel 3-5 g szárított virágot 250 ml (1 csésze) vízben, és főzd 10-15 percig. Naponta háromszor is ihatjuk ezt a teát.
A bodza kérge vagy a gyökér kérge: A kérget is gyökeret frissen kell használni. Használjunk 5 ml kérget vagy gyökeret fél csésze, forrásban lévő vízhez. Ne igyunk többet egy nap, mint egy csészével, és egy alkalommal csak egy kortyot fogyasszunk.

A bodza gyakran kapható tinktúrák, folyékony kivonatok, tabletták, szörpök, nemzetközileg elfogadott kivonatú kapszulák és torok spray-ek formájában.


http://www.edenkert.hu/elet-mod/wellness/bodza-jotekony-hatasok-mellekhatasok/4660/
A legfinomabb bodzaszörp receptek:

Bodzaszörp készítéshez a teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjük le. Vigyázzunk, mert a műanyag zacskóba tárolt virágok befüllednek és megbarnulnak. Forgalomtól távol szedjünk virágokat, mert a közutak melletti bokrok szennyezettek. Ha összegyűlt legalább egy kosárnyi virág, akkor el is kezdhetjük a bodzaszörp készítését!


Házi bodzaszörp készítése
Hozzávalók:
25 - 30db bodzavirág
2l víz
2kg kristálycukor vagy gyümölcscukor
10dkg citrompótló


A bodzaszörp elkészítése:

A virágokat tegyük megfelelő edénybe, engedjünk rájuk 2 liter vizet, adjuk hozzá a citrompótló felét, és letakarva 1 napig jól áztassuk ki a virágokat, úgy, hogy időnként óvatosan átkeverjük. Másnap szűrjük le a bodzaszörp levét egy megfelelő edénybe, és öntsünk hozzá a 2 kg cukrot. Közepesen magas hőfokon állandóan kevergetve főzzük meg bodzaszörp levét. 30 - 35 percig. Félidőben adjuk hozzá a citrompótló másik felét. A főzés alatt a házi szörp szépen kitisztul.

Az üvegeket használat előtt alaposan mossuk ki, és ecetes vízzel öblítsük át őket. Engedjünk egy mély edénybe, vagy tepsibe forró vizet, állítsuk bele az üvegeket, így nem pattanhatnak el a forró bodzaszörptől, amikor beletöltjük. Az üvegeket töltsük szinte teljesen tele.

A szörp tartósításához bevált módszer, ha kettéhajtott celofán közé teszünk pici, (egy késhegynyi) szalicilt és ezt helyezzük az üveg szájára, majd lezárjuk az üveget. A szalicil így nem érintkezik a fogyasztásra szánt élelmiszerrel, de elpusztítja a levegőből esetleg bekerülő, erjedést okozó gombákat. De ha rövid idő alatt - 1 -2 hónap - elfogy a szörpünk, a szaliciles biztonsági "tartósítást" nyugodtan elhagyhatjuk, mert a cukor bőven tartósít ennyi időre. Ezután a forró bodzaszörpös üvegeket úgynevezett száraz dunsztba tesszük. Erre a célra használhatunk takarókat, paplanokat is, mert nagyon lassan kell kihűlnie az üvegeknek. Szobahőmérsékleten tartva várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek. Ezután már felsorakoztathatjuk őket az éléskamrában.



Közkívánatra: kedvenc bodzaszörp receptünk
Gyors bodzaszörp


Hozzávalók:
6 l víz
3 kg cukor
10 dkg borkősav
3 felkarikázott citrom
10-15 nagyobb bodzavirág

Elkészítés:

A cukrot a vízbe keverjük, felforraljuk, és szirupot főzök belőle. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, és belekeverjük a borkősavat, a citromkarikákat és a bodzavirágokat. Lefedjük, és hűvös helyen (hűtőben, spájzban) 1 hétig tároljuk. (ez idő alatt minden reggel és este átkeverjük az egészet) Ha tartósítani szeretnénk, akkor literenként 1 késhegynyi natrium-benzonátot keverjünk hozzá, majd szűrjük le, és öntsük szét jól zárható üvegekbe
.
Hogyan készítsünk finom bodzazselét?

A virágzó, lágy szárú bodza a mérsékelt és kontinentális éghajlaton világszerte növekszik. A bogyók, amelyek ugyanezt a nevet viselik, a bodzabokron teremnek, flavanoidokat, tanint, aminosavakat, valamint vitaminok és ásványi sók széles választékát tartalmazzák.



A bodzaszirup készítése

Általában gyógynövényként használják gombás fertőzések, megfázás és különböző betegségek gyógyítására, de a bodza édes íze és előnyös tulajdonságai egy csomó recepthez is hozzájárulnak. Otthon is egyszerűen lehet bodzaszirupot készíteni, ami lehetővé teszi számodra, hogy az édes ízével kísérletezz.

1. Lépés
Önts kb. 4 csésze vizet egy serpenyőbe. Vedd közepesre a lángot.

2. Lépés
Add a cukrot és a bodzát a serpenyő vízhez.



3. Lépés
Főzd lefedve 15-20 percig.

4. Lépés
Kavard meg a keveréket és zúzd össze az apró bogyókat. Hagyd a bogyókat még 30 percig, fedetlenül főni.

5. Lépés
Öntsd a forró bodza szirupot egy sütire, majd koronázd meg az egészet egy púpozott kanál tejszínhabbal.

http://www.edenkert.hu
*****************************
A bodzavirágot legtöbbször a megfázás és az influenza kezdeti stádiumában használjuk.

Megfázás esetén: keverjünk össze egyenlő arányban bodzavirágot, borsmentát, cickafarkot 1/4 rész igazi édesgyökérrel. Áztassuk be a keverék 28 grammját, vagy többet 3-4 szelet friss gyömbérrel 2 csészényi fölforralt vízbe. 

Födjük le. Igyunk a teából 1-2 csészével olyan forrón, amilyen forrón csak tudjuk, közvetlenül utána vegyünk forró fürdőt, és bújjunk az ágyba sok takaró alá, hogy elősegítsük az izzadást.

A fekete bodza virágát használhatjuk égések, kiütések, kisebb bőrbajok kezelésére. A fekete bodza virágából készült krém jól használható a ráncok ellen.

A fekete bodza levele jó méregtelenítő szer, és krémet is készíthetünk belőle. De vigyázni kell vele, mert hashajtó hatású!

A fekete bodza kérgéből nagyon erős hashajtó készíthető.

A fekete bodza termése általános vértisztító, amit ízületi és reumás panaszok esetén alkalmazhatunk hatásosan.

Sokféle finomság készülhet belőle

Így készül a bodzaturmix:

Vegyünk fél liter fekete bodza levet, adjunk hozzá egy liter tejet, 2 citrom kifacsart levét, 15 dkg nyírfacukrot, késhegynyi törött fahéjat, egy kávéskanál kakaóport, és keverjük össze mindezt turmixgépben. Tegyük üvegpoharakba, hűtsük le jól. Fogyasztás előtt díszíthetjük tejszínhabbal.

Így készül a bodzakocsonya:


Hozzávalók: két liter frissen felfőzött fekete bodza lé, 2 kg birsalma, 1 citrom leve és reszelt héja.

A birsalmákat mossuk meg, vágjuk cikkekre, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ezeket ellepje. Közepes tűzön főzzük egy órán át, majd passzírozzuk át. A birsalma levéhez adjuk hozzá a bodzalevet, sűrítsük be cukorral, és közepes tűzön addig főzzük, amíg kocsonyaszerű anyagot nem kapunk belőle. Ha már készen van, adjuk hozzá a citrom levét és lereszelt héját, öntsük aszpikosformába vagy széles szájú befőttesüvegbe.

Így készül a bodzabogyószörp:

Hozzávalók: 4 kg fekete bodza bogyó, 2 kg cukor.

Mossuk meg a bodzabogyót, majd szemezzük le, adjuk hozzá a 2 kg cukrot, öntsük fel vízzel, és addig főzzük, amíg a bodzabogyók szét nem esnek. Hagyjuk kihűlni, majd sűrű szövésű textilen szűrjük át. Melegítsük fel az üvegeket, melyekben tárolni szeretnénk, és töltsük bele a hideg szörpöt a meleg üvegekbe, majd dunsztoljuk őket. A bodzaszörpös üvegeket mindig hűvös helyen tároljuk.

A bodzaszörp szénsavas ásványvízzel hígítva kitűnő üdítőital, de használhatjuk sütemények, dzsemek, befőttek, likőrök festésére is.


Így készül a fekete bodza dzsem:

Hozzávalók: 4 kg fekete bodza bogyó, 2,5 kg cukor, fél liter víz.

A cukorból és a vízből készítsünk sűrű szirupot, majd ebbe a forró, cukros oldatba tegyük bele a leszemezett fekete bodza bogyót, közepes tűzön főzzük addig, amíg nem kezd el sűrűsödni. Melegítsük elő a befőttesüvegeket, merjük bele a fekete bodza dzsemet, tetejére tegyünk tartósítószert. Zárjuk le az üvegeket, majd 80 C fokon 30 percig főzzük még az üvegekben. Ha kihűltek az üvegek, tegyük őket száraz, hűvös helyre.

Így készül a fekete bodza likőr:

Hozzávalók: 1 kg fekete bodza bogyó, 1 liter 96 %-os alkohol, fél kg cukor, szegfűszeg, egész fahéj, 1 citrom reszelt héja.

Mossuk meg a fekete bodza bogyót alaposan. Válogassuk át szemenként, és helyezzük egy kétliteres üvegbe. Öntsünk rá 1 liter 96 %-os alkoholt, és egy héten át pihentessük úgy, hogy mindennap rázzuk fel vagy keverjük meg. Egy hét után másfél liter vízben főzzük fel a fél kg cukrot, tegyünk hozzá 10 szem szegfűszeget, egy egész fahéjat, egy citrom reszelt héját, majd keverjük össze az alkoholos fekete bodza bogyóval. Pihentessük ezt a keveréket még két napig. A két nap pihenő után csepegtessük át sűrű szövésű vászonruhán. A tiszta bodzalikőrt töltsük fél literes üvegekbe, zárjuk le, és tegyük a kamra sötét, hűvös részére. Pihentessük a bodzalikőrt legalább három vagy négy hónapig, amíg be nem érik.

Így készül a fekete bodza befőtt:

Hozzávalók: 4 kg érett fekete bodza bogyó, 1 kg cukor, fahéj, szegfűszeg, 2 citrom leve.

Mossuk meg a 4 kg érett fekete bodza bogyót, majd szedjük le a száráról, és rakjuk befőttes üvegekbe. Forraljunk fel két liter vizet egy kg cukorral, adjunk hozzá egy egész fahéjat, 10 szem szegfűszeget, és forraljuk össze. Ha kihűlt, keverjük hozzá két citrom kifacsart levét. Ezt a keveréket öntsük rá az üvegekben lévő fekete bodza bogyókra, tegyünk rá csipet tartósítószert, és gondosan zárjuk le az üvegeket. 80 C fokon 30 percig hőkezeljük még. Az üvegeket hagyjuk kihűlni a fazékban. A bodzabefőttet is hűvös, száraz helyen tároljuk.

Bodzavirág vagy borsmenta tea és cickafark teát igyunk és együnk C-vitamint. Az allergiák esetén legtöbb esetben elsavasodás tapasztalható, bázisban gazdag ételeket kellene fogyasztanunk, ezzel enyhíthetjük a tüneteket. Mézzel is erősíthetjük az immunrendszerünket. Hosszútávon egy megelőző akupunktúra kezelés is segíthet, főleg ősszel.

http://donna.hu/cikk/A-fekete-bodza-jotekony-hatasa/6492


****************************


Vastartalom és magas C vitamint tartalmaz

http://egeszseges-eletmodszerek.hu/egeszseges_-taplalkozas/bodzavirag-gyujtese-es-felhasznalasa

Népies nevei. Bocfa, bodzabokor, bodzafa, csete, gyepűbodza.

Leírása. Bokorrá vagy kis fává növő, évelő növény. Őshonos. Szára és hajtása belül üreges. Az üreget fehér bél tölti ki (szárából a gyerekek kócpuskát készítenek). A fiatal hajtások kérge zöld, később szürkésbarna, papírszerű, alatta zöld, rostos réteg található. Levelei 5-7 páratlan számú levélkéből állnak. Virágzata sárgásfehér, 10-20 cm átmérőjű, lapos tányérra emlékeztet.
Május végétől júliusig virágzik. Termése feketeibolya színű, vörös levű.

Összetéveszthetősége. A földibodzával és a fürtös bodzával lehet összetéveszteni.
A földibodzánál a kellemetlen illatú, talajszint feletti rész minden évben elpusztul, ezért fás hajtást, szárat egyáltalán nem találunk. A fürtös bodzát termése és a szár bélszövete különbözteti meg a fekete bodzától. A fürtös bodzának vörös bogyótermése van és barna bélszövet tölti ki a szár üregét.

Előfordulása. Kertekben, utak mentén, szemétlerakó-, törmelékes helyeken, réteken, bozótosokban, nitrogénben gazdag akácosokban, rontott erdőkben.

Felhasználása. Szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle. Virágja sütve is fogyasztható. A hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze.
Az idős bodzahajtásokon néha egy gombafaj él (Hirneola auriculajudae), ami Kínában, Japánban kedvelt élelmiszer.
Szörp készítéséhez csak teljesen érett, kocsány nélküli bogyókat használjunk fel.
Jól keverhetők almával, birsalmával, és szilvával. Fontos, hogy a bogyókat felhasználás előtt magtalanítsuk, mivel a magvak gyengén mérgezőek.
Vigyázat, nemcsak a magvak, hanem a levelek, az éretlen bogyók, a friss kéreg sambunigrin glikozidatartalma miatt mérgező. Görcsöket, hányingert okoz.

Gyűjtési ideje. Június-július a virággyűjtés ideje. Száraz időt válasszunk. Augusztus-szeptemberben a teljes érésben lévő bogyókat gyűjtsük.

II.Fekete bodza/ Sambucus nigra

Közép-Európa egész területén gyakori cserje vagy fácska, elsősorban erdők szélén és ruderális területeken találkozhatunk vele. Hazánkban őshonos növényként tartjuk számon. A fekete bodza 3-6 m magasra is megnövő cserje vagy fácska, az egyéves ágainak kérge zöld színű, az ennél idősebb ágakat szürke vagy szürkésbarna színű kéreg borítja. Az ágak felületén lévő paraszemölcsök kiemelkednek. Levelei keresztben átellenesek, páratlanul szárnyasan összetettek, 5 levélkéből állnak. A levelek hosszúsága elérheti a 40 cm-t.
A levélkék alakja elliptikus, csúcsuk hegyes, szélük fűrészes. Bogernyő virágzata 10-25 cm átmérőjű. Sárgásfehér színű pártája (csővé forrt sziromlevelek), sárga színű porzói a pártacsőhöz nőttek. A fekete bodza virágai bódító, édeskés illatúak. Szárítás után a virágok sötétté válnak, és illatuk megváltozik.
Május közepétől június közepéig virágzik. Termése csonthéjas bogyó, mely fényes fekete színű, vékony héjú, ragadós.
A fekete bodza virágzatát, érett bogyóit és leveleit gyűjtik.

A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a bogernyő szélén lévő virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak. A bodza virágzatát csak száraz időben szabad gyűjteni, ugyanis ha esőtől vagy a harmattól nedves virágzatokat gyűjtjük, akkor a virágok szárítás közben megbarnulnak. A virágzatot közvetlenül az elágazás után ollóval vagy késsel metszik le a bokorról, a vastagabb szárrésszel együtt. A levágott virágzatokat kosarakba gyűjtik, ügyelni kell arra, hogy a virágokat ne nyomkodjuk össze, ne sérüljenek meg, nem szabad a virágokat műanyag zsákba vagy ládába összepréselni, mert a sérült virágok szárítva vörös vagy barna foltosak ("rozsdafoltosak") lesznek.
A begyűjtött feketebodza-virágzatokat 3-5 cm vastag laza rétegben szárítjuk. A virágzatok kocsánnyal felfelé állítva, szárítókereten, kifeszített ponyván vagy papírral borított deszkán sorbarakva 4-6 óra alatt megszáradnak. A bodza virágzatát ömlesztve vagy vastagabb rétegben nem szabad szárítani, mert megbarnul. A virág akkor kellően száraz, ha a szárrészek pattanva törnek. A száraz virágokat a kocsányról kézzel lemorzsoljuk.
A lemorzsolt virágok közül a szárrészeket távolítsuk el, mert cianogén glikozid és szambunigrin tartalmuk miatt mérgező hatásúak. 
Mivel a száraz virágok nedvszívók, tárolásukra papírral bélelt dobozok vagy ládák a legalkalmasabbak. A szárított virágok akkor jó minőségűek, ha halványsárga színűek, jellegzetesen kellemes illatúak, kesernyés ízűek.

A virág vértisztító, izzasztó és vizelethajtó hatású.

Az érett terméseket ("bodzabogyókat") ősz elején, mikor lilás-fekete színűek, a virágzathoz hasonlóan kocsánnyal együtt gyűjtik és szárítják, mert különben a bogyó leve kifolyik és a megszáradt bogyók összetapadnak. Szárítás után a bogyókat a virágzathoz hasonlóan a kocsányról le kell morzsolni. A megszáradt bodzabogyók kemények, a fekete borshoz hasonlítanak, fekete színűek, édeskés-savanykás ízűek. Lásd még! Peru (sauco).

A friss bodzabogyóból gyógylekvárt (Roob sambuci) készítenek, amelyet vashiányra, meghűléskor erősítőként, izzasztóként használnak.  Igen gazdag C-vitaminban.
Készíthető belőle továbbá szörp, bor- és ételszínező adalékanyag. A fekete bodza termését az élelmiszeripar gyümölcskészítmények színezésére alkalmazza.

A termések gyenge hashajtó és vizelethajtó hatásúak. Izzasztó hatása a bodzavirágénál gyengébb. Reumatikus panaszoknál is alkalmazzák (Kneipp-kúra). Enyhe hashajtó hatású.


Figyelem: a bodzabogyót nyersen ne fogyasszuk, mert magjai mérgezőek! Egyébként a bodza minden zöld része (így az éretlen bogyó is) enyhén mérgező. 
Hevítésre mérge lebomlik, hatástalanná válik. Így a bodza csak feldolgozva fogyasztható.

A fekete bodza leveleit a virágzás ideje alatt célszerű gyűjteni. Vékony rétegbe kiterítve szellős helyen szárítják. 
A belőle készült teát reumás bántalmak ellen, továbbá izzasztó, lázcsillapító és vizelethajtónak használják. Görcsös köhögés csillapító!

Kérgét a népi gyógyászatban féregűzésre használják, hashajtót készíthetünk..

A friss virágokból szörpöt, üdítőitalt és pezsgőt is készítenek:

Bodzavirágszörp 

Hozzávalók:
... 25 nagy bodzavirág ernyő (kicsiből dupla mennyiség)
... 2,5 kg cukor
... 2,5 l víz
... 5 dkg borkősav
... 5 dkg citromsav
... 50 dkg citrom aprítva
A cukorból és vízből szirupot főzünk, lehűtjük, majd ráöntjük a többi hozzávalóra.
(Terebess Júlia receptje)

Bodzaszörp

Az alább recept 12 liter, igazi, sűrű bodzaszörpre elegendő. Ha kevesebbet szeretnénk készíteni, akkor a hozzávalókat arányosan osszuk el.

Kb. 100 bodzavirág ernyő
10 kg cukor ( vagy 1 kg méz és 20 dkg cukor )
5 l víz
1,5 kg citrom leve és héja
20 dkg citromsav
1,2 dkg nátrium benzoat (ha hosszú időre tartósítani akarjuk, máskülönben elhagyható)

Készítsünk elő egy nagyobb edényt és öntsük bele a vizet és cukrot, főzzünk belőle sűrű szirupot. Nem kell felforralni, csak addig kell főzni, amíg a cukor elolvad. Hűtsük le, majd adjuk hozzá a citromok kicsavart levét, a megmosott, csíkokra vágott citromhéjat s a citromsavat, a megmosott bodzavirágokat, valamint a nátrium benzoátot. Hat napig állni hagyjuk és minden nap jól átkeverjük. Az utolsó napon leszűrjük, a virágokat jól átnyomkodjuk. A szörpöt sűrű szitán átszűrve üvegekbe töltjük. Kb. 9-10-szeres hígításban lesz igazán finom. Ha nem szeretnénk nátrium benzoátot használni, akkor a szörpöt adagolhatjuk műanyag dobozokba és lefagyaszthatjuk. Felengedés után üvegekbe tölthetjük.

Bodzalé készítése

4 kg bodzabogyót hideg vízben többször megmosunk, majd leszemezünk. 2 kg cukrot adunk hozzá, felöntjük vízzel, és addig főzzük, míg a bogyó meg nem puhul, és a kevergetés közben széjjel nem esik. A főzés után hagyjuk kissé kihűlni, majd sűrű szitán átnyomjuk és az így nyert levet melegen előmelegített üvegekbe öntjük, lekötjük, és hőkezeljük. A kihűlés után hűvös helyen tároljuk. Az így nyert lé szénsavas vízzel hígítva üdítő ital. Alkalmas dzsemek, befőttek, édes tésztafélék, likőrök festésére is.

Bodzából készült turmixital

Fél liter bodzaléhez egy liter tejet adunk, 2 citrom kinyomott levét, 15 dkg porcukrot, késhegynyi őrölt fahéjat, egy kávéskanálnyi kakaóport, és turmixgéppel összekeverjük. Az így elkészített italt poharakba öntve jégszekrénybe helyezzük, tetejére tejszínhabot teszünk, úgy tálaljuk.

Bodzakocsonya
2 liter frissen főzött bodzáié, 2 kg cukor, 2 kg birsalma. 1 db citrom reszelt héja és leve a következő módon elkészítve: a birsalmát megmossuk, cikkekre vágjuk és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes tűzön egy órán át főzzük, majd paradicsompasszírozón vagy sűrű szitán áttörjük. Az így nyert birsalmaléhez hozzáadjuk a bodzalevet, cukorral dúsítjuk és közepes tűzön addig főzzük, míg kocsonyaszerű anyagot nem kapunk. Amikor kész, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a citrom levét, és aszpikos formába öntve vagy széles szájú üvegbe merve hagyjuk kihűlni, s utána fogyasztjuk.

Bodzabefőtt

A 4 kg érett bodzabogyót szárastul megmossuk, majd a bogyókat leszedjük és dunsztosüvegekbe rakjuk. 2 liternyi vizet, 1 kg cukrot - hozzáadva fahéjat és néhány szem szegfűszeget - felforralunk, és amikor kihűlt 2 db citrom levét adjuk hozzá, majd az üvegekben levő bogyókra öntjük. Az üvegek tetejét tartósítószerrel kezeljük, és gondosan lezárjuk. 80°C-on 30 percig hőkezeljük. Kihűlésig a fazékban hagyjuk, utána hűvös helyen tároljuk.

Bodzalekvár

4 kg érett bodzabogyót alaposan megmosunk, majd szemezzük. 2,5 kg cukorból, fél liternyi vízből szirupot készítünk és a forró cukoroldatba belehelyezzük a bodzabogyót. Közepes tűzön addig főzzük, amíg a sűrűsödési folyamat meg nem indul. Előmelegített üvegekbe merve a tetejét tartósítószerrel kezeljük, és lezárjuk. 80°C-on 30 percig hőkezeljük, és kihűlés után száraz helyen tároljuk.

Aszalt fekete bodza

A fekete bodzát lebogyózzuk, és vékony rétegre terítve napra tesszük száradni. Időnként megforgatjuk. Kedvezőtlen időjárás esetén mérsékelt hőfokon sütőben is végezhetjük az aszalást. Az aszalt bodzát üvegekbe rakjuk, lekötjük, és hűvös helyen tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy csak a kellően megszárított bodzabogyó tartósítható a romlás veszélye nélkül.

Aszalt fekete bodzából készült tea

Az aszalt bodzabogyót hideg vízben megmossuk, levét leöntjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy a gyümölcsöt ellepje. 2-3 napi áztatás után felhevítjük, és néhány percig forraljuk. Az így nyert főzetet mézzel édesítve melegen gyógyteaként, lehűtve üdítő italként fogyaszthatjuk.

Bodzalikőr

1 kg bodzabogyót alaposan megmosunk, szemenként válogatunk és üvegbe helyezünk. 1 liter 96%-os alkoholt öntünk rá és két héten át pihentetjük úgy, hogy naponta felrázzuk, illetve megkeverjük. Másfél liter vízben fél kg cukrot főzünk, szegfűszeget, darabos fahéjat és egy citrom reszelt héját adjuk hozzá, és az egészet az alkoholos bodzabogyóhoz keverjük. Két napig pihentetjük, és utána vászonruhán át lecsepegtetjük. A letisztult levet üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 3-4 hónapi pihentetés után, amikor beérett - illetve a molekuláris folyamatok befejeződtek - fogyasztható.


IV. Bodzabogyó

A bodzát nem kell bemutatni, a magyar népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. Talán ez annak köszönhető, mert régebben ott lapult minden ház mezsgyéjén. Hogy melyik keletkezett, a hiedelem, vagy a szokás, hogy a mezsgyére karónak a könnyen gyökeresedő bodzát választották, vagy azért választották azt, mert már élt a hiedelem a védelmező tulajdonságáról, ma már nehéz lenne kideríteni. Egy bizonyos, valamikor nagy becsben tartották őseink a bodzát, s a gyógyászatban megbecsült helyet kapott.

A bodzafa magas cserje, vagy alacsony fa formában fordul elő. Levelei 5-9 ágúak. Virágzata az ágak végén fejlődik ki, sárgásfehér, kellemes illatú, május, júniusban virágzik. Termése feketés lila, lilásvörös, édes, savanykás bogyó.

Tápértéke:
A bodzának a népi gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot, kéksav glikozidát, C-vitamint stb.

Termése tartalmaz gyümölcssavat, C- és A-vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. A bogyókból lekvár készül, de frissen is használhatjuk szörpnek készítve vízzel, vagy más gyümölccsel együtt.

Gyógyhatása:
Egész évben használatos, mint tea keveréknek, frissítőnek, vagy gyógyteának. Hat a légutakra, vértisztító és vesetisztító.
Reumás bántalmak ellen, lázcsillapítóul, vizelethajtó.

A bodzavirág tea téli meghűlés esetén kiváló gyógyszernek bizonyult. Köhögést csillapító, vértisztító, enyhe hashajtó. Virágját frissen szintén szörpként fogyasztjuk, kellemes ízéért, gyógyhatásáért. A bodzavirág a borban áztatva annak muskotályszerű ízt kölcsönöz. Az egyik legbecsesebb tulajdonsága a szerves sav tartalma, rendkívül jó hatású a szervezetre. Vértisztító, és a flavonoidokat tartalmazó tulajdonsága következtében antioxidánsnak számít.

Elkészítési mód:
A bodzavirágot, ha nyári, üdítőnek használjuk, frissen kell elkészíteni a következő képpen. Vegyünk tíz virágot, áztassuk egy napon át a hűtőben, szűrjük le, ízlés szerint keverjünk hozzá mézet, és fogyaszthatjuk. Ha nagyon tömény, hígítsuk. A bodzabogyót hasonlóan készítjük el, mint más bogyót, ízlés szerint mézzel ízesítjük.

A tökéletes bodza - recept

A bodzabokrok messziről integető tenyérnyi, fehér virágának jellegzetes illatánál csak az íze egyedibb, semmi máshoz nem hasonlítható. Szerencsére a bodza a szó szoros értelmében újra a virágkorát éli.

Az utóbbi években újra felfedeztük a nyár elején illatozó bodzát. Jellegzetes íze egyedivé teheti a desszerteket, a belőle készült szörppel hűsíthetjük magunkat akár egész nyáron, pikánssá teheti a koktélokat, de készülhet vele pezsgő, méz, akár még fánk is…Persze nagyanyáink nemcsak azért kedvelték, mert úton-útfélen nőtt, szinte mindenkinek elérhető volt. Egyrészt több hiedelem is fűződött hozzá. Pozitív erőt tulajdonítottak neki. Egyes vidékeken például az épületek mellé ültették, mert úgy gondolták, hogy benne lakozik az udvar szelleme és megvédi a ház lakóit minden rossztól. Másutt egyenesen a vámpírok elűzésére tartották. Több helyütt az istállók, aklok, a baromfiudvar közelében tartották, az állatok fölé bodzaágat lógattak, mert úgy vélték, kiűzi a férgeket a jószágból. De nemcsak a bodzához fűződő hiedelmek különböztek vidékenként, hanem a jellegzetes illatú virág elnevezése is: a bocfa és a csete is a bodzát jelöli, az utóbbi van ahol csak a bodzabogyóból készült lekvár elnevezése.

Ha sorba vesszük a bodza évszázadok óta ismert sokrétű gyógyító hatását, akkor találunk is némi alapot a hozzá fűződő hiedelmekre. A bodza leveléből készült tea reumás bántalmakra kiváló, a virágzatából készült forrázat pedig nagyszerű vértisztító. Régóta használatos légúti megbetegedésekre, hurutoldásra - izzasztó hatású és vizelethajtó, C-vitamin tartalma pedig sokszorosa a citroménak, de sok A és B vitamint is tartalmaz. Gazdag vasban, kalciumban, káliumban, de magnéziumot és foszfort is tartalmaz, valamint folsavat, pantoténsavat is. Így rendszeres fogyasztása valóban erősíti az immunrendszert, és elkerülhetnek bennünket a nyavalyák. Ha a ház mellett illatozó bodzabokor mégsem teljesítené teljes egészében a hozzá fűzött reményeket, akkor szedjük le a virágokat, bogyókat és tányérba, üvegbe velük!

Tippek és fortélyok

A bodzavirág begyűjtésénél ügyeljünk arra, hogy az országúttól távol fekvő bokrokról gyűjtsük be a virágzatot, ne legyen szennyezett. Vigyázzunk arra, hogy csak kinyílt virágot gyűjtsünk be – egyrészt csak ez tartalmazza a jellegzetes ízt kölcsönző aromaanyagokat, másfelől a még zárt ernyő ízetlen és hashajtó hatással bír. A virág zöld részeit és a kocsányát is el kell távolítani, mert mérgező lehet. Így a virágot a virágernyő alatt vágjuk le. Lehetőleg papírzacskóba, vagy kosárba szedjük a virágokat, hogy levegőzzenek. Műanyag zacskóban a virágzat megfonnyad, megrohadhat. A leszedett virágokat egyenként jól rázzuk ki, hogy az esetleg megbújó apró bogarak kihulljanak belőle.

Ha télre szeretnénk bőséges bodzatea készletet betárazni, akkor a virágokat ki kell szárítani. A virágernyőket száraz helységben terítsük szét, egymás mellé – semmiképp sem egymásra – rakva. A legjobb minőségű szárított bodzát úgy kaphatjuk, ha a bodzavirágokat felfűzzük és a levegőbe lógatva kifeszítjük. A virág akkor teljesen száraz, ha a legvastagabb kocsányrész is hajlításra azonnal eltörik. A virágokat csak akkor adagoljuk zacskóba, ha már teljesen kiszáradtak.

A friss bodzavirágot megtisztítva, le is fagyaszthatjuk, bármikor elővethető, ugyanúgy készíthetünk belőle szörpöt, teát, üdítőitalt, mint a frissből. A bodza ízével nagyszerűen harmonizál a citrom, a szilva, az alma és birsalma is. Ha egy-két napra borba áztatjuk a bodzavirágot, akkor muskotályos ízt kölcsönöz az italnak. A bodzavirág pikáns ízt kölcsönözhet az eper-, cseresznye-, meggy- és szilvalekvárnak is. A bodzavirágzás csak pár hétig tart, így mihamarabb gyűjtsük be az illatos, fehér ernyőket, és készítsük el a kedvünkre a klasszikus bodzaszörpöt, a kevésbé ismert bodzafánkot, vagy egy nyári partira a hűsítő bodzapezsgőt.

Fánk bodzavirággal
8 nagyobb bodzavirág
3 dl langyos tej
55 dkg finomliszt
5 evőkanál barnacukor
5 dkg vaj
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
egy alma apróra reszelve
egy csipet fahéj
egy csipet cukor

A langyos tejben elkeverjük a barnacukrot és megfuttatjuk benne az összekevert élesztőt. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez. A puha vajat, a cukrot, a csipet sót a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és simára dolgozzuk. A megmosott, megszárított bodzaernyőkről lecsipegetjük az apró virágokat, és az apróra reszelt, lecsepegtetett almával hozzádagasztjuk a tésztához. Egy tálba rakjuk, és lefedve duplájára kelesztjük. Ha megkelt, akkor lisztezett deszkára tesszük és kb. másfél centisre nyújtjuk. Kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Rakjuk papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot feligya, és még melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.

Bodzaszörp

Az alább recept 12 liter, igazi, sűrű bodzaszörpre elegendő. Ha kevesebbet szeretnénk készíteni, akkor a hozzávalókat arányosan osszuk el.

Kb. 100 bodzavirág ernyő
10 kg cukor ( vagy 1 kg méz és 20 dkg cukor )
5 l víz
1,5 kg citrom leve és héja
20 dkg citromsav
1,2 dkg nátrium benzoat (ha hosszú időre tartósítani akarjuk, máskülönben elhagyható)

Készítsünk elő egy nagyobb edényt és öntsük bele a vizet és cukrot, főzzünk belőle sűrű szirupot. Nem kell felforralni, csak addig kell főzni, amíg a cukor elolvad. Hűtsük le, majd adjuk hozzá a citromok kicsavart levét, a megmosott, csíkokra vágott citromhéjat s a citromsavat, a megmosott bodzavirágokat, valamint a nátrium benzoátot. Hat napig állni hagyjuk és minden nap jól átkeverjük. Az utolsó napon leszűrjük, a virágokat jól átnyomkodjuk. A szörpöt sűrű szitán átszűrve üvegekbe töltjük. Kb. 9-10-szeres hígításban lesz igazán finom. Ha nem szeretnénk nátrium benzoátot használni, akkor a szörpöt adagolhatjuk műanyag dobozokba és lefagyaszthatjuk. Felengedés után üvegekbe tölthetjük.

Receptek

Nyári bodzaleves. A bozdabogyókat (1/2 l) szitán áttörjük, 1/2 l vízzel, 4-5 evőkanálnyi cukorral felfőzzük. 2 dl fehérborral, kávéskanál citromlével ízesítjük. Jéghidegen tálaljuk.

Bodzás omlett. Simára keverünk 120 g lisztet, 3 tojást, csipet sót, 1 evőkanál olvasztott vajat, 1 evőkanál sört, 2 evőkanál tejet (vagy tej nélkül 3 evőkanál sört-, ha van barna sörünk, az jobb). 20-25 teljes virágzásban lévő virágzatot a tésztába merítünk és forró zsiradékkal teli serpenyőbe tesszük úgy, hogy a virágzat legyen lefelé. A még kiálló virágzati tengelyt levágjuk, majd megfordítva a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Cukorral beszórva melegen tálaljuk.

Bodzalekvár I. Túlérésben lévő bozdabogyókat (1/2 l) lecsumázzuk, megmossuk, kevés vízzel, ízlés szerinti cukorral, néhány kimagozatlan érett szilvával kb. 2 óra hosszat főzzük. Zsemlemorzsát vajban megpirítunk, majd a már elkészült alaphoz keverjük a keveréket, majd szitán áttörjük. Hidegen tálaljuk. Frissen fogyasztjuk.

Bodzalekvár II. Bodzabogyókat, (1/2 l) felezett, kimagozott szilvát (3-4 db), alma- és körteszeleteket (2-3 egész gyümölcs) ecetes vízben puhára párolunk, szitán áttörjük, cukorral, kis darab fahéjjal ízesítjük, keményítővel megkötjük. Frissen fogyasztjuk.

Bodzalekvár szilvával. Azonos mennyiségű bodzabogyót (500 g) és szilvát (500 g) puhára főzünk. Szitán áttörjük. Lábasban 50 g vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lekvárt, majd felfőzzük. Literenként egy evőkanál keményítőlisztet számolva, tejjel híg tésztát készítünk, majd a lekvárhoz öntjük. A keményítő sűrűvé és lággyá teszi lekvárunkat. Frissen, hidegen és melegen egyaránt fogyasztjuk.

Bodzalekvár almával. A leszemezett bodzabogyót (600 g) megmossuk, 4 evőkanál vízzel főzzük. Szitán vagy szűrőn áttörjük. 1 kg almát megmosunk, negyedeljük, megtisztítjuk, 1/4 l vízben felfőzzük, áttörjük. A két masszát összekeverjük, félannyi cukorral ízesítjük. Felfőzzük, forrón üvegekbe töltjük. Ha tárolni akarjuk, száraz gőzbe tesszük.

Bodzalekvár körtével. A leszemezett bodzabogyókat (250 g) megmossuk, 2 evőkanál vízben 3 percig főzzük, áttörjük. 1/2 kilónyi körtét megmosunk, negyedelve 1/4 liter vízben megfőzzük, áttörjük. A lekvárokat összekeverjük, félannyi cukorral édesítjük. Felfőzve, forrón üvegbe töltjük. Ha tárolni akarjuk, száraz gőzbe tesszük.

Bodzalekvár csipkebogyóval. 750 g szemezett bodzabogyót, 1/4 l vízben, forrás után 3 percig főzünk, majd áttörünk. 1 kg csipkebogyót megmosunk, kimagozunk, 1/8 l vízben, forrás után 3 percig főzzük, áttörjük. A kétféle lekváralapot összekeverjük, megmérjük, félannyi cukorral édesítjük. Felfőzve, forrón üvegekbe töltjük. Száraz gőzben tartósítjuk.

Bodzalekvár sárgarépával. 350 g szemezett bodzabogyót megmossuk, 1/8 l lobogó vízben 3 percig főzzük, áttörjük. 400 g sárgarépát megmosunk, megtisztítjuk, darabokra vágjuk, 1/8 l vízben megfőzzük, áttörjük. A lekváralapot összekeverjük, megmérjük, félannyi cukrot adunk hozzá. Felfőzzük, forrón üvegbe töltjük. Száraz gőzben tartósítjuk.

Bodzalekvár birsalmával. Egyenlő mennyiségű szemezett bodzabogyót (250-250 g) és szeletelt birsalmát 3 percig lobogó vízben főzünk, szitán át. A lekváralapot félannyi cukorral édesítjük, felfőzzük, forrón üvegbe töltjük, száraz gőzben tartósítjuk.

Bodzalekvár galagonyával és sóskaborbolyával. 750 g szemezett bodzabogyót forró vízben 3 percig főzünk, majd ha kész, szitán áttörjük. 125 g galagonyabogyót megmosunk. 125 g sóskaborbolya-bogyót leszemezünk, mindkettőt összeöntve, 1/4 l vízben, forrás után 5 percig főzünk, majd áttörjük. A lekváralapokat összekeverjük, félannyi cukrot hozzáadunk, felfőzve, forrón üvegbe töltjük. Száraz gőzbe tesszük.

Bodzalekvár szederrel - Stefanovits módra. Egyenlő mennyiségű bodzabogyót és szedertermést 3 percig lobogó vízben főzünk, szitán áttörjük, félannyi cukorral édesítjük, ismételt felfőzés után, forrón üvegbe töltjük, légmentesen lezárjuk.

Bodzakocsonya. A bodzabogyókat megtisztítjuk. Vízzel (1/4 l) leöntve addig főzzük, amíg a szemek szétfőnek. Ekkor szitán áttörjük, 1 kg bogyóra 800 g cukrot számítva, a keveréket addig főzzük, míg a tányérra cseppentett lé meg nem kocsonyásodik. Üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük.

Bodzakocsonya almával. A szemezett, tiszta bodzabogyókat (1 kg-ot 3/4 l vízben) megfőzzük, vászonzacskóba rakva levét lecsöpögtetjük. Közben almát (1 kg-ot 3/4 l vízben) főzünk. Ha kész, éppen úgy átszűrjük. Az alma- és a bodzaszűrletet egyenlő arányban elegyítjük. 1/2 kg cukrot adunk hozzá a szűrlet minden literjéhez. Az így nyert keveréket kocsonyává főzzük. Az előbbi módon tartósítjuk.

Bodzavirágszörp. 8-10 szép, rovaroktól mentes bodzavirágot gyűjtünk. Csap alatt megmossuk. 10 l-es rozsdamentes fazékba 7 liter vizet öntünk, 1 citromot szeletekre vágunk, hozzáadjuk. 800 g cukorral édesítjük, 1 dl borecettel savanyítjuk, majd feltesszük melegedni. Közben 200 g cukrot szép barnára pirítunk, felengedjük 1 l vízzel, és simára forralva beöntjük a fazékba. Felforraljuk, beletesszük a bodzát, majd a tűzről levéve 1 napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, üvegbe töltjük, és jól bedugaszolva hűvös helyen (lehetőleg hűtőgépben) 6 hétig állni hagyjuk. Az érlelés után hígítva fogyasztjuk.

Bodzavirágszörp Zsófi módra. 6 db, szép nagy bodzavirágot megmosunk, rovaroktól megtisztítunk, 5 l vízbe tesszük, 3/4 kg cukrot, 1 doboz citrompótlót, 1 egész szeletelt citromot adunk hozzá. 3-4 napig állni hagyjuk, utána leszűrjük és hűtőgépben egy hónapig érleljük. Hűtve, hígítva fogyasztjuk.

Bodzabogyószörp. 3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét átszűrjük. Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva kiváló üdítőital, de a fél liter tejjel összemixelt 1 dl bodzaszörp is kitűnő italnak számít.

Bodzavirágbor. 1 l lemorzsolt bodzavirágot rozsdamentes fazékba tesszük, 1 kg cukrot és 1 karikára vágott citromot rászórunk, majd 3 liter lobogó vízzel leforrázzuk. Ha kihűlt, 50 g élesztőt adunk hozzá, egy éjszakán át állni hagyjuk, majd másnap leszűrve üvegekbe töltjük, gyengén ledugaszolva hűvös helyre tesszük. Ne aggódjunk, ha az érlelés alatt lövöldözést hallunk, mindig dugaszoljuk vissza az üvegeket.

Bodzabogyóbor. 13 kg leszemezett, érett bodzabogyót, 30 g szegfűborsot és 60 g gyömbért 1 óra hosszat 50 l vízben főzünk. Fakádba 22 kg cukrot öntünk, majd erre szűrjük át a főzetet, miközben a bogyókat megtörve szitán átnyomkodjuk. 125 g borélesztőt adunk hozzá és 2 napig állni hagyjuk. Átfejtjük hordóba, kotyogóval lezárjuk, két-három naponként megkeverjük a készülő bort a hordó mozgatásával. Ha kiforrott, 2-3 liter borpárlattal feljavítva véglegesen lezárjuk és 4 hónapig érleljük. Ha kész, palackokba fejtjük. Kiváló forralt bor készíthető belőle a következő módon: bodzabort és bodzaszörpöt egyenlő mennyiségben összekeverünk, fahéjjal, szegfűszeggel, citromszeletekkel ízesítve felforraljuk, melegen kínáljuk. Bodzavirágpezsgő. Rozsdamentes fazékban 5 liter vízhez 750 g cukrot adunk 1/4 liter borecet társaságában. Kb. 5, karikára vágott citromot, 12-15 db jól fejlett, szárak nélküli bodzavirágzatot, kis csomóba kötött, még nem virágzó szagos mügét adunk hozzá. Az egészet jól összekeverjük. Kb. fél óra után a szagos mügét kivesszük a folyadékból. Ezután a pezsgőalapanyagot 8 napig állni hagyjuk, de minden nap egyszer megkeverjük. Ha az előírt idő eltelt, leszűrjük, és tisztára mosott pezsgőspalackokba töltjük a folyadékot. Ledugaszoljuk, és a dugót drótkosárral lekötjük. 14 napi hűvös helyen való érlelés után fogyasztható az ital.

Bodzabogyópezsgő. 3 kg szemezett bodzabogyót megtörünk, rozsdamentes edényben, 8 l vízzel, 1,5 kg cukorral, 3 db szeletelt citrommal, 1-1 db kálmos- és gyömbérgyökérrel és néhány szem szegfűborssal összekeverjük. Néhány napig állni hagyjuk, de közben legalább egyszer jól megkeverjük. A folyadékot gondosan leszűrjük, pezsgősüvegekbe töltjük, gondosan ledugaszoljuk, a dugót drótkosárral lekötjük. 14 napi hűvös helyen való tárolás után fogyasztható.

Bodzapezsgő ananásszal. 1/2 kg-os ananászkonzerv tartalmát jénai tálba öntjük. Ízlés szerint cukorral ízesítjük, fél órát hűtőgépben állni hagyjuk. Tálalás előtt koktélospoharakba osztjuk szét az ananászt, félannyi ginnel meglocsoljuk, jégkockákkal hűsítjük, bodzapezsgővel felöntjük. Szívószállal és kiskanállal kínáljuk vendégeinknek.

Bodzapálinka. 1,5 kg szemezett bodzabogyót 1/4 l vízzel, 1/2 kg cukorral, 1 db vaníliarúddal 1 óra hosszat közepes lángon főzünk. Ha kész, szitán fazékba szűrjük. Kb. 1 napig csepegtetjük. Következő nap a szűrletet felfőzzük, majd lehűtjük. 1/2 l 96%-os alkohollal összekeverjük, palackokba töltjük, lezárjuk. 1-2 hónapig érleljük. Nemcsak koccintásra jó, a szakácsművészetben flambírozásra, ecetek ízesítésére, esetleg mártás készítésére is használhatjuk.

Bodzaecet. Befőttesüveget megtisztított, frissen szedett bodzavirággal megtöltjük, majd borecettel színig töltjük. Kb. 2 hétre napra vagy meleg helyre tesszük. Leszűrjük, kis üvegekbe öntjük szét. Halételek ízesítésére használjuk fel.

Bodzabogyó kapribogyó módra. Még éretlen, tehát zöld bodzabogyókat egy éjszakára sós vízben áztatunk. Másnap lecsöpögtetjük, üvegbe rakjuk néhány tárkonyhajtással együtt. Előzőleg felforralt, majd lehűtött borecettel felöntjük, az üveget lezárjuk. Hogy az ételeknek csak az ízét kölcsönözze, tálalás előtt távolítsuk el.

Bodzamártás (ételízesítő). 1/2 kg szemezett, érett bodzabogyót megmosunk, porcelán vagy kőedénybe rakjuk, 1/2 l borecetben egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap szitán leszűrjük, jól lecsöpögtetjük. A bogyókat durvára darált borssal, gyömbérgyökérrel vagy szegfűszeggel, fahéjjal, néhány apró fej vöröshagymával és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A masszát 6-8 percig állandó keverés közben főzzük. Lehűlés után szitán áttörjük, üvegbe töltjük. Halételek pikáns mártásaihoz nélkülözhetetlen.

Bodza bundában

6 dl palacsintatészta
5 nagyobb bodzavirág
olaj
porcukor

A bodzavirág ernyőket belemártjuk a palacsintatésztába és forró olajban hirtelen kisütjük. Még melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.

https://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bodza.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése